OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
IFJÚSÁGI IRODALOM KISKAMASZOKNAK
IFJÚSÁGI IRODALOM KISKAMASZOKNAK : Derűs hétköznapok - Kalendárium - Maléna trilógia 3. része

Derűs hétköznapok - Kalendárium - Maléna trilógia 3. része

  2018.03.23. 01:38

Írta: Molnár Krisztina Rita
Illusztrálta: Simonyi Cecilia
Kiadó: Naphegy, 2017
Oldalszám: 160

A Naphegy Kiadónál jelent meg Molnár Krisztina Rita nagy sikerű Maléna kertje (2013) és Krétarajz (2016) című regénye, melyek folytatása a műfaját tekintve gyermekkalendáriumként meghatározható Derűs hétköznapok.

E harmadik kötet az időre figyelmeztet. Maléna, Janó és Luca mindennapjairól olvashatunk ezúttal is, és a szerző arra hívja az olvasóját, hogy ragadjon tollat, és jegyezze fel a mindennapok megőrzendő részleteit.

 

A főszereplő gyerekek leleményesek és ötletesek, így a napok forgatagában képesek rögzíteni a számukra fontos felismeréseket és tapasztalatokat. A legszürkébb napon is rálelnek egy-egy ritka percre, a legundokabb februárban is akad számukra valami érdekes. Simonyi Cecília nagy részletgazdagsággal kidolgozott illusztrációi különleges harmóniában élnek a szöveggel.

"A három gyerek két hete nem látta egymást – és ez az idő mind a hármuk számára úgy telt, mint a mesékben, ahol három nap egy esztendő. Mesélnivalójuk akadt bőven. Igazán szerencsés, hogy még elválásuk előtt megállapodtak, mindhárman feljegyzéseket készítenek a velük történt eseményekről, hogy lelkiismeretesen számolhassanak be egymástól távol telő idejük minden részletéről. Arra, hogy a részletek olyan hamar kipottyanhatnak az emlékezetükből, hogy észre sem veszik, természetesen még Szibill hívta fel figyelmüket a Máliék kertjében tartott házavató estéjén.

– Bizony. Az emlékezetnél kevés csalókább dolgot ismerek – mondta kis, fekete sisakos fejével jelentőségteljesen bólogatva.

– Meglepő, hogy mennyire rövid idő alatt hullanak ki elménkből a dolgok. Ezért feltétlenül érdemes naplót vezetnünk a velünk eső különös napokról, ha hű beszámolót szeretnénk róluk."

A különleges kalendárium célja, hogy az időre figyelmeztessen, ne csak azt vegyük észre, hogy múlik, hanem azt is, mivel telik. A legszürkébb napon is akadhat egy barátságos pillanat, a legundokabb februárban is történhet valami érdekes.

A kötetben a Malèna kertje és Kréta-rajz kötetek szereplőinek, Maléna, Janó és Luca mindennapjaiba nyerhetünk betekintést. A szerző egyúttal arra invitálja olvasóit, jegyezzék fel azokat a hétköznapokban fellelhető, semmiségnek tűnő pillanatokat, melyekre emlékezni szeretnének.

A könyv különlegessége, hogy az olvasó az évszakokhoz és hónapokhoz kapcsolódóan gyűjthet ötleteket, olvashat történeteket, valamint emlékeit is lejegyezheti az üresen hagyott lapokra.

 
Hintafa blog

Kicsivel több, mint egy éve ismerkedett össze Maléna és Janó. Azóta eltelt a nyár (Kréta-rajz), a Derűs hétköznapokban pedig januárban vesszük fel a történet fonalát, amikor főszereplőink immár felső évfolyamba léptek. Rohan az idő, ugye? 

img_7741.jpg

Rohan bizony, hiszen az a dolga. De tudjuk, hogy mivel töltöttük? Észrevesszük a napok múlását, vagy csak időnként kapunk észbe, hogy milyen szívszorítóan gyorsan nőnek a gyerekek? A folytonos tevés-vevésben legtöbbször arra jut idő, hogy kipipáljam a fejben vezetett teendőim listáját. És a nap végén örülök, ha ezek 80%-át teljesítettem. A bónusz az, ha sikerül mindenkit időben ágyba dugni, hogy másnap újult erővel pattanjunk a mókuskerékbe.

Tényleg ennyire rossz a helyzet, vagy csak a kiemelkedően különleges eseményekre figyelünk? (Ja, természetesen az előbbiek mind az én ruhatáram ingei.)

A Derűs hétköznapok kalendárium formájában vezet végig Máli, Janó és Luca egy évén. Minden fejezet egy hónapot ölel fel, amikben három-négy kedves epizódról olvashatunk. Jellemzően azonban nem sorsfordító -bár akad olyan is- történések ezek, inkább olyan hétköznapiságok, mint a közös hóállatkert-gyártás, esti rádióhallgatás apával, sókristályfüggők, fűszerkoszorúk, madárodúk gyártása, fetrengés a Duna-parton. Többnyire ilyen, mindennapos kalandok díszítik és töltik meg örömmel az évet, egy-két olyan mérföldkőnek számító eseménnyel tarkítva, mint egy kisbaba születése és egy édesanya visszatérése.

img_7736.jpgHa valaha megfogalmazódott bennetek a vágy (bennem gyakran), hogy reprodukálni kellene Maléna kertjének, vagy a Kréta-rajznak kedves, meghitt hangulatát, akkor a Derűs hétköznapokkal megtehetitek. A mesék végén üresen hagyott kalendáriumi oldalak arra invitálnak, hogy lejegyezzük és észrevegyük mindazt az egyébként feledésbe merülő epizódot, amik derűt csempésznek a napjainkba. Vagyis: figyeljünk oda alaposabban, örüljünk az apróságoknak és/vagy teremtsünk olyan pillanatokat, amikre érdemes emlékekezni. Ennek érdekében a sátoros ünnepeink (tudjátok, amiknek előkészületeitől már hulla fáradtak vagyunk) sem kapnak nagyobb hangsúlyt, mint a többi nap, sőt.

Amint erre számítottam is, a krónikásság elindított egy másik folyamatot is. Hiszen ha leírom a napjaink fénypontjait szeretném olyasmikkel kitölteni, amire érdemes emlékezni. Ebben a tekintetben akár ötlettárként, inspirálódásra is alkalmas a könyv. Nem grandiózus eseményekre gondolok és Molnár Krisztina Rita sem ezeknek a kajtatására biztat, hanem könnyen elérhető és megvalósítható ötletekre, amik mellett/miatt le lehet lassulni, észrevenni a pillanatot. 

A szerző receptekkel is ellátta a közös boldog családi mementókra vágyókat. Vannak a kovászos uborkához, és a tócsnihoz hasonlóan ismert ötletek (amiknek akár kamaszok is nekiállhatnak), de kevésbé gyakoriak is, mint a nyári virágszirmok kiszárítása és téli felhasználásuk, vagy a zöld dió szirupban. Valamirevaló kalendáriumból nem hiányozhatnak az érdekes, műveltséget színesítő ismeretek, az esztendőt kedves dalokkal, versekkel, vagy viccekkel gazdagító részletek sem.

img_7726.jpg
 

A szívemnek nagyon kedvesek azok fejezetek, (a szerző ezt is a rá annyira jellemző elegáns és nagylelkű visszafogottsággal oldja meg, amit nagyra értékelek) amikor több kortárs és klasszikus kiskamasz regényért és úgy általában az olvasásért rajonganak Máliék. Ahogy ez várható is volt ezek hallatán P is azonnal felélénkült -persze szigorúan csak Janó olvasmányai iránt. 

img_7729.jpg

A sorozat harmadik kötetét ismét Simonyi Cecília rajzai díszítik. Ahogy a -talán vízfestékkel készült- pillanatfelvételeken itt-ott egymásba olvadnak a színek, a sokszínű boldogságot idézi. Ezúttal a történetek is rövidebb lélegzetűek, így a képek is ezekhez az miniatűr anzixokhoz igazodnak, néha úgy, mintha gyerekrajzok lennének egy naplóbejegyzés, vagy levél színesebbé tételéhez. 

Egyszóval Molnár Krisztina Rita nagyon érti a csíziót. Az előző kötetekből megszokott körültekintéssel gyűjtött össze kedves, lélekmelengető ötleteket, és mesélt olyan történeteket, amikre szívesen emlékeznék év végén, ha visszalapozom a kalendáriumunkat.

 

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót