OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
JÖN A TESÓ!
JÖN A TESÓ! : Kistestvér érkezik – így készítsd fel rá a gyermeked

Kistestvér érkezik – így készítsd fel rá a gyermeked

Kistestvér érkezik – így készítsd fel rá a gyermekedA gyermeked eddig fürdött a figyelmedben és minden gondolatod neki szentelhetted, de hamarosan minden megváltozik. Útban van már az új baba, és amikor megérkezik, attól kezdve más lesz a világ neked is és a nagy testvérnek is. Segítünk, hogyan készítsd fel a őt az új jövevényre.

Egy új gyermek születése kétség kívül jó ok az örömre és az ünneplésre. De nem biztos, hogy mindenki osztozik a szülőkkel ebben az érzésben: a családi kör átalakulása kifejezette rosszul érintheti a nagyobb testvért (testvéreket), különösen ha még ő maga is kicsi. Ö már hozzászokott egyfajta családi satus quo-hoz, ami neki valószínűleg igen kedvező, hiszen minden figyelem az övé volt. Ugyan miért kéne annak örülnie, amikor mindez ez megváltozik, és nem csak a szülők figyelmén és idején, de majd később még a játékokon is osztozkodnia kell? Ha nem akarsz folytonos féltékenységet és testvérháborút a kibővült családban, fel kell készítened a gyermeked, hogy könnyebben elfogadhassa az új helyzetet – sőt még akár örüljön is neki. Ez a különböző életkorban lévő gyermeknél másként zajlik.

1 éves kor körüli apróságok

 

Már az ilyen kicsik is megérzik, ha az anyukával komoly változások történtek – rámutatnak a nagy hasára, kérdően néznek, meg akarják érinteni a pocakod. Engedd, hogy minél több tapasztalatot szerezzen vele kapcsolatban és akkor is beszélj a babáról, ha éppenséggel a gyereked még nem érti azt meg. Fontos, hogy pozitív érzelmeket adj át eközben, és minél egyszerűbb és számára is felfogható dolgokat mondj, például: “ide fektetjük majd le a babát”, “megpuszilhatjuk majd és énekelhetünk neki”, “ebben az új székben eszik majd” stb.

Sokat segít a kicsinek az is, ha végignézegetitek az ő pólyáskori képeit és azokat, amin még vele vagy terhes, és elmeséled, mennyi izgalommal és örömmel vártátok őt.

A másik hasznos dolog, ha meglátogattok olyan baráti családokat, ahol már vannak testvérek, és nagyjából olyan korú a nagyobbik, mint te gyereked. Itt is tapasztatot gyűjthet a leendő tesó: meglátja, hogy viszonyulnak egymáshoz ott a testvérek, hogyan kell tarttja az édesanya a kisbabáját, hallja, hogy gőgicsél, sír, enni kér, és szépen lassan hozzászokhat így rá váró szituációhoz is.

2 éves gyerekek

Egy két éves gyermeknek is nehéz elképzelni még, mit jelent egy új testvér érkezése, de neki már több információt tudsz szóban is átadni. Ha közelebb van már a három évhez, akkor fokozatosan fel tudja majd fogni, ha ezt mondod például: a babával először még nem tud majd veled játszani, de mi megpuszilgathatjuk az arcát és megfoghatjuk a kezét”, vagy “nagyon sokat fog aludni, és sírni is fog, főleg, ha éhes, mert ő csak így tudja megmondani, ha enni szeretne”.

Kistestvér érkezik – így készítsd fel rá a gyermekedA fényképnézegetés itt is jó előkészítő “stratégia”, akárcsak a gyermekes barátok meglátogatása, viszont egy ilyen nagyobbacska gyermekkel már beszélgetni is lehet a jövevényről, ezért ha érdeklődést mutat, sose rázd le, hanem minden figyelmeddel fordulj felé, és próbálj egyszerű, érthető válaszokat adni neki. Vásároljátok meg például együtt a babakelengyét, és ha rákérdez, mondd el, mi mire való, és hogy kiskorában neki is hasonló rugdalózója volt, engedd, hogy játsszon velük és így vond be őt is a “fogadóbizottságba”.

Ha arra van szükség, hogy a baba érkezése miatt kiköltözzön a gyereked a szobájából, azt hónapokkal a születés előtt tedd meg, hogy ne érezze, a másik miatt kerül ő “száműzetésbe. Ügyelj rá, hogy a játékai és személyes dolgai mind vele együtt költözzenek– még azok is, amiket esetleg hónapok óta nem használt. Máskülönben kialakulhat benne már a születés előtt az érzés, hogy a kistestvér elvett tőle valamit, ami az övé.

Ahogy közeledik a szülés és te egyre lassabbá és nagyobbá válsz, úgy nő a gyermekedben is majd a bizonytalanság. Ez teljesen normális, mint ahogy az is, hogy megpróbálja eljátszani, hogy ő maga az újszülött. Ebben az időszakban ne terheld őt nagyobb életmód változtatásokkal – például ne ilyenkor próbáld bilire szoktatni –, hanem igyekezz minél jobban megtartani a megszokott napi rutint, mert ez nyugtatóan hat rá. Igyekezz eközben minél több időt vele tölteni, hiszen ezek lesznek az utolsó hetek, amikor még minden régi mederbe folyik, és utána nem csak az ő élete, de a tied is más lesz.

3-4 éves nagytesók

Az óvodás korba érő gyermekek már komoly kérdésekkel fognak előállni, amikor megneszelik az új testvér érkezését. Ne csak válaszolj ezekre, hanem magad is tegyél fel neki kérdéseket, például, hogy

“mit gondolsz, mit csinál most a baba hasamban?”, vagy “milyen lesz, amikor megérkezik?”.

Nem kell minden téves elképzelést kijavítanod, a beszélgetés nem csak arról szól, hogy pontosan tudja előre, milyen lesz a testvér, hanem inkább arra, hogy hozzászokjon a gondolathoz, hogy lesz testvére.

Testvér érkezikEngedd a gyermekedet, hogy tapasztalatokat szerezzen első kézből: érezze, ahogy a kistestvére rugdalózik a hasadban, had hallgassa meg a szívverését. Akár arra is megkérheted, hogy ilyenkor dúdoljon neki.

Amikor a leendő testvérről beszélgettek, legyél mindig pozitív, derülátó, de ne tagadd le, ha nehézségeid vannak a terhességed miatt. panaszkodni nem szabad ezért a gyermeked előtt, de elmagyarázhatod neki, hogy most hamarabb elfáradsz, és hogy egy babát a pocakban felnevelni nagy feladat.

Vond be a gyermekedet a várakozásba például úgy, hogy kikéred a véleményét arról, hogy szerinte hova kéne rakni az ágyát, milyen színű törölközőt vegyetek stb. Kérdezd meg, van –e esetleg olyan régi játéka, amit a babának szívesen odaadna, ha majd megérkezik, és kicsit elég nagy lesz már ahhoz, hogy játsszon. Meséld el neki, mennyire vártad őt magát is, amikor a hasadban volt, és hogy most az ő testvére érkezését is izgatottan várod. Ha azt látod rajta, hogy ezt a várakozást nem osztja, sőt inkább nyugtalanítja a baba érkezése, ügyelj rá, hogy a megszokott napi rutin megtartásával és a figyelmeddel biztosíts neki megnyugtató környezetet.

Kistestvér érkezik – így készítsd fel rá a gyermeked

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót