OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gyermek és szöveg
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Február
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
<<   >>
 
TILOS AZ Á KÖNYVEK
TILOS AZ Á KÖNYVEK : Holnaptól tényleg minden rendben

Holnaptól tényleg minden rendben

Bánáti Anna  2018.06.26. 22:19

Írta: Tallér Edina
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 192

Úgy kezdődött, hogy Eszter elment New Yorkba. A lány hiányát semmi sem pótolhatja, de nem is ez a cél. Még mindig naponta beszélgetnek, hiszen mindkettejüknek van mivel megbirkóznia. Benit a közelgő felvételi mellett legjobb barátja, Fedor sorsa aggasztja: az ukrán származású fiú szülei válófélben vannak.

Fedor elveszettnek és elfelejtettnek érzi magát ebben az érzelmi és történelmi viharban, így Beni és Andris helyett új „barátok” felé sodródik. Eszternek sem könnyű: nagyon hiányzik neki Budapest, az otthoni barátok és a szerelem, de feltűnik a színen egy amerikai srác, aki eltereli a gondolatait.

A kérdés csak az, hogy mi legyen ezután. Hol van ilyenkor Beni? Rendbe lehet még ez az egészet hozni, és ha igen, vajon érdemes-e? Mi a jó döntés: kitartani a másik mellett, vagy elengedni egymás kezét.

 

Bárki mondhat bármit, nyolcadikosnak lenni nem könnyű. Sőt talán ez az egyetlen olyan időszak az ember életében, amikor később sem csak legyint rá és nevet egyet, hanem utólag nézve is emlékszik rá, hogy milyen kemény volt tizennégy évesnek lenni. A Most akkor járunk?-ból már megismert Beni a folytatásban napjainkban, 2015 őszén, tizenhat éves fejjel meséli el, hogy milyen volt az a bizonyos 2013/2014-es tanév, hogy hogyan birkózott meg azokkal a problémákkal, amikkel a legtöbb nyolcadikosnak szintén szembe kell néznie.


A Holnaptól minden rendbenben Tallér Edina ott folytatja a történetet, ahol az abbamaradt: Eszter elment New Yorkba, Beni pedig megpróbál kezdeni valamit a lány hiányával. Kétségbeesetten kapaszkodik mindenbe, amitől közelebb érezheti magához barátnőjét: rögtön ráír, amint megjelenik a neve mellett a zöld pötty, késedelem nélkül reagál az üzeneteire, és az időeltolódás miatt hajnalig fennmarad, csak hogy beszélgethessenek. Eszter azonban más lett: távolságtartóbb, szomorkásabb? furább. Közben pedig az addig fixnek hitt pontok is halványulni látszanak Beni életében: Fedor lába alól kicsit kicsúszik a talaj a szülei válása miatt, így egyre többet lóg új, kissé problémás barátaival, Andris pedig csak sportol és csajozik, úgyhogy őt sem látni már annyit. Az iskola is egy rémálom: mindenki csak a felvételiről beszél, az utolsó év csak nyúlik, mint egy ízetlen rágógumi. Mindenkinek van tehát mivel megbirkóznia.

Node mik is azok a problémák, amiket Beniéknek, és úgy általában az összes tizennégy évesnek le kell valahogy küzdenie?

1. A felvételi

A legtöbbünknek ezen előbb-utóbb túl kell esnie. Néhányan letudják tíz, esetleg tizenkét évesen, ami szintén nem könnyű, hiszen sok gyerek ekkor találkozik először a bukás lehetőségével, de nyolcadikban aztán tényleg nincs mese: most vagy soha. Valahova be kell kerülni, és kész. Az összes tanár a felvételiről beszél, a szülők hétvégente kinyomtatott próbafelvételit lobogtatva üldözik szerencsétlen gyerekeiket, és ha ez még nem lenne elég, a barátokkal sem lehet kikerülni a témát, mindenki fejből tudja, hogy melyik osztálytársának melyik középiskola a leghőbb vágya. Gyomorgörcs, álmatlan éjszakák, szülőkkel való veszekedés, hisztirohamok, kabalaállatok keresgélése, előző évi ponthatárok után való kutakodás? Azt hiszem, mindenki tudja, miről beszélek.

2. Az első szerelem

Hát igen. A tizennégy éves kor az az időszak, amikor már túlvagy a hülye fiúk / hülye lányok időszakodon, de még nem érkeztél el az összes fiú egy szemétláda / az összes lány egy ribanc állomásra. Tizennégy évesen a szerelem olyan, amilyennek lennie kell: tiszta, mély és örökre szóló. Legalábbis egy ideig. Aztán persze mindenki megtapasztalja, milyen úgy igazán féltékenynek lenni (mintha szivacs lenne az agyad helyén, minden gondolatodat ez tölti ki, egyszerre akarsz sírni és őrjöngeni, küzdeni és feladni), milyen az első csalódás (mintha kalapáccsal törték volna szét benned a másikról alkotott képet), hogy mennyire fáj az első szakítás (leírhatatlanul). Beni és Eszter ezt mind megtapasztalják kényszer-távkapcsolatuk során. Sokan felnőttként is képtelenek arra, hogy kezelni tudjanak egy olyan helyzetet, ahol több ezer kilométer és kiszámolhatatlanul sok időzóna választja el őket a másiktól: Beniék eleinte még küzdenek egymásért, aztán szép lassan beletörődnek a másik hiányába, és megszokják új életüket.

3. A szülők válása

Elég ritka, hogy egy válás zökkenőmentesen menjen. Még ha a szülők a lehető legbékésebben, legkulturáltabban is intézik a dolgot, a gyerek akkor is azt érzi, hogy a feje tetejére állt a világ. És fáj. Fáj akkor is, ha ötéves vagy, de ha lehet, még inkább fáj, ha tizenéves, hiszen sokkal jobban tudatában vagy annak, ami történik, és általában jobban meg is marad. Fedor is nehezen tudja feldolgozni, hogy szülei karácsony előtt pár nappal bejelentik, hogy szétmennek. Egyre komorabbá, visszahúzódóbbá válik, aztán egy új, nála jóval idősebbekből álló társasághoz csapódva rájön, hogy...

4. Cigi, pia, fű is van a világon

Kinek korábban, kinek később fordul meg a fejében, hogy poén lenne kipróbálni ezt-azt, de a legtöbben azért túlesnek az első slukkon/korty alkoholon, mielőtt elhagynák az általános iskolát. Így van ez a Holnaptól minden rendben srácaival is: Fedor cigizni kezd, hogy picit lenyugodjon az otthoni dolgok miatt, sőt az egyetemista arcokkal a fűre is rákap. Beni iszonyúan megijed, nem tudja, mit tegyen, elmondja-e a szüleinek, Andris viszont csak legyint a dologra, és azt mondja, Fedor majd kinövi. A regény nem dönti el helyettünk a kérdést, nem húzza meg a határt, hogy mi az, ami belefér ebben a korban, és mi nem. Akárhogy is, a kíváncsisággal nincsen semmi baj, amíg van, aki figyel rád.

5. Költözés

A távkapcsolat/távolság miatti szakítás örök érvényű igazsága, hogy annak könnyebb, aki elmegy, arról viszont nem beszél senki, hogy rohadt nehéz akkor is, ha éppenséggel te vagy az, aki új országba költözik. Mint Eszter. Új helyszínek, új emberek, új élmények, blabla, persze, nyilván minden adott ahhoz, hogy az ember felejtsen. De marad százezer olyan dolog, ami egyáltalán nem könnyíti meg a helyzetet. A honvágy. Az ismerősök iránti vágyódás. A legjobbaknak hitt barátok eltünedezése. A magány. Az ezernyi apró kihívás minden nap. A tudat, amit például Emilia is érzett New Yorkban, hogy te is csak egy vagy a több millióból. Az emlékek, gondolatok, képek a fejedben, amiktől akkor is feltartóztathatatlanul gyötörnek, ha a világ végére is próbáltál előlük menekülni.

6. Megszokni, hogy mindenki változik körülöttünk

A barátaink mellett, bármi történjék is, ki kell tartanunk. De hol van a határ? Mit tegyünk, ha a legjobb barátunk füvezni kezd, és teljesen elviselhetetlenné válik? Ha kétes figurákkal kezd lógni, leszarja az iskolát, leszar minket is, és egyáltalán nem hallgat ránk? Magára hagyhatjuk-e, ha tényleg teljesen meghülyül? Vagy ha csak simán megváltozott, már nem olyan, mint régen? Meddig érdemes küzdeni valakiért, aki nem akar minket?

7. Úgy általában a változás, amit életnek hívunk

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót