OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gyermek és szöveg
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Február
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
<<   >>
 
REJTELMES TÖRTÉNETEK
REJTELMES TÖRTÉNETEK : Lidércfény Nyomozóiroda

Lidércfény Nyomozóiroda

  2018.06.26. 19:54

Írta: Nemere István
Illusztrálta: Baranyai András
 
1. A nádas titka
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 192

Egy határ menti kis faluban különös dolgok történnek. Éjszakánként a közeli tavon a nádas közt „lidércfények” villognak, vándorolnak. Senki sem tudja, mi a szokatlan jelenség oka. De négy fővárosi gyerek – Gréti, Sára, Bence és Marci – érkezik nyaralni a faluba, akik elhatározzák, hogy utánajárnak a titoknak, és megalakítják a „Lidércfény Nyomozóirodát”.

Egy helybeli fiúval, Krisztiánnal a nádasban ismerkednek meg, és gyorsan mindannyian a szívükbe zárják, különösen Gréti…

Krisztián ladikja és bátorsága segítségével ők öten pár hét alatt fenekestül felforgatják a nádast, a tavat és a falu életét, és olyan ügy nyomára bukkannak, melybe hamarosan a rendőrséget is be kell vonni.

 

2. A Setét-barlang kincse
 
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 248
 
A Lidércfény Nyomozóiroda csapata két lányból és két fiúból áll. Sára, Gréta, Marci és Bence tizenhárom évesek, akik a nyári vakáció végét a Bakony egyik kis falujában töltik.
 
De a fülükbe jut, hogy a közelben egy barlangban százéves kincs rejlik, és akcióba lendülnek.
 
Másokat is beavatnak tervükbe, de kiderül, nem mindenkiben lehet megbízni...
 
 
 
 
 
 
pagony.hu
 
 
Hazai krimi kamaszoknak
 
 
A címbe azt is írhattuk volna, hogy Szabadság, barátság, kalandság, avagy Tüskevár-történet a mobiltelefonok korában. Mert mindgyik állítás igaz Nemere István új regényére, mely a Tilos az Á Könyvek gondozásában jelent meg. A könyv valószínűleg nem csak a kiskamaszok körében lesz népszerű, szívesen olvassák majd a nosztalgikus érzelmű felnőttek is, hogy miért, azt Mészáros Márton irodalomtörténész, a KRE BTK Gyermek- és Ifjúsági Irodalom Kutatócsoport tagja elárulja... Aztán csak vessétek bele magatokat a nyomozásba!

Aligha létezik bárki, aki egy nyári vakáció helyszínéül London, Párizs vagy Szicília helyett Gerlést választaná, egy ukrán határ melletti kis falut, amelynek három fő nevezetessége a templom, a Gulya-domb és a buszmegálló. De aligha létezik bárki, aki Sára, Gréti, Marci és Bence gerlési történetének olvasása után is Párizsba vagy Londonban vágyna. Mert mi szükséges tulajdonképpen egy felejthetetlen nyaraláshoz? Lényegében ugyanaz, ami egy jó ifjúsági regényhez is: barátok, csaknem korlátlan szabadság, gyönyörű és ismeretlen vidék, rejtélyek és – persze – kalandok. A kaland pedig, a Lidércfény Nyomozóiroda alapján legalábbis úgy tűnik, nem függ helyektől, éppen ott születik, ahol hőseink vannak.

A négy pesti gyerek (az olvasó nagy szerencséjére) nem elégszik meg a falu korlátozott látványosságaival, ahogyan a vendéglátójuk, Gréti nagypapája által kínált elfoglaltságok, az istállóalmozás és nyúlketrec-takarítás sem képesek lekötni őket. A falu viszont egyáltalán nem olyan unalmas, ahogyan elsőre látszik, a gyerekek rögtön az első éjszakán rejtélyes fényekre lesznek figyelmesek a falu melletti hatalmas nádasban. Lidércek? Ufók? Csempészek? Gréti nagyszülei szerint bármi is legyen ott, a gyerekeknek semmi keresnivalójuk a mocsárban… A kissé köpcös és gyanúsan ellenséges helyi rendőrre, Balogh őrmesterre aligha számíthatnak, így nem marad más megoldás, mint saját kezükbe venni az ügyet és megalapítani a Lidércfény nyomozóirodát, amelynek munkájához a nádasban horgászó és kiváló halászléket főző helyi fiútól, Krisztiántól kapnak szakértő segítséget.

A nyomozóiroda tagjai az összes nyomozáshoz (és az olvasó kellemes szórakozásához) szükséges erényt felvonultatják: Marci igazi vezéregyéniség, határozott, gyors gondolkodású és bátor, Bence legfőbb célja, hogy megnevettesse környezetét (minden helyzetben igyekszik megtalálni a legodaillőbb köszöntést: Betonszagú, kipufogógázos, lepukkant játszóteres estét kívánok!”), Sára kissé tudálékos, ám rendkívül okos, Gréti gondoskodó, odaadó, Krisztián pedig nemcsak mindenkinél jobban ismeri a nádast, de a ladikot is ő irányítja a legjobban.

Nemere István láthatólag álmából fölkeltve is tudja, hogyan kell egy történetet hatásosan elmesélni, a Lidércfény Nyomozóiroda mégis több egyszerű ujjgyakorlatnál. Leírásai pontosak, magukkal ragadók, „jól mozizhatók”, figurái – bár szükségszerűen sematikusak kissé – élnek, szerethetők vagy utálhatók, a cselekmény gyors, pörgős.

A szöveg hatékonyan épít az ifjúsági irodalom hagyományaira is, a tájleírások a Tüskevárt idézhetik, a nyomozókedvű gyerekeket az Emil és a detektívekből ismerhetjük, a nádas közepén fekvő titkos „sziget”, a hozzá vezető titkos vízi ösvényekkel pedig mintha A koppányi aga testamentumából tárulna elénk. A Lidércfény alakjai, eseményei, konfliktusai persze nagyon is maiak, nagyon is ismerősek, Nemere pedig anélkül képes fontos társadalmi problémákra reflektálni, hogy regénye didaktikussá válna: a főváros-vidék, a nyugat-kelet, a gazdagság-szegénység ellentéte szervesen, a történetből logikusan következően jelenik meg, mint a romákkal kapcsolatos előítéletek elleni fellépés.

Hőseink épp úgy nem tulajdonítanak jelentőséget annak, ki gazdag, ki szegény, mint ahogy annak sem, ki roma és ki nem az: a hazai ifjúsági irodalomban így talán az elsők közt jelenik meg egy olyan aktív, a többi szereplővel egyenrangú, sőt bizonyos tekintetben vezéregyéniséggé váló hős, Krisztián, aki roma származású. A két világ különbsége persze akadály, de korántsem lebonthatatlan akadály; Krisztián kezdeti bizalmatlanságát a pesti gyerekek határtalan bizalma oszlatja el (a regény egyik leginkább elgondolkodtató jelenetében mind a négyen egyszerre nyújtják a mobiljukat a roma fiú felé, aki teljesen értetlenül áll a bizalom általa eddig nem tapasztalt megnyilvánulásával szemben).

Hasonlóan előremutató – noha az újabb ifjúsági irodalomban erre szerencsére már lényegesen több példát találunk – a lányok regénybeli szerepének átértékelődése is. Míg például az Emil és a detektívek kislányának, Kalapocskának tevékenysége abban merül ki, hogy időnként ételt visz a fiúknak, Sára és Gréti nem csupán a rejtély elméleti megfejtésében vesznek részt, de (a konkrét fizikai küzdelmet leszámítva) minden „terepmunkából” aktívan kiveszik a részüket

A felnőttek társadalmának bemutatása – noha csak néhány vonással történik – szintén meglehetősen pontos, differenciált. Bence szülei például csak tessék-lássék érdeklődnek fiuk hogyléte felől, csak mellékesen tudjuk meg, hogy Krisztián apja elhagyta őket, anyja pedig munkanélküli, a városi rendőrfőkapitány számára fontosabbnak tűnik, hogy biztosra menjen, mint a gyerekek biztonsága. Mégis, lépésről lépésre sikerül újabb és újabb felnőtteket ügyük mellé állítaniuk, akik belátják, hogy a gyerekek olyasmire bukkantak, amire a felnőttek – ki szándékosan, ki nemtörődömségből – vakok voltak.

 

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót