OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
TILOS AZ Á KÖNYVEK
TILOS AZ Á KÖNYVEK : Titkok árnyékában - Szappanopera 2.

Titkok árnyékában - Szappanopera 2.

  2018.04.14. 13:16

12 éves kortól
Nagyon szerettük Szirmay Ágnes első regényét, ami aztán felkerült a Margó-díj rövidlistájára is (akkor válaszolt is pár kérdésünkre, hogy miket, azt olvassátok el ITT). Az első részben a Viru nevű lányból egyik napról a másikra sorozatrajongóból sorozatszereplő lesz, ami úgy forgatja fel az életét, hogy abból a környezete egyelőre nem sejthet semmit.
A második rész egyenes folytatásnak számít, amelyben Viru és Dé már nemcsak megmártózik a szappanopera-forgatás mindennapjaiban, hanem egyenesen fejest vetik bele magukat. (Kiss Orsi)
 
Írta: Szirmay Ágnes
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 314

Emlékszel ​még, hogyan lett Viru és Dé az Ész és szerelem című szappanopera szereplője? És arra, hogy ez mekkora felfordulást okozott a barátságukban?

A folytatásban betekinthetsz a kulisszák mögé: vajon milyen lehet, amikor az ország legnépszerűbb sorozatában szerepelsz? Például néhány nap alatt fel kell nőnöd, hogy betartsd azokat az írott és íratlan szabályokat, amelyeknek addig a létezéséről sem tudtál. Az is világos, hogy színészként nem életed szerelmével csókolózol először. De azért azon te is biztos meglepődnél, ha az a csók mégsem a kamerák előtt, hanem a színfalak mögött csattanna el… Ám hamarosan kiderül, hogy Virunak bőven nem ez a furcsa csók volt a legbonyolultabb helyzet az életében…

„Egy nagy szerelemnek vagyunk a tanúi, vagy csak egy olyan fiú érkezett kedvenc sorozatunkba, aki minden virágra rárepül? Az bizonyos, hogy mi, nézők, mindkét történet folytatását izgalommal várjuk, azét is, amelyet a forgatókönyvírók írnak, és azét is, amelyet az élet…”

Maradjatok velünk, mert hamarosan megjelenik a Titkok árnyékában folytatása!
 

Frindt Julcsi
 
Ilyen egy jó kamaszregény
 
Szirmay Ágnes nagysikerű tiniregényét, a Szerelemre castingolvát biztosan sokan ismeritek. Két éve olvassák a kamaszok, és sokszor szüleik is. Most végre – kicsit talán túl hosszú szünet után – megérkezett a folytatás: a Szappanopera 2. – Titok árnyékában. A baljós cím sajnos nem sokat sejtet, és én sem fogok spoilerezni, de annyit elmondhatok, hogy még izgalmasabb és fordulatosabb lett, mint az első kötet!
 
Miben is áll a Szerelemre castingolva-sorozat ereje?
 
Azon túl, hogy egyszerű és szórakoztató olvasmány, a karakterek is szimpatikusak, viccesek, természetesek, a témaválasztás pedig könnyen elragad korosztálytól függetlenül bárkit, hiszen egész komoly kérdéseket is felvet, hogy milyen lehet 16 évesen tévésztárrá válni.

Autogramot osztani, rajongókkal szelfizni, híresnek és népszerűnek lenni. Maga a tökély, ugye? De megtapasztalni a hírnév árnyoldalait már nem olyan szórakoztató: parókában osonni az utcán, jelmezbe bújni, ha moziba megyünk, vagy lépten-nyomon figyelni, hogy ki láthat meg minket olyan tevékenységek közben, amiket mindenki csinál, de ha mi tesszük, az mégis hírértékű. Hiszen híresek vagyunk. Nincs lazsálás, láthatatlanná válás, se intim szféra. Ebbe a világba csöppen bele Viru és Dé, a két átlagos tizenéves gimnazista, akik heccből mennek el egy tévésorozat castingjára, és talán azért, hogy egy kis adrenalin löketet is kapjanak. Kapnak is! Jól sejtitek, az élet úgy hozza (vagy a sorozat első része), hogy őket választják az Ész és szerelem leendő új kamaszszereplőivé.

Az Ész és szerelem fiktív, ám erősen áthallásos sorozat, főleg, hogy tudjuk, Szirmay Ágnes a Barátok közt dramaturgjaként dolgozott.

A regényből sokat megtudhatunk a sorozatgyártásról, szereplőválogatásokról, színészek, rendezők, stábtagok mindennapjairól. A Szerelemre castingolva egy szappanopera a szappanoperában: míg végigkövetjük Virut, hogyan válik egy igazi szappanopera szereplőjévé, közben az ő élete eseményei is kísértetiesen emlékeztetnek rá: Stern Virág egy átlagos kamasz, átlagos külsővel, átlagos családdal. Szerelmes a legjobb barátjába, Dé-be, aki látszólag észre sem veszi a rajongását. Hirtelen felbolydul az élete, amikor mindkettejüket sorozatszereplővé választják. Virág új barátnőket szerez, akik hol segítik egymást, hol ármányokat szőnek egymás ellen, pletykálnak és terveket szövögetnek. Persze az új fiúkarakterek sem maradnak el, akikkel együtt remények, csalódások, félreértések és természetesen az új szerelmek is együtt járnak.

Az első kötet egy hatalmas cliffhangerrel zárul. Bevallom, sorozatfüggő lévén nagy tapasztalattal rendelkezem abban, hogy folyton előre kitalálom, hogy mi fog történni a következő jelenetben/oldalon, pláne a befejezésben (egyszerre áldás és átok ez a képesség), ám a Szerelemre castingolva első részének végén magam is meglepődtem.

Kritikai megjegyzés: a befejezés számomra igen illogikusnak tűnt a karakterek jelleméből kiindulva. Sok kérdés merült fel bennem, amikre a második rész nagyjából választ ad, és viszonylag megnyugtat – bár helyette ad egy újabb logikával megfejthetetlennek tűnő talányt, – de ezt felfoghatjuk úgy, hogy a történet éppen annyira logikátlan, mint amennyire logikátlanok egy 16 éves kamaszok érzelmei. Az egyik pillanatban még 100%-ig biztosak valamiben, 10 perc múlva viszont már ugyanennyire bizonyosak az ellenkezőjében.

Ilyen apró irreális események gyakran felbukkannak a történetben, de ez a szappanopera műfajának velejárója. A néző izgatottságát mindig az egekben kell tartani, minden áron. Ez Szirmay Ágnes mindkét regényének nagyon jól sikerül. Beszippantja az olvasót, együtt nevet és sír Viruval, egyszerre utálja és szereti Dé-t, velük csalódik és örül a sikereiknek.

Ennek egyetlen hátránya van: hogy nagyon gyorsan ki lehet olvasni ezt a háromszáz egy-néhány oldalt. Reméljük, hogy a következő részre nem kell majd 2 évet várnunk, így bűntudat nélkül olvashatjuk ki néhány óra alatt a második kötetet is, ami nem kevés kérdést tartogat. Mi lesz Réti Bence és Viru között? Dé és Dzseni együtt maradnak, vagy Luca is a képbe kerül? Esetleg Viru és Dé végre egymásra talál?

Annyit elárulhatok, hogy a második részben Viru és Dé már otthonosan mozog a kulisszák mögött, de így is sok új feladat és helyzet vár rájuk. Szokatlan szerepek, meglepő helyzetek váltják egymást oldalról oldalra. Dé-nek kicsit benő a feje lágya, de még így is bőven van miért haragudnunk rá. Viru pedig végre megkapja azt a szerepet, amire igazán vágyott az elejétől kezdve.

Bár a regénynek nem az a lényege, hogy mi lesz a titokzatos végkifejlet, mégis legyen inkább meglepetés!


 Forrás: pagony.hu

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót