OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
TILOS AZ Á KÖNYVEK
TILOS AZ Á KÖNYVEK : Lány vagyok

Lány vagyok

  2020.06.10. 20:15

Lány vagyok
Írta: Hayley Long
Illusztrálta: Gemma Correll
Kiadó: Tilos az Á Könyvek, 2016
Oldalszám: 224

Lánynak lenni nem fenékig tejfel. Túl kell élned a sulit, menőnek kéne lenned, ráadásul a melled túl lapos (vagy éppen túl nagy), és a barátnőid non-stop drámáznak.

Szerencsére itt van ez a könyv, ami őszintén és viccesen leírja a kamaszkor problémáit: a női egyenjogúságtól kezdve a hajvasaláson keresztül a pasizásig és a szexig.

Segít megoldani a gondjaidat, vagy legalábbis igyekszik megnyugtatni, hogy TE is, mint minden lány, éppen elég JÓ vagy – ne hagyd magad elbizonytalanítani, mert ez életed legizgalmasabb szakasza!
 
8 dolog, amiben a Lány vagyok más, mint a többi kamasz-túlélőkalauz

 

Végre egy könyv, ahol minden, de TÉNYLEG MINDEN szóba kerül. A Lány vagyokban (és ha már itt tartunk, a Fiú vagyokban) nincsenek tabuk: beszélünk a menstruációról, az első melltartó megvételéről, a magabiztosságról, a randizásról, a divatról, a biztonságos szexről, a transzneműségről, a nemi egyenlőségről, a hajfestésről, a testsúlyról, a szerelemről… de legfőképp arról, hogy végül úgyis minden rendben lesz. Mindezt elképesztően humoros tálalásban. Ne feledd: a mai kor lánya és a holnap nője vagy!

A Lány vagyok (és persze párja, a Fiú vagyok) nem az első kamaszokat célzó túlélőkönyv. Miben más mégis, mint a másik sok száz?

lany4.jpg

1. Egyrészt, ami talán a legfontosabb: a címében. Sokszor az az érzésem, hogy a legszuperebb tartalmat is el tudja rontani egy rosszul megválasztott cím. Gondoljunk csak bele, ki akarna olyan könyvet olvasni a metrón, aminek már a borítójáról is mindenki levágja, hogy olyan dolgokról olvas az illető, amikre még rákeresni sem mer? A Lány vagyok címe pontosan azt takarja, amit kapni fogunk, de mégsem érezzük gáznak. Lány vagyok, ennyi. Nincs ebben semmi eget rengető. (Meg hát a borítója is tök szuper!)

2. Nincsenek tabuk. Hát igen, Hayley Long aztán nem finomkodik! Amellett, hogy alaposan összeszed mindent, ami együtt jár a kamaszkorral, szuperül ráérez arra, hogy mi az, ami tényleg érdekli a tiniket, és köntörfalazás nélkül, de kedvesen és megnyugtatóan beavat minket mindenbe. Mert arról, hogy miért vagyunk hisztisek a menstruáció előtt, vagy hogy hogyan kell tampont használni anélkül, hogy egy egész dobozt elhasználnánk az első verejtékes küzdelmek során még csak eldiskurálunk a szüleinkkel, de elég kevés anyuka (és apuka) nyitott arra, hogy a lányával arról beszéljen, hogy mit csináljon, ha késik a menstruációja, ha belezúgott a tanárába, a vele azonos nemű barátjába, hogy miért ne küldjön meztelen képet egy srácnak, aki tetszik neki, hogy mit csináljon, ha a pasija olyanokat mond, hogy óvszert húzni kényelmetlen és zavaró, vagy hogy az önkielegítés nem csak a fiúk privilégiuma.

lany5.jpg

3. A Lány vagyok modern. Persze szóba kerül benne egy csomó igazán csajos téma, de Hayley Long kitér egy sor fontos kérdésre, főleg a gender-témával kapcsolatban. Beszél a nemi öntudatról és a transzneműségről, a szexuális orientációról, a nemi egyenlőségről és a szexizmusról; kapunk egy alapos nőtörténeti leckét fontos női alakokról, mint például Valentyina Tyereskova, az első női űrhajós, vagy éppen Merkel, Malála Júszafzai, Beyoncé és Rowling. Emellett szót emel az iskolai zaklatás és a cyberbullying ellen, beszél a csoportnyomásról és arról, hogy mit tegyünk ellene, a szelfik veszélyeiről, és arról, hogy tök rendben van, ha nem akarsz mindenhol szőrtelen lenni (és az is, ha igen).

lany3.jpg

4. A Lány vagyok rendkívül alapos. Hayley Long nemcsak a tabutémákat veszi sorra, hanem mindenre, de tényleg mindenre kitér a könyvében. Nála csajszinak lenni nem merül ki a hajvasaló használatában, a menstruáció és a PMS túlélésében és a megfelelő melltartóméret kiválasztásában, rengeteg más olyan dolog is szóba kerül, ami még egy tizenévest foglalkoztat. Beszél a tampon és a betét előnyeiről, hátrányairól, a fogszabályzásról, arról, hogy a legelcseszettebb frizura is legrosszabb esetben három hét után normális lesz, de szóba kerülnek a tinirománcok, a szakítás, az őszinte, kifogások nélküli bocsánatkérés, a randizás, egy hódoló kedves lerázása (NEM úgy, ahogy a képen látod!) és a nyakkiszívás is. És ha az ő tanácsai még mindig nem bizonyulnának elégnek, a könyv végén egy csomó link és telefonszám fogadja az olvasót, ha segítséghez fordulna valakihez a gondjaival.

5. A humora. Nem egyszer nevettem fel hangosan az írónő laza, poénos stílusán.

"Mostantól bármelyik nap bekopoghat a szobád ajtaján anyukád, aztán motyog valami összevisszaságot, az ágyadra pottyant egy csomag beté­tet, és elpárolog. Vagy az is lehet, hogy anyukád olyan Nagy Nap típusú anya. Ebben az esetben elvisz enni valamit, azt mondja, hogy itt a Nagy Nap, aztán elvisz a drogériába, hogy együtt vegyétek meg életed első csomag betétjét. Mindkét esetben a betét a végeredmény."

lany2.jpg

6. Persze ez szorosan összefügg a humoros és laza tálalással, de a könyv elképesztően szórakoztató is, abban az értelemben mármint, hogy nemcsak akkor jó olvasni, ha tényleg érdekel téged mondjuk az, hogy minek védekezni, ha van esemény utáni tabletta is a világon, hanem akkor is, ha csak úgy véletlenül a kezedbe akad, mert mondjuk a húgod, a lányod vagy a barátnőd pasijának a lánya épp ezt olvassa. Ilyen esetekben garantálom, hogy nem fogod tudni letenni a könyvet, annyira könnyed és haverkodós a stílusa. Mint ha lenne egy kis zseb-barátnőd. Aki mondjuk rendkívül sokat, nálad valószínűleg sokkal többet tud mindenről, ami téged foglalkoztat. Legyen inkább egy zseb-nővér. A könyv emellett tele van tesztekkel (Mennyire vagy jó barátnő?), folyamatábrákkal (Mi a teendő, ha a srácon nem volt gumi?), vicces logikai feladványokkal (Ki az apa?) és táblázatokkal (Milyen típusú hajad van?).

7. Hayley Long végig rendkívül hiteles hangnemben ír. Kicsit haverkodós, de egyáltalán nem akar a legjobb barátnőd lenni. Kicsit olyan, mint a legtöbb felnőtt, de mégis elfogadjuk, amit mond, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy évekig foglalkozott tinikkel. Kedves, de őszinte is közben, mindig megmondja, hogy mi van, de egyáltalán nem szájbarágós. Egyszóval mindenből van benne egy csipetnyi, de abszolút eltalálta a tökéletes arányokat.

lany1.jpg

8. És ami a legjobb benne: hogy végtelenül megnyugtató. Mert hát az egész könyv végső célja tulajdonképpen mégiscsak az, hogy meggyőzze a fiatalokat arról, hogy végül úgyis minden rendben lesz. A kamaszkor sokaknak életük legborzalmasabb időszaka, de még aki nosztalgikusan is gondol vissza rá, az is számtalan olyan élményt fel tud idézni, amit legszívesebben kihagyott volna.

Az írónő pedig amellett, hogy egy rakás kérdésre válaszol, három fontos üzenettel zárja a könyvet:

(1) A kihívások az élet részei, erősebbé és bölcsebbé tesznek, szóval küzdj mindenért, amiért érdemes.
(2) A kamaszkor túlélhető, csupán annyiról van szó, hogy lányból Nő leszel, ami pedig egy szuper dolog - élvezd hát!
(3) LEGYÉL RENDES! Ne cseszegess másokat, és próbálj meg mindenkivel nyitott és kedves lenni.

És akkor Hayley Longhoz hasonlóan én is linkek áradatával zárnám ezt az ajánlót:

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót