OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
TILOS AZ Á KÖNYVEK
TILOS AZ Á KÖNYVEK : Kettő

Kettő

  2018.06.26. 14:31

Írta: Finy Petra
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 220
 
Nikk és családja Tisztavárosban lakik, ahol az élet minden területét szigorú törvények szabályozzák, és lakói kiszolgáltatottak a polgármester, Blanco hatalmának. Nikknek azonban váratlanul el kell menekülnie a városból, és kalandos útján egy másik világba kerül, ahol találkozik az élet eddig nem ismert örömeivel, szépségével. A varázslatos

Kettők világában az emberek ösztönös, természetközeli lényét nem nyomja el a kötelezően szedett gyógyszer hatása, és Nikk rejtett képességei is kibontakoznak, azonban szomorú titkokat is tartogat számára az új világ felfedezése. Itt egy másik társadalmi rendet talál, új tapasztalatokat szerez, új barátokra talál és új problémákkal kell szembenéznie. De az Egyek világát sem hagyhatja teljesen maga mögött, hiszen a két világ harca elkerülhetetlen.

A Kettő Finy Petra Másvilágok-trilógiájának első része, a világokat és a trilógia darabjait a tizenöt éves Nikk személye és útja köti össze. De mi történik, ha a különböző világok összecsapnak egymással? Melyik tud felülkerekedni a másikon? És Nikk melyiket fogja választani…?

 

kulturleny.wordpress.com
 

A tizenötéves Nikk áll a könyv középpontjában, a saját szavaival meséli el a vele történteket. A fiú a rendezett, szürke, beton és acél, egy kaptafára épült és steril Tisztavárosban él szüleivel és nagyapjával, ahol nincsenek sem növények, sem pedig állatok. A kamaszok átlagos életét éli, barátnője van, nem szeret suliba járni, de imád repülni, siklóernyőzni. Természetesen lázad is, tiltott könyveket olvas, amelyekben számos olyan dologgal találkozik, mely nem fér a fejébe. Egyik nap feje tetejére áll a jól ismert világa, apja valami olyat látott, amit nem kellett volna, elfogják, Nikk pedig menekülni kényszerül, életre-halálra üldözik. Így jut el Természetvárosba, a színek, a szagok, a változatos formák világába, ahol különös kettőslények élnek, kikben keveredik az emberi és az állati vagy növényi, és akiknek eddig létezéséről sem tudott, miközben ő maga is változni kezd, és kiderül, ő is ezen fura lények közé tartozik, egy bagolyfiú.

“Érzem, hogy Kettőnek lenni nem csak annyit jelent, hogy az ember teste átalakul, és növényi vagy állati jegyek jelennek meg rajta.
Hanem hogy megtanul hinni magában. És megtanul hinni a csodákban.”

A Kettő a Másvilágok-trilógia első kötete. A könyv egyszerre disztópia, sci-fi, military sci-fi és fantasy posztapokaliptikus elemekkel, de ezek sajnos nem alkotnak egységet a könyvön belül, nem simulnak össze, és ez több helyen is törést okoz. Valamikor a jövőben játszódik a történet, egy nagy háború után, melynek következtében létrejött a színkasztokkal és negyedekkel tűzdelt Tisztaváros, melyben az alapérték az egyformaság, a rendezettség, az átláthatóság, az ellenőrizhetőség, a szabályozhatóság és az irányíthatóság. Ennek érdekében elektrosokkal eltörölték az emlékeket, az egyéniséget, és kötelező napi gyógyszert szednek, hogy vissza se jöjjenek. Ismerős ugye?

Nekem elsőre Orwell 1984-e ugrott be, de bármelyik manapság divatos young adult könyvben is megtalálhatóak ezek az elemek (most hirtelen A beavatott és Az emlékek őre jut eszembe, igaz, csak a filmeket láttam). És nemcsak ezek. A könyv vázlata egy sablonra épül. A kamasz Nikk jól ismert és szabályozott világa összedől, és rá kell jönnie, hogy semmi sem az, aminek látszik, még ő maga sem. Az pedig, hogy „ki vagyok én?” minden kamasz életében fontos kérdés, így nem meglepő, ha elkezd utánajárni.

Nemcsak a szereplői, de a könyv maga is egy kettőslény. Tisztaváros a sci-fi, Természetváros a fantasy. Tisztaváros a technika, a komolyság, fajsúlyos problémákkal, társadalmi kérdések boncolgatásával, Természetváros a paródia, komolyan vehetetlen dolgokkal, túlzásokkal, infantilizmussal. Nincs átmenet vagy egység. Ami a két várost és a történet(ek)et elválasztja egymástól, az csak egy liánfüggöny. A történtekre pedig nincs magyarázat. Pedig sok a kérdés.

“Az emberek gyűrött és használt ágyneműjét húzom le, hogy tisztára cseréljem őket, csodálatra méltóan tiszta, álomfehér ágyneműre. Hiszen ebben a városban minden olyan tökéletesen tiszta.
De én szeretem ezt a munkát.
Elolvasom az ágyneműkbe rejtett üzeneteket. Illatokból, foltokból, hajszálakból és a paplanok közt felejtett ruhadarabokból találok ki egész élettörténeteket. Kicsit úgy, mint az apám. Csak én nem a bűnösök után nyomozok, hanem a boldogság után.”

Ami hiányzik nekem a könyvből. A világ bemutatása, amiben játszódik a történet. Persze van nekünk világító zöld takonyfelhőnk, de ebben ki is merül a környezet leírása. Hiányzik az eredettörténet, hogy kik a kettőslények. A háttér, hogy mi vezetett odáig, hogy egy ember a saját apja, és a saját népe ellen forduljon. Az írás a kettőslénység pozitív oldalait hangsúlyozza, és említést sem tesz a negatív oldaláról, holott biztosan van, hiszen sok kettőslény önként éli inkább az Egyek életét.

A könyvben itt-ott következetlenségek is fellelhetőek. Hogy lehet az, hogy ha a nagyapa mindkét városban él, nem látja, hogy Tisztaváros katonáskodik, háborúra készül, és ha igen, miért nem készíti fel a Kettőket?Ők briliáns képességeik ellenére, miért kőkorszaki módon harcolnak, a fejlett technika ellen?

Mindezek ellenére is, mégis csak van ebben a könyvben valami. Az pedig a szárnyalás, a korlátok nélküli fantázia, a szabadság szele és egy nagy adag jófajta humor. Például, hogy a kettőslényekről mintázták a képregényhősöket, mint pl. Batman vagy Pókember, hogy némi popkulturális csatolás is legyen benne. Vagy ott van Szemiramisz-függőkertje liánokkal és a méregzsák, duzmasz hörcsöggel, akiből valószínűleg a harmadik kötet végére a legjobb barát válik.

A fejezetcímeket imádtam (Érintésfolyók, Tóparketta, Öleléskupola stb.). A fejezetek elején nézem őket, de nem mondanak semmit, viszont sejtetnek, de vajon mit is? A fejezetek végén pedig ott a magyarázat, amolyan játékosan, frappánsan és főleg nem szájba rágósan.

“A vasút sem rossz, bár gyakran úgy érzem, hogy nagyapa kicsit túlzásba vitte ezt a legyen minden természetközeli dolgot, és nem ártott volna némileg korszerűbb technológiákkal dolgozni.
A metrószerűség úgy néz ki, mintha sok-sok bambuszkunyhó lenne egymás után kötve, és az robogna a sötétben őrült zöld hernyóként.”

Maga az ötlet, amiből született a mű, az nagyon rendben van. A technika kontra természet, a börtön vs. szabadság, a szürke (amelynek itt nincs ötven árnyalata) vele szemben a színkavalkád, hálás téma, sok lehetőséggel. Hozzá a bennünk élő állat, ami látatja is magát, szintén egy érdekesen kibontható eshetőség. A cselekményvezetés pörgős, izgalmas fordulatokban bővelkedik, és sodró lendülettel bír. Emiatt át is szaladunk pár dolgon, az ember kapkodja a fejét, és nem ér rá úgy igazán odafigyelni, még a halálra sem. Időnként teljesen kiszámítható, mi fog következni. Az árulás a végén egyértelmű. Nem árulok azzal zsákba macskát, ha azt tippelem meg, hogy a jó barátok közt van az ellenség.

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót