OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
REJTÉLYES ÜGYEK - NYOMOZÓS KALANDOK KISKAMASZOKNAK
REJTÉLYES ÜGYEK - NYOMOZÓS KALANDOK KISKAMASZOKNAK : Történelmi tetthelyek 1-4.

Történelmi tetthelyek 1-4.

  2017.10.17. 12:23

kossuth5
Írta: Renée Holler
Illusztrálta: Michaela Sangl
Fordította: Nádori Lídia
Kiadó: Naphegy, 2014
Kötetszám: 4
Oldalszám/kötet: 128
 
A Naphegy Kiadó sorozatában, a Történelmi tetthelyek lapjain új értelmet nyernek a történelemkönyvek száraz adatai. A főszerep mégsem a tanulásé: a fordulatos cselekmény és a fejezetek végén található rejtvények elsősorban szórakoztatják az ifjú nyomozókat, a függelékben található mellékletek pedig segítik rendszerezni a játszva megszerzett tudást.
 
        
Az 1956-os születésű német írónő, Renée Holler, aki mintegy harminc kötet szerzője, 2001 óta ír gyerekkrimiket. Legterjedelmesebb sorozata, a Történelmi tetthelyek (Tatort Geschichte) mostanáig 17 egymástól független könyvből áll, melyek nyomozó főszereplői különböző korok gyerekei az ókori Rómától a középkori Németországon keresztül a Napkirály francia udvaráig.

Célja a szórakoztatás és az ismeretterjesztés, ezért minden regényének alapja valamilyen valóban megtörtént esemény, s az izgalmas detektívtörténeteket szójegyzék és kísérő tanulmány is kiegészíti, hogy az olvasók megtudhassák, a cselekmény mely elemei kitaláltak, s melyek alapulnak történelmi forrásokon és tényeken.

A szép, levegős szedésű, gyönyörű rajzokkal kísért, mintegy száz oldalas ifjúsági krimi valóban izgalmas olvasmány, valóban gyerekek kezébe adható, betölt némi történelmi ismeretterjesztő funkciót is, de alapvetően azoknak való, akik egy könyvet szeretni akarnak – és újra meg újra elolvasni. (Baranyi Katalin)

 

1. Veszély a Santa Marián

Rejtvényes krimi a Kolumbusz korából

1492. Palosban már hetek óta másról sem beszélnek az emberek, csak Cristóbal Colónról, vagyis Kolumbusz Kristófról és az ő hajmeresztő tervéről, hogy nyugat felől közelíti meg Indiát, ahelyett, hogy az ismert keleti irányba indulna.

A máskor oly csöndes kikötőben teljes gőzzel folyik a munka, de Juant és barátját, Pedrót nemcsak ez tartja izgalomban: szökött fegyencek elrabolták Juan húgát, Elenát, ők pedig a keresésére indulnak. Vajon megtalálják-e a lányt, mielőtt elindul a Santa Maria?

A rejtvényes krimi élénk képet fest a korszakról, a történetbe rejtett tényeket Kolumbusz életrajza és kronológia egészíti ki.

Fegyencek a városban - részlet

- Bárcsak pár évvel idősebb volnék - sóhajtott fel Juan, legjobb barátjára, Pedróra pillantva -, biztos, hogy elszegődnék matróznak Kolumbusz hajójára!

Tettvágytól égő szemmel figyelte a kikötőben horgonyzó három vitorlást: a Santa Maria névvel büszkélkedő, hasas karakkot meg a két karavellát: a Pintát és a Niñát. - Képzeld csak el, micsoda kaland volna elhajózni az óceánon egészen Indiáig!

Pedro egyetértően bólintott, miközben az árbocok körül rikoltozva köröző sirályokat figyelte.

- Egyszerűen fel nem foghatom - folytatta Juan -, miért ilyen nehéz az admirálisnak matrózokat toborozni. Én, ha tehetném, azonnal jelentkeznék. Csak hát tizenkét éves vagyok.

Hínár- és halszagú, könnyű szellő támadt, felkavarta a kikötő nehéz kátrányszagát.

- Ma reggel odamentem a Santa Maria fedélzetmesteréhez, és megmondtam neki, hogy be akarok állni - vallotta be Pedro. Leült a mólóra, és meztelen lábát a Rio Tinto langyos vizébe lógatta.

- Micsoda? - Juan leguggolt a barátja mellé. - Miért nem mondtad ezt el nekem azonnal?

Pedro zavartan vigyorogva túrt dús, fekete, göndör hajába. - Hát mert a fedélzetmester kinevetett, és azt mondta, akkor jöjjek vissza, ha már leesett a tojáshéj a fenekemről.

Palosban már hetek óta másról sem beszéltek az emberek, csak Cristóbal Colónról (ahogy spanyol földön emlegették), vagyis Kolumbusz Kristófról, a genovai tengerészről, meg az ő hajmeresztő tervéről, hogy nyugat felé, tengeri úton közelíti meg Indiát, ahelyett hogy az ismert keleti irányba indulna. Izabella királynő és Ferdinánd király már áprilisban megparancsolta a Rio Tinto torkolatánál fekvő kisváros lakóinak, hogy szereljenek föl három hajót az expedíció számára. A máskor oly csöndes kikötőben azóta teljes gőzzel folyt a munka.

A mólóról, ahol a két fiú üldögélt, páratlan kilátás nyílt a parti nyüzsgésre és a hajókra. Vitorlákat foltoztak, hajódeszkákat lakkoztak. Mindenhonnét kalapálás, fúrás-faragás, fűrészelés zaja hallatszott. A korhadt részeket kijavították, a szakadozott hajóköteleket újakra cserélték. Alapos munkát kellett végezni a flottán, hogy a legvadabb viharban is helyt álljanak az ismeretlen óceánon, a beláthatatlanul hosszú úton.

- Ez gyalázat! - harsogta túl hirtelen a munka zaját egy éles férfihang. Tulajdonosa sasorrú, magas termetű, tekintélyes külsejű úr volt, a Pinta törzsének deszkáit ellenőrizte. - Ezen még mindig óriási lyukak tátonganak. Előbb elsüllyed, mint hogy kiérnénk vele a nyílt tengerre. És mondja csak, señor Pinzón - tette hozzá dühösen -, hol vannak egyáltalán a munkások?

- Nem tudom pontosan, admirális - vallotta be a másik férfi, aki Kolumbuszt kísérte ellenőrző körútján. - De amint készen vannak a kátrányozók a Niñával, máris nekilátnak a Pintának.

- Mi történt? - kérdezte Juan halkan a barátját.

- A Pinta kátrányozói tegnap nyomtalanul eltűntek - világosította fel Pedro. Mivel minden áldott nap apja kocsmájában kellett dolgoznia, mindig tudta, mi a legújabb pletyka. - Állítólag a Pinta tulajdonosa, Señor Quintero áll a dolog mögött. Ő küldhette el a kátrányozókat, mert nem akarja, hogy Kolumbusz legénysége tengerre szálljon. Nem akarja kockára tenni a hajóját.

- Pedig más választása nemigen van - jegyezte meg Juan szárazon. - A királyi parancsnak engedelmeskedni kell.

A fiúk figyelmét hirtelen támadt mozgolódás kötötte le. Egy kísérőhajó kötött ki éppen, és férfiak egy csoportja szállt ki belőle katonai kísérettel. A férfiak, hiába hajtották őket a katonák, csak nagy nehézségek árán tudtak a partra vergődni, mert súlyos vasláncokkal voltak megkötözve.

- Gyorsabban! - förmedt rájuk egy katona, korbácsával az egyik fegyenc hátára csördítve. - Nem érünk rá!

- Gyilkosok, tolvajok, csalók. - Az öreg halász, aki a közelben ült és a hálóját foltozta éppen, felháborodottan nézett föl a munkájából. - Ezek az akasztófavirágok a huelvai börtönből érkeztek - világosította fel a fiúkat. - Királynői rendeletre hozták ide őket, mert senki nem akar felcsapni Kolumbusznál matróznak. Ez azt jelenti, hogy minden bűnöző, aki elszegődik ehhez a genovai őrülthöz, ajándékba kapja a szabadságát. Tekintet nélkül arra, miféle gaztettet követett el. - Fejcsóválva folytatta a hálófoltozást. - De meg is érdemlik. Ugyan ki akarna keresztülhajózni a sötétség óceánján? Ami engem illet, inkább egy patkányokkal teli pincét választanék.

A fegyencek láncaikat csörgetve, libasorban csoszogtak végig a mólón. Egyikük, egy bozontos szakállt viselő férfi hirtelen megállt. Lehajolt a fiúkhoz, és jeges gyűlölettel ezt sziszegte az arcukba: - Mit bámultok? Sose láttatok még fegyencet? - A következő pillanatban lecsapott rá a korbács, a férfinak pedig nem volt más választása, mint hogy kövesse társait a börtön irányába.
Hiába volt forróság, Juannak végigfutott a hátán a hideg. Valahonnan ismerős volt neki a mogorva arc, és a hosszú sebhely, amely átlósan húzódott végig a férfi jobb orcáján. De hiába erőlködött, nem tudott rá visszaemlékezni, honnan.

 

2. Mentsük meg a fáraót!

Rejtvényes krimi a régi Egyiptomból

Amikor ​Thuja apját és testvérét letartóztatják sírrablás vádjával, a kislány rögtön sejti, hogy csak egy óriási tévedésről lehet szó. A helyszín Egyiptom, és i. e. 1250 körül járunk, amikor a sírrablásért igen komoly büntetés jár: a szerencsésebbeknek csak az orrát és fülét vágják le, egyébként halál fia, aki a sírok fosztogatására vetemedik.

Nem csoda, hogy Thuja azonnal az igazság nyomába ered, ám ez nem is olyan egyszerű: a szálak Thébába vezetnek, de Thujának és barátjának, Hapunak igencsak jeleskedniük kell rejtvényfejtésben és nyomolvasásban, mire eljutnak odáig. Tarts velük, kalandozz az ókori Egyiptom csodás helyszínein!

A lebilincselően izgalmas nyomozás tétje pedig nem is csak Thuja rokonainak tisztázása… Mentsd meg te is a fáraót!

Renée Holler regénye, a Mentsük meg a fáraót! az ókori Egyiptomba, II. Ramszesz korába vezetett el – és nem is okozott csalódást.

Főszereplője, Thuja, az okos és bátor egyiptomi kislány azért kezd el nyomozni a Thébában történtő titokzatos sírrablások ügyében, mert valakik a bűntettek elkövetésével az ő édesapját és testvérét vádolják meg. Ha meg akarja menteni az életüket, rá kell jönnie, kik is a valódi bűnösök.

A kislányt egy rejtélyes íbiszfigura elvezeti a nagyvezír házába, onnan pedig egy titokzatos és gyanúsan viselkedő, levágott orrú férfi nyomába ered – hogy azután barátjával, a szemfüles és óvatlan Hapuval együtt megfejtsék az i. e. 13. század legnagyobb szabású sírrablásának titkát. (Baranyi Katalin)

 

3. Nyomozás a Nílus partján

Rejtvényes krimi a régi Egyiptomból

A történet az ókori Egyiptomban játszódik.
Három gyerek egy megmérgezett macska miatt nyomozásba kezd: azt gyanítják, hogy az apjuk volt a kiszemelt áldozat, és a macska csak véletlenül evett a neki elkészített mérgezett halból. Gyanújuk először a mostohaanyjukra terelődik. Fáradhatatlan nyomozásuk egy bűnbanda nyomára vezeti őket, mely a királyi kincstár kifosztására szövetkezett.

A gyerekek úgy döntenek, a gaztettet mindenáron megakadályozzák, de nem sejtik, milyen veszélyes helyzetbe kerülnek…

 

Nyomozás a Nílus partján még sokkal izgalmasabb időszakot választott a nyomozáshoz: a csodálatos arany sírmellékletekkel eltemetett gyermekfáraó, Tutanhamon uralkodását.

A detektívek ezúttal is gyerekek. A főszereplő a fáraó főhivatalnokának okos és bátor lánya, Szitamun, akit két fiútestvére segít: Szobek és Hesziré. Együtt indulnak el a sorozatos bűntények nyomában.

Vajon ki mérgezte meg Szitamun kiscicáját?
Miért ad titkos megbízatásokat a testvérek mostohaanyja, Neferhotep?
Mit árul el a fél pár fülbevaló, a titkosírás és a rejtélyes térkép?

Miközben a három nyomozó e kérdésekre keresi a választ, rá kell jönniük, hogy a kismacska halála messze vezet, egészen a fáraó udvaráig…

A német írónő e gyerekkrimije nemcsak jó, de sokkal-sokkal izgalmasabb, csavarosabb és érdekesebb, mint a Mentsük meg a fáraót! Bár én mindent érdeklődéssel olvasok, ami Egyiptommal foglalkozik, ezen a könyvön – bár „embergyilkosság” nem is szerepel benne – egy valódi detektívregénynek kijáró izgalommal jutottam végig. 

 

Az eleje szomorú, egy macska halálával kezdődik a történet. Kis gazdái (egy kislány és két bátyja) bűntényre gyanakodnak, és úgy vélik, nem is a macskát, hanem édesapjukat akarta valaki megölni.

Először a mostohaanyjukra gyanakodnak, majd egy bűnbanda nyomára bukkannak, akik a királyi kincstárat tervezik kifosztani. A testvérek elhatározzák, hogy megakadályozzák a bűntettet, ám közben életük is veszélybe kerül.

A fejezetek végén apró feladatokat találunk, amelyeket megoldva hamarabb rájöhetünk a dolgokra, mint a főszereplők. De ha nem szeretjük a rejtvényeket, elég tovább olvasni, s a következő fejezet elején kiderül a megoldás.

Daniel Sohr kedves rajzai pedig közel hozzák az olvasóhoz a kort és szereplőket. Ráadásul a könyv okos utószavából az is kiderül, melyek voltak a cselekményből a valódi tények, s mit lehet tudni a kötetben csak egy pillanatra feltűnő ifjú fáraóról, Tutanhamonról és sírjáról.

 

4. Az ​Akropolisz árnyékában

Rejtvényes krimi az ókori Athénból

Kr. e. 431-ben Athénban háború pusztít. A Spárta által megtámadott, ostromlott városban egyre több gyermek tűnik el.

Kephalosz és unokatestvére, Philon a rejtélyes eltűnések miatt nyomozásba kezdenek, s egy aljas tervet fednek fel.

A gyerekek hamarosan gátlástalan emberrablók kezébe kerülnek…

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót