OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
TILOS AZ Á KÖNYVEK
TILOS AZ Á KÖNYVEK : Fiú vagyok

Fiú vagyok

  2020.06.10. 20:34

25760.jpg
Írta: James Dawson
Illusztrátor: Spike Gerrell
Kiadó: Tilos az Á Könyvek, 2016
Oldalszám: 193

Fiúnak lenni nehéz. Hogy lehetsz egyszerre menő és vonzó, miközben az arcod tiszta pattanás és még ott is szőrök nőnek rajtad, ahol sose gondoltad volna? Egyáltalán: mi a fene történik veled? A többiek is ugyanilyen hülyén érzik magukat? Ez a könyv őszintén és egyenesen ír a kamaszkorról: a randizástól a pornón és a hétköznapi szexen keresztül a normális kapcsolatokig és a korrekt szakításig mindenről van szó. Ráadásul az is kiderül, hogy a lányok tök normális lények, akikkel egyszerűen csak ugyanúgy jó fejnek kell lenni, mint a fiúkkal. Kérdezz, beszélj róla, legyél bátor! Akkor minden működni fog!

A könyv, ahol nincsenek tabuk
Ezzel a könyvvel nem nehéz fiúnak lenni!

 

Bánáti Kende ajánlója

Fiúnak lenni nehéz – állítja a Fiú vagyok szerzője, James Dawson. Álljunk csak meg, mi van? Egy olyan világban világban élünk, ami rengetegszer a férfiaknak kedvez… Akkor mi is olyan nehéz a fiúknak? A válasz egyszerű: fiúból Férfivá válni, na az kemény. Szerencsére a Tilos az Á új könyvének elolvasása után egy kicsit könnyebb lesz minden, hiszen a Fiú vagyok (és persze testvére, a Lány vagyok) minden, de tényleg MINDEN kérdésedre választ ad!

fiu1.jpg

A társadalom már egészen kicsi korukban elvárja a fiúktól, hogy KEMÉNYEK legyenek, ERŐSEK és SZÍVÓSAK. Ezzel el van intézve, a fiúk magukra vannak hagyva, miközben ugyanolyan fizikai és érzelmi változásokon mennek át, mint a lányok, de nincsenek bátorítva arra, hogy ezekről a folyamatokról beszéljenek, kérdezzenek. Mindeközben semmilyen körülmények között ne mutassák ki érzelmeiket. Márpedig ezek a változások MINDENT megváltoztatnak, benned és a környezetedben egyaránt. Ez pedig baromi rémisztő lehet, tele kétségekkel és kérdésekkel.

Minden fiú bátor, aki erről beszél, könyvet olvas. Ha már a kezedbe vetted ezt a könyvet, óriási próbán estél át, hiszen nem dobtad el, hogy ez ciki, mi van ha meglátnak, és amúgy is tudom, hogy kell fiúnak lenni, hiszen az vagyok. Nem vagy kevésbé ERŐS, SZÍVÓS és KEMÉNY. 

Szóval miért is van egy Fiú vagyok című könyv a kezedben? Leginkább azt szeretnéd tudni, hogy mi a franc történik veled? Oké, a jó hír az, hogy James Dawson kiváló humorral és kegyetlen őszinteséggel fog válaszolni minden feltett és titokban felmerült, ciki vagy egyáltalán nem ciki kérdésedre. A csajozási tanácsait soha ne becsüld le, és ha van egy kis eszed, elkerülheted, hogy mindenki egy tahó pöcsfejnek nézzen. De komolyan, ne legyél az.

Szintén megnyugtató lehet számodra, hogy jó eséllyel minden srác a környezetedből pontosan úgy érez, mint te. Persze nem mindenkinek egyszerre jön el ez a pillanat, de ettől még az a haverod, aki mindent tud a szexről, talán már "csinálja" is, annak idején teljesen ugyanazokra a kérdésekre kereste a választ, mint mindenki más.

fiu5.jpg

A Fiú vagyok gyakorlatilag mindenre kitér. Milyen gyakran normális magadhoz nyúlni? (Ezt SEMMIKÉPP ne az interneten próbáld megérdeklődni.) És hogy állunk a pornóval? Oké vagy sem? Szex-e valójában az orális szex, és miért beszél mindenki az análról? Örülök, ha azt már hallottad, hogy viselj óvszert, de tudod-e, mi a teendő, ha elszakad? És persze a klasszikus kérdés, az adu ász, ami mindent visz: a méret. Elég nagy a farkad? James Dawson az összes szexszel kapcsolatos kérdéssel kapcsolatban megnyugtatóan válaszol.

A könyv, akárcsak a pubertás, egy hirtelen meglepetésekkel teli kezdet után azonnal leköti az olvasót. Neked azt ígérték, itt nem lesznek tabuk, és így bizony, már az első oldalon biztosít arról, hogy popók, fütyik, puncik következnek. Ez a szókimondás az utolsó oldalig megmarad, de fokozatosan halad, elmondja például a sulis hierarchia működését, de köntörfalazás nélkül beszél arról is, hogy izzadni fogsz és sose lógd el a zuhanyzást.

fiu4.jpg

A Fiú vagyok a külsődben megjelenő változásokra is kitér. Ha azon aggódsz, hogy nézel ki most, gyors lapozással vethetsz egy pillantást az íróra, aki a jelenlegi kinézete mellé bevállalta a kisiskolás fényképét. Elárulom, hogy a vigyorgó, hatalmas elálló fülű, szeplős kissrác elég jó pasi lett. Hát a kamaszodás ilyen dolog. Ha nem jön, elkezdesz parázni, de hidd el, elég hamar megutálod a mutálással, pattanásokkal együtt. Tudom, ezt lehangoló hallani, de ne felejtsd el, az ÖSSZES felnőtt, akit ismersz, TÉNYLEG átesett ezen. Aki azt mondja, hogy ez varázslatos, már tuti nem emlékszik semmire, de legalább senki nem halt bele. Utólag azért tetszeni fog, hogy nőttél harminc centit, szélesebb lett a vállad és mélyült a hangod.

Ezt követően a pénisz és a herék a téma, maszturbálás, szex, pornó. Tudom, ezek tabutémák. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a szüleitek, vagy az iskolai védőnő majd szép óvatosan beszél ezekről, de mégis ki veszi komolyan azt, aki a farkadat hímvesszőnek nevezi? Amennyiben esetleg rendkívül aprólékos szexuális felvilágosításban volt részed, ennél a résznél érdemes bekapcsolódni, mert jó, jó, mindent tudsz a szexről, de végső soron HOGYAN és MIKOR fogod ezt használni? Emellett garancia nélkül, de kapsz pár rendkívül hasznos tanácsot ismerkedésre, a jó eséllyel pofonnal járó csajozós dumákat pedig tényleg kerüld el.

fiu3.jpg

Csók / szex / szerelem? Nem, a csókolózás nem az, amit a kisfiúk és kislányok szex helyett csinálnak. Egy újabb komoly tabu, történetesen az érzelmeid kerülnek lassan előtérbe. Például mit csinálj, ha a kapcsolatod véget ér? Elég, ha írsz egy SMS-t, hogy nem jött össze? Muszáj mindig, minden körülmények között őszintének lenni?

Ezek már nagyon komoly témák, nem lehet olyan konkrétan megfogni őket, mint azt, hogy miért szőrös a hónaljad. Fiú vagy, pasivá érsz és végül férfi leszel. Viszont a szerző szolgál pár egyértelmű játékszabállyal: légy MINDIG őszinte a partnereddel! Ezzel pedig el is érkeztünk egy újabb dilemmához: mi van, ha nem vagy szerelmes, de szexelni szeretnél? Az tilos?Ez csak néhány kérdés, probléma, amit a Fiú vagyok felvet, de elképesztően sok minden szóba kerül még, gyakorlatilag minden a szexuális orientációtól kezdve a nemi egyenlőségen keresztül a megcsalásig. James Dawson mindenre gondolt, ami 12 éves kor felett egy fiú fejében megfogalmazódik: a könyv magával sodró humora, hiteles hangvétele, és persze Spike Gerrell szuper rajzai elképesztően szórakoztatóvá teszi az olvasást, közben pedig minden kérdésünkre választ kapunk.

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót