OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gyermek és szöveg
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Február
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
<<   >>
 
TILOS AZ Á KÖNYVEK
TILOS AZ Á KÖNYVEK : mátéPONTindul

mátéPONTindul

  2020.06.10. 23:02

Írta: Laboda Kornél
Kiadó: Tilos az Á Könyvek, 2015, 2019
Oldalszám: 174

Valóban ​létezik olyan nevű város, hogy Keszthely? – merül föl a kérdés Kőkuti Mátéban (17) egy nyári reggelen. Ám ahelyett, hogy választ kapna erre a látszólag könnyen megválaszolható kérdésre, Máté újabb és újabb rejtélyek hálójába keveredik. Ráadásul szülei távollétében véletlenül megismerkedik eltitkolt nagybátyjával, Simonnal, és a valóság egy pillanat alatt a feje tetejére áll.

Eltelhet-e egy nap alatt két nap?
És évek alatt két hét?
Hogyan éljünk túl egy unalmasnak ígérkező nyarat?
Hogyan kell élvezni a holdfényt?
Mit tegyünk, ha félénkek és szerelmesek vagyunk?
De a nagy kérdés persze ez marad: boldogok leszünk-e attól, ha engedelmeskedik nekünk a tér és az idő? Na jó, egyszerűbben: összejön-e egy tökéletes randi Annával?
 
Máté mindenesetre pont elindul, hogy kiderítse.

 

Milyen legyen egy tizenhét éves, ha nem reménytelenül szerelmes? Sokszor gondolok úgy magamra, mint cirkuszi attrakcióra. Tessék, csak tessék, itt látható Kőkuti Máté, a világ legátlagosabb tizenhét évese, a kamaszkor minden vonása jól kivehető rajta, tessék, csak tessék, lépjenek közelebb, vegyék szemügyre ezeket a pörsenéseket, pattanásokat, ezeket a kiforratlan vonásokat, ezt a zavaros tekintetet, ezt a teljesen semmilyen frizurát, ezt a hiteltelen magabiztossággal leplezett rettegést, tessék, csak tessék, világszám!

Születtem 1984-ben Siklóson, ahol (az első fejezetet leszámítva) ezt a könyvet írtam. 2003-ban legnagyobb meglepetésemre Budapesten találtam magam a Színház- és Filmművészeti Egyetem színháztudomány szakos hallgatójaként, aztán még a színházrendező szakot is elvégeztem ugyanott. Jelenleg vagyok többé-kevésbé pályakezdő, és teljes mértékben szabadúszó színházi mindenes, vagyis diplomás rendező és dramaturg, alkalmi kabaréíró, műkedvelő színész, valamint szenvedélyes, ám de képesítés nélküli macskaszitter.

 

Kovács Tamás

A kamaszkor VANja

Máté átlagos tizenhét éves srác, tulajdonképpen átlagos problémákkal. Reménytelenül szerelmes egy lányba, és van egy nagyon jó barátja, Médi. Sétálgat az iskola folyosóján, beszélget a barátaival, vágyakozva nézi Annát, picit elege van a szüleiből, és így tovább, tényleg semmi különös nincs vele. Na jó, talán annyi, hogy nem tud nyilvános wc-ben pisilni, ha más is ott van. -

Ja, és elég sok pornót néz, nagyon érdekli a téma.

Családjával valahol Budapest belvárosában él. Apjának PR tanácsadó cége van, anyja sajtós, és mindketten otthon püfölik a gépet, vagy telefonálgatnak. Nem lehet azt mondani, hogy túl szoros lenne a viszony hármuk között, igazából mindenki elvan a másik mellett.

Máté ráadásul nemet mond a családi nyaralásra. Nem akar Splitbe menni a szüleivel, inkább marad otthon. Az üres lakás előnyeit először a szabad önkielégítésben látja meg, de aztán inkább először a zenét kapcsolja nagy hangerőre. Médivel sok helyen felbukkannak a pesti éjszakában. Jön az első komoly lerészegedés is, ekkor is Médi gondozza, meg egy kedves ismeretlen, de róla még lesz szó. Az említett részegség nagyon érzékletesen és jól van leírva. A könyv amúgy is jól szerkesztett és gördülékeny, pont azzal a nyelvezettel, amit egy tizenhét évesekről szóló könyvtől elvár az ember, de a részegséges jelenet volt az első pont, ahol ezt tényleg komoly teljesítménynek éreztem, ami mögött alapos átgondoltság van.

A könyvben budapesti helyszínek követik egymást, tudjuk, mikor, melyik házsarkon járnak. Helyeik a belvárosi értelmiségi gyerekek helyei. Blaha és a Hátsó Kapu, a Nagykörút és az Auróra, a TÁP színház, az Oktogon és így tovább. Visszatérve a részegséghez és a kedves ismeretlenhez, Máté másnap egy vadidegen lakásban ébred, egyedül. Miután összeszedi magát, elindul. A közeli kocsmában, ahova mosdózni tér be, kiadni magából a másnapot, összeismerkedik a csapossal, aki a lakás tulajdonosaként, és ami még meglepőbb, a saját nagybátyjaként mutatkozik be.

Máté beszélgetni kezd Simonnal mindenféléről. A családjáról, a saját problémáiról, és tényleg mindenről. Háztetőkön mászkálnak, Simon furábbnál furább haverjainál töltik az időt. A legfurább haver szerintem Lengyel Imre, egy new age közösség vezetője, akiről kiderül, hogy csak egy kiábrándult szónok, aki méllyen megveti a követőit.

Az idő, amíg Máté Simonnal van, eléggé rugalmassá válik. Először csak egy nap tűnik el, ami Mátét jobban felizgatja, de Simon elég rugalmasan kezeli a történetet. Ha eltűnt az az egy nap, eltűnt. Majd előkerül. Máté közben Médit is elhanyagolja, csak Simonnal tölti az időt. Komoly dolgokra jön rá, például, hogy minden bizonnyal Isten avatarja, és hogy ő álmodta meg egész Keszthelyt. Ilyen dolgokat persze nem lehet csak úgy kijelenteni, ezek magyarázatra szorulnak.
Avatár úgy lesz, mint ahogy a ki sárga figura viselkedik a Google Mapsen.

Mi rajta keresztül látjuk az utcákat, Isten Mátén keresztül. Legalábbis Simon ezt tételezi fel. Teológiai fejtegetésekben nem szűkölködik a könyv, említett Lengyel Imre is kap egy nagyjelenetet, amiben kifejti, például, hogy mennyire buták és földhözragadtak voltak Jézus tanítványai. A megálmodás pedig valahogy úgy működik, hogy amit kitalál, az valóra válik, minden szükséges körítéssel együtt. Mint például Keszthely a sok száz éves múltjával lakóival és Wikipédia szócikkével együtt.

Máté egyszer csak rádöbben, hogy mennyi idő telhetett el. Hazarohan, aggódik, hogy már biztos keresik, szülei rég otthon vannak. De nem. Az idő tényleg elég rugalmas, hiába töltött hónapokat (Vagy heteket? Talán éveket?)

Simonnál, a szülei még csak most érnek haza. A furcsa dolgok pedig csak szaporodnak. Médivel összeveszett, de válaszolt az sms üzeneteire, de erre nem emlékszik. Előre megmondja, hogy szülei mit fognak mesélni, pedig jó bonyolult történetet álmodott meg. Simon utolérhetetlen, akik ismerték nem ismerik, a háza, a kocsma ahol csapos volt eltűnt, mintha nem is lett volna. Máté pedig fogja magát és elmegy Keszthelyre, ellenőrizni, hogy létezik-e. Keszthelyen (amit ne felejtsük el, ő talált ki) pedig belebotlik Annába, a titkos és igazi szerelmébe.

A végkifejletet pedig ezen a ponton hagyjuk, érdemes Máté után menni és elolvasni a regényt. űLehet, hogy már a fentiek alapján is, de a könyvet olvasva egészen biztosan érthető, hogy van egy határozott párhuzam Laboda regénye és a nemrég nagy karriert befutott VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című film története között. Kiábrándult, teljesen átlagos útkeresés meseszerű elemekkel, nagyon pesti közegben. Kivándorlás (itt csak Keszthelyre) nagyjából cél nélkül.

Megmagyarázhatatlan történések, fura viszonyulás a barátokhoz és a szerelemhez. Szükség volt már rá.

 

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót