OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
VISSZA A MÚLTBA - REGÉNYES TÖRTÉNELEM KISKAMASZ SZEMMEL
VISSZA A MÚLTBA - REGÉNYES TÖRTÉNELEM KISKAMASZ SZEMMEL : Balaton legendái trilógia

Balaton legendái trilógia

  2017.10.08. 03:14

Írta: Nyulász Péter
Kiadó: Betűtészta Kiadó
 
http://napocska.hu/uploads/2016/04/3helka.jpg
HELKA - CIPRIÁN - KAMOR
 
A 9–12 éves korosztálynak szóló Nyulász Péter trilógia célja, hogy a magyar gyerekek saját legendáikat ismerjék meg alaposabban, ne a különböző angolszász és egyéb mondák alapján született meseregényeket falják egymás után.

 

1. Helka - Burok-völgy árnyai
 
Nyulász Péter - HelkaIllusztrálta: Bohony Beatrix
Kiadó: Betűtészta Kiadó, 2011
Oldalszám: 308
 
"A Balaton legendája újraéled! A Helka – A Burok-völgy árnyai című regény a Balaton és a Bakony egy elfeledett mítoszán, Sió tündéres regéjén, Helka és Kelén legendáján alapul. Ám az új, kalandos meseregény főszereplői a korábbi legendahősök gyermekei, akik saját múltjuk titkainak erednek nyomába, s az olvasó velük együtt kalandozva bogozhatja ki az eredeti legenda rejtelmeit.
 
A kalandok során valós, mégis igazán mesébe illő helyszíneket járnak végig Tihanytól Hévízen át Sóstóig, a Gaja szurdokaitól a Szentbékkállai kőtengeren, Tapolcai tavasbarlangon át Balatonfüredig..." (Nyulász Péter)
 
Különös események zavarják meg a Balaton északi partjának nyugodt mindennapjait. A tihanyi Soktornyú Kastély népe ünnepre készül: Helka hercegkisasszony hamarosan hivatalosan is trónörökössé válik. Ám hősünk unja a felhajtást, elszökik inkább a tiltott rengetegbe szamócázni.

Mindeközben a közeli Burok-völgyben sötét lelkű teremtmények gyülekeznek, hogy a kegyetlen Bora vezetésével feldúlják a Balaton békéjét, és bosszút álljanak a hercegi páron. Helka legendája a Balaton elfeledett mítoszai közé tartozik.

A fantasy határát súroló, kacagtatóan humoros kalandregényében Nyulász Péter számtalan utalást és információt rejtett el. Ismerd meg őket, és döntsd el: elhiszed-e, hogy valaha tündérek, hercegek, hercegnők, varázslók és manók lakták a mindannyiunk szívében helyet kapó Balatont!
 
A könyvet elolvasva, késztetést érezhetsz Te is, hogy felfedezd a legendás helyszíneket, és ismerősként köszöntsd a Balaton tündérét, vagy a Bakony varázslóját, ha szembejön veled…

helka-a-burok-volgy-arnyai-belso3

helka-a-burok-volgy-arnyai-belso4

helka-a-burok-volgy-arnyai-belso5

 

2. Ciprián - A Balaton Hercege
 
Nyulász Péter - Ciprián - Helka tündérpróbájaNyulász Péter
Illusztrálta: Szepesi Szőcs Barbara
Kiadó: Betűtészta Kiadó, 2014
Oldalszám: 288
 
„– Imó?! – csodálkozott Kamor varázsló. – De hiszen ő egy igazán jóravaló lélek!
Jól ismerem őt, a Bükk „vizeinek nagy szelleme”. Azt a hegységet a mélyben mindenütt feltáratlan barlangok járják át. Imó nehéz feladata beosztani, hogy a föld alatti vizekből elég öntözővíz jusson a felszínre tavasszal, a téli dermedés után újra kihajtó növényeknek.
Olyankor hosszan morgatja forrásait – a Fekete-lent, a Lök-völgyit, a Vöröskőit, na meg azt is, amit róla neveztek el, az Imót –, hogy figyelmeztesse az embereket az áradásra, mielőtt a magasba tör fel a víz. Sok tudatlan ember persze fél ettől, és gonosz szellemnek tartja, aki elviszi a gyerekeket. Különösen a rosszakat persze…”
 
Az előző kötetből megismert szereplők útjuk során új barátokat és ellenségeket szereznek. Megtudjuk, hogyan keletkezett száz halom Battán, tengerszem a Megyer-hegyi malomkőbányában, földvár a Balatonnál, vagy a Sió csatorna. A fődipicinyek, nyápicok, dinkák, sziporkák, csordásfarkasok, Zemúr és Mitmitke, úgy gabalyítják a történet szálait, hogy azok az óbudavári mosókutat övező fa gyökereihez lesznek hasonlatosak. Ciprián a varázslat helyett a józan ész hatalmában bízik, ám elvarázsolja az az érzés, ami néha elveszi az eszünket…
 
"A régi legendahősök, Helka és Kelén hercegi udvartartásában évek óta egy kém tevékenykedett titokban, és most egy furfangos csellel elrabolja Helkát. Megbízója Zemúr, a gonosz alföldi testvérűző herceg, akiről kiderül, hogy családi szálak is fűzik a főszereplőkhöz: ő Kelén nagybátyja. Az ő kilétét Ciprián deríti fel, aki a már megismert társai, Tramini és Furmint mellett egy bájos halászleány, Boglárka kíséretében vág neki az útnak.

A kalandok során újabb legendák övezte helyekre jutnak el hőseink, mint például a balatonboglári patanyomos kő, az időszakosan vizet árasztó Imó-forrás a Bükkben, a malomkővágók munkája nyomán létrejött Megyer-hegyi tengerszem, a Karcag közeli pusztában, szárazon álló ötlyukú híd, és így tovább, mígnem újabb csatát nyernek ellenfeleik felett. Ám hiába az öröm, a végső győzelem még messze van…' (Nyulász Péter) 

https://talaldki.hu/divi/wp-content/uploads/1970/01/ciprian-a-balaton-hercege-belso3.jpg

ciprian-a-balaton-hercege-belso4

ciprian-a-balaton-hercege-belso5
 
3. Kamor - Helka menyegzője
 
Nyulász Péter - Kamor - Helka menyegzője
Nyulász Péter
Illusztrálta: Bohony Beatrix
Kia: Betűtészta Kiadó, 2016
Oldalszám: 308
 
Helka és Ciprián már többször megóvta hőstetteivel a Víz, a Part s az Erdő népét, ám a Balaton és a Bakony vidékén tart még a varázshatalmasságok csatározása.
 
A trilógia zárókötetében Kamor, a Bakony varázslója, végre felfedi a régmúlt titkait, és Helka hercegkisasszony is párjára talál. (részletek az interjúban)
 
A Helka és Kelén trilógia befejező kötetét is bemutatták a Vitorlabontón Balatonfüreden. Nyulász Péter könyvének szereplői a Balaton környékének kevésbé ismert természeti csodái közé varázsolják a fiatal olvasókat.

A balatoni hajózás két különleges darabja a korelnök Helka és a Kelén. Az idén 125 éves járművek nem csak fodrozó farvizet, de kalandos életutat is húznak maguk mögött. Mindkét hajó 1891-ben gőzhajóként készült el Újpesten. Vas hajótestük és fa felépítményük hosszú évtizedekig szállította a balatoni turistákat, ám a Helka 14 évnyi kitérőt téve a balatonfüredi főút mellett a szárazföldön, presszóként is üzemelt. A két hajót 1991-ben, illetve 1996-ban építették újjá, és azóta megújult motoros meghajtással, de tradicionális berendezéssel ma is aktív szereplői a balatoni vízi életnek. A Kelén kívül-belül megnézhető május 7-én, a balatonfüredi Vitorlabontó ünnepségen, a Helka fedélzetén pedig ki is hajózhatnak azok, akik a szezonnyitó vitorlásversenyt a lehető legközelebbről, a vízről szeretnék követni.

Helka, a mesehős

Helka neve néhány éve már nemcsak a hajózás szerelmeseinek cseng ismerősen, de egyre több gyerek is felkapja a fejét e szó hallatán, hiszen 2011-ben az év gyerekkönyve lett Nyulász Péter: „Helka – A Burok-völgy árnyai” című ifjúsági kalandregénye. A tihanyi Soktornyú Kastélyban élő Helka hercegkisasszony legendája a Balaton elfeledett mítoszai közé tartozik. A fantasy határát súroló írásban a szereplők mesébe illő, de a valóságban is létező Balaton-felvidéki helyeket járnak be és keverednek sok humoros kalandba. A történet folytatásaként, a „Ciprián – A Balaton hercege” című könyvben Helka hercegkisasszony testvére kap főszerepet és járja be a mesebeli tájakat Földvártól Óbudavárig.

A mesefolyam csak most, 2016 tavaszán vált teljessé a trilógia harmadik kötete, a „Kamor – Helka menyegzője” című könyv bemutatásával, amihez a legavatottabb személy, a szerző, Nyulász Péter látogatott Balatonfüredre, ahol a Vitorlabontó ünnepség napján a Vitorlásmúzeumba várta 8-12 éves fiatal olvasóit, hogy meséljen nekik a regény születésének körülményeiről és egy vetítéssel kísért bemutatón követhessék végig a szereplők kalandos útvonalát a Balaton környékének kevésbé ismert természeti csodái között. (onlinebalaton.hu)

kamor-helka-menyegzoje-belso4

kamor-helka-menyegzoje-belso5

 

 
 
 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót