OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
GYERMEKREGÉNY
GYERMEKREGÉNY : Bazsó és Borka sorozat

Bazsó és Borka sorozat

  2019.10.12. 15:11

7-8 éveseknek
Illusztrálta: Lakatos István
Kiadó: Manó Könyvek
 
Nehézség: egyszerű történet összetett mondatokkal.
Kép/Betű: nagybetűs, laza szedés, 2-3 oldalanként illusztrálva.
Milyen: kis formátumú könyv, öt (4-5 oldalas) humoros minitötörténettel.
 
Ha unjuk a jól nevelt meséket, hogy soha nem lehet veszekedni, fejre esni és törni-zúzni, viszont szeretnétek tudni, hogy lehet bátornak és vagánynak lenni, akkor  a Bazsó és Borka, Lakatos István képregényes rajzaival nektek való.
 

1. Bazsó és Borka - A kedves pincerém
 
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 96
 
Hol egymást bosszantják, hol a szüleik idegein táncolnak, és bármibe fogjanak, biztos, hogy előbb-utóbb hatalmas kalamajka lesz a vége. Nyomukban egerek lepik el a lakást, romokban hever a nappali, liszt hull a plafonról. Vajon mi köze ehhez a titokzatos pincerémnek?
 
Öt humoros, rövid történet Bátky András tollából, Lakatos István rajzaival. Már első önálló olvasásra is ajánljuk!
 
Tartalma:
 

Bekezdő

Rém a picében

Aranyásók

Valaki nevet a végén

Nem ér a neved

Talált tárgy

 
 
 
 
Wittmann Ildikó
 
Bazsó és Borka, egy fiú és egy lány ikerpár kalandjait követhetjük végig a Manó Könyvek legújabb darabjában.

A könyv 5 rövid történetet foglal magában, és ahogy a hátsó borítón olvashatjuk: első önálló olvasásra szánt humoros történetek.

A könyv első olvasók, kezdő olvasók számára ideális lehet:  a kis könyvnek gyerekkézbe illő a mérete, jó minőségűek a lapjai, a könyv betűmérete és nagy sortávú szedése  megkönnyítik az olvasást. Bátky nyelvezete alsó tagozatosok számára is könnyen érthető, ugyanakkor sikerrel csempészik be egy-egy, gyerek számára talán újdonságnak számító rokon értelmű szót, amit a szövegkörnyezetből a gyermek olvasó is könnyen megérthet. A történetek minden valahavolt gyereknek ismerősek lehetnek, a fordulatok nevetésre fakasztanak.

A könyv hátoldalán van még egy cimke is, amely „szülők nélküli olvasásra” buzdít. Ez egyszerre késztetheti fiatal olvasóját  arra, hogy az olvasás bizony menő szabadidős tevékenység ( főleg ha az igazán menőnek számító Lakatos István készíti az illusztrációkat), másrészt ironikusan folytatódik: „Vigyázat! Kizárólag szülők nélküli olvasásra! (Úgysem tetszene nekik…)”.

Ez a mondat a könyvben kialakult családi helyzetre is utal (ironikusan vagy komolyan, ezt mindenki maga döntse el). A két gyerek amellett, hogy egymással is folyamatosan apró pozícióharcokat vív, amit Bátky rövid, pergő párbeszédekkel érzékeltet, állandóan a felnőttek által megszabott határvonalakat feszegeti. A felnőttek nem értik meg  Bazsót és Borkát, az ikerpárnak pedig a felnőttek minden rendreutasítása „ellenséges támadás”. (Ahogy Borka kérdi Bazsótól, amikor az vázolja anyjuk várható reakcióit a kismacska láttán :”Te tulajdonképpen kinek drukkolsz ilyenkor?”)

A „felnőttek” elsősorban anyát jelenti, aki rendszerint dörgedelmes szavakkal fülel le egy-egy csínytevést, ugyanakkor egy-egy mondat erejéig beleérezhetünk a folyton a gyerekei után rendet rakó, folyton a gyerekeit nevelni próbáló szülő nem túl hálás szerepébe, összehasonlítva a gyerekeivel együtt nevető, vagy néha kívülállóként a kialakult helyzeten derülő „nagy gyerek” apával.

A felnőttek által meg nem értett gyerekek alakjai megidézhetik bennünk Janikovszky Éva gyerekmonológ-könyveit, a történetek azonban leginkább egy családi sitcom-sorozatra emlékeztetnek, a műfaj összes jegyét felsorakoztatva, de a jobbik fajtából. A kis történetek, mint egy évad epizódjai, lazán követik egymást, a cselekmény íve a mini-történetekben ismétlődik, a szereplők mit sem változnak a kalandok során. Ugyanakkor láthatjuk, hogy ebben a  néha már diszfunkcionálisnak tűnő családban is van dinamizmus:  a gondok elrendeződnek, anya is kiengesztelődik, sikerül befogadni egy új családtagot, egy kiscicát, és azt is megtudhatjuk, hogy van azért olyasmi, amire talán apa is meg tud haragudni.

Forrás: gyermekirodalom.hu

 

2. Bazsó és Borka - Borka nélkül a világ

Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 96
 
Az égetnivaló ikerpár, Bazsó és Borka most sem tétlenkedik. Szeretnétek tudni, hogy miért üldözi egy kutyafalka Bazsót a Normafánál? És azt, vajon mire készülhetnek az ikrek egy kukában ülve? Hogy kicsoda Dárdai Dia és Döme? Miként lesz Bazsóból igazi sztár?
 
A válaszok ott lapulnak a sorozat legújabb kötetében, sőt, végül még az is kiderül, milyen rossz lenne Borka nélkül a világ!
 
Tartalma:

Bekezdő megint

Több nap, mint rétes

Forma egy, két, há!

Ki a király?

Bazsó. a sztár

Borka nélkül a világ

 

pagony.hu

Vásott kölyökből egy is elég! Ezt minden valamirevaló szülő tudja.

Ha azonban kettő van belőlük, akik ráadásul ikrek, akkor csakis sok-sok kalamajkára, felfordulásra és számtalan izgalmas kalandra számíthatunk. Így van ez Bazsó és Borka esetében is, akik minden találékonyságukat bevetik, hogy miközben felfedezik a világot, úton-útfélen egymást bosszantsák - ezzel nem kevés szemöldökráncolást okozva szüleiknek. Bazsó és Borka kalandjainak második részét ajánljuk a kisiskolásoknak.

Az ikrek már az első kötetben (Bazsó és Borka - A kedves pincerém) is bebizonyították, hogy nem kell a szomszédba menniük egy kis csibészségért, s ez mit sem változott. Ugyanolyan lelkesedéssel vetik bele magukat újabb világmegváltó tervekbe.
Megtudhatjuk, milyen szempontok a legfontosabbak királyválasztáskor: az abc-rend, az, hogy fiúnak vagy lánynak születtünk-e vagy akár a hódítások, s arról is többet tudhatunk meg, milyen házi kellékekből gyárthatunk magunknak koronát, hogy megjelenésünkkel is növeljük esélyünket.

Az ikrek elkalauzolnak bennünket a híres sztárrá válás rögös útjain és egy lmodellrepülőzéssel – sőt kutyareptetéssel - fűszerezett rétesvadászaton is, miközben persze nem hazudtolják meg önmagukat: minden adandó alkalommal keresztbe tesznek a másiknak, hogy aztán újra és újra összefogjanak és együtt próbáljanak meg kikeveredni a saját maguk okozta galibákból. Végül természetesen az is kiderül, vajon milyen Borka nélkül a világ... Te mit gondolsz?

Bátky András könyve az éppen olvasni tanuló kisiskolás korosztályt célozza meg, s laza, humoros hangvételével minden bizonnyal meg is nyeri ifjú olvasóközönségét. A rövid, könnyen olvasható kis történeteket Lakatos István modern, kedves rajzokkal illusztrálta, így még nagyobb öröm lesz az olvasás.

Bazsó és Borka történetei mai gyerekeknek szólnak és a mai élet minden elemét tartalmazzák, így a kicsik könnyebben azonosulhatnak főhőseinkkel, akikhez újabb játszópajtások, a Dárdai testvérek is csatlakoznak, hogy még izgalmasabb kalandokba vághassanak bele közösen.

Bátran ajánlom a könyvet minden általános iskolás kisgyermeknek, akik első könyveiket veszik kezükbe!

 

Szilvamag olvas blog

Bazsó és Borka még mindig rosszcsontok és eszük ágában sincs megjavulni. Persze ha ezt tennék, akkor sokkal unalmasabb lenne a könyv, és hát nem is azért olvasom én a gyerekeimnek az ikrek történeteit, hogy példát statuáljak velük, hanem kizárólag és szigorúan a nevetés és a szórakozás kedvéért.

A könyvben - az előző részhez hasonlóan - ugyancsak öt rövid mese található, melyek közül talán a legjobban Bazsó esete a kutyákkal tetszett. A leírás alapján tökéletesen magunk elé tudtuk képzelni vizuálisan a repülőgéphez erősített madzagon himbálódzó kiskutyát és az ezt néző tátott szájú közönséget. Persze sok múlott az előadás módomon is…. egy igazi szinkronművész veszett el bennem.

Aztán volt két olyan történet a könyvben, ahol inkább aggódtam mintsem jót szórakoztam volna az ikrek csíntevésén. Mert ugye nem biztos, hogy jó ötlet egy kukában ülve várakozni egy buszra, hogy az majd a lökhárítójára erősített kötéllel elhúzza azt, vagy épp egy kis hírnév után áhítozva bezárkózni a szobánkba és felhívni a rendőrséget, hogy terroristák tartanak túszul… szóval mindenképp érdemes elbeszélgetni a kisebb gyermekekkel, mint ahogy azt én is tettem, hogy miért nem szabad ilyet csinálni és, hogy milyen következményei is lehetnek mindennek. Ebből a szempontból hiányoltam is a szülői szigort és rendreutasítást a történetek végén.

Mindettől függetlenül elmondhatom, hogy a könyv nagyon vicces és szórakoztató volt, olyannyira, hogy a történetek végére szinte már a barátainkká is váltak az ikrek. Majd az eszünkbe jutott, hogy a mi utcánkban is lakik egy ikerpár, és akkor a gyermekeim elkezdték sajnálni az anyukájukat és az apukájukat, hogy szegényeknek mi mindent kell kiállniuk miattuk, de még mielőtt nagyon belehergelték volna magukat a sajnálkozásba megnyugtattam őket, hogy nem minden ikerpár ilyen ostoba és felelőtlen, mint Bazsó és Borka…. és hogy egyáltalán nem is kell ikernek lenni ahhoz, hogy a szülőkre a frászt hozzák a gyerekek egy-egy általuk jó mókának titulált  játékkal. 

Ami nagyon tetszik a könyvben, hogy kicsi, kényelmesen lapozható és hogy kis helyen is elfér. A rajzokat még mindig Lakatos István készítette, amiket nézve a kislányom rögtön felhívta a figyelmemet arra, hogy a gyerekek teste mennyire aránytalanul kicsi a fejükhöz képest. Persze egy ötéves kislány nem tud így fogalmazni, ez helyett azt kérdezte: Anya, miért olyan nagy a kislány feje? (tiszta Piroska és a farkas feeling), mire én azt válaszoltam, hogy hát igazából nem is tudom..... Lakatos bácsit kéne megkérdezni... ő így tud rajzolni. Tetszik? És igen, tetszett. Sajnos az illusztrációkat még mindig keveselltük, igazán juthatott volna két  oldalra egy belőlük, így nem várták volna a gyerekek tűkön ülve a lapozást, hanem olvasás közben nyugodtan nézegethették, bogarászhatták volna azt, na de ne legyünk ennyire mohók, majd hátha a következő részben.

A könyvet ajánlom kicsiknek és nagyoknak, de inkább a nagyobbaknak, az olyan olvasni tudó és mindenféle csínytevésre immunis nebulóknak, akik szeretik az e fajta humort és inkább jót mulatnak, mintsem példának tekintik Bazsó és Borka történeteit. És természetesen mivel hamarosan itt a karácsony így mindenkinek, aki a könyv kapcsán az eszünkbe jut.

 

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót