OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2024. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
ALKOTÓI INTERJÚK
ALKOTÓI INTERJÚK : Zalka Csenge Virág: Ribizli a világ végén

Zalka Csenge Virág: Ribizli a világ végén

Csokonai Attila  2019.06.06. 15:38

A Világszép Alapítvány szakmai munkatársa, aki Tarkabarka Hölgynek nevezi magát weboldalán, a nemzetközi mesemondás népszerûsítésére használja 2007-ben indított blogját. Az Ünnepi Könyvhétre adta ki a Móra Könyvkiadó Ribizli a világ végén: Régi magyar népmesék mai gyerekeknek címû mesekönyvét. Ebbôl az alkalomból beszélgettünk.

       Hogyan talált erre a nem mindennapi hivatásra?

Zalka Csenge Virág - Ribizli a világ végén - ÜKH 2019Eredetileg régészként végeztem az ELTÉ-n. Egyetemista koromban derült ki számomra, hogy a professzionális mesemondást nemzetközi viszonylatban is sokan ûzik. Az egyetem befejezése után Fulbright Ösztöndíjjal kijutottam az USA-ba, ahol az East Tennesse State University-n mesemondásból szereztem mesterdiplomát, majd 2017-ben doktori fokozatot a Bowling Green State University Kulturális Tanulmányok szakán.

Mikor volt az elsőfellépése? És hogyan alakult a pályája azóta?

 

Első hivatalos fellépésem 2006-ban volt. Kitaláltam, mostantól mesemondó leszek, és elkezdtem járni fellépni. A nemzetközi része ott jött képbe, amikor, hála az internetnek, sikerült felvennem a kapcsolatot más országok mesemondóival. Elkezdtem tôlük tanulni. Kialakult a repertoárom: nemcsak magyar népmesék voltak benne, hanem más kultúrák meséi is. A nemzetközi mesemondást úgy definiálnám, hogy nemcsak magyar mesét mesélek, angolul és spanyolul, hanem más kultúrákból valókat is, és nemcsak Magyarországon, hanem utazok külföldre is konferenciákra, fesztiválokra. Számos országban volt már fellépésem, szeretem elvinni a magyar meséket külföldi
közönségekhez.

A Móra Kiadónál megjelent Ribizli a világ végén már a harmadik magyar nyelvű könyve. Két éve jelent meg a Mesemondók márpedig vannak, a Ribizlivel párhuzamosan jön ki a Hôsök és pimaszok: Mit és hogyan meséljünk kamaszoknak? (PONT Kiadó), ami szakkönyv mesemondóknak, pedagógusoknak, szülôknek, de tartalmaz meséket is. Kiknek szól a Ribizli, és hogyan született meg ez a kötet, amelyet Herbszt László színes képei illusztrálnak?

Úgy született, és azért is Régi magyar népmesék mai gyerekeknek az alcíme, hogy szerettem volna olyan meséket válogatni, amelyek a mai gyerekeknek fontos és értékes dolgokat mondanak. Eredetileg a magyar nyelvű blogomon volt egy bejegyzés-sorozat, amit úgy hívtak: Feminista magyar népmesék. Többen kérdezték olvasóim közül, mikor lesz majd mesekönyv ezekbôl, mert a bejegyzésekben csak összefoglaltam a meséket, és arról írtam, szerintem mi a különleges és értékes bennük.

Nagyon sok olyan mesét találtam, ami gyönyörű és érdekes, de nem ismerik az emberek. Nem nagyon kerültek be az ismert mesegyűjteményekbe, vagy nem abban a formában, ami számomra izgalmas. A Képzőmûvészeti Egyetem hallgatói tavaly a Múzeumok Éjszakáján ebből a blogsorozatból Elfeledett magyar népmesék címmel rendeztek kiállítást. Meghívtak, hogy nyissam meg. A megnyitón ott volt Szlukovényi Katalin (ő lett a szerkesztôm), aki említette, hogy nagyon aktuális lenne egy ilyen témájú kötet megjelentetése – és nem csak a lányok miatt.

Ez a könyv fiúknak is való. Nem hiszek abban, hogy van „fiús” és „lányos” mese. Van, amelyiknek fiú a hôse, és olyan, amelyiknek lány, de úgy válogattam a meséket, hogy a kötet mindenki számára érdekes legyen. Ráadásul sok olyan mesét válogathattam, amely nem volt még soha publikálva, vagy olyan régen jelentek meg, hogy nehezen hozzáférhetôk.

A kötet végén olvasható egy utószó, és megadta a forrásait, a blogjain kívül ennek elolvasását is ajánlom olvasóinknak. Hogyan alakultak ki az ön verziói?

Ha megtetszik egy mese, nagyon sok háttérkutatást végzek. Főleg azoknál, amelyeknek több variánsa létezik. Szeretem a mesének minél több változatát elolvasni, és minél többet olvasok el, annál inkább kiviláglik, mik azok az állandó motívumok, amik mindig benne vannak, és mik azok a díszítő elemek, amiket az egyes mesemondók költöttek hozzá. Az én verzióm úgy alakul ki, hogy az állandó elemeket, a mese struktúráját tiszteletben tartom, viszont a díszítô elemeket szeretem úgy válogatni, hogy a legérdekesebbek kerüljenek az én változatomba. Például amikor lehet választani, hogy az elátkozott testvérek hollóvá, hattyúvá vagy daruvá változnak, nekem a darumadár volt a legszimpatikusabb. A szövegek aztán a szóbeli mesélések során alakulnak tovább.

Például azonnal „kiugranak” azok a dolgok, amik írásban mûködtek, élôszóban azonban nem. Szóban alakul az is, hogy mit talál a közönség rendszeresen humorosnak. Minél többet csiszolódik a mese azon, hogy mesélem, annál inkább válik a sajátommá, annál inkább érzem, hogy kerek.

Hol szokott mesélni? Hány éveseknek szólnak ezek a mesék?

A Ribizli hivatalosan a 9–12 éves korosztálynak szól, de én jobban szeretem úgy mondani: 9-tôl fölfelé, mert felsô korhatára a népmeséknek nincs. És nyilván vannak fiatalabb gyerekek is, akiket már érdekelnek ezek a mesék. Sokszor hívnak óvodába, iskolába, könyvtári rendezvényekre; múzeumokban tematikus elôadásokat tartok. Szerencsére az utóbbi évtizedben nagyon népszerû lett a mesemondás, rengeteg helyszíne van. A Hagyományok Házában mesemondóképzés folyik, van több meseterápiás iskola is, valamint fesztivál, népmesemondó verseny. Sokszínű a mesemondás Magyarországon, és remélem, hogy idôvel még színesebb lesz!

Forrás: Könyhét

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?