OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
Kortárs irodalom elmélete, gyakorlata és legjobb könyvei
Kortárs irodalom elmélete, gyakorlata és legjobb könyvei : Válogatás - Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei (5)

Válogatás - Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei (5)

  2021.02.20. 17:06

Tibor Benjámin Szabó - EPIC 1. - Az első küldetésKultúrafogyasztóként valamiért nagyon bírjuk azokat a történeteket, amelyekben a hősnek egy titkos vagy rejtélyes iskola tanulójává kell válnia ahhoz, hogy később aztán valamilyen speciális tudás birtokában vágjon neki a nagy kalandnak. Mindegy, hogy ez a varázslatban utazó Roxfort vagy a Kingsman kémsulija, aki oda belép, tudja, hogy kiválasztott lesz, és a nyelvtani ragozásnál vagy a gyökvonásnál kicsit egyedibb felkészítésben lesz része.

Szabó Tibor Benjamin regényében a hat barát, akik egyenként is mind-mind sajátos tudás vagy képesség birtokában vannak, egy különleges intézet tanulói lesznek - igaz, egy bizonyos időnek el kell telnie, mire rájönnek, hogy az iskolával (pontosabban a szándékaival) nem biztos, hogy minden rendben.

Budapest-rajongóknak kötelező darab!

 

https://olvassbele.files.wordpress.com/2018/02/szc3advlapc3a1t-antolc3b3gia-bor-240.jpgHa van valami, amivel közelebb lehet húzni a fiatal olvasókat az irodalomhoz, azok a versek. Nem véletlenül írtuk a megjelenését követően, hogy a kortárs költők műveiből válogató Szívlapát kapudrog lehet a kortárs költészethez.

A kötet versei nem feltétlenül kamaszoknak íródtak, de témájukkal, hangütésükkel, komolyságukkal, játékosságukkal, asszociációikkal képesek lehetnek megszólítani őket, utat találni hozzájuk.

Egy nagyon sokszínű, sokhangú, változatos antológia született, benne 150 verssel, amelyeket öt nagy ciklusba sorolt a szerkesztő, Péczely Dóra

A Szívlapát verseit Dániel András illusztrálta.

 

Tamás Zsuzsa: Macskakirálylány

Erős népmesei hagyományokból merít Tamás Zsuzsa lírai, varázslatos Macskakirálylánya: adott egy királyfi, aki nyakába veszi a világot, majd kiköt egy erdőben, az erdőben pedig egy házikóban, ahol mesésen bánatos társaságba botlik. Ha valamilyen rejtélyes oknál fogva egyetlen képletbe kellene foglalnunk a cselekményt, akkor abban biztosan lenne szerelem, egy kis varázslat meg vers, és persze megint csak szerelem.

Ezzel nem is tévednénk nagyot, hiszen, ahogy a szerző egy korábbi interjújában elmondta, a mesét valóban utóbbi inspirálta (azaz maga a szerelem), szerzőként pedig arra törekedett, hogy minden tudását belesűrítse a történetbe.

A könyv 2014-ben elnyerte az Év Gyerekkönyve-díját, és azóta animációs sorozat is készült belőle.

Tasnádi István: A kőmajmok háza

a_komajmok_haza_borito_1000px.jpgValóság és varázslat keveredik Tasnádi István regényében, amelynek egyszerre két főhőse is van.

Először is ott van az apa nélkül nevelkedő Kornél, ő lakik a kőmajmok házában, aki a nyáron megismerkedik a lobogó fantáziájú Izával, akinek mindenre van valamilyen sajátos magyarázata. Aztán ott van a nyolcvanas évekből az eleven, nyughatatlan Gyuri, akivel a külvilág szerint mindig csak a baj van. Két nagyon más habitus, nagyon más figura, látszólag nagyon távol is állnak egymástól, de a szálak persze a végén szépen összefutnak, összesimulnak.

Tasnádi regénye 2013-ban elnyerte az Év Gyerekkönyve-díjat, az azonos című filmet pedig 2014-ben mutatták be.

Teller, Janne: Semmi

Janne Teller Semmije rögtön a megjelenése után elég nagy viharokat kavart Dániában, ahol több iskola egészen egyszerűen nem volt hajlandó az órai anyagba beemelni a könyvet, ám miután elnyerte a dán kulturális minisztérium Gyermekkönyv-díját, megtört a jég.

Az író a magyar megjelenéskor adott interjút a Könyvesnek, és akkor azt mondta, nem is érti, hogyan minősülhet provokációnak az, "ha valaki megkérdőjelezi az élet értelméről vallott konvencionális elképzeléseinket".

A kötet hőse egy Pierre nevű fiú, aki egy napon kisétál az osztályból, felül egy fa tetejére, és kijelenti, hogy az életnek nincs értelme.

Osztálytársai megpróbálják bizonyítani, hogy téved: összegyűjtik a számukra lényeges holmikat, megalkotva ezzel a Fontos Dolgok Halmát. A kupac eleinte apróságokból áll, később azonban a helyzet kezd elfajulni, és a fiatalok a leglényegibb önmagukat csonkítják meg annak érdekében, hogy gyarapítsák a Halmot és ezzel bebizonyítsák: ez életnek igenis van értelme. Pierre-t azonban nem sikerül meggyőzni. Az osztálytársak pedig úgy döntenek, hogy bosszút állnak.

A regényből Magyarországon készült már bábjáték, Janne Teller pedig azóta már megírta a Minden című könyvét is.

Tóth Krisztina: Anyát megoperálták

Tóth Krisztina - Anyát megoperáltákA szülő betegsége borzasztó trauma egy kisgyereknek, felnőttként pedig nagy kérdés, hogyan lehet beszélni vele a témáról, ha már elkerülhetetlen.

Tóth Krisztina könyve egy kislány szemszögéből mesél rákbetegségről, elesettségről, gyógyításról és gyógyulásról, egyúttal segít abban, hogy a félelmetesnek tűnő betegségeket se kezeljük tabuként - hogy a titok ne legyen titok többé. A történetet Hitka Viktória illusztrálta, aki korábbi interjúnkban a következőket mondta:

"Fontos láttatni, hogy a szülő sem szuperhős, és ahogyan néha hibázik, úgy meg is betegedhet, mert ilyen az élet. És nyilván szuperfontos a pozitív megerősítés, az, hogy túl leszünk rajta, és hogy együtt könnyebb ez az egész."

Tullet, Hervé: Pötty könyv

Hervé Tullet - Pötty könyvHervé Tullet egy zseni, és nem attól, mert mondjuk olyan bonyolult vagy kacifántos dolgokat találna ki. Nagyszerűsége abban rejlik, hogy meglátja az egyszerűben, a hétköznapiban is a játékosságot és a humort. Hervé Tullet úgy von bele minket a saját történetébe, hogy lényegében semmi mást nem csinál, csak arra kér, játsszunk egy kicsit a pöttyökkel: ezt nyomjuk meg, azt fújjuk el, amazt dörzsöljük.

Kicsit döntsük meg a könyvet, és figyeljük, mi történik. Mert Tullet pöttyei mindig borzasztóan aktívak, nem tudnak a fenekükön megmaradni, és olvasóként képtelenség ellenállni nekik.

Mondhatnánk, hogy a Pötty könyv kisgyerekeknek készült, de az az igazság, hogy titokban minden felnőtt legalább egyszer saját maga is ki akarja próbálni, mitől működnek Tullet könyves pöttyei.

Varró Dániel: A szomjas troll

Varró Dániel - A szomjas troll - Kis viking legendárium

Az északi mondavilágot idézi meg Varró Dániel troll-kötete, amely összesen négy verses mesét tartalmaz: van benne hablegény meg óratörpe, vikingek és leprikónok, meg egy nagyon cuki szárnyas vadmalac is. 

A szerző a margós bemutatón is elmondta, hogy kimondottan törekedett arra, hogy az amúgy ijesztő műfajt "megszelídítse, irodalmiasítsa, gyerekesítse", épp azért, hogy a kisebbek számára is élvezetes legyen.

A legtöbbet hivatkozott mese az utolsó, A leprikónok átka, ami egy nagyon népszerű mash-up-ot követ, hiszen egyszerre ötvöződik benne az ember (a költő? az olvasó?) irodalom és kaland iránti szeretete. Az alapot a Kaland-Játék-Kockázat-könyvek adták, a rímek viszont abszolút varródanisak, például ilyenek:

"Magam minden bajból bátran,/ körmönfontan kidumáltam,/akkor egy kis fókafognyi/vas fog rajtam itt kifogni?" A szerethető trollokat és egyéb lényeket Maros Krisztinának köszönhetjük.

Walliams, David: Gengszter nagyi

A brit David Walliams a színészkedés-celebkedés mellett az elmúlt években szabad szemmel is látható gyerekkönyves életművet kezdett felhalmozni, de a legemlékezetesebb könyve továbbra is a Gengszter nagyi.

Egy unoka (ő a 11 éves Ben) és a nagyija egymásra találásának, pontosabban egymásra hangolódásának történetét követhetjük végig, melynek során a fiú ráébred, hogy a nagymamája nem az az unalmas vénség, akinek gondolta, hanem egy vagány, belevaló és - minden jel szerint - enyveskezű asszony, aki nem riad vissza attól sem, hogy lenyúlja a koronaékszereket.

A népmesékben az idős emberek mindig valami tudásnak vagy titoknak a tudói, cselekvő, aktív szereplők, Walliams pedig ezt a motívumot ültette át a regénybe, amelyben a nagymama nemcsak tevőlegesen alakítja az eseményeket, de csalafintaságával eléri azt is, hogy igazi kötelék alakuljon ki a kisunokájával. 

Zágoni Balázs: A Gömb - Fekete fény 1.

Fekete fény 1. - A Gömb A komplett 2020-as évünk olyan volt, mintha mindannyian egy disztópia szereplői lennénk, de 2018-ból nézve még sehol sem látszott, hogy pár éven belül eljön majd az az idő, amikor az emberek félnek, és nem merik kitenni a lábukat az otthonuk kapuján.

A Gömb világában is röghöz kötöttek az emberek (a többség túlszabályozott városállamokban él), ha viszont valaki a saját szabályrendszerét akarná követni (akár a regénybeli Vik és családja), ki kell lépnie ezekből a keretekből és a városfalon kívüli kolóniában kell letelepednie, ahol a mindennapok veszéllyel telítettek.

A regényt 2018-ban jelölték a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra, a szerző akkor a következőt válaszolta a a sztori alapötletét firtató kérdésre:

"Az a gondolat, hogy mi történne, ha megjelenne előttem egy tökéletesen kerek, átlátszó, rugalmas, embernagyságú valami, ami repülni tud, sőt, amivel lehet repülni, és amivel vagy akivel lassan megtanulok kommunikálni is. Ki vagy mi volna, és honnan jönne? Amúgy nem tudom, miért pont ez volt a szikra. Ehhez kapcsolódtak aztán olyan gondolatok, mint a modern városállamok ötlete, azt hogy milyen lehet majd az élet errefelé 50 év múlva, ami amúgy is sokat foglalkoztat, és olyan gyerekkori emlékek, mint például a gombászás."

A kötet elnyerte a HUBBY díját is az ifjúsági kategóriában, azóta pedig megjelent már a folytatása is.

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót