OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gyermek és szöveg
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Február
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
<<   >>
 
TILOS AZ Á KÖNYVEK
TILOS AZ Á KÖNYVEK : A Fausttól a Szívlapátig - kortárs könyvek a középiskolában

A Fausttól a Szívlapátig - kortárs könyvek a középiskolában

pagony.hu  2019.07.07. 19:32

14+
A Fausttól a Szívlapátig - kortárs könyvek a középiskolábanTilos az Á könyvek, 2019
Oldalszám: 312

Tizennégy kortárs magyar könyv, tizennégy elemzés, tizennégy részletes óravázlat – három esszéíró, három magyartanár – röviden így áll össze A Fausttól a Szívlapátig címen futó irodalmi segédkönyv, amely elsősorban a középiskolai tanárokat célozza meg, akik egyre inkább azzal szembesülnek, hogy nem beszélnek egy nyelvet a diákjaikkal, hogy az „élet” és az „irodalom” átjárhatatlan messzeségbe került egymástól.

A kötet hat szerzője, Balajthy Ágnes, Ruff Orsolya, Szekeres Nikoletta kritikusok-esszéírók, és Fenyő D. György, Varga Betti és Vinczellér Katalin magyartanárok kiválogattak tizennégy kortárs magyar könyvet Mészöly Ágnestől kezdve Totth Benedeken keresztül Varró Dánielig – olyan könyveket, amelyekről azt gondoljuk, hogy középiskolásoknak valók.

Igyekeztünk minél szélesebb palettát felmutatni – a könyvek között szerepel regény, vers, novelláskötet és dráma is, van közöttük magas szépirodalom, young adult regény és krimi is. Olyan könyvek, amelyek közül, reményeink szerint, minden diák talál olyat, amit szívesen elolvasna – és minden tanár talál olyat, amelyet szívesen tanítana.

Ezért a könyv nemcsak tizennégy esszét, de tizennégy rendkívül részletes, öt-hat tanórára kiterjedő tanítási segédanyagot, óravázlatot is tartalmaz.

 

A Fausttól a Szívlapátig - elősző a könyvhöz

Tizennégy kortárs magyar könyv, tizennégy elemzés, tizennégy részletes óravázlat – három esszéíró, három magyartanár – röviden így áll össze A Fausttól a Szívlapátig - kortárs könyvek a középiskolában címen futó irodalmi segédkönyv, amely elsősorban a középiskolai tanárokat célozza meg. Azonban ha elolvasod, milyen művek szerepelnek a könyvben, könnyen lehet, hogy te is kedvet kapsz hozzá! Kovács Eszter főszerkesztő előszavát olvashatod.

A KÖTETBEN SZEREPLŐ KÖNYVEK:
Mészöly Ágnes: Szabadlábon
Budapest OFF - kortárs novellák
Sepsi László: Ördögcsapás
Laboda Konrél: mátéPONTindul
Kondor Vilmos: Budapest noir
Szécsi Noémi: Gondolatolvasó
Varró Dániel: Szívdesszert
Tasnádi István–Jeli Viktória: Kettős:játék
Szívlapát - Kortárs versek
Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem
Dragomán György: A fehér király
Tóth Krisztina: Pixel
Totth Benedek: Holtverseny
Péterfy Gergely: Kitömött barbár

Esszék és tanítási segédletek a kortárs magyar irodalomról (nem csak) tanároknak

A Tilos az Á Kiadó a Pagony Kiadó „kamasz” testvére, elsősorban olyan könyvekkel foglalkozik, amely a tizenkét éven felüli olvasókhoz szól. Nem titkolt célunk azonban, hogy ne csak a fiatalokhoz, hanem azokhoz a felnőttekhez is szóljunk, akik ezzel a korosztállyal napi kapcsolatban vannak – azaz a kamaszok szüleihez, vagy, jelen esetben: a kamaszok tanáraihoz. Az olvasóvá nevelést, az oktatást, azon belül is az irodalom oktatását a Pagony mindig is szívügyének tekintette – Nényei Pál könyvsorozatának sikere pedig arra sarkallt bennünket, hogy nyissunk az iskolák, a tanárok felé.

 

Tizennégy kortárs magyar könyv, tizennégy elemzés, tizennégy részletes óravázlat – három esszéíró, három magyartanár – röviden így áll össze A Fausttól a Szívlapátig című irodalmi segédkönyv.
Ahogy Nényei Pál Az irodalom visszavág című sorozata elsősorban a diákokat célozza meg, úgy ez a könyv elsősorban a középiskolai tanároknak szól, de reményeink szerint a diákok, gimnazisták, érettségizők, felvételire készülők, egyetemisták is haszonnal forgathatják. A fő célközönségünk azonban ebben az esetben ténylegesen a magyartanárok, akik egyre inkább azzal szembesülnek, hogy nem beszélnek egy nyelvet a diákjaikkal, hogy az „élet” és az „irodalom” átjárhatatlan messzeségbe került egymástól. A diákok (látszólag) kevésbé szeretik az irodalmat, sőt, kevesebbet olvasnak, mint régen – amit meg olvasnak, ahhoz a tanárok találnak nehezebben utat.
 
Ugyanakkor a kortárs magyar irodalom érettségi tétel – arról nem is beszélve, hogy a kortárs irodalom felől megközelíthető szinte minden klasszikus.
 
A kiadó és a kötet hat szerzője, Balajthy Ágnes, Ruff Orsolya, Szekeres Nikoletta kritikusok-esszéírók, és Fenyő D. György, Varga Betti és Vinczellér Katalin magyartanárok kiválogattak tizennégy kortárs magyar könyvet – olyan könyveket, amelyekről azt gondoljuk- gondolják, hogy középiskolásoknak való. Az esszéírók és tanárok párokat alkottak (Balajthy Ágnes Fenyő D.Györggyel, Ruff Orsolya Vinczellér Katalinnal, Szekeres Nikoletta Varga Bettivel dolgozott), azaz az írásaik nem egymástól független kritikák és tanári óravázlatok, hanem együtt, közös konzultáció után készültek, és egy-egy egészet alkotnak.

 

Igyekeztünk minél szélesebb palettát felmutatni – a kiválasztott könyvek között szerepel regény, vers, novelláskötet és dráma is, van közöttük könnyű és nehéz olvasmány, szépirodalom és ún. „young adult”, azaz ifjúsági regény és krimi is. Olyan könyvek, amelyek közül, reményeink szerint, minden diák talál olyat, amit szívesen elolvasna – és ha elolvassa a könyvekről szóló elemző és ajánló írásokat, könnyebben tud választani.

De a könyv itt nem áll meg: az elsődleges cél az, hogy a tanár válasszon könyvet, akár többet is, amelyeket szívesen tanítana – ezért mind a tizennégy könyvhöz rendkívül részletes, öt-hat tanórára kiterjedő tanítási segédanyagot, óravázlatot kínálunk. Mind az esszé, mind az azt követő tanítási anyag természetesen rengeteg olyan témát érint, amely nemcsak az adott kortárs szövegről szól – a kortárs szöveg kontextusba helyeződik, így bármelyikük feldolgozása remekül használható nemcsak a végzősöknél (amikor a kortárs irodalommal „elvileg” foglalkozni kell, és amire gyakorlatilag sosem marad idő) – hanem a középiskola négy (esetleg hat) évfolyamának bármelyikén elővehető. Ily módon egy-egy élő, mai szöveg segítségével sokkal könnyebben kerülhetünk közelebb a klasszikus szerzőkhöz is.

 
Az ikonok

faust.jpg

Ikonokkal igyekeztünk megkönnyíteni a pedagógusok munkáját – minden esszé elején jelöltük, hogy az adott könyv milyen műfajú (többségében természetesen regényekről van szó), hányadikosoknak és milyen csoportbontásban ajánljuk, valamint mennyire bonyolult és mennyire „bevállalós” szövegről van szó. A válogatásban vannak „durvább” könyvek, amelyeket nem feltétlenül minden tanár érez majd magához közelállónak, de hátha valaki igen – a gyerekek pedig egész biztosan!
Ezeknek a könyveknek a feldolgozásánál a tanulás és a tanítás a rengeteg popkulturális utalás és a nyelvhasználat miatt gyümölcsözően kölcsönös lehet!

Fontos megjegyeznünk, hogy az összes óravázlat, foglalkozásterv csupán ajánlat, ötleteket ad, melyek szabadon felhasználhatók és variálhatók – nem muszáj pont így, pont ezt tanítani. Tudjuk, hogy ezt nem is lehetne.
Nincs két egyforma magyartanár, nincs két egyforma osztály, de vannak olyan kortárs alkotások, amelyek sokaknál működhetnek. Ezt szeretnénk megmutatni, és ezzel szeretnénk lelkesíteni a tanárokat, hogy bátran nyúljanak a kortársakhoz, mert sem drága eszközökre, sem különleges módszertanra nincs szükség hozzájuk.

Ez a könyv nem tankönyv, itt mindent lehet! A célunk nem más, mint hogy a magyartanárok találjanak benne olyan könyvet és olyan módszert, amit azoknak a gyerekeknek, akiket éppen tanítanak, valamiért jónak, megfelelőnek, alkalmasnak gondolnak – nem feltétlenül csak azért, hogy ezt az adott könyvet közösen feldolgozzák (ezért is), hanem hogy ettől az adott könyvtől elindulva fedezzék fel együtt Dantét, Goethét, Madáchot vagy éppen Esterházy Pétert, egyszerűbben szólva: a diákok tapasztalják meg az olvasás örömét.
 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót