OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
REJTÉLYES ÜGYEK - NYOMOZÓS KALANDOK KISKAMASZOKNAK
REJTÉLYES ÜGYEK - NYOMOZÓS KALANDOK KISKAMASZOKNAK : Kísértetvadászok (1) Kísértetvadászok jeges nyomon

Kísértetvadászok (1) Kísértetvadászok jeges nyomon

  2017.10.23. 22:42

Cornelia Funke - Kísértetvadászok jeges nyomon
Írta: Cornelia Funke
Fordította: Kincses Edit
Illusztrálta: Fréderik Bertrand
Kiadó: Manó Könyvek, 2016
Oldalszám: 144 oldal

Lúdbőr-veszély! 

Tomi a pincébe lépve egy valódi kísértetbe botlik! Zöld szemű és ragacsos és velőtrázó a sikolya. Tomi a tapasztalt kísértetvadász, Lebbencs Hedvig segítségét kéri. Hugó, a kísértet azonban a legkevésbé sem veszélyes, cserébe ő maga is jó nagy pácban van: egy HUK (Határozottan Undorító Kísértet) megkaparintotta az otthonát. Hol kísértsen így Hugó?

Tomi, Hedvig és Hugó elhatározzák, hogy együtt elűzik a HUK-ot - ami egy igazán veszélyes és fagyos vállalkozásnak ígérkezik!

Cornelia Funke a német nyelvű gyerek- és ifjúsági irodalom egyik legismertebb, legkedveltebb szerzőjének számít. Gyerekregényei több tízmillió példányban fogynak szerte a világon.

 

discussion.blog
 
Egy kísértet története

A véletlen folytán akadtam Cornelia Funke könyvére, amely azonnal megtetszett. Ahogyan pedig később olvastam róla, a kritikusok a „német Rowlingnak” nevezték el, amely elég szép kritikának számít. A szerző főként fantasy és kalandregényeket ír gyerekeknek, amelyek közül már számos történetét díjazták. A Kísértetvadászok jeges nyomon c. kötete pedig egy élvezetes és könnyed olvasmány, amelynek fő célcsoportjai a kisgyerekek.

A tízéves Tomi egy napon váratlanul találkozik egy kísértetszellemmel a pincéjükben. A nagymamáján kívül senki nem hisz neki, de az öreg néni elküldi őt egy barátnőjéhez, aki sokkal többet tud a szellemekről, mint bárki a világon. Lebbencs Hedvig kísértetűző, aki tanácsot ad a fiúnak, hogyan üldözze el a szellemet a pincéjükből. Tominak pedig sikerülne is, de elüldözés helyett összebarátkozik a szellemmel, Hugóval. Ez pedig egy kalandos történetet indít el, amelynek főszereplői Tomi, Hugó és Lebbencs Hedvig.

Összességében egy nagyon aranyos meséről van szó, amely gyermekeknek szóló kísértettörténet. Annyiban nem tartom jogosnak a Rowling címként, hogy ezt az idősebb korosztály közül kevesen szeretik, mert sokan valahogy kinőnek a mesékből. Könnyed és olvasmányos, sőt gyermekbarát. 

page_2_4.jpg

A szereplők ötletesek voltak, bár gyermekkönyvre jellemzően annyira nem kidolgozottak a karakterek. Tomit alaposan megismerhettük, és szerintem mindenkinek szimpatikus lett a kisfiú. A nővéréről ez már nem mondható el, de tetszett a szerző humora. Ez többször is visszatérő volt a történetben, és nagyon imponált nekem, mert színt hozott a lineáris történetvezetésbe.

dsc_0134.JPG

A regény története voltaképpen nagyon egyszerű, de ettől élvezetes. Nekem tetszik az, amikor csak kikapcsol egy történet, és kíváncsi vagyok, hogy ebből mi fog kisülni. Nincsen komolyabb mondandó, vagy tanulság, de szórakoztató. Az ilyen regények csak az olvasás öröméről szólnak. Ezt pedig még élvezetesebbé teszik az illusztrációk, ugyanis Fréderik Bertrand rajzai tökéletes tükrözik a regény hangulatait. Beleillik a történetbe, és csak nézegetni is jól esik.

kisertet.jpg
 
 
Ajánlom mindenkinek, aki egy könnyed és olvasmányos regényre vágyik. Én teljes mértékben azt kaptam, amit vártam, hiszen ez nem egy komoly hangvételű, elgondolkodtató történet, hanem nagyon egyszerű, de fantáziadús kísértet sztori. A gyerekeknek mindenképpen tetszeni fog.

Részlet a regényből:

Egy rémes nap

Az egész egy rémes napon kezdődött. Egy olyan napon, amikor egyszerűen minden rosszul sül el. Tomi reggel föl akarta húzni a farmerét, de észrevette, hogy imádott nővére összecsomózta a nadrág szárát. Miután félálomban betámolygott a fürdőszobába, fogkeféjére anya féltve őrzött arckrémét kente. A konyhában beütötte fejét a nyitva hagyott szekrényajtóba. Mindez tulajdonképpen elegendő lett volna az egész napra. Pedig még a reggelinél sem tartott.

Tominak gyakran voltak ilyen napjai. Az „istennek se sikerül semmi” napok. A többiek ilyenkor örülhettek, mert legalább volt min nevetniük.

– Jó reggelt, fiacskám – köszönt rá anya.

– Csak tudnám, mi jó lehet az ilyen reggelekben – dörmögte Tomi.

Lola grimaszolt egyet. Csaknem hat évvel volt idősebb az öccsénél, és emiatt Tomi helyzete reménytelennek látszott.

– Figyeljétek – szólalt meg Lola –, mindjárt történik vele valami szerencsétlenség. Ma megint olyan napja van.

Tomi megvető pillantást küldött a lány felé, majd a saját pulóverére loccsantotta a kakaót. Lola felkacagott.

– Jaj, Tomikám – sóhajtotta anya –, gyere, vegyél föl másikat!

– Bééééna! – kiáltotta Lola.

Hát igen, egy olyan nap volt ez, és az iskolában is folytatódott a csapássorozat. Tomi mindent elkövetett, hogy mindenkinek jó napja legyen. Rajta kívül mindenkinek. Hazafelé menet kutyakakába lépett.

Gondolataiba merülten sietett el az újságosbódé mellett, és elhatározta, hogy azonnal lefekszik, mihelyst hazaér. Az ilyen napokon ugyanis a világ egyetlen biztos helye az ágy.

Ám amikor a feltűnést kerülendő be akart surranni a szobájába, történt valami.

– Tomi – szólította meg anya –, hozz fel, légy szíves, két palack narancslevet a pincéből!

A pincéből!

Anya jól tudta, a fia mennyire retteg a pincétől.

Már a pókok gondolatára is kiverte a verejték, nem beszélve arról, mi minden leselkedhet még rá odalent a sötétben.

– Muszáj, anya?

– Nehogy már megint az ostoba kísértettörténeteiddel gyere! – mondta anya bosszúsan. – Na, gyerünk, gyerünk, mozgás!

Nincs irgalom. Ráadásul Tomi még a tizedik évét is alig töltötte be. Nyögött egy nagyot, kitárta a lakásajtót, majd elindult a pince felé.

Tomiék házában minden lakáshoz tartozott egy pince, de a fiú szilárdan hitte, hogy az övék a legsötétebb, a legundorítóbb, a legpókosabb. Azt is tudta, honnét ered ez a meggyőződése.

A házmester, Savanyú Egon gyűlölte a gyerekeket. A házban pedig csak Lola meg ő volt gyerek, így az ő családjuk kapta a legrosszabb pincét. Holtbiztos, hogy ezért.

A porlepte ajtó előtt Tomi összeszorította az ajkát, és elszántan megigazította szemüvegét. A szűk, hideg folyosó, ahonnan a pincék nyíltak, csak gyéren volt megvilágítva, és Tomi az ócska kulccsal most is alig talált bele a zárba. Örült, amikor nagyot nyikordulva végre kitárult az ajtó.

Megcsapta a dohos szag.

Hősiesen lépett egyet előre, és a falon a villanykapcsolót keresve matatott. Hova a fenébe tűnik el mindig ez a vacak? Régi divatú kapcsoló ez, elcsavarható fajta, meggörbül rajta az ember ujja. Na végre, sikerült. A siralmasan kicsi körte felvillant, aztán – pukk! – ezer szilánkra pukkant szét.

Tomi riadtan hőkölt hátra, könyökét beverte a pinceajtóba. Csatt! Bekattant mögötte a zár. Ott állt egyes-egyedül a koromfekete pincében.

– Nyugi, nyugi – biztatta magát. – Semmi pánik, csak az a hülye villanykörte robbant szét.

De mióta robbannak csak úgy szét a villanykörték?

Úgy érezte, kiszárad a szája, az ajka pedig olyan lesz, mint a smirgli. Hátra akart lépni, de a cipője beleragadt valamibe. Hallotta a saját lélegzetét, aztán valami halk zörgést. Mintha elsuhanna valami az elavult újságok fölött, amelyeket anya nagy kupacokban tárolt a sötét pince mélyén.

– Segítség! – hörögte Tomi. – Jaj nekem, segítség!

– Aaaaaahoooooo – hallatszott egy sóhajtás a sötétben. Hideg, penészszagú lehelet csapott az arcába. Jeges ujjak szorították meg a nyakát.

– Tűnés! – kiáltotta Tomi, és kétségbeesetten kezdett csapkodni maga körül. – Húzz el, te rohadék!

A jeges ujjak elengedték a nyakát, de nyomban megráncigálták a fülcimpáját. Valami megcsillant a sötétben. Aztán egyszerre csak rávigyorgott egy méregzöld szemű, lobogó hajú szörnyeteg.

Kísértet – gondolta Tomi összezavarodva. – Valódi kísértet!

– Oooooaaaaah – hördült fel újra az undorító lény.

Tominak sikerült kirántania lábát az odaragadt cipőből. Az ajtóhoz tántorgott, és remegő keze már kotorászott is a záron. A rettenetes valami megrángatta a haját és a kabátját, miközben a fülébe huhogott. A fiú összeszedte minden erejét, feltépte az ajtót, mire a kísértet mérgesen visítva meghátrált. Tomi a félelemtől félholtan támolygott ki a folyosóra.

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót