OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
NÉPMESÉK
NÉPMESÉK : Szamárbőr királyfi

Szamárbőr királyfi

széki népmese  2019.08.12. 11:34

Szamárbőr királyfi I. rész (széki népmese)Volt egyszer , hol nem volt, volt egyszer egy király. Annak a királynak nem volt gyermeke. Feleségestül együtt erősen búsultak, hogy már minden boldogságok meglenne, hogyha lenne egy gyermekük, milyen jó lenne. Hát addig mind fohászkodtak meg mindent elkövettek, amíg egy szer csak sikerült. Lett egy gyermekük, egy fiúgyermekük. Hát, uram, teremtőm, mikor megmutatták a királynénak, majd elájult, majd belepusztult a bánattól, mert az a gyermek tisztán olyan volt, mind egy kicsi csacsi: szamárbőre volt. Hát erősen búsult a királyné. Azt is mondta, hogy vigyék azonnét, ne is lássa többet. A király gondolkozott, azt mondja:

- Ó kedves feleségem, mégse tegyük ezt. Ha már az Isten nekünk ezt adta, ilyennel áldott meg, felnöveljük, ne dobjuk el magunktól.

- Jaj - azt mondja a királyné -, nekem nem kell.

- Hadd el csak, már ha ezt adta nekünk a jó Isten, maradjunk meg véle, ne dobjuk el.

Na, megmaradtak, s fogadtak mellé dajkát, pesztrát, ajaj, úgy ápolták, minthogyha gyönyörűséges szép fiú lett volna. Hát csakis az volt a hibája, hogy szamárbőre volt, másképpen olyan esze volt, olyan tehetséges volt, meg beszélni is tudott; növekedett, úgy ugrándozott ott a kis csacsi. Hát iskolába is járatták, olvasni is megtanították, mindenre a világon; de aztán megparancsolta a király, hogy az egész palotában s teremben, de sehol a világon egy tükör ne legyen, falon se, se személyzetnél, sehol se, nehogy meglássa vagy egyszer magát, hogy megtudja, ő milyen. Ne keseredjék el az ő drága gyermeke. Hát azt meg is tudták óvni. Nem is látta magát a tükörben. Már egész nagy volt, s még sose tudta, hogy ő milyen. Egyszer csak azt mondja:

 

- Édesapám szívem, úgy szeretnék megtanulni lantozni, hegedülni. Milyen szépen hegedülnek! Nekem nincs más vágyam - azt mondja -, csak lantozni tanuljak meg.

Hát a király hogyne, annak az egy fiának minden kívánságát teljesítette. Meg is beszélte egy lantmesterrel, hogy tanítsa meg a fiát mindenféle lantozásra, hegedülésre s mindenre.

El is ment Szamárbőr királyfi, de a mester azt mondta, hogy ilyen kezekkel nem tudja majd verni a lantot, mert a húrok elszakadnak. De hát aztán mégiscsak a király: hát valahogy, hát így, hát úgy, valamiképpen tanítsa meg.

Nem sokat kellett tanítsák Szamárbőr királyfit; ha a keze is olyan volt, ha akármilyen volt, olyan gyönyörűen megtanult lantozni, hogy nem volt senki emberfia, aki nálánál ügyesebben s szebben tudott volna lantozni.

Hát megvolt mondva a lantmesternek is a hegedűsnek is, a mesternek, mindenkinek, hogy tükret ne tartsanak ott, de valahogy mégsem voltak éppen olyan gondosak, mint a királyi lakásban, s egyszer csak egy tükör elé bukkant a királyfiú. Hát belenézett a tükörbe, meglátta magát, elkeseredett rettenetesen. Azt mondta, hogy sem a szülei házához haza nem menyen, sem még azon a környéken sem áll meg, elmenyen világgá. A lantot erősen szerette, a hegedűt s a lantját elvette magához, el is búcsúzott a lantmestertől, s elment világgá.

Hát ment sokáig nagy elkeseredve, akkor már a tóknál, a vizeknél, mindenütt, ahol ment mindig látta, hogy ő milyen. Túlságosan el volt keseredve. Na, elmenyen úgy, hogy nem is menyen emberek közé. De közben mégis már osztán visszatért. Azt mondta: elmenyen egy városba, egész más helyre, s ott megmarad.

Ott is volt egy király abban a városban. S elmenyen a király kapujába, s nekifogott lantozni, hegedülni. Kinézett a kapus, hát látta, hogy egy kicsi csacsi; rendes csacsi, az veri a lantot. Fut hamar a király elejibe, s jelenti:

- Felséges királyom, itt van egy csacsi; rendes csacsi - azt mondja -, egy szamár, s olyan gyönyörűen hegedül, hogy életünkben ilyent még sose hallottunk.

- Vezessétek ide előmbe - mondja a király.
 

Szamárbőr királyfi II. rész (széki népmese)Na, kinyitja a kapus a kaput:

- Felséges királyomnak parancsára gyere oda fel!

Felmenyen a király-csacsi, a Szamárbőr királyfi, felmenyen a király elejibe. Nem csudálkozott ott se palotán, de semmin sem, csak olyan helyt lakott, de rajta mindenki úgy csodálkozott. A személyzet, mindenki kacagta. Na, már nem esett neki rosszul. Békeveredett a királyi palotába. Hát a királykisasszony és a királyné is erősen csudálkoztak. De hát aztán azon még jobban, hogy beszélő szamár: teljesen rendesen beszél. De hogy rendesen beszél: akármilyen kérdést tettek fel, olyan okos volt, hogy nem tudott jobban senki felelni a kérdésre. Hát ez miféle csacsi lehet?

Azt mondja a király:

- Maradj itt nálunk, itt eszel velünk, itt lakjál velünk.
Mondta, hogy ott marad. De mikor eljött az ebéd ideje, így a király:

- Na, menjél te is oda ki a konyhába a személyzettel ott ebédelj te is. Rendes, jó ebédet kapsz.

- Felséges királyom, oda nem menyek. Megvallom - azt mondja - a királyomnak, felséges királyomnak, hogy én csak királyi asztalnál szoktam ebédelni.

- Na, jól van csacsikám, akkor maradj hát itt velünk.

Éppeg a kisasszony mellé húzódott. Na, olyan ügyesen evett, olyan rendesen viselkedett, látszott, hogy ez királyi palotában növekedett. Erősen csudálkoztak rajta. A királykisasszony már annyira szeretett vele foglalkozni s vele beszélni, hogy mind csak ott lett volna, ahol Szamárbőr királyfi volt. Mind csak ott ült volna. De már hogy egy hét elteltivel, úgy két hét elteltivel - nem tudom biztosan -, csak elég az hozzá, hogy készülődött, menyen el, hagyja el a királyi palotát. Akkorra már úgy megszokták, hogy kezdték kérelni, ne menjen el, maradjon ott velük s ne menjen el. De már ígérte a király fele királyságát, csak maradjon. De hát nem.

- Nem kell nekem a maga királysága, van nekem - azt mondja - elég. Menyek.

- Na, már mindjárt a leányomat kérnéd, akkor itt maradnál.

S akkor a királykisasszony intett egyet Szamárbőr királyfinak, hogy kérje őt. S akkor bátran mondta:

- Igen, felséges királyom, ha nekem adja a leányát, akkor itt maradok.

- Na, kedves leányom, mit szólsz hozzá?

- Azt, hogy maradjon itt, mert elmenyek hozzája.

Hát a király majd megdermedt a leánya szavára, hogy mit mondott a leánya.

- Jól van, leányom, elmész, elmész. Kiszólottam, kiszólottam. Gyere, fiam, itt a kezem nem disznóláb, legyél hát a vejem.

Abban a percben papot hívtak, nagy lakodalmat csaptak, megesküdtek.

Na már aztán lakodalom után egy este külön szobába tértek, hogy feküdjenek le. Hát mikor a királyfiú vetkezik le, hát uram, teremtőm, nemcsak a ruhája jött le - mert azért ruha volt rajta -, teljesen a szamárbőr, teljesen lejött róla, levetette oda. Hát mikor meglátta a királykisasszony, örömiben elkezdett kacagni, ölelgette, csókolgatta.

- Jaj, hát én eddig is szerettelek, de most aztán halálosan szeretlek, drága férjem!

Örvendett. Akkora nagy kacagás, akkora nagy beszéd volt, hogy ennek a hallatára benéztek, hogy miféle zsinat van, minek kacag úgy a királykisasszony s minek örven úgy. S meglátták a kulcs lyukán, hogy nem szamárbőrben van, le van vetkezve. S futnak hamar a királyhoz és mondják:

- Felséges királyom, hát a királyfi nem szamárbőrben van, rendes, valóságos teremtés, de még gyönyörű! A kulcs lyukán át láttuk.

Menyen a király is hamar, megnézze, hogy valóságosan igaz, hát látja ő is.

- Na, nem kell szólni semmit - azt mondja.

Elhagyták, hadd aludjanak el. Lefeküdtek, s elaludtak. S amikor elaludtak, a király bément, s szépen, észrevétlenül ellopta a szamárbőrt. S kivitte az udvarra, s nagy tüzet rakatott alá, elégette.

Reggel, mikor felkőtt a királyfi, akar felöltözni, nincs sehol a szamárbőr. Aztán többet nem volt szamár. Így maradt valóságos királyfiúnak, megvolt a palotában a nagy öröm, mert gyönyörű szép volt.

Itt a vége.

Forrás: Mesélj nekem - Lovakról és szamarakról

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót