OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
DISZTÓPIA
DISZTÓPIA : Az Éhezők Viadala (2) Futótűz

Az Éhezők Viadala (2) Futótűz

  2017.07.08. 13:32

Írta: Suzanne Collins
Fordította: Totth Benedek
Kiadó: Agave Könyvek, 2019
Oldalszám: 404

A Kapitólium dühös.
A Kapitólium bosszúra éhes.
A Kapitólium vért akar látni.
És az igazi harc csak most kezdődik.


Katniss és Peeta megnyerték az Éhezők Viadalát, így ők és a családjaik megmenekültek az éhezéstől, de a fiatalok nem ülhetnek nyugodtan a babérjaikon. Vár rájuk a hosszú Győzelmi Körút, ismét csak a tévénézők árgus szeme előtt.

A kötelező udvariaskodás unalmát azonban döbbenet és félelem váltja fel, amikor hírét veszik, hogy lázadás készül a Kapitólium ellen. Snow elnök sosem habozott lesújtani az engedetlenekre, és most is ott csap le, ahol senki sem várja. Emberek halnak meg, családok lesznek földönfutók, Katniss és Peeta pedig újabb küzdelemre kényszerülnek, ahol a tétek még nagyobbak, mint korábban.

 

konyvvelemeny.eoldal.hu
 

Ha olvastad az I.kötetet de már kicsit régebben és szeretnéd elkezdeni a II.at de nem nagyon emlékszel mi, hogy volt...? Akkor neked egy kis összefoglaló az I.ről. (de csak is neked ;))

I.Kötet: Nem fogom nagyon részletezni. A fontos dolgokat közlöm.

Katniss egy lány, aki Panem 12.körzetében él hugával Primmel és édesanyjával. Katniss barátjával Gale-el vadászik a tiltott erdőben, hogy a fekete piacon eladhassák és ezzel a családaikat eltudják tartani. Köztük egy igen különös kapcsolat jön létre... Minden évben aratás után, kisorsolnak minden körzetből(összesen 12 körzet van) egy lányt és egy fiút akit beküldenek egy arénába, ahol egymás ellen küzdenek. Az a cél, hogy egymást legyilkolják és az a győztes, aki életben marad. A legdurvább az, hogy gyerekek közül történik a sorsolás: 12 és 18 év közötti összes gyereknek bent van a neve. Valakinek a sorsoláson a neve többször szerepel(aki nem csak egyszer íratja fel a nevét, s cserébe kap ingyen élelmet és egyéb életfontosságú cikkeket) Ezt a "játékot" Éhezők Viadalának nevezték el. 74. ilyen sorsoláson Primet Katniss kishúgát húzzák ki, pedig még csak egyszer volt a neve a gömbben(hisz épp betöltötte a 12.élet évét). De Katniss jelentkezik helyette, így ő megy a másik körzeti fiú választotjával Peetával.Köztük is felettébb bonyolult kapcsolat alakul ki. A kamerák előtt játszanak, mintha szerelmesek lennének. Vagy talán nem is játszották? A lényeg, a lényeg, hogy bekerülnek az Arénába ahol kettőjüknek elválnak útjaik, de aztán szabály változtatások miatt újra összekerülnek és végül ők ketten nyerik meg a versenyt. Méghozzá úgy hogy kiprovokálják azt, hogy ketten nyerhessék meg ezt a küzdelmet. Azt mondták, hogy hogyha nem győzhetnek együtt akkor mind kettőjük lenyel egy adag mérges bogyót vagyis, mind ketten meghalnak és nem lesz nyertes. Ezzel Katniss(az ő ötlete volt) magára haragította (NAGYON) a Játék mestereket és a Kapitólium összes tagját, mert utálták ha az orrukon táncolnak...

Most, hogy letisztáztuk az alapokat bele kezdek akkor a II.kötetbe:

Katniss és Peeta miután nyertek a Győzedelmesek falujában élnek és virulnak. Semmi problémájuk nincs, addig ameddig a Kapitólium (a fő fő fejek) kiküldik Katnisshez Snow elnököt aki a tudtára adja, hogy Katniss miatt fellázadt több körzet a kormány ellen. Snow elnök fenyegeti Katnisst, hogy tennie kell ellene valamit különben szeretteit megöli (Gale, Prim, Anyukája, Peeta...) majd, vele is végez. Katniss minden tőle telhetőt megtesz de hiábag yorsan rá kell jönnie ,hogy semmi értelme, mert Snow elnöknek sosem lesz elég jó amit csinál. Azt tervezi, hogy megszöknek (Gale Peeta, Haymitch) a 12. körzetből, de ez a terv is romba dől. Új terv kell: 12.körzetben is kikell törnie a lázadásnak.

De mielöt a tervezésbe kezdhetnének eljön az újabb sorsolás ideje. Csak, hogy most másképp mint máskor. Hisz a 75. Éhezők Viadala, mint minden 25. évforduló különleges. Mindig valami csavart tesznek a játékba. (egyszer 4 főt sorsoltak ki minden közetből kettő helyett) Ebben az évben azt találták ki, hogy a győzedelmesek közül sorsolják ki a játékosokat. Természetesen direkt, hogy Katnisst kicsinálják hiszen ő a lázadás vezére. A 12 körzetben eddig 3 ember nyert: Katniss, Peeta és Haymitch. Logikus hogy Katniss mindenképpen megy mivel ő egyedül lány. Haymicht húzzák, de Peeta jelentkezik helyette.

Így megint bekerülnek az Anénába. De most egy fokkal nehezebb hisz nem amatőr gyilkosokkal vannak körül véve hanem vér profikkal akik tudják pontosan, hogy hogy kell ebben a játékban nyerni és túljárni mások eszén. Peeta Katnisst akarja minden áron megvédeni, Katniss pedig Peetát... mert tudják ebben az évben biztosan csak 1 nyertes lehet. Milyen romantikus! :D Ők ketten szövetséget kötnek pár játékossal. A Kapitólium nagyon megkeseríti a játékosok életét. Próbálják minnél hamarabb végezni az egész csapattal és ezért minden eszközt bevetnek...

-Vajon kinyeri meg a 75.Éhezők viadalát?

                            -Vajon miért védi mindenki Peetát az arénában?

                                                                -Miket talál ki a Kapitólium hogy megkeserítse a játékosok életét?

                                                                                                  -Kikkel szövetkeznek?

-Mit titkol el Peeta és Katniss elöl Haymitch?

                              -Miért akar mindenki Katnissel szövetkezni?

                                                                        -Kikkel találkozik a tiltott erdőben? És milyen fontos infót tud meg?

Saját vélemény:

Hát be kell hogy valljam nekem az eleje unalmas. Azt hittem csalódni fogok így a fantasztikus I. kötet után. Elkezdtem és azt gondoltam: "na most ez mi? Collins kifogyott a fantáziából? Akkor mit írt a III.kötetben?" De aztán beindult ÉS NEM TUDTAM LERAKNI!! Akkor már boldog voltam. ;)

Ez a szerelmi háromszög... Kezd az őrületbe kergetni. Egyszerűen nem lehet kikövetkeztetni hogy most kit szeret úúúúggy. :/ Én nem is tudom kinek az oldalán állok. :O Talán Peeta! Vagy nem... Vagy de... :D nem tudom. De nem is akarok ebből a könyvből olyan drámát csinálni mint a Twilight ban.;)

Néhány sort többször kellet olvasnom mire felfogtam. Ebben néha nekem kicsit túlbonyolította a dolgokat, de lehet hogy azért tűnt így mert betegen olvastam ;)) A VÉGE FANTASZTIKUS!!! Hihetetlen. Nem jöttem volna rá soha. Akkoraaaa nagy csattanóó :O BUMM!!! Ez nagyon nagyon JÓ!!! :O

ANNAK AJÁNLOM:

-aki szereti a fantasyt

-akinek jó a logikája

-aki szereti azt ha azt hiszi hogy felfogta aztán hírtelen minden összedől :D

-akinek jó az ideg rendszere

ANNAK NEM AJÁNLOM :

-aki nem fantasy kedvelő

-aki lassan fogja fel a dolgokat

Szereplők boncolgatása:

Katniss: Elég jól kilehet venni a könyvből a személyiségét hiszen az ő  szemszögéből látjuk az egész történéseket. Nem túl szociális személyiség. Hihetetlenül család centrikus hisz már kiskora óta azért dolgozik keményen hogy a családját eltudja tartani. Végig érződik, hogy Prim számára a legfontosabb(és Peeta). Ami az érzéseit illeti ez az egyetlen ami zavaros. Ezzel a szerelmi háromszöggel bonyolítja az egészet.

Peeta: Olyan kis művész lélek. Fest és nagyon jól bánik a szavakkal amivel jól tudja magát előadni. Az elsőben is már érződött, hogy Katniss iránti érzéseit már nem játsza! Jó kis nyálas szövegeket nyom le, ami nem baj!! :D Én bírom. Egy olyan férfi szereplő akinek már megláttuk az erősségeit és a gyengeségeit is. Hisz Peeta kicsit szerencsétlen az Arénába is az indák közt. Mindig őt kell megmenteni a halál elöl ;))

Gale: Róla nem tudok mit mondani. Hősiesen viselkedik. Úgy látom, hogy ő is magának való ember mint Katniss és mintha ő is bele lenne esve Katnissbe! De ha öszinte vagyok ebben nem vagyok 100%an biztos valószinüleg azért mert nem mutatja ki annyira érthetően, mint Peeta! De sokat róla nem tudunk meg.

Haymitch: Én bírom ezt az embert! Én értékelem a vicceit, nekem tetszenek. :D Azért a kis alkoholista lelke mellet azért mutatja hogy a szívéhez nőtt Peeta is és Katniss is egyaránt. Kicsit sajnálom hogy úgy igazából miért kezdett el inni. Talán mert egyedül van?Vagy az Aréna után kezdte?

Effie: A hisztis de még is kis anyáskodó lélek. Rajta is nagyon érződik hogy mind két növendéke a szívéhez nőtt. De hiszi hogy győzhetnek! Tetszik ez a színes egyénisége ;) (mindig más haj...stb.)

Cinna: Róla úgy gondolom említést kell tennem! Ő az aki már az első könyvben is öntötte a lelket Katnissbe. Katnissel nagyon jó barátok lettek megkedvelték egymást. Elég jó kretivítást ruház rá az író. Sajnálom hogy el kellet búcsúznunk tőle. :'( Nyugodj békében Cinna :'(!!

 

 

 
 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót