OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
GYERMEKREGÉNY
GYERMEKREGÉNY : Randalín és Mundi

Randalín és Mundi

Hajdu Zsanett  2018.05.16. 23:31

8-9 éveseknek
Írta: Þórdís Gísladóttir
Fordította: Patat Bence
Illusztrálta: Þórarinn Már Baldursson
Kiadó: Pongrác, 2016
Oldalszám: 88

A Tómas Gumundsson-díjjal is kitüntetett költőnő-írónőnek ez az első gyerekkönyve, amellyel hazájában azonnal nagy sikert aratott. Elnyerte az Izlandi Könyvkereskedők Gyerekkönyvdíját és a Női Irodalmi Díjat is.

Randalín és Mundi két életrevaló kilencéves, akik a reykjavíki nyári szünetben ismerkednek meg egymással, amikor a kislány éppen a ház előtt cigarettázik. Miután Mundi figyelmezteti a dohányzás káros hatásaira, Randalín közli, hogy képtelen leszokni, és karácsonyra már valószínűleg nem is lesz életben. (Természetesen kiderül, hogy Randalín valójában nem dohányzott, csak úgy tett, mintha.)

A gyerekek hét fejezeten át újabb és újabb kalandokban ismerkednek meg fura emberekkel: egy jósnővel, Randalín költő apjával, egy könyvkereskedővel és így tovább. A szeretetteljes és könnyed könyvből sugárzik a vidámság, a pozitív életszemlélet, a tolerancia és a sokszínűség, s akár felolvasásra, akár önálló olvasásra jó szívvel ajánlható. Az Izlandi Irodalmi Központ a húsz kiadásra legérdemesebb izlandi könyv közé sorolja a kötetet. A mulatságos és életigenlő történeteket Thórarinn Már Baldursson (Sempé Petit Nicolas-jára emlékeztető) illusztrációi teszik teljessé.

Izlandi mesét? Naná!

 


Ha te is régóta vágyódsz a gejzírek birodalmába, akkor kóstolj bele az izlandi gyerekirodalomba! Lendületes humor, a tabutémák felszámolása, komoly témák 88 oldalon keresztül. Olvasd el (kissé spoileres) ajánlónkat a Randalín és Mundiról, a díjnyertes könyvet keresd a boltokban!
Ha gyerekként megkérdeznek, hol lenne a legizgalmasabb és legszabadabb gyerekkorom, biztos nem gondolom, hogy Izland világa ízig-végig egy életigenlő, gyerekbarát hely. Bár a "felnőttirodalom" vagy filmipar egészen más hangulatot és üzenetet szokott megütni, igaz ez a gyerekekhez szóló szövegekre és képekre is. Ami nekem eddig lejött a szövegeken keresztül, hogy Izlandon felnőni iszonyat szuper lehet!

Őszinte, nyílt és humoros életfelfogást közvetít a Randalín és Mundi is. Az a típusú mese, amit nem tudsz lerakni, mély sóhajok közepette hangosan heherészel, és végül mély fájdalom és hiányérzet kavarog benned: miért ilyen rövid?

De mégis, mi a titka?

Először is leszámol a sztereotípiákkal. A fabula elején Randalín – aki frissen költözött Rejkjavíkba, és, aki a képek alapján első ránézésre fiú, de rögtön megtudjuk, hogy lány – füllentéssorozata alapozza meg a sztori kiindulópontját. Azt mondja ugyanis leendő barátjának és egyben friss szomszédjának, Mundinak, hogy őt Izabella Athéna Éjszakának hívják, hogy kilencéves létére totál rászokott a dohányzásra, és ezen sürgősen változtatni szeretne, mert tudja, hogy így karácsonyra tuti kipurcan, és le fog maradni az ajándékokról. Mundi persze kiakad az új szomszéd felelőtlenségén, és rögvest a segítségére siet: azt tanácsolja, keressen egy hipnotizőrt, az ő édesapja ugyanis pont egy hipnotizőr segítségével szokott le végleg a dohányzásról.

randalin-es-mundi-belso1

Nagyjából ezzel az alaphelyzettel már elég gyanús, hogy a derék szülő valószínűleg csípőből visszarakja a könyvet a polcra, és közli, hogy na, ezt tuti nem fogja felolvasni, nemhogy önálló olvasásra a gyerek kezébe adni... Itt ugyanis az alaphozzáállás nagyjából az, hogy a gyerekeket letiltjuk a "nem nekik való" témákról. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy a világháló borzasztó híráradatával kéne szembesíteni őket nap, mint nap, sőt! De nem kéne tabusítani olyan érzékeny és teljesen közvetlenül megélt tapasztalatokat, mint a dohányzás. Ha belegondolunk, elég nagy hurok lehet egy gyerek elméjében: ártatlanul elég nehéz megérteni, miért van meg a felnőtt világban ez az ön-és környezetkárosító hajlam. De a probléma él, letagadni nem lehet, és ilyen esetekben egy beszélgetést egy szöveg tudja szerintem a legjobban megalapozni. Ráadásul a Randalín és Mundi elég éles tükröt tart elénk, és történet finoman szólva igencsak életigenlő, úgyhogy nem hiszem, hogy bármilyen ártalmas kicsengése lehet a szövegnek.

A sztereotípiáknak int be az a jelenet is, amikor a gyerekek kifekszenek a kertbe egy pokrócra és Randalín javaslatára Fifi-t olvasnak, ami amúgy egy "lánykönyv", de ennek ellenére nagyon vicces, Mundi is jól szórakozik rajta. A legjobb, amikor Randalín elkezdi széttépni a könyvet, és az általa elolvasott lapokat továbbadja Mundinak, aki később kezdte olvasni a könyvet. Mundi persze először megint kiakad egy picit, de hamar megtudja Randalíntól, hogy az apukája szerint (aki eléggé ért a könyvekhez) a könyvek arra valók, hogy olvassuk őket.

Mindemellett persze a könyvben tematizálódik rengeteg olyan dolog, ami a kiskamaszokat érdekli. Bekukkanthatunk vele egy csomó felnőtt világába. Randalín apukája elismert, de rendkívül magának való költő. Az anyukája mindig mást csinál, ezerrel pörög, keresi magát a világban, most pedig elutazott, hogy színészeket maszkírozzon. Mundi apukája buszsofőr, amire a fiú nagyon büszke, az anyukája zongorista. A garázsban lakó szomszéd, Jakob Muhamed naná, hogy zenész, sőt illegális kígyótartó. Ami közös bennük, hogy mind szeretik a munkájukat. Akárcsak az antikvárius, vagy Greta Hansen, az énekesnő, jós és médium. Egyetlen figura van, aki a gyerekek számára értelmezhetetlen, ezért alakját egy csomó helyi legenda lengi körül, a gyerekek félnek tőle. Ő Mérgezett Ketill, aki a könyv csúcspontján, a szuper kerületi bulin mégiscsak megjelenik, és valamilyen módon kapcsolódni próbál a közösséghez.

A legizgalmasabb aspektusa a könyvnek a hihetetlen sodró humor mellett az, ahogy Randalín és Mundi alakja kirajzolódik az olvasó számára.

Randalín igazán egy szuper csaj, aki mezítláb bújik a gumicsizmájába, feltéve, hogy nem esik az eső. Aztán egyszer csak kiderül, hogy ez az egész dohányzás dolog sem volt teljesen indokolatlan, ugyanis az anyukája elutazott karácsonyig egy tanfolyamra. Addig az apukájával lesz, akit szintén nagyon szeret, de érthető, hogy hiányzik neki a mamája. Ő a régi tanára szerint a sorozatos válások áldozata, ugyanis a Randalín anyukájának öt férje volt. Ebből csak hármat ismert a lány, de a nővére viszont mindet. Ennek ellenére Randalínnak mind az anyukájával, mind az apukájával szuper a kapcsolata. A neves költőnek például a születésnapjára a legszuperebb ajándékot eszeli ki a két barát. Ezzel a szuper húzással pedig nemcsak hogy kizökkentik a saját világából a költőt, hanem mélyen meg is hatják. Az alapos pszichoanalitikusok mondhatják persze, hogy Randalín a csodás ajándékkal nem akar mást, mint az apukája szeretetét, de szöveg számomra azt sugallja, hogy Randalín nagyon is részesül az apai figyelemben, sőt, rengeteg dologban inspirálja őt a papa.

randalin-es-mundi-belso2

Szóval azért elég komoly témák sejlenek fel az egyszerű történet alól. Éppen ezért szuper lehet például egy irodalomóra keretein belül megvitatni a felmerülő kérdéseket. Mundi alakján pedig gondolkozzatok el egy picit ti, együtt a gyerekekkel, ha elolvastátok ezt a szuper, sodró kis történetet!

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót