OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Február
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
<<   >>
 
REJTÉLYES ÜGYEK - NYOMOZÓS KALANDOK KISKAMASZOKNAK
REJTÉLYES ÜGYEK - NYOMOZÓS KALANDOK KISKAMASZOKNAK : Bűntény a Dunán

Bűntény a Dunán

  2017.10.17. 11:32

Írta: Fiala Borcsa
Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2017
Oldalszám: 296
 
"Csendben bandukoltak a derékig érő fűben, ezúttal Peti sem szórakoztatta a társaságot kalandjainak színes (talán kissé túl színes...) részleteivel. A torkát félelem és aggodalom szorongatta. Ő is határozottan érezte, hogy van valami furcsa és megmagyarázhatatlan feszültség a levegőben. Rettentően aggódott, vajon mit találnak az öbölben.
Vajon a nádi billegetők ott fognak fészkelni, a szokott helyükön, mintha mi sem történt volna?
Vajon a múltkori eltűnésük csak egy rossz álom volt?
És azt a furcsa bőr kulcstartót is csak egészen véletlenül sodorta a partra a Duna?
 
A sziget pedig mindennek ellenére ugyanolyan békés és barátságos, amilyennek mindig is ismerte? Bárcsak. Bárcsak..."

 

A Kecskés-szigeten mostanában igazán szokatlan és rejtélyes dolgok történnek. A nádi billegetők eltűnése, furcsa nyomok az iszapban, egy holttest a sziget közelében...

Hogy nem hallottál még a Kecskés-szigetről? Sem Bona Petiről és fantasztikus álomfejtő képességéről? Akkor épp ideje, hogy megismerd Petit, a Veréb ikreket és Mirit! Pest kis szigeteinek a felderítése közben ugyanis egy izgalmas és rejtélyes bűntény kellős közepébe csöppennek.

Adott egy hajós séf fia, Bona Peti (értitek), egy vicces, de a közmondásokat folyton összekeverő ikerpár meg egy extrán okos kiscsaj. És akkor ők négyen nemcsak fel-le eveznek a Dunán, de ismerik a Kecskés-sziget minden zegzugát, és ha éppen úgy adódik, egy nagyon is aktuális problémával foglalkozó bűntényt is képesek felgöngyölíteni.

Fiala Borcsa kalandregényének szereplői briliáns csapatmunkával derítik fel a szövevényes esetet. A kalandos nyomozás közben pedig az is bebizonyosodik, hogy nincs olyan étel, amit ne dobna fel egy kis ketchup.


"Fiala Borcsa, a népszerű és sokszor provokatív blogger és újságíró híres a humoráról és vagány, gyakran zavarba ejtő élethelyzeteiről. De arra nem számítottam, hogy kalandregényt is ennyire tud írni. Igaz, van két kamasz gyereke, jól ismeri Budapestet és istenien főz – de ez még nem garancia arra, hogy egy nagyon mai, pörgős, csavarokkal és humorral teli szövegbe tud foglalni egy ifjúsági krimit… De tud.

Adott egy hajós séf fia, Bona Peti (értitek), egy vicces, de a közmondásokat folyton összekeverő ikerpár meg egy extrán okos kiscsaj. És akkor ők négyen nemcsak fel-le eveznek a Dunán, de ismerik a Kecskés-sziget minden zegzugát, és ha éppen úgy adódik, egy nagyon is aktuális problémával foglalkozó bűntényt is képesek felgöngyölíteni.

Tegye fel a kezét, aki nem lett kíváncsi!" (Balázs Eszter Anna főszerkesztő)

 

K

Könyvpárfé blog

Aszalt barackos zabpelyhes keksz

bunteny_a_dunan.png

Fiala Borcsa - újságíró, blogger és nem utolsó sorban a wmn.hu főszerkesztő-helyettese -, a Szerinted?! és az Egy cirkuszigazgató mindennapjai - Anyaság, rocks! után, új könyvvel jelentkezett. A Bűntény a Dunán egy olyan nyomozós történet, amelyben a rejtélyek megoldása mellett a gasztronómiai élvezetek is előtérbe kerülnek. Értsd úgy, hogy a dizájnerdrogok és néhány hulla mellett szépen megférnek a palacsinta hegyek, az aszalt barackos zabpelyhes kekszek, de még egy érlelt angus marhasteak is. Szóval ez egy ifjúsági gasztrokrimi, de amolyan Borcsásan.

A történetünk egyik főszereplője Bona Peti, aki apukájával egy hajón él. Az apa szakácsként dolgozik a Széltoló Szöszin, s bár nagyon szereti fiát, munkája miatt sokszor hagyja egyedül gyermekét. Peti talpraesett fiú, aki igen leleményes, ha iskolakerülésről van szó, és aki legszívesebben az egész napját a közeli Kecskés-szigeten töltené, ahol madarakat és más kisállatokat figyelhet meg. Szeret kalandozni, rejtélyeket megoldani, egyszóval belevaló kiskamasz. Az izgágasága mellett egy érdekes képességgel is rendelkezik, melyet édesanyjától örökölt – képes megálmodni a jövőt! Ez persze nem ilyen egyszerű, az álmok csak iránymutatóak, melyeket meg kell fejtenie.

A történet során többször álmodik, ezért az sem érinti teljesen váratlanul, amikor betoppannak az életébe a Veréb ikrek. A három srác azonnal egy hullámhosszra kerül, köszönhető a sütizéseknek, a palacsintázásoknak és a mindent elsöprő kalandvágynak. A Veréb szülők hosszabb időre Indiába utaztak, a fiúkat addig a kedves Drágica nénire bízzák, aki talán nem is annyira kedves, mint amilyennek eleinte gondolták. A néninek érdekes dolgai vannak, majd amikor egyre több fura eset történik a környéken, a gyerekek nyomozni kezdenek, a szálak pedig hozzá vezetnek. Az ügy felgöngyölítése során megismerkednek egy néma lánnyal is, Mirivel, akivel végre igazán teljes lesz a csapat. A gyerekek remekül kiegészítik egymást, ami jól jön, hiszen a veszélyes nyomozás során sok szemre lesz szükség, nem kevés észre és egy kis leleményességre.

Érdekes volt a történet, leginkább az tetszett benne, hogy a szereplők annyira sokfélék és sokszínűek. A többség szerethető figura, a gyerekeket és a szüleiket hamar megkedveltem. Ó, meg a Kecskés-szigeten élő folyamőrt, Miklós bácsit is, akinek két kutyusa van, Zsuzsi és Gyilkos. 
És ha már van olyan kifejezésünk, hogy "a nyugalom szigete", akkor a Kecskés-szigetre ez minden bizonnyal ráillik. Ott tiszta a levegő, gazdag az állatvilág, csendes és tele van felfedezni való érdekességgel. Melyik gyerek ne szeretne egy ilyen helyen barangolni?

A krimi szál nem túlságosan erős, mert bár olvashatunk egy gyilkosságról, ez mégsem válik véres jelenetté. A sztori érint néhány érdekes témát, a korrupció és a dizájnerdrog bizony nem megszokott elemei az ifjúsági regényeknek. Ez utóbbiról szívesen olvastam volna még, de az nagyon tetszett, hogy egy képzeletbeli toxikológus is figyelmeztet minket a végén, hogy nem kell mindenféle pirulát bekapni, mert veszélyes.

Egy csipetnyi romantika is található a könyvben, ugyanis Tamás, az apuka újra szerelmes lesz, de Borcsa egy leheletnyi tiniszerelmet is belecsempészett a történetbe. S ha már gasztrokrimit emlegettem a bevezetőben, akkor beszélhetünk gasztroszerelemről is, mert bizony a szívügyekért a fantasztikus ételek és ketchup nagyban felelős... És jól jegyezd meg, mert fontos: "nincs olyan étel, amit ne dobna fel egy kis ketchup"!

Ötletekben nincs hiány, különösen tetszett, hogy Morci mindig bedob egy frappáns szólást vagy közmondást, de valahogy sosem sikerül neki helyesen mondani. Egy-egy szó ki- vagy felcserélésével teljesen más, vicces értelmet kap a mondat, ez pedig jó kis agytorna a gyerekeknek. A történet végén egy teszt is található, ahol a helyes mondásokat kell felismerni, és be kell karikázni a jó válaszokat. A végén természetesen visszaellenőrizhető, hogy a megfejtések helyesek-e, és az értékelésből azt is megtudhatjuk, hogy a négy gyerek közül kire hasonlítunk leginkább.

Nagyon szeretem Borcsa írásait, leginkább az tetszik benne, hogy olyan szókimondó és zizi. Amikor megspékeli a cikkeit egy-egy finom étellel, akkor aztán tényleg kész vagyok tőle. A Bűntény a Dunánál viszont nem jött át az az átütő erejű Borcsa, akit annyira csípek. Szórakoztató és izgalmas volt a történet, de úgy éreztem, a végére oda lett a lendület. Túlságosan hamar lezárult a nyomozás, pedig annyira olvastam volna még.

Kedvenc idézetek:

"- Te jóságos ég! Azt hittem, soha nem végzünk. Keménynek kicsit megszaladt a keze, amikor a házi feladatot kiadta, nem? Három teljes oldal szófosás, akarom mondani, szófajozás szerintem kimeríti a gyerekkínzás definícióját - csapta össze a füzetét nagy sóhajtások közepette Marci.

- Ebből is látszik, hogy ez a nő már eleve így született. Szarukeretes szemüveggel és a hóna alatt egy osztálynaplóval bújt ki az anyukájából... - helyeselt Morci is.

- ...és azon melegében íratott az anyjával meg a szülésszel is egy röpdolgozatot - vágta rá röhögve Marci."

"- Mi az a tudatmódosító? - állt meg az olvasásban zavartan Morci. - Az én tudatom például már a matekóra első tíz percében módosul... Konkrétan elalszom."

 

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót