OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
REJTÉLYES ÜGYEK - NYOMOZÓS KALANDOK KISKAMASZOKNAK
REJTÉLYES ÜGYEK - NYOMOZÓS KALANDOK KISKAMASZOKNAK : A négy madár titka

A négy madár titka

  2017.11.24. 00:56

Illusztrálta: Bernát Barbara
Kiadó: Pozsonyi Pagony, 2017
Oldalszám: 184
 
Az egész egy titkos ládikával kezdődik, és a rejtélyek egyre csak szaporodnak:
  
   Mit rejt a titkos tégely?   Hová tűnt Gerda?
   Mik azok a furcsa rajzok a füzetében?   Kicsoda DR?
   És miről csicseregnek a madarak?

Kövesd a sorokat és nyomozz együtt Kikivel!

„Galamb mutatja az utat, Sas őrzi a fészket. A titok fölött holló köröz, A veréb nem közönséges madár.”
 
 
Az óra rejtélye
   Kiadás éve: 2018
   Oldalszám: 224

Berg Judit és Kertész Erzsi nagy sikerű, közösen írt detektívregényének második része, Az óra rejtélye ugyanolyan letehetetlenül izgalmas, vicces és sejtelmes, mint a Négy madár titka – hajrá, ifjú olvasók, ifjú nyomozók!

Egy furcsa és rejtélyes levél, egy titokzatos műszer és sok sok-kérdés:
Vajon ki az az Hogy kerülhet veszélybe az idő? Ki írta a levelet?
És ez még csak a kezdet... de ahhoz persze elég, hogy hőseink, Kiki és Gerda megint nyomozni kezdjenek.

 

Feltűnik egy rejtélyes kalapos hölgy, egy piros sportkocsi, egy furcsa árnyék – Gerda pedig fogságba kerül. 
A gyerekeknek miden okosságukra, bátorságukra és vagányságukra szükség lesz, hogy segítsenek, és megelőzzék a legnagyobb bajt...
 

 

A szerzőpáros újabb hatalmas rejtéllyel nyitja a második részt, Az óra rejtélyét, Kiki elképesztő nyomozói képességeiről ugyanis sokan tudomást szereztek, talán még olyanok is, akiknek nem kell kellett volna. Hőseink ezúttal is egy különös találmány után kutatnak, Kiki ugyanis rejtélyes levelet kap:
 
„Kedves Kiki!
Úgy kérek tőled segítséget, hogy nem mondhatom el, mi a baj, sőt, saját magamat sem mutathatom be.
De baj van, nekem elhiheted. A műszer rossz kezek közé került…”
 
Vajon ki küldte a levelet és mi lehet ez a műszer? Honnan ismeri Kikit ez a rejtélyes alak? Lehet, hogy ez az egész csak egy rossz vicc? Mire Kiki észbe kapna, már össze is csaptak a hullámok a feje felett, és egy újabb nyomozás kellős közepén találja magát.
 
Amellett, hogy a könyv a detektívregények minden kritériumát teljesíti, Berg Judit és Kertész Erzsi még egy nagy adag misztikummal, és természetfeletti elemekkel fűszerezi meg a történetet, és ez az átkötés azok számára is izgalmassá teszi, akik a fantasztikus, mesei elemekkel átitatott kalandokat szeretik, és azok számára is, akik a hétköznapi hősökkel tudnak inkább azonosulni.
 
Az első részhez képest nagy szerepet kapnak Gerda nyomozói képességei is, ott ugyanis sokáig csak Kiki szemszögéből ismerjük a történetet. Gerda karakterének kiemelése fontos, hiszen ebben a szerepben végre nem csak egy lány, aki arra vár, hogy megmentsék, hanem ő maga is aktív szerepet vállal: annak ellenére, hogy elrabolják, hatalmas lelkiereje és bátorsága a szorult helyzetben is megmutatkozik, és sorfordító a szerepe a történetben. Nekem személy szerint ez tetszik a legjobban a második részben: fiúknak és lányoknak is bátran ajánlható olvasmány, amiben Kiki fiú létére nem fél bizonytalan lenni, és Gerda nem fél cselekvő szerepet vállalni.
 
A történetben jelentős szerepet kap a logikus gondolkodás, következetesség: ahogyan az első részben, úgy Az óra rejtélyében is követhető a szereplők gondolkodásmódja, minden esetben magyarázatot kaphatsz arra, hogyan jutott Kiki és Gerda az adott következtetésre, és emlékeztet arra, hogy ha a hétköznapi ismereteidet jól használod fel, az még a legbonyolultabbnak tűnő ügyeket is segít felgöngyölíteni. Figyelj a részletekre, használd jól az internetet, ne félj kérdezni! Ezek a tanácsok a sorok között vannak elrejtve, és az olvasó a szereplőkkel együtt gondolkodva sajátítja el ezeket a módszereket, amelyek hosszú távon az életben is hasznos háttértudást jelentenek majd.
 
Ha szereted a csavaros történeteket, Az óra rejtélyének ott a helye a polcodon: két mindenre elszánt iskolás, egy láthatatlan alak, néhány elvetemült gazfickó, és egy óra, amely nem csak mutatja az időt… kell ennél több egy felejthetetlen kalandhoz?
 
 
Két szerző, egy rejtély
 
Navratil Dominika

Mindkét írónő pontosan tudja, mire van szüksége az olvasónak ahhoz, hogy akár a zseblámpa fényénél is tovább falja a feszített tempójú, csavaros történeteket. Amikor idén nyáron Berg Judit és Kertész Erzsi belekezdett a Meseteniszbe, mi már előre tudtuk, hogy ebből csak valami igazán nagyszerű sülhet ki! Azt azonban gondolni sem mertük, hogy egy igazi kalandregény kerekedik ki a játékból.

A két írónő, ahogyan egy teniszmeccsen is, egymásnak passzolgatta a fejezeteket: Kertész Erzsi elkezdte, Berg Judit folytatta és így tovább: együtt, még egymást is meglepve folytatták a mesélést. Az eredmény pedig egy hat fejezetből álló detektívtörténet lett, amely annyira magával ragadott mindenkit, hogy nem is volt kérdés: nyomtatott formában is meg kell jelennie a szövegnek. Így kezdődött A négy madár titka, Kiki és Gerda hihetetlen története.

Az olvasó már az első oldalon a történet közepébe csöppen, és csak kapkodja a fejét: ki követte hazafelé Kikit? Mi ez a kis doboz? Hová tűnt Gerda? A szöveg nem hagy unatkozni, akár egy jó akciófilmben, csak úgy zajlanak az események, mi pedig észre sem vesszük, és máris Kikivel nyomozunk, titokzatos szövegek jelentését fejtjük fel, elhagyatott házakba lopózunk be, és meglepő módon még az ornitológia iránt is érdeklődni kezdünk, holott előtte sosem gondoltuk volna, hogy „a veréb nem közönséges madár.


De amellett, hogy egy vérbeli detektívtörténet eltűnt személyekkel és enigmatikus nyomokkal, A négy madár titka nem nélkülözi az elvetemült gazembereket sem, akik körömszakadtáig próbálnak átgázolni a főhőseinken. Céljuk, hogy megszerezzék azt, ami miatt Gerda és dédnagyapja is eltűnt, ami alapjaiban változtathatná meg az emberiség kapcsolatát az állatvilággal, és ami akár még a történelem alakulását is befolyásolhatja!

Nagy a tét: Kikinek minden eddigi ismeretére és talpraesettségére szüksége van ahhoz, hogy megértse, mi történt, és hogyan segíthetne barátjának úgy, hogy DR és alattomos emberei ne jussanak hozzá ahhoz a tudományos áttöréshez, amelyen Gerda dédnagyapja egész életében kísérletezett.

Szerencsére Kiki segítségére siet Ibolya néni is, a korát meghazudtolóan fürge és találékony takarítónő, aki az ornitológus dédpapa legfőbb bizalmasa, és tudtán kívül a legnagyobb titkok őrzője is – nélküle Kiki és Gerda talán sosem találkoznának újra, és a féltett titkok is rossz kezekbe kerülhetnének. Ibolya nénin kívül a felnőttek nem aktív szereplői a történetnek, sőt, olyannyira kívülállók, hogy a körülöttük zajló fantasztikus eseményekről még csak sejtésük sincsen, így a gyerekek magukra utalva küzdenek meg a hataloméhes DR-rel, egyedül az ő találékonyságukon múlik, mi lesz ennek a veszélyes kalandnak a kimenetele.


A négy madár titka amellett, hogy a fordulatos cselekménnyel, a hihetetlenebbnél hihetetlenebb eseményekkel és a csavaros rejtvényekkel magához láncolja az olvasót, megtanít arra is, hogyan gondolkodjunk önállóan, és vegyük észre az apró jeleket, a logikai összefüggéseket, valamint segít abban, amire sokszor az iskola sem tud megtanítani: megmutatja, hogyan alkalmazzuk az ismereteinket, hogy összekapcsoljunk két látszólag egymástól teljesen független dolgot ahhoz, hogy eredményre jussunk. Ha nem gondoltátok volna, hogy a Star Wars-világa egyszer még bárki segítségére lehet egy madártani fejtörőben, tévedtetek – és A négy madár titkából megtudhatjátok, mi az összefüggés. De néha az is elég, ha egy-egy jelentéktelennek tűnő iskolai beszélgetést elraktároztok az emlékezetetekben, vagy odafigyeltek arra, amit az idősebbek mondanak. Ezek mellett pedig megtanít arra, hogyan álljunk ki minden esetben a barátaink mellett és a jó ügy érdekében.

Ha estéken át elővettétek a Ruminit, mert alig vártátok, hogy újabb és újabb kalandokba keveredjetek a főszereplőkkel a Szélkirálynő fedélzetén, vagy ha a mai napig visszamennétek a Pantherára, hogy megcsodáljátok a csendkavics színspektrumát az időjárás függvényében, ne habozzatok: Berg Judit és Kertész Erzsi olyan kalandokat tartogatnak számotokra, amilyenben még sosem volt részetek.

 

Önálló olvasásra, vagy közös meséléshez, A négy madár titka lesz az új kedvencetek!

Azoknak a gyerekeknek ajánljuk, akik a Harry Potter első kötetét el tudják olvasni, A négy madár titka nyelvileg és dramaturgiailag pont H.P. első kötetének a nehézségi fokán áll.

Vajon mit jelent a „csicseregnek a madarak” és a „szabad, mint a madár”-kifejezések? Ezek a madarak bizony nem azok, aminek látszanak…

a-negy-madar-belso

 

 

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót