OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gyermek és szöveg
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Február
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
<<   >>
 
IFJÚSÁGI IRODALOM KISKAMASZOKNAK
IFJÚSÁGI IRODALOM KISKAMASZOKNAK : Cipők sorozat

Cipők sorozat

  2017.10.19. 21:05

Írta: Noel Streatfeild
Fordította: Németi Anita
Illusztrálta: Rippl Renáta
Sorozat: Régi kedvencek
Kiadó: Manó Könyvek
 
Noel Streatfield - Balettcipők1. Balettcipők - Eredeti megjelenés éve: 1936

  Noel Streatfield - Színpadi cipők 2. Színpadi cipők - Eredeti megjelenés éve: 1944

3. Korcsolyacipők - Eredeti megjelenés éve: 1951
 
Noel Streatfeild (1895-1986) hét kötetes sorozatának csak az első, negyedik és hetedik része jelent meg magyar fordításban.

Az írónő számtalan brit és nemzetközi irodalmi díj tulajdonosa, legsikeresebb és legismertebb műve a Balettcipők. 1983-ban Anglia királynője kitüntette, s a Brit Birodalmi Rend tisztje lett.

Az írónő első, Balettcipők című könyvéből angol tévéfilm készült 2007-ben Sandra Goldbacher renedezésével, Emma Watson főszereplésével. A film története három árván maradt nővérről szól, Pauline-ról, Petrováról és Posyról, akik bekerülnek egy művészeti iskolába, ahol végre megvalósíthatják álmaikat.

 

1. Balettcipők
 
Noel Streatfield - BalettcipőkKiadás éve: 2015
Oldalszám: 266

Élt egyszer három kislány, akiket a szórakozott, jószívű tudós kalandos útjai során örökbe fogad és elvisz londoni otthonába.

Pauline híres színésznő szeretne lenni, Petrovát a repülők és az autók érdeklik, a kis Posy pedig éjjel-nappal csak balettozna.
A Fossil lányok nem sokban hasonlítanak egymásra, de egy valamiben megegyeznek: ha törik, ha szakad, mindig számíthatnak egymásra.

Pauline, Petrova és Posy szeretetteljes légkörben, számtalan érdekes élmény révén jutnak el a világot jelentő deszkákig. A színház mindhármuk számára mást jelent, egy azonban közös bennük: kivételes tehetségek, így bekerülnek a híres londoni művészeti akadémiára, ahol rengeteg izgalmas kaland és varázslatos élmény vár rájuk. A ház, amelyben a három cserfes kislány nevelkedik, otthont ad számos érdekes embernek, s olyan, akár egy színes forgatag.

A lányok lassan felcseperednek, és eljön a pillanat, amikor fontos döntést kell hozniuk az életükről.

 
Noel Streatfeild világhírű regénye olyan lányokról szól, akik saját kezükbe veszik sorsuk alakítását, és mindent megtesznek azért, hogy álmaik valóra válhassanak. Az odáig vezető út persze sok kudarccal és lemondással jár, de a kitartás és a sok gyakorlás, no meg egy kis bátorság mindig meghozza a maga gyümölcsét.
 
A különös gonddal és szeretettel megírt, finom humorral és érzékenységgel átszőtt történet lapjain megelevenednek egy összetartó család mindennapjai, megismerhetjük sikereiket, kudarcaikat, együtt sírunk és nevetünk velük. Az 1930-as évek Angliában játszódó, elbűvölő történet bennünket is a színpadra varázsol, s fellépéseik előtt szinte együtt izgulunk az ígéretes művészpalántákkal.
 
A múlt szézadban játszódó történet a mai fiatal olvasóknak is friss élményt ígér, örök érvényű értékei sosem mennek ki a divatból.
 

Sajnos az elmúlt időszakban nem egy könyvben csalódtam, szinte el is vették a kedvem az olvasástól. Pedig csak előre kellett volna vennem a Balettcipőket. Nem csak az olvasáshoz hozta meg a kedvem, hanem a karácsonyhoz is, bár nem is arról szól. Karácsony alatt én nem a tömeges vásárlást, a nagy felhajtást értem vagy az ezek mögött megbúvó üresség érzését. Hanem a kedvességet, jóságot, odafigyelést egymásra. Ahol az elsődleges ajándék az egymásnak adott idő és meghittség.

Ilyen szellemben élnek együtt a Fossil lányok és a róluk gondoskodó kis közösség. Az egész történet egy tudóssal kezdődik, aki először fosszíliákkal tér mindig haza utazásairól, majd egy baleset következtében elveszíti egyik lábát. A munkában nem állítja ez meg, legfeljebb lelassítja. Majd kövületek helyett két évente egy-egy kisbabával állít be unokahúgához, és a nevelőnőjéhez, majd pár évre eltűnik... Mivel anyagilag a hóbortos nagybácsitól függenek, aki nem is biztos, hogy valaha visszatér, az őket nevelők beíratják a lányokat a színi akadémiára, hogy felnőtt életükben gondoskodhassanak magukról. Nagyon tetszett az, ahogyan felkészítették a lányokat arra, ami várhat rájuk önálló nőként, és előadóként: anyagi bizonytalanság, a siker és a kudarc hullámzása, kemény munka. A tanulás, próbák és gyakorlás közben pedig nem árt észrevenni és értékelni az élet egyszerű (és olcsó) szépségeit, amit egy piknik, egy új ruha, egy váratlan kirándulás vagy az énekszó jelenthet az ablak alatt.

Édesapám mondta egyszer, a gyereknek kötelessége segíteni a szüleinek, ám a szülőknek kötelességük gondoskodni magukról, hogy a lehető legkisebb mértékben szoruljanak segítségre. Ebben a könyvben is ez a tanítás köszönt vissza. Amikor már pénzt keresnek a gyerekek színészként, táncosként, a nevelőik ragaszkodnak ahhoz, hogy jó részét félretegyék, hogy később megkezdhessék az önálló életüket. Bár a pénzt be kell osszák, sőt egy ponton nagyon is rá vannak szorulva, nem kérnek a gyerekektől. Viszont ők szívesen segítenek nekik kérés nélkül is, amiben csak tudnak. Igazi sorsközösség alakul ki, mindenki kiveszi a részét a saját életkorához és képességeihez mérten a nehézségekből és éppúgy hoz áldozatot a többiekért, mint saját magáért. Így mindenki megkaphatja, amire igazán szüksége van. A szereplők elég különböző egyéniségek, valóságosak. Mindegyiküknek más az erőssége, gyengesége, de őszintén támogatják egymást legyen szó akár a pozitívumok erősítéséről, akár a negatívumok leküzdéséről. Az értékrend, amit a lányok kapnak a legjobb ajándék, amit egy gyerek kaphat útravalónak, mikor elhagyja a családi fészket.

Forrás: BubuMaczkó

2. Színpadi cipők

Noel Streatfield - Színpadi cipőkKiadás éve: 2016
Oldalszám: 266
 
Nagyapjuk halála után a három Forbes-unoka Londonba költözik Hannah-val, a nevelőnővel, mert itt lakik egyetlen közeli rokonuk, anyai nagymamájuk, aki történetesen világhíres színésznő, sőt mi több, a családnak ez a fele csak csodálatos színpadi embereket adott a világnak.
 
Az idős hölgy a három árvát elküldi a Gyermek Tánc- és Színművészeti Akadémiára, ahol mindhármukról kiderül, hogy színpadra termettek, még ha ezt nem is sejtették korábban magukról. Sorrel, a legidősebb remek színész, Mark gyönyörűen énekel, Holly pedig a táncban jeleskedik.
 
Az írónő korábbi, Balettcipők című regényének a főszereplői is feltűnnek a történetben, ösztöndíjat ajánlanak fel a Forbes-gyerekeknek, hogy ne kelljen a drága tandíjat megfizetniük.

Ez a regény tele van szerethető karakterekkel, őszinteséggel és élettel. A sok nehézség ellenére pedig egy csodálatosan életigenlő regény rajzolódik meg az olvasója előtt. A kitartó gyakorlás pedig itt is gyümölcsözőnek bizonyul, s végül végül olyan karácsonyi ajándékuk lesz a gyerekeknek, amit csak álmukban mertek remélni.

 

3. Korcsolyacipők
 
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 376

Miután felépül hosszú ideig tartó betegségéből, Harriet Johnson azt a tanácsot kapja orvosától, hogy korcsolyázzon sokat.

A jégpályán az első napon megismerkedik Lalla Moore-ral, akit nagynénje, Claudia nevel. A gazdag rokon szeretné, ha az árva kislányból sikeres korcsolyázónő válna. Bár szinte mindenben különböznek egymástól, Harriet és Lalla hamarosan elválaszthatatlan barátnők lesznek.

Lalla tehetsége és vidámsága jó hatással van Harrietre, és az ő kedvessége is ösztönzőleg hat Lallára. Egyre több időt töltenek együtt a pályán. Ám ahogy halványodni látszik Lalla korcsolyázás iránti lelkesedése, úgy bontakozik ki egyre inkább Harriet ösztönös tehetsége.

Úgy tűnik, a két lány élete teljesen más irányba tart. Vajon megmarad a szoros barátság kettejük között?
 
4. Filmek és cipők
 
Noel Streatfeild - Filmek és cipőkKiadás éve: Manó Könyvek, 2018. november
Oldalszám: 408

Ki gondolta volna, hogy a jelentéktelen kis Jane Winterből filmsztár lesz?

Az öccse, Tim, zseniális zongorista volt, a nővére, Rachel pedig balett-táncos. Jane semmiben sem tűnt ki a tehetség terén, sőt, ő volt a család fekete báránya. Egy kaliforniai utazás azonban mindent megváltoztatott és Jane minden bizonnyal élete legizgalmasabb nyarát élhette át.

Noel Streatfeild mára már klasszikusnak számító regényei (Balettcipők, Színpadi cipők, Korcsolyacipők) méltán népszerűek ma is.
Ezúttal a Titkos kert című regényből készülő film forgatására is bekukkanthatunk.

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót