OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
REJTELMES TÖRTÉNETEK
REJTELMES TÖRTÉNETEK : Fellegszálló

Fellegszálló

  2020.05.24. 02:50

 
Kerstin Gier: FellegszállóÍrta: Kerstin Gier
Fordította: Németh Odette  
Kiadó: Könyvmolyképző, 2018
Oldalszám: 352
 
Egy mágikus hely a svájci fellegekben. Egy minden lében kanál hősnő. És élete kalandja.

Magasan, fent a svájci hegyekben büszkén áll a Fellegszálló, egy patinás hotel, melynek fénykora már rég leáldozott. Ám amikor az év vége közeledtével a világ minden tájáról befutnak a vendégek a híres szilveszteri bálra, az épület a gyönyörű csillárok fényében úszik, a tágas folyosók pedig izgatott zsongással telnek meg.

A tizenhét éves Fanny Funke, a szállodatulajdonos fiával és a személyzet többi tagjával ki sem látszik a munkából: mindent meg kell tenniük a vendégek tökéletes kikapcsolódásáért. 

 

A tizenhét éves Fanny Funke, a szállodatulajdonos fiával és a személyzet többi tagjával ki sem látszik a munkából: mindent meg kell tenniük a vendégek tökéletes kikapcsolódásáért. Mindazonáltal nem kerüli el a figyelmét, hogy sokan nem azok, akiknek mutatják magukat.
 
Milyen titkos tervek kovácsolódnak a hímzett bársonyfüggönyök mögött?
Az orosz oligarcha felesége tényleg birtokában van a legendás Nagyezsda gyémántnak?
És a jóképű Tristan Brown a 201-es szobából miért a homlokzaton mászik fel ahelyett, hogy a lépcsőt használná?

Mialatt Fanny megpróbálja Ben segítségével kibogozni a szálakat, még nem sejti, hogy hamarosan egy életveszélyes kaland kellős közepébe csöppen, és nem csak az állása forog kockán, hanem a szíve is.

„Még percekkel azután is sóbálvánnyá dermedve álltam a szekrényben, ahogy hangjuk és lépteik zaja elhalkult. Csak most vettem észre, milyen hevesen ver a szívem. És egyre inkább úgy éreztem, hogy idebent elfogy a levegő. Egészen óvatosan kinyitottam a szekrényajtót, és előbújtam a rejtekhelyemről. Túl későn vettem észre, hogy valaki a szekrény előtt állt. Valaki, aki éppoly meglepetten nézett rám, mint én őrá. Csak ő sokkal gyorsabban felülemelkedett meglepetésén. – Nézzenek oda! – mondta mosolyogva. – Egy szobalány a szekrényben.”

 

smokingbarrels.blog

 

Ha egy izgalmas ifjúsági regényt szeretnél olvasni, ami tele van krimivel és rejtéllyel, akkor ez a te könyved.

Kerstin Gier az utóbbi években a német ifjúsági irodalom kihagyhatatlan alakjává vált. Eddig a két fantasy trilógiájával érte el a legnagyobb sikereket itthon (a rejtélyes álmokkal foglalkozót én is imádtam), és most egy önálló regénnyel jelentkezett, amelyben egy svájci szálloda szobalánya keveredik izgalmas kalandokba.

A történet főszereplője a 17 éves Fanny, aki keresi a helyét a világban. Úgy érzi, hogy ezt az iskolapadban hiába is keresné, ezért tanár szülei legnagyobb riadalmára kitalálja, hogy nem teszi le az érettségit és a Fellegszállóba, egy svájci szállodába megy gyakornoknak. A történet kezdetén Fanny már hónapok óta a szállodában dolgozik és izgatottan várja a karácsonyi ünnepeket. A szálloda szépen megtelik gazdag vendégekkel és a szilveszteri bál az év legfontosabb eseménye. A több vendég azonban egyben több munkát is jelent, és a nagy hajtás közepette Fanny egy sor rejtélyes dologgal találkozik és hirtelen már nem tudja, kiben bízhat. És hirtelen rá kell ébrednie, hogy nem csak a Fellegszálló jövője került veszélybe.

nevtelen3.png

Egy szálloda mindig izgalmas helyszíne egy történetnek és Kerstin Gier is tökéletesen tudja és kihasználta ezt. A svájci hegyekben megbújó, világtól elzárt Fellegszálló becenevű hotel már az első pillanattól varázslatos helyszínnek tűnik, amely mintha az előző évszázadban ragadt volna, amely egyszerre pozitívum és negatívum.  Fontos háttértörténet a szálloda sorsa. Fanny szemén keresztül ügyesen végig kalauzolja az épületen az olvasót az írónő.

Valamikor a könyv közepén meglepetten konstatáltam, hogy mennyire a fejemben ragadt, melyik lakosztály merre van, mi van egy adott emeleten, stb. Ugyanígy a személyzetnek fenntartott részlegek bemutatása is jól sikerült, imádtam a pincében megbúvó mosókonyhát az operát éneklő agyontetovált Pavellel és az öreg gépekkel, vagy épp Fanny hangulatos kis szobáját és az ablakában lebzselő csókákat. Nem beszélve a Tiltott Macskáról!

A szálloda tervrajzánál már nehezebb dió volt a sok szereplőnév megjegyzése (a könyv végén több oldalas névjegyzék található, jó mankó lehet), a főként német neveket érdemes kicsit memorizálni, hogy aztán ne lepődjünk meg, ha rájövünk, a bajba került kislány akkor kinek is a gyereke, miért fontos ez. A személyzetet szerencsére könnyebb volt memorizálni, mert ők kaptak is némi karaktermélyítést. A rejtélyes Monsieur Rocher, aki talán már 40 éve is ugyanolyan ráncosan és kedves tekintettel fogadja a vendégeket, az utálatos szobalányok (az egyiküket Hogyishívjáknak hívják, de hát ha annyian vannak és olyan utálatosak!), a hoteltulajdonos testvérpár, akik teljesen tűz és víz és végezetül Ben, mert romantikus szál nélkül nincs ifjúsági regény.

Hát igen, a romantikus szál annyira nem volt a kedvencem. Aranyos volt persze, olyan igazi lányregénybe illő, de olyan bugyuta akadályokat gördített Fanny és Ben közé néha Kerstin Gier, hogy már csak a fejemet fogtam miatta. És közben még belekevert egy szerelmi háromszögféleséget is, ami végig olyan kurta-furcsa volt, ráadásul Ben helyett mindig a másik fiú, Tristan bukkant fel a kulcsjelenetekben és segítette így vagy úgy a lányt. Nagyon szép a könyv befejezése, de felemás érzéseim vannak azzal kapcsolatban, hogy Fanny-nek biztosan Ben mellett kellett-e kikötnie (ezzel egyébként nem lövöm le a cselekményt, az első találkozásuktól világos, hogy ki jön össze kivel). Lehet azért is van ez, mert Tristan a könyv legizgalmasabb karaktere, az ő történetére akár spinoffként is vevő lennék. Ha nem hiszel nekem, nézd meg a könyvborítót és keresd meg a legfurcsább helyen vigyorgó figurát. Na, ő Tristan!

Tristan mellett Fanny is nagyon szerethető főszereplő. A komoly életvezetési drámába nem megy bele Kristen Gier, hogy miért is nem akarja befejezni a tanulmányait egy 17 éves átlagos lány, miért fojtogatja az, hogy egy szerető családban nőtt fel, inkább csak kellett egy mondvacsinált ok, hogy miért is gyakornokoskodik egy tinilány egy szállodában pont karácsonykor és nem mondjuk a nyári szünetében. Szerencsére az otthon hagyott élete és a családja csak nagy ritkán kerül elő, és ez jó is volt így. Alapvetően szeretem az írónő hősnőit, Fanny sem marad el a többiektől: talpraesett, remek humora van és naivsága ellenére se mondanám butának. Egyszerűen csak egy jószívű lány.

A romantikus szálat szerencsére szépen kompenzálja a végig remekül adagolt krimi szál. Különösen tetszett, ahogy próbálta Fanny-t és vele együtt az olvasót is becsapni, elaltatni a gyanakvást, egyszerre több vasat is a tűzbe tartva. A prológus ugyan majdnem lelövi a poént előre, úgyhogy azt akár érdemes is kihagyni, de így is izgalmas volt, ahogy kiderült az igazság és összefutottak a szálak. A könyv utolsó nagy része zseniális úgy ahogy van, rendesen felépített és nagyon-nagyon izgalmas. Plusz pont, amiért egy első fejezetben elejtett félmondatról is kiderült, hogy okkal került bele. Az átgondoltság egyébként végig érződik a történet során.

Aki szemfüles, az észrevehette, hogy a fantasy címke is megjelenik a könyvnél, de le kell szögeznem: ez nem egy újabb Kerstin Gier fantasy regény. Kapcsolódik hozzá egy rejtély – mert hát melyik öreg épület történetében nem szerepel egy kísértet? – de csak 2-3 alkalommal jelenik meg, a legfontosabb pillanatokban és nincs kibontva ez a rész. Aki csak fantasyként akarná elolvasni, az lehet csalódni fog.

Ha viszont egy izgalmas ifjúsági regényt szeretnél olvasni, ami tele van krimivel és rejtéllyel, akkor ez a te könyved. Önálló regénynek szánja ugyan az írónő, de a folytatás lehetősége persze adott; ki tudja, milyen izgalmas vendég bukkanhat még fel a Fellegszállóban?

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót