OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Február
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
<<   >>
 
REJTÉLYES ÜGYEK - NYOMOZÓS KALANDOK KISKAMASZOKNAK
REJTÉLYES ÜGYEK - NYOMOZÓS KALANDOK KISKAMASZOKNAK : Stuart Horten sorozat

Stuart Horten sorozat

  2017.10.17. 12:08

Írta: Lissa Evans
Fordította: Wertheimer Gábor
Illusztrálta: Temujin Doran
Kiadó: Pozsonyi Pagony, 2015
Kötetszám: 2
Oldalszám: 280-438

Stuart Horten meglehetősen alacsony tízéves, aki egy sivár kisvárosba költözik, távol minden barátjától. A szomszédban sajnos az elviselhetetlen Kingley testvérek laknak, és a nyár kilátástalanul unalmasnak ígérkezik...

Ám egyszer csak megkezdődik élete legnagyobb kalandja! Meg kell találnia nagy-nagybátyja elveszett műhelyét, ami telis-tele van trükkös és varázslatos tárgyakkal. Nyomkövetés, rejtélyek – ám ami elsőre izgalmas és mulatságos feladatnak látszik, hamar veszélyes küldetéssé válik.

 

1. Start Horten mágikus masinái
 
 
 
 
"El kell mennem, és lehet, hogy nem tudok visszajönni. Ha nem térek vissza, akkor a műhelyem és minden, ami benne van, a Tiéd. Ha megtalálod. És ha megtalálod, akkor olyan fiú vagy, aki megérdemli,hogy az övé legyen. Szeretettel: Tony bácsi Ui.: Kezdd a telefonfülkében a Fő utcán!...  " - Ezzel a levéllel kezdődik a könyv.
 
 
 
 
 
Hintafa blog
 
Stuart látszólag életének legrosszabb nyara elé néz. Bár a szülei ugyan nagyon okosak  (anya kutatóorvos, apa pedig keresztrejtvénymágus foglalkozási ártalomként egy csomó fura, idegen szót használ) mégis egy elég rémes ötlettel álltak elő: nyár elején  elköltöznek a sivár Beetonba, édesapja szülővárosába. Unalmas a ház, a közelben nincs se uszoda, se játszótér, se más gyerek, akivel játszani lehetne. 

Aztán egy szép napon elindulnak kicsinyég sétálni, közben megtalálják Tony nagy-nagybácsi elhagyatott és romos házát. Apa visszaemlékezéséből kiderül, hogy a nagy-nagybácsi korának ünnepelt eszkamotőrje volt. Ugye milyen idegesítő lehet Stuart apukája fiának lenni? Szóval Tony bácsi varázsló volt, egy csomó különleges, titokzatos és nagyon népszerű szerkezet feltalálója, de egy nap rejtélyes módon, nyom nélkül eltűnt, és azóta sem adott magáról életjelet. Sőt, előtte jópár évvel egy tűzesetben ennél még rejtélyesebben nyoma veszett Tony bácsi menyasszonyának, Lilynek. 

Tony bácsitól egyetlen emlék maradt: Stuart apukájának ajándékot hagyott hátra, a Horten-féle Mágikus Masinák családi vállalkozásnak egyik termékét, a pénzes dobozt. S ami apának nem tűnt fel (mert nem olyan fiú), Stuartnak azonnal beindítja a fantáziáját, s egy mozdulattal kideríti, hogy a dobozba elrejtettek néhány három pennys érmét. Bár pénzforgalmi értékük nincs, mindegyik érme szerepe fontos a kibontakozó nyomozásban.

Tony bácsi házának meghiúsult felderítési kísérlete után eljut egy telefonfülkébe, ahol kap egy roppant meglepő telefonhívást a könyvtárból. Megérkezett az 50 évvel  ezelőtt kikért könyve, "Az újkori Beeton története fényképekben". Átlapozza, és a legszembetűnőbb vonása a könyvnek, hogy a város összes nevezetességét megörökítő képen szerepel ugyanaz a kisfiú. Egyszer egy mérleg mellett áll az állomáson, máskor a strand bejáratánál a beléptető kapunál, a Fő utcán a telefonfülkében, vagy a parkban a színpadnál. Mintha fel akarná hívni valamire a figyelmet, és sokszor úgy tűnik, hogy éppen csak sikerült elkapnia a pillanatot, hogy rajta lehessen a képen. Vajon mi akar üzenni a múltból? 

Stuart úgy dönt meglátogatja a képeken szereplő helyszíneket, s legnagyobb meglepetésére mindenhol talál egy Horten-féle szerkezetet, melyek mind három pennys érmével működnek, és újabb titokzatos részlettel szolgálnak. Végül rálel a fent idézett levélre, és mostmár tisztában van vele, hogy egy igazi, hamisítatlan rejtéllyel van dolga. Mostmár tudja, hogy mit kell keresnie, s azt is, hogy az eredeti címzett nem ő, hanem édesapja volt. Vajon neki sikerül, amiről apukája nem  vett tudomást sem? 

Természetesen elkezdi egymás után felkutatni a masinákat, de egyáltalán nincs könnyű dolga, hiszen az ötven évvel ezelőtt elhelyezett berendezések már vagy nincsenek a helyükön, vagy épp most szabadulnak meg tőlük.

Stuart versenyt fut az idővel, és hamarosan kiderül, hogy a keresésben olyan komoly konkurenciája akad, aki kevés dologtól riad vissza a siker érdekében. Stuart szerencséjére nem várt helyről érkezik egy elszánt és nagyon találékony segítőtárs, mert ahogy a történet halad előre, úgy lesz a kaland egyre izgalmasabb és lélegzet-szakasztó.

A végén pedig még egy olyan fordulat is bekövetkezik, amire igazán nem számítottam, bár volt mindenféle vad, és kevésbé vad teóriám. Azonban az írónő egy nagyon frappáns és meglepő, amolyan egyszerű, de nagyszerű ötlettel oldotta meg a bonyodalmakat.

 

2. Stuart Horten talányos trükkjei

Stuart Horten talányos trükkjeiOldalszám: 348

Stuart Horten meglehetősen alacsony, de nagyon bátor tízéves. April Kingleynek vág az esze, és nagyon kíváncsi.

Nemrég találták meg Pöttöm Kis Tony Hortennek, Stuart nagybátyjának a bűvészműhelyét, amiben hat titokzatos találmány várja, hogy megfejtsék a titkát. Mindegyik egy betűt rejt, amelyet összerakva Stuarték megtalálják a nagybácsi végrendeletét. Akié a végrendelet, azé a sok varázslatos masina.

Stuart és April tehát hosszú útra indul, és minden erejükre, eszükre és kitartásukra szükségük van, hogy az út végére érjenek. Ráadásul a gonosz Jeannie keze még a múltból is utánuk nyúl...
 

konyvutca.blogspot.com
 
Lissa Evans rendkívül bájos ifjúsági regényével nem ez volt az első találkozásom, ugyanis a Stuart Horten sorozat első részét már tavaly elolvastam.

És azt kell mondjam, hogy nem is tudom miért halogattam ilyen sokáig a második rész elolvasását, amikor az elsőt is imádtam. Ebben a tekintetben Stuart Horten újabb kalandjai sem okoztak nagy meglepetést, ezek is fantasztikusak voltak.
 
Stuart (aki tízéves, de egy kicsit alacsony termetű) és April (Stuart elbűvölő és okos szomszédja, akinek van még két ikertestvére, May és June) kalandjai ugyanolyan módon és ugyanott folytatódtak, ahol az első rész véget ért.

A barátságuk erősebb lett, de azért még mindig szeretik egymás előtt fitogtatni erényeiket, amellett, hogy legjobb barátok, néha egymás idegeire mennek. Stuart nem szereti, ha April okoskodik (egyébként nem okoskodik, mert mindig igaza van), April pedig nem szereti, ha Stuart elhamarkodott döntéseket hoz. :)
 
Az első rész végén megtalálták ugye Stuart nagybátyjának, Pöttöm Kis Tony Hortennek, aki híres bűvész volt, az egész titokzatosabbnál titokzatosabb kelléktárát. De a tárgyak sajnos olyannyira titokzatosak, hogy Aprilnek és Stuartnak nem keveset kellett törnie a fejét, mire rájöttek egy-egy bűvészkellék működésére. A megoldás azonban minden esetben hihetetlenebb volt, mint hinnénk, ugyanis minden tárgy rejtett magában egy kis varázslatot is. ;)
 
Ebben a részben nagyobb szerep jutott April két ikertestvérének, May-nek és June-nak is, mindenki nagy örömére az ő pörgő párbeszédeik (na jó, legtöbbször vitáik) nagyon mókásak voltak, és Stuart-nak sem féltek megmondani a magukét.
Arról, hogy Stuart apukája milyen rettentő mókásan (és többnyire egyszerű földi halandók számára érthetetlenül) fogalmaz, már majdnem meg is feledkeztem, jót nevettem a bonyolult megfogalmazásain, az ő és a Stuart párbeszédei szintén üde színfoltjai voltak a történetnek.
 
A Tony bácsi, roppant imponáló nevű varázstárgyai rendeltetésének a megfejtése (mint például: Köddé Váló Rózsalugas, Veszedelmek könyve, Vér szekrénye) egyre izgalmasabb történések közepette zajlott, de olyannyira, hogy még az én krimiken edzett fejemmel is eléggé izgultam a végkifejlet felé tartva.
 
Jó volt belemerülni az írónő által teremtett világba, szerettem a könyv stílusát és hangulatát. Jó volt röpke két nap alatt "együltőhelyemben" végigolvasni, s Aprillel és Stuarttal tartani izgalmas kalandjaik során, vagyis az, hogy ilyen gyorsan végeztem vele tulajdonképpen még sem volt olyan jó, mert még sokáig tudtam volna olvasni.
 
A sorozat már a célkorosztály által is tesztelésre került, ugyanis Titusz is elolvasta a könyveket, és neki is nagyon tetszettek. Így bátran ajánlom zsenge ifjaknak (tízéves kortól) és gyermeklelkű felnőtt olvasóknak is ezt a csodás sorozatot!

sh4

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót