OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
IFJÚSÁGI - VARÁZSVILÁG-MÁGIA
IFJÚSÁGI - VARÁZSVILÁG-MÁGIA : The Girl Who Drank the Moon - A lány, aki holdfényt ivott

The Girl Who Drank the Moon - A lány, aki holdfényt ivott

  2020.05.24. 23:56

 
Kelly Barnhill - The Girl Who Drank the Moon - A lány, aki holdfényt ivottÍrta: Kelly Barnhill     
Fordította: Pulai Veronika
Kiadó: Könyvmolyképző, 2019
Oldalszám: 352

"A holdfény maga a varázslat.
Erről bárkit megkérdezhetsz."

A Protektorátus lakói minden évben egy csecsemőt hagynak az erdőben, áldozatként az ott élő boszorkánynak. Ám Xan valójában jó boszorkány. Megmenti a kisbabákat, és az erdőn keresztül elviszi őket egy szerető családhoz, és hogy útközben ne éhezzenek, csillagfényt ad nekik táplálékul.

Az egyikükkel azonban csillagfény helyett holdfényt itat, ezzel pedig rendkívüli varázserővel ruházza fel a gyermeket.

Xan elhatározza, hogy magához veszi a kislányt, és a Luna nevet adja neki. Luna tizenharmadik születésnapjának közeledtével a varázsereje lassan a felszínre tör, ami számos veszélyes és izgalmas következménnyel jár...

 

Bámulatos képzelőerővel megrajzolt világ, mely a szereplői mellett témaválasztásával nyerte el az olvasók és a kritikusok rajongását. A történet főhősére nem kisebb feladat és felelősség hárul, mint felszabadítani egy várost és lakóit egy velejéig romlott hatalom zsarnoksága alól.

A halhatatlan klasszikusok sorát gyarapítja.
Gyönyörűen megírt történet varázslatról, cselszövésről és az élet értelméről, csodálatosan erős karakterekkel. Keresni fogom az írónő egyéb könyve
it is. Robin Abbate

 

Ki mondta, hogy a nagyok már nem olvashatnak tündérmeséket?
Íme egy csodálatos cáfolat Kelly Branhilltől: A lány, aki holdfényt ivott című könyv, egy kamaszoknak szóló szépséges történet.

 

hagyjatokolvasok.blogspot

Vajon hányféle érzelmet bír el egy szív? A nagyanyjára nézett. És az anyjára. A családját védelmező férfira. Végtelen sokat, gondolta Luna. Épp úgy, ahogy végtelen a világmindenség is. Fény, sötétség és végtelen mozgás alkotja; tér és idő, tér a térben és idő az időben. Már tudta: a szív végtelen súlyt elbír.
 
Miért olvastam el?

Amikor először megláttam a borítóját, az szerelem volt első látásra, aztán később felfigyeltem erre a gyönyörű címre – The Girl Who Drank The Moon -, ami ezer titkot rejt, felcsigáz és olyan kellemesen hangzatos (és szerencsére magyarul is megmaradt a líraisága: A lány, aki holdfényt ivott). Nem bírtam kihagyni!

Szerintem…

Néha kellenek az olyan történetek, amik tökéletes ellenszeri a bánatnak vagy a hétköznapok szürkeségének. (Ehhez a kijelentésemhez érdekességként hozzátenném, hogy történetünkben a BÁNAT szürke ködként ül Protektorátus városán, ahol történetünk egy része játszódik!)

Számomra A lány, aki holdfényt ivott egy csodálatos mese, ami kiszakít a mókuskerékből, elvisz az erdő boszorkányához, aki a világ egyik legönzetlenebb lénye, mert évről évre jó helyet és szerető családot keres azoknak a gyermekeknek, akiket a Vének tanácsa az erdőben hagy… Hogy miért hagynak ott minden évben az Áldozat Napján egy babát? Mert az erdőben egy boszorkány él, és neki kell az áldozat… Mi?! Szóval eleinte jócskán visszás volt nekem a történet, mert Xan, a boszorkány nem kért semmiféle áldozatot. Eleinte azt gondoltam, hogy elég nyilvánvaló ez a logikai bukfenc, de nagyon magával ragadott a sztori, ezért el is feledkeztem róla a regény végéig, amikor minden a helyére került – ez is!

A regénynek három fő cselekményszála van…

Az egyikben megismerjük Xant, a boszorkányt, és a társait: Fyriánt a kissárkányt (aki azt hiszi, hogy Egyszerűen Óriási Sárkány, pedig Tökéletesen Aprócska Sárkány, aki elfér egy kislány ölében), illetve Glörköt, aki egy mocsári szörny, költő és a Láp szülötte. Ők segítenek a boszorkánynak felnevelni Lunát, a babát, akitől Xan nem bírt megválni, és akit túlitatott holdfénnyel. Imádtam ezt a csapatot, nagyon jól esik az egyre növekvő, hatalmas varázserővel rendelkező kislány és a furcsa család részeit olvasni!

A Vének tanácsának majdnem lett egy új tagja Antén személyében, aki a fővén rokona, ám aztán az Áldozat Napján egy különleges gyermeket (Lunát) el kellett szakítania az édesanyjától, aki ettől teljesen megbolondult. A nőt bezárták a Csillagnővérek által őrzött Toronyba, a fiú pedig nem bírván feldolgozni az egészet, úgy döntött, hogy a szívére hallgat, és asztalos lesz. Antén felnőtt férfivé válása és szerelembe esése a második cselekményszál, általa kapunk némi romantikát és egy jó adagnyi elgondolkodnivalót!

Számomra a legmegrázóbb és a legkevésbé összeszedett cselekményszál az őrült nőé volt! Elképesztően kaotikus az egész, ezáltal egészen hiteles volt a gyermekétől megfosztott édesanya őrülete. Jó ideig nem értettem, hogy valóban képes varázsolni vagy csak megzakkant a Toronyban elzárva, és agyára ment a bánata?

„A hazugságaik csörömpölve hullottak a földre az ajkukról, és mint az apró üvegszilánkok, csillogva gurultak szanaszét.”

Három cselekményszál többféle stílusban előadva, és nekem mindegyik tetszett, ahogy a történetes fejezetek is, amikben egy kicsit megismertük azt, hogy éppen milyen mesékkel és rémtörténetekkel tömik a gyerkőcök fejét. Így elmesélve ismerjük meg a „gonosz” erdei boszorkány történetét, akinek gyermekeket kell áldozni, de a Varázslók Kastélyát és Zozimoszt is ezek által ismerjük meg.

A regény kulcsfigurája és címszereplője Luna, akivel Xan túl sok holdfényt itatott, és ezáltal a baba bevarázsozódott. A boszorkány, a kissárkány és a mocsári szörny fantasztikusan nevelgeti az egyre nagyobb gyermeket, ám már 5 évesen is akkora varázserő van a lányban, hogy ha kiejt valamit a száján, akkor az adott dolog egyből átváltozik azzá, amire gondolt. Xan rájön, hogy kénytelen elzárni Luna brutális varázserejét addig, amíg nem lesz képes felelősséggel használni, ám teljesen elzárja az erejét, és innentől kezdve Luna képtelen felfogni a „varázslatot” – a szót magát se érti meg. Egyszerre csodálatosan egyedi és szívszorító Xan áldozata, amivel veszélytelenné varázsolja az „unokáját”. Nem olvastam még ehhez foghatót eddig!

Ez egy fantasztikus mese önfeláldozásról, szeretetről, szerelemről, egymásra találásról és varázslatról. Minden megvan benne, ami egy boszorkányos, sárkányos, fantasy rajongó fiatalnak kellhet, és szerintem az idősebb korosztály is élvezni fogja. Csodásan felépített, torokszorító lezárású sztori, ami tele van egyedi ötletekkel és elképesztően erős karakterekkel.

Összességében

Az elejétől a végéig imádtam olvasni. Xan, Glörk és Fyrián már a legelején a szívembe lopták magukat, majd hozzájuk csatlakozott Luna, Antén és Etin is. Igazi mese - olyan, amilyet régen olvastam, és amilyet bármikor tudnék. Szívet melengető, érdekfeszítő és olyan megható, hogy én bizony sírtam a végén... Még egy utolsó gondolat: mind a nyelvezete, mind a fordítása jól sikerült, tele van szép gondolatokkal és mondatokkal. (Ld. az idézeteket!)

Kedvenc rész: Amikor Antén mesél a fecskének az erdőben élő boszorkányról és bármelyik rész, amiben a pici sárkány megszólalt.
 

 


 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót