OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
GYERMEKREGÉNY
GYERMEKREGÉNY : Lotta naplója sorozat

Lotta naplója sorozat

  2018.02.16. 12:45

8-10 éveseknek
Írta: Alice Pantermüller
Illusztrálta: Daniela Kohl
Kiadó: Manó Könyvek, 2016-2017
 
1. Nyúlözön
Daniela Kohl, Alice Pantermüller: Lotta naplója 1. - NyúlözönOldalszám: 183
 
Lotta vagyok, tíz éves, viszonylag normális kislány. Legalábbis sokkal normálisabb vagyok, mint a szüleim és a két idétlen öcsém. Ezért sem értem, hogy miért történik velem az utóbbi időben annyi furcsaság. Például, hogy mögöttem a táblán egyszer csak megjelenik egy ciki mondat, és a kedvenc ételem hirtelen brokkoli ízű lesz. Fúúj!
 
Vajon az indiai furulya az oka, amit anyától kaptam ajándékba? Pedig nincs is időm foglalkozni vele. Ugyanis mindenképpen szeretnék egy háziállatot. És már van is tervem, hogyan szerezzek egyet. Csak ez a béna furulya ne állna mindig az utamban...

 

2. Micsoda bééénaság!
 
Alice Pantermüller - Lotta naplója 2. - micsoda bééénaság! Oldalszám: 184

Ma valami nagyon izgalmas dolog történt a suliban. Brunella von Bödecker ugyanis alapított egy lány bandát, a Bálvány Csajokat. Majdnem mindegyik lány benne van az osztályból, csak a legjobb barátnőm, Agatha és én nem. Mert folyton Bárány Csajoknak hívjuk őket.

De nem számít, ugyanis Agatha és én megalapítottuk a saját bandánkat, mi vagyunk a Vadnyulak! És mivel ketten kevesek vagyunk egy bandában, azzal a lendülettel felvettük Pault és a fára épített kunyhóját is a csapatba.

Csak az a gáz, hogy a Bárány Csajok mellett most még a Rockerek bandája is folyton a nyakukba liheg.

Vajon sikerül az indiai furulyámmal megszabadulnunk tőlük? Vagy még több furcsaság történik majd?

 

Szepesi Dóra

Nyúlért kutya. Vagy mégse?

Lotta tíz éves, naplót ír, és saját bevallása szerint sokkal normálisabb, mint a szülei és a két idétlen öccse. Ezért nem is érti, hogy miért történik vele az utóbbi időben annyi furcsaság. 

A szeleburdi lány kalandjait gazdagon illusztrált naplójából ismerhetjük meg. A könyv írója, Alice Pantermüller 1968-ban született, már gyerekkorában füzeteket írt tele a húgával együtt. A humor, huncutság sose állt tőle távol; blogján egy fotón a kétéves Alice látható, a lábán anyukája gumikesztyűjével, jót derülve ezen.  A németeknél a Lotta-történetek (eredeti címe: Mein Lotta-Leben) egy népszerű sorozat; míg nálunk a Nyúlözön az első, ők tizenegy kötettel büszkélkednek, van köztük bárányos, lámás, rénszarvasos és koalás, a jubileumi tizedik meg kengurus. Mindegyik könyv „a háziállat” körül forog, merthogy Lottának mindenképpen kell valamilyen állat.

A főhőshöz korban illő 8-12 éves kislányok rajonganak a sorozatért, sokan éppen miatta kapnak rá az olvasásra, várják a folytatást, egyre vastagabb köteteket kérnek az írótól; ő meg azt válaszolja, azért nem ír hosszabb szöveget, mert Daniela Kohl – aki rajzaival szinte egyenrangú szerzőtársa –, nem győzné illusztrálni. Viszont biztatja a gyerekeket, írjanak maguk is történeteket, például naplót, és rajzoljanak hozzá. Könyvének már a borítója is olyan vonzó, hogy bele kell lapozni!  A szereplőket a belső oldalon mutatja be, és képregényszerű illusztrációk vezetik a történet fonalát. Hazájában a Lotta-könyvekhez CD tartozik, és tervezik, hogy film készül a sztori alapján.

lotta1

Milyen egy kisiskolás lány élete?

A család, a szomszédok, az iskola, az iskolatársak – ez a szűkebb környezet, amelyben minden apróság kitüntetett jelentőséggel bír: szóval egy „majdnem rendes” család hétköznapjai, ahogy egy 10 éves lány látja. A könyv vicces, egy kicsit ráérezhetünk belőle a német hétköznapokra is, bár valószínűleg a szereplők világlátása és csínyei nem sokban különböznek a máshol élő gyerekek élményeitől.

Iskolai év elején csöppenünk a sztoriba, és megtudjuk, hogy az új tanárnő neve Kakilth tanárnő, (nem tudom, mi lehet az eredetiben, de ez jól hangzik; a könyv fordítója: Esterházy Dóra). A kínos nevű tanárnő tudja kezelni e kikerülhetetlen humorforrást, rögtön elmondja, aki vihogni próbál a neve miatt, azonnal büntetőfeladatot kap. Valójában egy indiai furulya is főszereplője a regénynek. Ugyanis Lotta anyja szeretné, ha lánya imádná, és megtanulna rajta játszani. Ő viszont utálja. Úgy tűnik, furulya-antitalentum. Más dolgokban leli örömét: adatlapot készít magáról iskolai feladatként, aztán összeírja azt is, mi a legidegesítőbb számára. Íme: két öccsén, a furulyájából kijövő hangokon és Kakilth tanárnőn kívül apa kioktató tanárhangja, amikor el akar magyarázni valamit. Aztán az a sok vacak, amit anya vásárol, és így nem marad pénzük kutyára, vagy egy egészen kicsi bárányra…

Lotta jó megfigyelő és kritikai érzéke is fejlett, főleg a különböző karakterű felnőttek iránt. Mondjuk ezt meg is értjük, mert a mama mindig valami baromságot vásárol, például vákuumharangot, csokiszökőkutat, shiatsu masszázspárnát, porűző csoda gyógyseprűt, ezzel egy mai felnőtt nő paródiája lesz, aki csak annyit törődik a gyerekekkel, hogy idejében lefeküdjenek. Szerencsére nincs is velük baj, kivéve a fiúkat, akik mindig rosszban sántikálnak. Apa korántsem olyan „sokrétű”, mint anya, ő száraz, tudós típus. Lottának például azért nem lehet MP3-as lejátszója, mert szerinte a káros sugárzás tönkreteszi az agyat, bezzeg ő magának a legklasszabb dolgokat veszi meg, közben meg a két fiúval képes játszani, telefonosat: joghurtospohárból és kötélből eszkábáltak össze maguknak távrecsegőt. Ja, és van még egy Ghandi nevű teknősbékájuk, örökké láb alatt, de ő nem is állat, inkább őskövület, csak azért létezik, hogy a bájos, hebrencs, energiabomba naplóíró felbukjon benne.

lotta2

No de mi van a nyúlözönnel?

A rengeteg nyúl Agatháé, Lotta legjobb barátnőjéé, aki teljesen más típusú családban él, nos, náluk a lakásban a nyúlözön természetes. A nevek hangulatfestők, a figurák humora is bejön. Képbe kerül például egy osztálytárs, Brunella von Bödecker (akit véletlenül Nutellának szólítanak) és bátyja Kazimír, ő Agatha szerint a legvagányabb az iskolaudvaron – „noch dazu” gazdag! Lotta, hogy pénzt szerezzen háziállatra, a szomszéd kutyáját Segebrecht néni Pollyját sétáltatja, de a kaland rosszul sül el. Kutyatápért nyúl, nyúlért kutya jár – gondolja, így próbálják eladni a tapsifüleseket, kevés sikerrel. Egy hajléktalan pecsenyét csinálna belőlük, ezt mégsem engedhetik, egyre lejjebb kell engedni az árból. Az indiai varázsfurulyát sem veszi meg senki. A nyúlvásár közben a rátarti Brunella is előkerül, mindenáron le akarják pattintani; Lotta hamis furulyázására eltűnik, de még a nyulak is hanyatt-homlok menekülnek. Mind a kétszáz! A lányok a röhögéstől nem bírnak utánuk futni, végül Rokin, a sánta nyuszin kívül egyetlen nyulat sem sikerült elkapni.

Hogy mi történik a többivel, ezt nem tudjuk meg, a lányok további programjáról viszont értesülünk. Egy kirakodóvásáros népbulin, sok nyalánksággal és játékkal töltekeznek, és amikor felülnek a Halál szárnyai elnevezésű körhintára, ez kipörgeti Agathaból a tíz kicsi sültkolbászt, majd sorsjegyen megnyerik a gyereknagyságú főnyereményt, egy plüss óriáspandát. Ez nagyon állat, de még mindig nem az igazi! Vérnyulak, vérnővérek néven lánybandát alapítanak, állatfilmesnek készülnek. Tervük A világ legostobább háziállatai című mozi, pókot, békát, macskát akarnak lencsevégre kapni. Milyen a sors? Lotténak egyszerre elege lesz az állatokból, és okostelefont szeretne! Anyja gyanús telefonbeszélgetéséből arra következtet, meg is kapja, ám ehelyett Segebrecht néni papagáját, Hannibált kell őriznie három hétig, amíg a gazdi lábtörés miatt kórházban van. Így hát ha nyula, kutyája nem is, egy kölcsönpapagája végül azért mégis csak lesz! Krrrrááá!

Forrás: prae.hu

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót