OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
IFJÚSÁGI IRODALOM KISKAMASZOKNAK
IFJÚSÁGI IRODALOM KISKAMASZOKNAK : Cseresznyeliget titka

Cseresznyeliget titka

  2019.02.23. 23:49

Kiadó: Pozsonyi Pagony
Oldalszám: 240
Megjelenés: 2019. február 22.

Kitti sokat van egyedül, és sokszor unatkozik: egy igazi kalandra vágyik! Folyton történeteket talál ki, álmodozik, de hiába: az osztálytársai közül senki sem értékeli a fantáziáját, és ő gyakran magára marad. Míg a többiek a lovastáborban vagy a tengerparton szelfiznek, ő a nagynénjénél, a világ legunalmasabb helyén, Cseresznyeligeten nyaral. De Kitti még Cseresznyeligetből is képes egy izgalmakkal teli mesevilágot teremteni - és a szomszéd gyerekekkel hirtelen egy igazi nyomozás kellős közepén találják magukat. Ráadásul közben talál magának egy legjobb barátnőt is.

A Pagony legújabb sorozatába, az Abszolút Könyvekbe olyan 9-12 éveseknek szóló, olvasmányos és izgalmas könyveket válogatunk, amelyek abszolút lendületesek, abszolút színvonalasak, abszolút maiak.

Abszolút könnyű őket olvasni, de mégsem felszínesek, abszolút nem megterhelőek, de mégis elgondolkodtatók. Van és lesz köztük fiús és lányos, magyar és külföldi, fantasy, kaland vagy éppen detektívregény - ami mindegyikben közös, és amit garantálunk: ezeket a könyveket jó olvasni!
 
„Mi lenne, ha egy nap arra ébrednék, hogy olyan könnyű vagyok, mint a felhők?”

 

A Cseresznyeliget titka az első pár oldaltól kezdve hihetetlenül meghatott. Van benne valami időtlenség, ami visszahozta számomra a saját gyerekkoromat, ahogy ülök a kertben a nagymamámnál, és olvasok. Ugyanakkor a párbeszédek és a karakterek élők és igaziak, sokszor szinte úgy éreztem, én is ott fekszem Kittivel a cseresznyefa alatt és bámulom az eget...

pagony.hu

Talán sokan emlékeztek még a Pöttyös-könyvekre. Nekünk rengeteg ilyenünk volt otthon, anyukám gyűjtötte őket. Én pedig az összeset elolvastam, sokat közülük többször is, egyszerűen imádtam őket.

Amikor elkezdtem a Pagonyban dolgozni, lelkesen ajánlottam őket a mostani kiskamaszoknak is, de ahogy meséltem nekik a sztorikat, rájöttem, hogy sokan már nem tudnak azonosulni ezekkel a karakterekkel. Valami olyasmire vágynak, ami most játszódik, olyan szereplőkről szeretnének olvasni, akik akár ők is lehetnének, jelenkori környezetben, aktuális problémákkal és szituációkkal.

A Cseresznyeliget titka az első pár oldaltól kezdve hihetetlenül meghatott. Van benne valami időtlenség, ami visszahozta számomra a saját gyerekkoromat, ahogy ülök a kertben a nagymamámnál, és olvasok. Ugyanakkor a párbeszédek és a karakterek élők és igaziak, sokszor szinte úgy éreztem, én is ott fekszem Kittivel a cseresznyefa alatt és bámulom az eget.

A főszereplőnk, Kitti bármelyik pagonyba járó 11 éves lány lehetne. Sokszor elnézem őket, ahogy mászkálnak a boltban, már nem is kisgyerekek, de még nem tinédzserek, ők maguk sem értik néha, hogy mi történik velük.

A menőség, valahova tartozás kérdése kardinális ebben az életkorban. Menőnek lenni sok mindent jelenthet, én például rengeteg olyan gyerekkel találkozom nap mint nap, akik magukat egészen biztosan nem tartják menőnek, de szerintem szuper érdekesek és egyediek. És valószínűleg pár éven belül ők is rá fognak jönni, hogy a menőség nem azt jelenti, hogy tökegyformák vagyunk, hanem épp azt, hogy merjük kifejezni a személyiségünket.

Kitti egyáltalán nem számít menőnek, inkább furának tartják a saját barátai is. Fantáziája hatalmas, olyannyira, hogy néha összefonódik a fejében a képzelet és a valóság. Ötödik osztályba jár, és úgy érzi, hogy sohasem lehet olyan izgalmas, mint a barátnői. Mindent megtenne, hogy őt is egyenrangúként ismerjék el, bár ezt a vágyát sohasem mondja ki, de a tettei kétségbeesett igyekezetet mutatnak. A fejében kontrollálhatatlanul áramlanak az ötletek és álmok, amik számára olyannyira valóságosnak tűnnek, hogy nem veszi észre, hogy a barátai hazudósnak gondolják, és mindent fenntartással kezelnek, amit mond. Ő az, aki az öt lányból egyedül marad ültetésnél, mert senki sem szeretne igazán mellette ülni, és akit válasz nélkül hagynak a csoport-chatben.

Anyukája a 12. születésnapjáig azt sem engedi neki, hogy Instagram-fiókja vagy Facebookja legyen. Emiatt úgy érzi, még inkább kimarad az eseményekből, nem tud részt venni a 21. századi tinédzserek számára tagadhatatlanul lényeges online kommunikációban. De amúgy is, mit töltene fel? Míg barátnői lovastáborba és külföldi nyaralásra utaznak, ő a nagybátyjáéknál, Cseresznyeligeten kell, hogy töltse a vakációját, ahol az égvilágon semmi menő dolog nem történik.

Úgy érzi, hogy mindenáron különlegessé kell válnia, felmutatnia valami izgalmasat és érdekeset, hogy végre róla is tudomást vegyenek, és ne ő legyen az, aki mindig a sor végén kullog. Egy darabig úgy tűnik, hogy édesanyja üzleti útja miatt Kanadában töltheti a nyarat, és ezt boldogan el is újságolja az iskolában, ahol ezzel szert tesz egy kis érdeklődésre, de hamar kiderül, hogy ez nem fog megvalósulni. Így kerül vissza Kitti a menőségi lista aljára és Cseresznyeligetre, a nagybátyjáék házába.

Pár napig csendben emészti magát és aktívan unatkozik, ekkor azonban tudomást szerez egy régi történetről: ezen a helyen korábban boszorkányok éltek, és az utódaik a mai napig rejtegetik valahol a boszorkányok könyvét.

Ennyi bőven elég Kittinek ahhoz, hogy azonnal beinduljon a fantáziája, és nyomozásba fogjon. Ez az elképesztően élénk képzelőerő, az, ahogyan Kitti képes kilépni az életéből, hogy a fejében párhuzamosan futó alternatív valóságba lépjen át, a gyermekkor egyik legnagyobb ajándéka. Emlékszem arra az időszakra, amikor még én is meg tudtam ezt tenni, és nagyon hiányzik. Hatalmas a jelentősége a személyiségfejlődésben, és minél tovább meg tudjuk tartani ezt a képességet, annál szerencsésebbek vagyunk. Kittinél az is szerepet játszik ennek a képzeletvilágnak a fenntartásában, hogy az életében nem érzi túl kényelmesen magát, így teremt magának olyan szituációkat, amik izgalmasabbak, mint a valóság.
 

Ahogy halad előre a történet, végül az igaz barátság is megérkezik Kitti életébe: megismerkedik egy Enikő nevű lánnyal, aki hozzá hasonlóan képes még átlépni ebbe az álomvilágba, és igazi partnere lesz. Azonban meglepő módon Enikőt és édesanyját senki sem ismeri a kis településen, tudomásuk szerint a házuk már húsz éve lakatlan. Megvádolják Kittit, hogy csak kitalálta a lányt, ami nagyon fáj neki, hiszen ő tudja, hogy Enikő létezik, és amikor a lány anyukája egy titokba is beavatja, elhatározza, hogy segít nekik.

A Cseresznyeliget titka valójában egy hihetetlenül fantáziadús krimi, mesebeli elemekkel gazdagítva, egy annyira valóságos és kedves főszereplővel, amilyennel régóta nem találkoztam. Ahogy bonyolódtak az események és egyre több lett a rejtély, én is azt kívántam, bár tényleg létezne a boszorkányok titkos receptkönyve. Beszippantott a Kitti által teremtett világ, és nagyon jól éreztem magam benne. Nyilván kicsit prózaibb véget ér a történet, de ettől még varázslatosan izgalmas marad, és kiderül az is, hogy a valóság is lehet olyan érdekes, mint ami az álmodozások során születik meg.

Valójában azt gondolom, hogy Wéber Anikó többi regényéhez hasonlóan ezt sem csak a kiskamaszoknak kellene elolvasniuk, hanem a felnőtteknek is. Hogy egy kicsit emlékezzünk vissza arra, amikor még mertük használni a képzeletünket, és kilépni a mindennapi életünkből.

Hasonlóan fontos gondolatokat fogalmaz meg a könyv azzal kapcsolatban is, mekkora nyomást helyez a tinikre az, hogy elfogadtassák magukat. Bátorítsuk a gyerekeket, hogy merjék kifejezni magukat, találják meg azokat a dolgokat, amik valóban boldoggá teszik őket, és ha ez azzal jár, hogy néha a saját kitalált világukban szeretnek mozogni, az nem jelenti azt, hogy bármi „gond” lenne velük.

 

vissza a kiskamaszok sorozatához

Vissza a sorozat-ismertetőhöz

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót