OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2024. Július
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
MAGYAR ILLUSZTRÁTOROK KÉPI VILÁGA

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

Faltisz Alexandra (9) Téli mese

  2018.12.13. 14:25
3000177761Írta: Lázár Zsófia
Illusztrálta: Faltisz Alexandra
Kiadó: Holnap Kiadó, 2010
Oldalszám: 70

Csillagváros uralkodója, Aldebaran király a gonosz Baten Kaitostól való - képzelt és valós - félelmei miatt tilalmat tilalomra halmoz városában: Csillagváros utcáin tilos járművel közlekedni, az állatok és az érkező csomagok pedig extra szigorú ellenőrzés alá esnek.

Amikor kiderül, hogy Hóapó a közeljövőben tiszteletét szeretné tenni nála, teljesen kétségbeesik, hisz vendége köztudottan rénszarvasszánon jár, ajándékok garmadájával megrakodva. Szerencsére miniszterei és szeretett lánya, Bellatrix mindent megtesznek, hogy megnyugtassák és megtegyék a kellő előkészületeket a Hóapó fogadására. De vajon sikerül-e távol tartani az ünnepség idejére a rettegett ellenséget?
Kiderül a szép színes rajzokkal kísért "téli mese" végére.
A Bogármese népszerű írónőjének meséjét Faltisz Alexandra rajzai elevenítik meg.
 

Gévai Csilla (1)

  2018.06.19. 14:01
Író, illusztrátor, képzőművész.

Gévai Csilla az ELTE magyar nyelv- és irodalom, valamint kulturális antropológia szakán végzett, tanári képesítést is szerezve – neve azonban tervezőgrafikusként ismert (e minőségében 2009 óta tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének is). Azért a pedagógusi létről sem tud lemondani: 2007 óta gyermekfoglalkozásokat vezet a Pagony Könyvesboltban. 

Az első komoly szakmai elismerést Csillának az Aranyvackor 2007-es pályázata hozta meg, amelyen Holdfényszüret című saját mesekönyvével elnyerte az első díjat. Pedig korántsem volt pályakezdő, hiszen például az Élet és Irodalomban már 2003-ben jelentek meg munkái, az első általa illusztrált könyv, Berg Judit Hisztimesék című munkája pedig 2005-ben jelent meg.

Azóta több könyvet és borítót tervezett, és a háta mögött tudhat számos egyéni és csoportos kiállítást is.
 

Gévai Csilla (1) Reneszánsztól posztmodernen át a környezetvédelemig - Interjú

  2018.06.19. 17:34
Csilla nekem a reneszánsz embertípus megtestesítője, ha él még manapság egyáltalán ez a fogalom. Minden, amihez odafordul és aminek nekilát, valahogy kiszínesedik, életet kap. Az az energia, ami akár alkotóként, akár íróként, akár szervezőként, akár gyerekprogramtartóként, akár anyaként, akár feleségként benne van (helyesebben bugyog fel állandóan), átjön munkáin is. És nem utolsó sorban az az izgalmas világ, ami először nekem grafikáiból tűnt elő, egy nagyon különleges, belső utazásra hívó valóságot tár elénk. Gévai Csillával beszélgettünk, róla, munkáiról és készülő új könyvéről.
 
Úgy tudom, hogy antropológia szakon végeztél és most mégis illusztrálással foglalkozol, hogyan vitt az utat errefelé?
 

Gévai Csilla (2) Holdfényszüret

  2018.06.19. 14:04
holdfényszüretÍrta és illusztrálta: Gévai Csilla
Kiadó: Pozsonyi Pagony, 2012
Oldalszám: 48
 
  Négy mese - négy évszak:
- a Holdfényszüret a tavasz,
- A szivárvány után futó játszótéri, aszfaltrajzolós meséje a nyár,
Fodrászatunk büszkesége a sok vörössel és szőkével az őszé,
- a téli, amiben száll a gőz és a fehér pamacsok, a Téli városkép hölgyekkel.

Gévai Csilla lírai és mégis humoros meséiben különleges barátságok köttetnek. Találkozunk például Flórával és a barátjává fogadott szentjánosbogárral, akik meglesik a felnőttek álmait.

Simi, miközben szivárványos képet rak ki kincseiből a játszótér olvadt aszfaltjába, megismerkedik egy valódi szivárványkutatóval.
Vendel bácsi régi-régi fodrászüzletét unokája, Blanka és egy különös madár virágoztatja fel újra.
És megismerjük Csengő nénit, a fogatlan balerinát is, akinek rózsaszín vattacukorból van a kontya, és gőzfürdőbe jár a barátnőivel.
A történetek és a rajzok felidézik a város valódi arcát – az elfeledett boltok, a játszóterek, fürdők és bérházak hangulatát.
 

Gévai Csilla (3) Hisztimesék

  2018.06.19. 14:07
HisztimesékÍrta: Berg Judit
Illusztrálta: Gévai Csilla
Kiadó: Ecovit Kiadó, 2010
Oldalszám: 36

Hisztizik a kisgyerek - nem akar öltözködni, ebédelni, rendet rakni, vagy éppen csak fel szeretné hívni magára a figyelmet.

A kiscsoportos Zsófi folyamatosan hisztizik: óvodába menet, játszótéren, reggelinél. Ő maga is belefárad, de még a környékbeli madarak is csiripelés helyett mogorván, füldugóval várják, hogy reggel elinduljon az oviba.

Egyik napon a reggelinél felbukkan Hiszti Manó – Zsófit ez kizökkenti a hisztizésből. Hiszti Manó kárörvendő, csúfondáros, rendetlen és alapvetően nem túl szimpatikus – így aztán minél inkább biztatja Zsófit, hogy hisztizzen, Zsófi annál inkább ellenáll. Végül maga Hiszti Manó tör ki hisztizésben, nevetségesen összegubancolódik, tehetetlenül gurulászik és egy pukkanással el is tűnik. Így a hisztizést maga mögött hagyó Zsófi oviba menet már barátságosan integet az immáron vidáman csiripelő madaraknak.

 

Gévai Csilla (4) Interjú a Nagyon zöld könyv kapcsán

  2018.06.19. 14:08
Portre20130602-27858-f18neh.galleryAz öccse volt a nagy hangulatvadász. Egy barátnője bírta rá a környezettanulmányokra. Szenvedett attól, hogy keveset tehetett az inuitokért. Már szeret meséket írni. Kétgyermekes anyuka, és igyekszik mindent megtenni azért, hogy minél több gyerek gondolkodjon a környezet megkímélésének és meggyógyításának lehetőségein.
 
Gévai Csilla Nagyon Zöld Könyve, "egy akcióra felkészítő kötet", a Könyvfesztiválra látott napvilágot. Ennek kapcsán Györe Gabi kérdezte életútjáról, hivatásáról és elképzeléseiről.

"A dédnagymamám háza egy kicsit úgy nézett ki, mint egy filmdíszlet, és volt benne valami a prousti hangulatból is. Titokzatos, elhallgatott álmok és vágyak. Az egyik öcsémmel, Simonnal különös hangulatok rabjaivá váltunk. Sajátos dialógus folytattunk, sokszor már nem is tényekről, hanem hangulatokról beszélgettünk. Voltak kultikus könyveink, amelyeket mi, a négy testvér rítusszerűen együtt olvastunk fel." – mondtad az Elite Magazinnak adott interjúdban.

 

Mik voltak a legkedvesebb könyveid gyerekként?
 

Gévai Csilla (6) Nagyon zöld könyv

  2018.06.19. 14:10
Nagyon Zöld Könyv
Írta és illusztrálta: Gévai Csilla
Kiadó: Pozsonyi Pagony, 2011
Oldalszám: 80

Ökológiai lábnyom, túlnépesedés, klímaváltozás, passzívház – ilyen és ezekhez hasonló fogalmakkal rendszeresen találkozunk mi, felnőttek, mert a Föld megóvása égető ügyünkké vált az utóbbi időben. Gévai Csilla Nagyon Zöld Könyve most a gyerekek számára is érthetővé, kézzelfoghatóvá teszi ezt a problémát.

Komoly kérdésekről mesél okosan, érthetően és könnyedén, olyan képi és nyelvi leleménnyel, annyi humorral, hogy a legbonyolultabb kérdések is átláthatóvá, kezelhetővé válnak.
 

Gévai Csilla (7) Padlókönyvek

  2018.06.19. 14:09
PadlókönyvekTípus: kreatív-interaktív mesekönyv
Illusztrálta: Gévai Csilla, Rontó Lili, Sütő Róbert
Kiadó: Akadémiai Kiadó, 2013
Oldalszám: 24

Három mese: Jancsi és Juliska, A három kismalac, Piroska és a farkas. Három grafikus: Gévai Csilla, Rontó Lili, Sütő Róbert. Két nyelv: magyar és angol. És egy igazán nagy könyv: 30×42cm (A3).

Terítsd a padlóra a könyved, üld körül a barátaiddal és a családtagjaiddal, ugorj fejest a mesékbe, és indulj el az úton!

Te magad is eljátszhatod a meséket a könyv lapjain, ha kiemeled a kiadvány közepén található dupla oldalt, és körbevágod a szereplők figuráit.
 

Hanga Réka (1) A lufipusziló és barátai - Interjú

Sándor Enikő  2017.02.21. 00:47
Mi volt az, ami elindított ezen a pályán? Hogyan váltál illusztrátorrá? 

Gyerekkoromban mindennél jobban szerettem a régi képeskönyveket. Bennük gyönyörködni olyan volt, mint átlépni egy másik valóságba. A legkedvesebb egy nagyon korai Zdeněk Miler-könyv volt, a Szutykos Panni. Szerencsére rám maradt (és most is itt áll a polcomon), mert a lehetetlenséggel határos antikváriumban beszerezni. Órákig tudtam nézegetni egy-egy oldalát.

Amióta az eszemet tudom, kreatív, rajztudást igénylő munkára vágytam, és abban, hogy jó dolog volt ebbe az irányba indulnom, megerősített az a sok pozitív visszajelzés, amit már kicsi koromtól fogva kaptam a környezetemtől. Édesapám szobrász volt; művészek közelében nőttem fel. Az egyetemen textiltervezést tanultam, foglalkoztam grafikai munkákkal, végül az Aranyvackoron elnyert második helyezés hozott össze a gyerekkönyv-illusztrálással.
 

Hanga Réka (1) Az év Gyermekkönyve - Illusztrátori díj (2014)

  2018.04.19. 21:42
Bibedombi szörnyhatározó
A zsűri laudációja
A Cerkabella kiadónál megjelent Bibedombi szörnyhatározó illusztrátori munkájáért Hanga Réka vehette át a legjobb illusztrátornak járó díjat.

"Hanga Réka illusztrációi elgondolkodtatók, és ugyanúgy, ahogy a szöveg a kép nélkül csökevényes, a kép a szöveggel, sőt sok esetben a képaláírásokkal együtt ad támpontokat egy-egy félelmetes vagy kevésbé félelmetes lény megértéséhez" - hangsúlyozta Besze Barbara.

Írta: Adamik Zsolt
Kiadó: Cerkabella Kiadó, 2014
Oldalszám: 124

"A szörnyek azért vannak, hogy lássuk, mitől félünk. Épp ezért, itt nem is nagyon fél senki sem. Néha megijednek, az igaz. De a megijedéstől nem kell félni. Azért van a Bibedomb, hogy ne kelljen. A Bibedomb tetején pedig ketten laknak: Kisujj néni és Talicska bácsi, a szörnycsősz. Meg a pici ház, piros tetős, fecskefészkes. Meg a kócos erdő körben, benne medve, róka, nyúl. Meg a szörnyek: nagyfogúak, kötekedők."

A Bibedomb a város fölé emelkedik. Magassága: jó nagy.
Ketten laknak a tetején: Kisujj néni és Talicska bácsi. Meg a pici ház, piros tetős, fecskefészkes. Meg a kócos erdő körben, benne medve, róka, nyúl. Meg a szörnyek: nagyfogúak, kötekedők.

xlarge-bibedomb.jpglarge-bibedombi_2.jpg

 

Hanga Réka (2) Szörnyhatározó - Interjú az alkotókkal

Berei Dániel   2017.02.20. 22:33
Magyar szörnyhatározó a világ legjobb mesekönyvei között

img_3064kA Bibedombi Szörnyhatározó bekerült a világ 170 legjobb mesekönyve közé. A szokatlan formában íródott könyv a gyerekek félelmeiről szól, mégis szórakoztató és aranyos.

Adamik Zsolt és Hanga Réka Bibedombi Szörnyhatározó című mesekönyve 2016-ban bekerült a világ legjobb mesekönyvei közé.

Az International Board on Books of Young People (IBBY) összesen 173 könyvet díjazott, legfőbb céljuk, hogy kiálljanak a gyermekek jogaiért és hogy a mesekönyveken, vizuális tartalmakon keresztül a sokszínűséget és az elfogadást reklámozzák.
 

Hanga Réka (3) Bibedombi szörnyhatározó - kritika

Révész Emese művészettörténész  2017.02.13. 23:13
small-bibedombi.jpgÍrta: Adamaik Zsolt
Kiadó: Cerkabella Könyvek, 2014
Oldalszám: 124

Hanga Réka a legjobb illusztrátor díjat kapta 2015-ben a Bibedombi szörnyhatározó illusztrátori munkájáért. "Hanga Réka illusztrációi elgondolkodtatók, és ugyanúgy, ahogy a szöveg a kép nélkül csökevényes, a kép a szöveggel, sőt sok esetben a képaláírásokkal együtt ad támpontokat egy-egy félelmetes vagy kevésbé félelmetes lény megértéséhez" (Besze Barbara)

Ez pedig egy szörnyhatározó. Egy enciklopédia. Egy tudós mű. Ha szörnyet látsz elosonni az ablak mögött, üsd fel a könyvet, mondjuk mindjárt az A betűnél, hátha ott lakik a szörnyed. Ha gyanús a mocorgás az ágy alól, lapozz az R-hez. Nem tudod, hogy a Bibedomb hol terem? Irány a B betű. A szörnyek azért vannak, hogy lássuk, mitől félünk. Épp ezért, itt nem is nagyon fél senki sem. Néha megijednek, az igaz. De a megijedéstől nem kell félni. Azért van a Bibedomb, hogy ne kelljen. A Bibedomb tetején pedig ketten laknak: Kisujj néni és Talicska bácsi, a szörnycsősz. Meg a pici ház, piros tetős, fecskefészkes. Meg a kócos erdő körben, benne medve, róka, nyúl. Meg a szörnyek: nagyfogúak, kötekedők."

Adamik Zsolt képes szörnyhatározójában minden szörnynek saját meséje van: meghökkentők és annyi nyelvi játék, annyi humor van bennük, hogy a bátor olvasó rögvest az ágy alatt lapuló búmanó vagy a titokzatos szekrényben lapuló szörny keresésére indul. Ezek a lények ugyanis alapvetően nagyon mulatságosak.  A képeskönyv olvasása közben, melynek leírásai Hanga Réka illusztrációi válok szemléletessé, még a lexikonhasználat is tökéletesen megtanulható.

Sokféle képi réteget halmoz egymásra Hanga Réka Bibedombi szörnyhatározója. A kortárs gyerekirodalom „Eszterházy-ja”, Adamik Zsolt sziporkázó szövege nem szabályos mese, hanem egy szörny-lexikon. Ennek megfelelően képei is vizuális kölcsönzésekkel, idézetekkel teli ábrázolások.
 

Hanga Réka (4) Ati képi világa

  2017.02.19. 15:05
Írta: Kiss Ottó
Kiadó: Cerkabella Könyvek, 2013-2015
Oldalszám: 39
Az Ati mesékben az élők és a holtak mindennapi és mégis mágikus kapcsolata bomlik ki:
- az elsőben a nagypapa Atira hagyja a Holdba repítő autót (elválás),
- a másodikban a repülőtudományát az álom közvetítésével,
- a harmadik mesében pedig a tükör mögül lép ki a múlt, egyenesen a kisfiú életébe.
 

Hanga Réka (5) Állat KávéZoo

  2017.02.19. 15:06
Írta: Kertész Erzsi
Kiadó: Cerkabella, 2016
Oldalszám: 104

Az Állat KávéZoo mesekönyv, állatlexikon és viselkedéstan egyidejűleg. A dzsungelben KávéZoot nyitó antilopoknál többek között megfordulnak tigrisek, oroszlánok, struccok, papagájok, még pingvinek is. És hozzák a formájukat, olyanok, mint mi: a pingvinek helyezkednek, az ara-vőlegény tutyimutyi, a struccok üzletpolitikája: struccpolitika, az oroszlánok kegyet gyakorolnak, a tigris meg simán egy vérengző húszabáló - legalábbis addig, míg meg nem kóstolja Antika rizspudingját. Aztán benéz a KávéZooba a fenn költő kolibri is, a férje tetemét mazsolás joghurtba forgató víg/fekete özvegy és nem mellesleg egy egész majomhorda...

A kötet illusztrátora, Hanga Réka, 2015-ben Az év illusztrátora lett, 2016-ban pedig a nemzetközi IBBY Honour List -en szerepel.
 

Herbszt László (1) Fontos a narratíva - Interjú

Elekes Dóra  2017.02.14. 15:28
Herbszt Lászlóval beszélgettünk, aki Finy Petra A csodálatos szemüvegéhez készített grafikáival némiképp megváltoztatta, amit eddig a gyerekkönyv-illusztrálásról gondoltunk.

Eddig főként tervezőgrafikusként ismertünk; ez az első könyvillusztrációd. Milyen indíttatásból indultál el ebbe az irányba?

Voltam art director, vezető designer, tervezőgrafikus, vezető art director, kreatív igazgató, opponens, konzulens, most szabadúszó. Az illusztrációs vonal a Punctum magazin idején indult, aztán 2006-ban a „hat” nevű reklámügynökségben a BASF agrodivíziójának készültek illusztratív kommunikációs anyagok. Ezelőtt mesekönyvet nem illusztráltam.
 

Herbszt László (2) Csodálatos szemüveg

Révész Emese művészettörténész  2017.02.14. 00:23
A csodálatos szemüveg
Írta: Finy Petra
Kiadó: Naphegy Kiadó Kft, 2011
Oldalszám: 58

A szemüveges kisfiú felfedezte, hogy a dolgok önmagukban nem jelentenek semmit, hanem mi tulajdonítunk nekik jelentést, és ha mindent a humor szemüvegén át nézünk, nemcsak jobbkedvűek, de gazdagabbak is leszünk – legalább néhány mesével.

Vizuálisan újszerű metmorfózison esik át a város Herbszt László könyvében, a Csodálatos szemüvegben.

Finy Petra elbeszélésének hőse kicsi Kovács Áron, egy „igazi városi gyerek”, aki előtt egy varázsszemüvegnek köszönhetően a város új alakot ölt. Ami a szövegben egyszerű hasonlatok sora, az Herbszt László képein lenyűgöző képi látomás.

Az Erzsébet-híd dinoszaurusz csontvázzá alakul, az Alagút egy óriás tátott szája, a dunai hajók óriás fókák, a városmajori teniszcsarnok hatalmas béka, a Margit-hídon átmenő négyes-hatos pedig egy vaskos faágon kúszó kígyó.
 
A mese nem tesz mást, mint formát ad a gyermeki fantázia animikus, archaikus rétegének, amely képzeletében átlelkesíti, élőlényekké formálja a nagyváros épületeit, ily módon adva képi alakot szorongásainak.
 

Herbszt László (3) A bűvös puska - Népmesék romákról

mora.hu  2017.02.14. 15:53
Gyűjtötte és fordította:  Frankovics György
Kiadó: Móra Könyvkiadó
Oldalszám: 198
 
"Mesekötetünket gyermekeknek szánjuk, ama szándéktól vezérelve, hogy megismertessük velük a cigány népmesék és mondák fantasztikus, irracionális világát.
A mesék gazdagítják a befogadók életét, új ismereteket közölnek, fejlesztik a gyermekek verbális képességeit, színesítve és gazdagítva képzeletüket. Elmondhatjuk, hogy mesékre szomjazók, a hősökkel azonosulni vágyók mindig is léteztek – a mese a régmúlt századok során a felnőttek világához tartozott, ők meséltek egymásnak, és csak az idő múlásával vált gyermekeknek szóló olvasmánnyá, többnyire stilizált formában."
 

Herbszt László (4) Szárnyak és paták

  2017.02.14. 16:08
Pego, a miniszárnyúÍrta: Finy Petra 
Kiadó: Kolibri, 2013
Oldalszám: 60
 
Pego, a pegaurfiú az átlagosnál kisebb szárnyakkal él a felhők fölötti Patagóniában, ám annál nagyobb elszántság és bátorság lakozik benne.
 
Míg testvére, Gigi hatalmas lila szárnyakkal röpködhet, mint bármely patás-szárnyas pegaur, addig Pegónak meg kell vívnia a harcot, hogy apró zöld szárnyai végre a magasba emelhessék. Lezuhanva a földre, megismerkedik Glendával, a kovács lányával és annak öccsével, Glúval. Glu, a feltaláló, noha cukorbeteg, mindig kész a kalandokra. Hogy miért segít Pegón, vagy hogyan szabadítják ki a ketrecbe zárt lényeket, megtudhatja mindenki ebből a varázslatos történetből.
A mese célja a tévhitek eloszlatása, a diszkrimináció csökkentése, valamint az elfogadás a másság és önmagunk iránt.
 

Hitka Viktória (1) A szülő sem szuperhős, például rákos is lehet - Interjú

Könyves blog  2017.01.21. 13:41
A szülő sem szuperhős, például rákos is lehet

A rák az elhallgatás kultúráját erősíti: az ember nem néz szembe saját betegségével, az orvosok megpróbálják a legszükségesebb infókat is a legbonyolultabban előadni, miközben egy csomó ismerős, rokon vagy barát azt sem tudja, mi történik. Az embernek (ún. betegnek!) van baja elég magával, miközben adott esetben még a gyerekének is el kellene tudnia magyarázni, hogy mi is történik a testében, a testével. Csak a változást látja mindenki, de mivel nem beszélnek róla, ezért rákérdezni sem mer senki. A betegség nemcsak az embert képes felfalni, hanem az emberi kapcsolatokat is - például egy anya és a gyereke között.

Tóth Krisztina és Hitka Viktória egyszerre iszonyú fontos és csodás kis könyvet hoztak létre: az Anyát megoperálták című könyv segít a gyerekek számára érthetővé tenni a daganatos betegséget, tabutlanít, és ezzel beindítja a szülő és gyerek közt a kommunikációt. A betegségről, a rákról beszélni kell, nem lehet titkok közt élni, mert a rövid távon jónak tűnő elhallgatás hosszú távon borzalmasan képes rombolni.
 
Zinka-könyvekről már ismert képzőművészt, a könyv illusztrációit jegyző Hitka Viktóriát kérdeztük, aki kedves, vidám, de néha szomorú könyvet rajzolt Tóth Krisztina történetéhez.
 

Hitka Viktória (2) Anyát megoperálták

  2017.02.14. 16:51
Anyát megoperálták
Írta: 
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2015
Oldalszám: 48 
 
Gyermekien derűs az a hang, ahogyan Tóth Krisztina kislány hőse a betegségről beszél. Ha valamelyik szülő megbetegszik, az nehezen feldolgozható trauma a gyerek számára. Erről lehetne szomorúan írni, de a szerző inkább viccesen, a tőle megszokott friss szemlélettel közelít ehhez a tabutémához is.
Elmagyarázza a gyerekeknek, hogy mit jelent egy daganat, hogy a betegségből meg lehet gyógyulni, és hogy mindenről lehet, sőt kell is beszélgetnünk.
 
Humoros könyv, amely megmutatja, hogyan vészelhetünk át egy családi válságot, hogyan értethetjük meg a kicsikkel, hogy semmi sem félelmetes, ha mi, felnőttek világosan és tisztán beszélünk róla.
 

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ingyenes, magyar nyelvû nyomozós kalandjátékok lebilincselõ történetekkel és grafikával! www.cluequestgame.hu    *****    A nagy nyári melegben hûsöljetek a Vízibálon a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Szobafestõ Budapest területén, legyen szó tisztasági festésrõl, vagy komplexebb munkálatokról, mi rendelkezésre állunk!    *****    Svéd termék a legjobb áron! Regisztrálj vásárlónak és kapj egyszeri 2000 Ft-ot és 15% kedvezményt a katalógusból! Svéd    *****    Azariah - RAMPAPAPAM formabontó verzióban, hallgasd, likeold, mutasd meg a spanodnak is :D    *****    ClueQuest- Új, ingyenes online nyomozós játék! Fejtsd meg a rejtélyt, és találd meg a tettest!Gyere cluequest.gportal.hu    *****    Szobafestõ Budapest    *****    Svéd termékek!Csatlakozz hozzám és kapj 2000,- Ft kedvezményt-15% kedvezmény a katalógus árból!Parfümök, szépségápolás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.