OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
IFJÚSÁGI IRODALOM KISKAMASZOKNAK
IFJÚSÁGI IRODALOM KISKAMASZOKNAK : Lock 1-2

Lock 1-2

  2018.03.11. 22:08

Írta: P. D. Baccalario
Fordította: Túri Zsuzsanna
Kiadó: Manó Könyvek

1. A folyó őrei
P. D. Baccalario: Lock - A folyó Å‘rei Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 174

Egy régi csata,
amit meg kell nyerni.
Egy titok, amit meg kell őrizni.

Egy történet bátorságról és barátságról. Ez a nyár is úgy indul, mint a többi, mígnem Pit szokatlan meghívót kap, hogy látogassa meg unokatestvéreit az isten háta mögötti Henley Creekben.

A fiú már érkezése pillanatában rájön, hogy ez a csendes völgy valami titokzatos, talán veszélyes dolgot rejteget. A völgyet átszelő folyó például ellentétes irányba folyik: a tengertől a hegyek felé, s a víz mélyén rejtélyes erő lakozik.

E titokzatos világ megvédése érdekében Pitnek, Amynek és a többieknek meg kell vívnia egy ősi harcot a folyó népének felügyelete alatt.
Pit rájön, hogy jóval több bátorság lakik benne, mint hitte. S azt is megérti, hogy a barátság ereje bármire képessé teszi…

 

Hintafa blog
 
A történetben egy csapat gyereket titokzatos meghívást kap Henley Creekbe. Hamarosan kiderül, hogy a szülők számára ártatlan családi nyaralásnak álcázott kiruccanás több furcsaságot és egyelőre érthetetlen rejtélyt tartogat, mint azt elképzelték. Hamarosan összeismerkednek a folyó alatt élő titokzatos lénnyel Fanfolával, aki megismerteti őket ottlétük igazi céljával. Egyfajta ősi csatát -vagy ha jobban tetszik- játékot kell végigcsinálniuk, aminek célja, hogy megmentsék a folyót és visszafordítsák a víz folyásirányát. 
 
img_6603.jpgFanfola csupa olyan dolgot ígér, aminek kevés gyerek/olvasó tud ellenállni. Egy csata, ami igazából egy játék. Bár véresen komolyan kell játszani, de mégsem sérülhet meg benne senki. Mégis, a nyertesek igazi hősnek fogják magukat érezni, a vesztesek pedig átélik az alul maradó fél minden fájdalmát. Ráadásul az egész kaland szórakoztató lesz és félelmetes. 

Ezt nevezem a HP-generáció számára ígéretes kezdetnek!

Baccalario, és szerzőtársa Davide Morosinotto (mindkettejüknek több ifjúsági regénysorozatot is köszönhetünk) a hat részesre tervezett kalandregény hangulatát sejtelmes, néhol enyhén borzongatóan izgalmasra festik meg. Ne gondoljatok semmi elrettentőre. A kincsvadászat izgalma és feszültsége, melynek a sejtelmes folyó ezüstszürkéje, a növényzet érintetlen bujasága, a gyerekek külvilágtól és a szülőktől való teljes -bár nem tudatos- elszigetelődése adja a hátterét.  

 

img_6597.jpgEgy szó mint száz, nagyon élvezetes olvasmány, szinte pillanatok alatt a végére értünk még úgy is, hogy felolvastam. A szöveg nyelvezete egyszerű, olvastatja magát. A titokzatos, néha mesebeli-miszitkusnak tetsző események és szereplők kézen fogják az olvasót és nem is nagyon eresztik a végéig. Az utolsó fejezeteknél már sejtettem, hogy nem fog annyi mindenre fény derülni, mint ahogy én azt szerettem volna. 
Arra viszont mindeknéppen elég volt, hogy a könyvtárban utánanézzen az író munkásságának.
 

Felnőttként olvasva örültem volna a részletgazdagabb karaktereknek, vagy a kissé cizelláltabb eseményleírásoknak (különösen a kaland résznél, amit a felvezetés után úgy találtam, egy picit gyorsan lezárt a szerzőpáros), esetleg ha több dolog derül ki erről a furcsaságokban bővelkedő völgyről. Ugyanakkor azt gondolom, hogy a 9+ korosztály számára, az önálló olvasást választóknak kevésbé lesznek ezek zavarók, mert az általam érzékelt réseket a fantáziájukból pótolják majd. Kinek-kinek vérmérséklete szerint. 

 

img_6601.jpg

Baccalario könyve kedvére tesz azoknak az ifjú olvasóknak, akik szeretik a titokzatos kincsvadászatokat, de azoknak is, akik nem bánják, hogy kibontakozóban van egy gyengéd szál is a főszereplő és a másik csapat egyik tagja, Amy között. Ezen a téren is azt remélem, hogy az író egy kicsit nagyvonalúbb lesz mad az elkövetkezendőkben a részletekkel, mert az induló kötetben megteremtett hangulattal mi a horgára akadtunk.

 

 

 

Jeffi olvas blog

Az alaptörténet:

Az egész mechanizmust egy fura lény indította el. Nem teljesen jöttem rá, hogy micsoda. Az biztos, hogy ezüst bundája van, menő köpenye, fura, de kedves humora, és tud varázsolni, úszni, és fákba csúszdát készíteni! Kifejezetten érdekes fazon, őt még nem döntöttem el, hogy szeretni fogom-e vagy nem. Kissé ködösen fogalmaz, és ezt Pit is tudja és zavarja is (engem is), úgyhogy azért van egy olyan érzésem, hogy susmusban titkol egy csomó mindent a gyerekek elől. De ő választotta ki a tíz játékost, és ő mondta el a szabályokat (ködösen, mint mondottam).

Nagyon tetszett a könyvben az a mondat (idézni már nem tudom, mert visszavittem a könyvtárba), aminek a lényege az volt, hogy ha nem játszanak, nem vállalják a harcot a gyerekek, akkor a mágikus lények, a visszafelé folyó folyó, és a folyó népe feleslegessé válik, mert akkor már egyetlen egy gyermek sem lesz aki hisz az álmaiban, és a varázslatban. És ez annyira tetszett. A harc lényege, hogy a folyó visszatérjen a normális folyási irányába, de ezt csak tiszta szívvel, gyermeki paranccsal lehet elérni. Kell, hogy a nyertes higgyen abba, hogy ha a folyónak megmondja az irányt, akkor az teljesíteni fogja a kérését!

Kinek ajánlom:

Gyerekeknek (9 éves kortól ajánlja a kiadó), de szerintem kisebbeknek is fel lehet már olvasni! Gyermek lelkű felnőtteknek. Mindenképpen vannak benne szép gondolatok, és valóban gyorsan haladható, izgalmas és adott logikát követ (tetszett, hogy mindennek megvan, a maga logikája.

 
Lock 2. - A hold szövetsége
 
P. D. Baccalario: Lock - A Hold szövetségeKiadás éve: 2018
Oldalszám: 192
 
A küzdelem elkezdődött. Innen már nincs visszaút. Négy szövetséges áll melletted, öt ellenfél pedig veled szemben.

A következő lépésnél egy bárka, egy kút és egy barlang vár rád. Nem beszélve a kincsről. Nem számít, hogy mit akarsz. Mint ahogy az sem, hogy az ellenfeled egykor a legkedvesebb barátod volt. Mostantól csupán egyetlen dolog számít: a folyó.

Mindent bele kell adnod.
Nincs más választásod, meg kell vívnod a Henley Creek-i csatát.

Egy régi csata, amit meg kell nyerni. Egy titok, amit meg kell őrizni. Egy történet bátorságról és barátságról.

Ez a nyár is úgy indul, mint a többi, mígnem Pit szokatlan meghívót kap, hogy látogassa meg unokatestvéreit az isten háta mögötti Henley Creekben.
 
 

Hintafa blog

 

img_9132.jpg

 

A folyó még mindig visszafelé folyik Henley Creekben, a Vadak és a Kíméletlenek pedig újabb próbával néznek szembe a szünidei kincskereső kalandcsatában.

 

A Hold szövetségében már látszik, hogy a történet valójában két szálon fut. Mialatt a csapatok igyekeznek az agytekervény-próbáló kihívásokat teljesíteni, addig a háttérben egy másik “nyomozás” is elindul. A folyó népének titkait szeretnék kifürkészni, mindazt, amit elhallgatnak előlük. A válaszokkal fukarkodó varázslény, Fanfola az éles eszű Pit Summerben emberére talál. Ráadásul a fiúnak akad egy titkos segítsége, akiről még a folyó népe sem tud.

 

Egyre jobban tetszik ez a külsőségeiben is átgondolt és ízléses sorozat. Az első résznél felróttam az írónak, hogy nagyon visszafogottan adagolja a részleteket, de a kezdeti távolságtartás után a szereplők ebben a részben már kidolgozottabbak. Különösen az tetszett, hogy többségük józanul figyeli az eseményeket és nem adja be kritika nélkül a derekát a kincskeresésnek. Persze a megválaszolt talányokra jutó újabb kérdések száma ismét halmozódott, kíváncsian várom, hogy hová tart a történet. Az már biztos, hogy a legutolsó részig kénytelenek vagyunk várni, mert minden rész egy próbát ölel fel. Ez persze nem feltétlenül kedvez a sorozatoktól idegenkedőknek, viszont az érdeklődés fenntartásának biztos módja. 

 

img_9140.jpg

Baccalario jól választotta meg a témát: a játék, a gyerekek természetes közege, így ezzel nehéz mellélőni. A titokzatosság mellé bizsergetően feszítő a tény, hogy a felnőtt világtól elszigetelten, attól függetlenül létező gyerekcsapat saját magukra és egymásra támaszkodva próbálják a látszólag megoldhatatlannak tűnő feladatokat.

Ezt a hangulatot fűszerezi tovább a háttérül szolgáló talányos, titokzatos, elhagyatottnak tűnő táj adja. Ez az egyveleg teszi letehetetlen olvasmánnyá. (A fordítás Túri Zsuzsanna munkája.) A gyors ritmusban, szinte filmszerűen pörgő események könnyen követhetővé teszik a  történet fonalát. Kíváncsiságunkat tápláló talányok száma ezúttal is szaporodott. És persze mi táplálná jobban az olvasás tüzét, mint maga a kíváncsiság?

Az enyhe feszültséggel telített, titkokkal megtűzdelt atmoszféra krimiszerűen misztikusan izgalmas. (Bízom benne, hogy a végkifejlet arányos lesz izgalmunkhoz.) Mivel Baccalario az olvasónak sem enged semmivel többet látni, mint a szereplőknek, így mi is a játék résztvevői lehetünk.

 A kincskeresésbe még az is belefér, hogy főhősünket érdekes -szinte már moralizáló- választás elé állítsa.

Meddig érdemes követni a szabályokat és mikor jön el a pillanat, hogy a szívünkre hallgassunk? Egyre jobban tetszik ez a vakáció...

 

https://olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1527698074_41.jpg

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót