OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
IFJÚSÁGI IRODALOM KISKAMASZOKNAK
IFJÚSÁGI IRODALOM KISKAMASZOKNAK : Szilaj – Spirit

Szilaj – Spirit

  2020.09.03. 19:49

Írta: Stacia Deutsch
Fordította: Bottka Sándor Mátyás
Kiadó: Móra Könyvkiadó
Sorozatszám: 2

Szilaj és Lucky története a nagyvárosban, az 1800-as évek végén kezdődik, ahol a kislány egy leánynevelő intézetbe jár. Édesapja családjának vasúttársasága van, a munka a peremvidékre szólítja a családot.

A kislány korán elvesztette műlovarnő édesanyját. Úton a peremvidék, Miradero felé a vonatot egy vadló-ménes követi. Vezetőjük, a később Szilaj nevet kapó csődör lesz Lucky elválaszthatatlan társa.

A kislány a kezdeti nehézségek után két helyi kislánnyal, Pruval és Abigaillel köt barátságot, a kötetekben a város több lakója is feltűnik kalandjaik során.

 

Szilaj - Pru naplója

Szilaj - Pru naplójaEgy dolgos nyár története

Oldalszám: 184
Megjelenés: 2020. szetember 03.

Kedves Naplóm!

Hihetetlennek tűnik, de Lucky, Abigail és én elszöktünk a cirkusszal!

Most pedig egy lenyűgöző cirkuszi fesztiválon szerepelünk, ahol több tucat társulat adja elő legjobb mutatványait, és osztja meg parádés hagyományait a többiekkel.

Én is fellépek egy bohócjelenettel… és kicsit izgulok is emiatt. Bárcsak anyu és apu velem lenne, hogy megnyugtasson! Főleg most, hogy ez a Catalina nevű lány azt állítja, az ő produkciója jobb, mint az enyém. Tudom, hogy ez nem verseny, de nagyon is annak tűnik! Ezért akarom életem legjobb műsorát bemutatni.
Szorítsatok nekem!
Pru
csakolvassblog.blogspot
 

Lovak, barátok és kalandok… Más nem is kell a remek szórakozáshoz és az izgalmas történetekhez, melyek a kicsiket és a nagyokat is elvarázsolják! Tarts Luckyval, Pruval, és barátaikkal, akik igazán különleges kalandokba keverednek a Móra Kiadó gondozásában megjelent regényekben, majd kalandozz Lucky vidám foglalkoztató füzetével! Ha velünk játszol, ráadásul nyerhetsz is egy könyvcsomagot a kötetekkel!

A barátság az egyik legfontosabb dolog az emberi kapcsolatokban. A legtöbb ember számára barátok nélkül az élet szinte elképzelhetetlen. Egy barát nem attól válik baráttá, hogy folyamatosan velünk van, hanem attól, hogy tudjuk és teljes szívből érezzük, hogy mindig és minden körülmények között mellettünk áll. Amikor szomorúak, vagy letörtek vagyunk egy nehéz nap után ő lesz az első, aki megpróbál minket jobb kedvre deríteni. A barátunk előtt elengedhetjük magunkat, a legőrültebb énünket sem kell elrejteni. Egy csodálatos kötelék két ember között, melyet senki és semmi nem tehet tönkre. Természetesen mindig vannak döccenők, olyan nincs, hogy valaki soha ne vitázzon a másikkal, de ha két embernek igazán fontos a másik, akkor ezek a hullámvölgyek nem jelentik a barátság végét.
Mindig imádtam azokat a meséket, melyekben a barátság fontos szerepet kapott a történet szempontjából. A mai könyvvel egy kicsit nosztalgiáztam, szerintem a 7-8 éves énem imádná ezt a mesét és az egész Szilaj mesesorozatot. 

Régen nagyok sok mesét néztem a húgommal, így teljesen képben voltam az aktuális trendekkel, de mióta kinőtte a Minimax és egyéb mesecsatornás korszakát teljesen lemaradtam és kiestem a gyakorlatból. 
 
Mikor megláttam ezt a könyvet, azonnal elhatároztam, hogy behozom a lemaradásomat és utánanéztem a mesének. Az első gondolatom azonnal a Szilaj, a vad völgy paripája (2002) című rajzfilm volt és rájöttem, hogy nem is tévedek sokat, hiszen a Szilaj, a szabadon száguldó című mesesorozat ez alapján készült. A sorozat elérhető a Netflixen és a Minimax műsorán. 
 
A történet legfontosabb szereplői Pru, Lucky és Abigail a három jó barátnő, akik lovaikkal együtt rengeteg izgalmas kalandba keverednek. Nincs ez másképp ebben a kötetben sem, itt azonban egyértelműen Pru-é a főszerep. 
 
Mivel a regényeket nem ismerem, így kicsit in medias res volt számomra a kötet, hiszen az első pillanatban azt sem tudtam még, hogy ki kivel van és halvány lila gőzöm sem volt, hogy mit keresnek a lányok egy cirkuszban. Aztán ahogy haladtunk előre a történetben (és ahogy jobban utánanéztem a dolgoknak) szép lassan kirajzolódott előttem az egész történet és minden a helyére került. 
 
A kötet felépítése igazán érdekes volt. Naplóbejegyzések, levelek és E/3-ban íródott szövegek váltották egymást. Ez szerencsére egyáltalán nem ment a történet rovására, egyik forma sem lógott ki a sorból.
 
Nagyon tetszett, hogy a könyv nem csak egy könnyed, szórakoztató történet, hanem komoly tanulságokkal is szolgál az olvasójának. Megtanulhatjuk, hogy az első benyomás sokszor csalóka lehet, nem biztos, hogy a másik fél legjobb arcát ismerjük meg. A sok negatív érzés kihathat viselkedésünkre, emiatt pedig tévesen ítélhetnek meg minket mások. Nem kell mindig a győzelemre törekedni, sokkal fontosabb, hogy jól érezzük magunkat, ha pedig honvágyunk van, akkor nyugodtan támaszkodjunk a barátainkra és környezetünkre. A közösen elért siker pedig sokkal édesebb, minden egyéni győzelemnél. Fontos, hogy gyakoroljunk és kihozzuk magunkból a maximumot, de ez ne menjen más dolgok rovására. 
 
Tetszett a cirkuszi világ, igazán izgalmassá és érdekessé varázsolta a történetet számomra. Szívesen megnéznék egy hasonló fesztivált. Remélem a lányok is fellépnek rajta. :)
 
A szereplők szerethetőek voltak, Pru és a többiek is igazán kedves karakterek, nagyon megkedveltem őket. Bár nem vagyok óriási ló rajongó (bevallom kicsit félek tőlük), de valahogy nagyon kedvelem a lovas/unikornisos meséket (életem nagy ellentmondása :D ), szóval nálam abszolút telitalálat volt ez a történet. A cirkuszi hangulat, a lovak, a közös kalandok egyszerűen hozták azt, amit az ember egy igazán jó kis mesében keres. 
 
A könyv rendkívül rövid fejezetekre van tagolva, így tökéletes lehet esti mesének, de a nagyobbak már az önálló olvasással is megpróbálkozhatnak. Könnyen és egyszerűen olvasható a kötet, így azok a gyerkőcök is meg tudnak vele bírkózni, akik nemrég tanultak meg olvasni. A borító csodaszép, biztos vagyok benne, hogy rengeteg kisgyerek szeme akad meg majd ezen a csodán. 
 
A turné keretein belül egy foglalkoztató könyvről és Lucky naplójáról is írok Nektek, remélem azok a bejegyzések is elnyerik majd a tetszéseteket. 
 
Összességében nekem igazán tetszett Pru naplója, biztosan behozom a lemaradásomat és megnézem a sorozatot Netflixen. A kötet igazán szerethető és hangulatos, biztos vagyok benne, hogy sokak kedvencévé válik. Pru naplója segítségével betekintést nyerhetünk egy igazi cirkuszi karneválba, ahol a lányok megtanulják, hogy egységben az erő és a közös győzelem többet ér mindennél. Szerintem a 6-10 éves korosztály imádni fogja ezt a könyvet, ha pedig Szilaj, a szabadon száguldó sorozat rajongó a gyermek, akkor szinte kötelező olvasmány. :) 

 
Szilaj - Lucky naplója

Szilaj - Lucky naplójaEgy nyár Miraderóban

Oldalszám: 184
Megjelenés: 2020. szetember 03.

Kedves Naplóm!

Ez a nyár szörnyen furcsának ígérkezik. Sorsom már az elején megpecsételődött: eltörtem Cora néni értékes, kristály üvegcséjét. Ahhoz pedig, hogy újat vegyek neki, egész szünidőben dolgoznom kell!

Pruval és Abigaillel ki is találtuk, hogyan keressünk pénzt: nyári tábort szerveztünk a város apróságai számára.

Már úgy tűnt, minden jóra fordul, ám ekkor megérkezett látogatóba unokatestvérem, Julian. Nála nagyobb szélhámost még nem hordott hátán a föld! Most nekem kell vigyáznom a kisöccsére, aki a jelek szerint ugyanolyan simlis és hantás, mint a bátyja, csak kicsiben.
 
Persze, kedvesnek tűnnek, de biztos, hogy valami csalafintaságban sántikálnak. Csak tudnám, mire készülnek!
Amint kiderül, megírom neked.
Lucky

utoszo.hu
 
Aki esetleg nem olvasta volna a másik értékelésemet, annak elárulom, hogy a két kislány a Szilaj, a szabadon száguldó című rajzfilmsorozat főszereplője, akik lovaikkal együtt keverednek mindenféle izgalmas kalandba. A regények jól beilleszthetők a sorozat epizódjai közé, ugyanakkor önmagukban is tökéletesen érthetőek – ezt Lucky naplójánál még jobban éreztem, mint Pru esetében. Na de térjünk is rá a konkrét értékelésre!

Ennél a kötetnél is tetszett, hogy Lucky naplóbejegyzései és egyes szám, harmadik személyű, leíró részek váltogatják egymást, így az elbeszélésmód változatos lesz, ahogy a tipográfia is, a naplóbejegyzések ugyanis kézírásos betűtípussal íródtak. Mivel a könyv elsősorban gyerekeknek szól – nagyjából alsósoknak – ezért természetesen nem hosszú sem maga a könyv, sem egy-egy fejezet, a betűk nagyok, a kötet tehát összességében jól olvasható, és könnyen lehet vele haladni.

Míg Pru naplójánál kissé kiszámíthatónak éreztem a fordulatokat, addig Lucky naplója kifejezetten izgalmasra sikerült. Itt is kaptunk egy főgonoszt, akinek ugyan nem teljesen érthetőek a motivációi, mégis remekül meg tudja kavarni a dolgokat, és a hátsó szándékait is egész jól rejtegeti. A történet vége pedig kimondottan jól sikerült: bár nyilván lehet számítani egy ilyen könyvnél a happy endre, mégis volt egy kis izgalom az utolsó oldalakon. Ha pedig a kalandok nem lennének elegendők, sok-sok jelenet van a lovakkal, akik hol szelíd kis jószágokként, hol pedig bátor, segítőkész állatokként tűnnek fel.

A szereplők ezúttal is ugyanazok voltak, mint Pru naplója esetében, bár itt most Luckyé volt a főszerep, aki egy nagyon becsületes, kedves kislány, ugyanakkor könnyű felbosszantani, és néha még ő is mond olyasmit, amit később megbán. Szerencsére Lucky mellett mindig ott vannak a barátai, akik segítenek neki elengedni a bosszúságait, és megnyugtatják, ha baj van. A könyv vége felé Lucky elképesztő bátorságról is tanúbizonyságot tesz, bár tény, hogy a magánakció helyett szólnia kellett volna a szüleinek – igaz, ebben az esetben nem lett volna olyan kalandos a befejezés. Mindenesetre tetszik, hogy a szereplőkkel a gyerekek is azonosulni tudnak, mert nem tökéletesek vagy különlegesek, bár kétségkívül pozitív karakterek.

Természetesen ebben a történetben is találunk mondanivalót: egyrészt ebben a naplóban is hangsúlyos a barátság fontossága, de ami ennél is jobban előtérbe kerül, az az őszinteség, és hogy ne akarjunk mindenáron keresztbe tenni másoknak, mert az áskálódásnak biztosan rossz vége lesz. A történet tehát nagyon pozitív értékeket képvisel, de már a kisebbek számára is érthető formában, így ezt a kötetet én nagyon ajánlom a lovakat szerető kislányoknak, akár már 7-8 éves kortól, hiszen ha beszippantja a kicsiket a történet, akkor akár egy kezdő olvasó is meg tud birkózni a könyvvel. Ugyanakkor közös olvasásra is alkalmas lehet a könyv, mely így nemcsak a gyerekeknek, de a szülőknek is kellemes perceket okozhat.

 

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót