OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
PROBLÉMAORIENTÁLT KÖNYVEK
PROBLÉMAORIENTÁLT KÖNYVEK : A szupercsapat - Mire jó az oltás?

A szupercsapat - Mire jó az oltás?

6-9 éveeknek
Vibók Ildi - A szupercsapat-Mire jó az oltás?Írta: Vibók Ildi
Illusztrálta: Mayer Tamás
Kiadó: Pozsonyi Pagony
Oldalszám: 56
Megjelenés:
2020. október 15.

Emma királykisasszony nem fél semmitől.

Semmitől, csak az oltástól. Úgyhogy el is dönti, ő bizony nem akar oltást kapni, és ezt anyukája engedélyével közli is tudós háziorvosával.

Doki nem erősza-koskodik, csak előveszi csoda-fegyverét: a va-rázskönyvet, ami megmutatja, milyen jó fej testőrség dolgozik éjjel-nappal azon, hogy legyőzze az Emmát támadó ádáz vírusokat és bacikat.
 
Ám sajnos néha ők sem elég erősek, és ilyenkor jól jön nekik egy kis segítség, némi előképzettség és edzés.

 

Na, itt jönnek képbe a védőoltások... és végül Emma is rájön, hogy megéri kibírni azt a pár másodpercnyi fájdalmat az egészségért cserébe.
 
 
 

pagony.hu

Mire jó az oltás?

Jön a tél, jönnek a vírusok! Tudjuk, ez a mostani időszakban kifejezetten nyomasztó gondolat lehet, de higgyétek el, valami olyasmiről fogunk most mesélni nektek, ami szuper izgalmas, szuper vicces és szuper informatív is egyben! Méghozzá A szupercsapat című új mesekönyvünkről, amiből mindent, de mindent megtudhattok az immunrendszerről és arról, miért fontosak a védőoltások!

Az, hogy a gyerekek félnek a védőoltásoktól, teljesen természetes. Senki sem szereti, ha egy tűvel megbökik, pláne, ha azt se tudja, miért történik ez vele. Arról, hogy a félelmek, aktuális élethelyzetek megértésében és feldolgozásában mennyit tudnak segíteni a mesék a gyerekeknek, regényeket lehetne írni (sokan írtak is már). Ha egy történetbe beágyazva olvasunk a félelmeinkről, kicsit el is távolítjuk magunktól azokat, ugyanakkor a szereplők bőrébe bújva érezhetjük, hogy nem vagyunk egyedül az érzéseinkkel. A megszerzett tudás pedig feloldja a félelmeket és többé nem ismeretlen a helyzet, amibe kerültünk.

A könyv szerzője, Vibók Ildi molekuláris biológus és gyakorló édesanya. Ismerhetitek már a nevét, hiszen idén tavasszal jelent meg Szeretnék egy aranyhalat! című könyve, amiben olyan humoros formában mesél a felelős állattartásról, hogy azonnal kedvünk támad beszerezni egy zsiráfot!

Szerencsére vannak még szuper ötletek a tarsolyában, ezt bizonyítja legújabb ismeretterjesztő mesekönyve, A szupercsapat is. Ráadásul ez a könyv egy sorozat első darabja is egyben! A szupercsapat alcíme (Mire jó az oltás?) már sokat elárul arról, mire számíthatunk, de nehéz elképzelni, hogy az immunrendszer témakörét hogyan lehet gyerekek számára is élvezetessé és érthetővé tenni.

Nagyon egyszerűen, ha a szerző rendelkezik az összes mágikus hozzávalóval: tudással, elhivatottsággal és humorral. Szerencsére Vibók Ildi abszolút birtokában van a fent említett képességeknek, ráadásul saját családjában is rendszeresen megvitatják az aktuálisan felbukkanó betegségeket és esedékes védoltásokat.

Emma királylány, a mesekönyv főszereplője nagyon bátor kislány, semmitől sem fél, kivéve egyetlen dolgot: az oltást. El is határozza, hogy semmi esetre sem veti alá magát a fájdalmas procedúrának, és ezt Dokival, a tudós háziorvossal is közli.
Doki nem ellenkezik, csak arra kéri a kislányt, nézzenek bele együtt a varázskönyvébe. Ennek segítségével Emma betekintést nyer a 6 fő immunsejt munkájába. Az immunrendszert alkotó 6 fő immunsejtnek a feladatához passzoló személyisége van, és ügyesen össze is dolgoznak, hogy megvédjék a szervezetünket a kórokozóktól. Emma - látva a tökéletesen összehangolt, profi munkájukat - végképp nem érti, minek akkor ide védőoltás.

Itt jönnek képbe a kórokozók: a kis királylány megismerkedik a vírusokkal és a baktériumokkal, és megérti, hogy a legszuperebb szupercsapat is legyőzhető, ha nem készülnek fel arra, hogy bármikor megtámadhatja őket egy kórokozó.
Utána megismerkedünk a védőoltásokkal és a funkciójukkal is: Doki türelmesen elmagyaráz Emmának mindent arról, hogy melyik oltás mire jó és pontosan mi ellen védi meg a szupercsapatot és ezáltal őt magát is.

Olyan szórakoztató, informatív és érthető stílusban magyaráz el mindent a szerző, hogy garantáltan megértik majd a kis olvasók. A könyvet Mayer Tamás fantasztikus illusztrációi egészítik ki, ezekből is sok-sok extra információt szerezhetünk.

foxbooks.hu

A szuritól minden kisgyerek fél, különösen akkor, ha nem értik pontosan, miért is kell farkasszemet nézniük azzal az ijesztő tűvel. Segíthet feloldni a félelmüket, ha megértik, mi is annak a szúrásnak a szerepe, és miért van szüksége rá a védekezéshez a szervezetének. Emma királykisasszony is tart az oltásoktól, karakánul el is dönti, hogy őt aztán ne szurkálja senki se. Anyukája nem erőlteti a dolgot, és megegyeznek abban, hogy csak akkor kap szurit, ha ő is szeretné.

"Inkább legyen úgy, hogy amíg nem akarod, addig nem lesz, jó? – mosolygott most már Sári királyné, és Emma beleegyezően bólintott. Végül is ez ugyanaz, nem?"

Csakhogy neki kell ezt megbeszélnie az orvossal, hiszen ez a dolog a védőoltásokkal csakis az ő ügye. Emma rááll az alkura, és meglátogatja Dokit a Tudomnyok Házában. Az udvari gyerekdoki menő kutatóprofesszor is egyben, és csak annyit kér tőle, hogy mielőtt végképp elvetné a dolgot, lapozzák fel együtt a varázskönyvét, és ismerkedjen meg az immunrendszerével.

A kislány megtudja, hogy szupercsapata 6 immunsejtből áll. Mindegyik kész egyéniség, és mindegyiknek más fontosságos feladata van a szervezetében. Elkapni, befalni, eltüntetni! ez a jelszavuk. Ott van például Zaba a neutrofil és Gömböc, a faló sejt, akik mindketten, nos igen, a falásért felelnek.

"Egész nap szúrós szemekkel szuggerálom, hol bukkan föl az ellenség, és amikor végre megvan – vigyorodott el Gömböc -, akkor halkan odalopódzkodok, rajtaütök, foglyul ejtem, és felfalom. Rajongok a szakmámért!"

Aztán ott van Ragacs, a B sejt, aki fegyverkezik, azaz antitestet termel a rosszban sántikáló kórokozók ellen, és a kis asszisztense, Apród, azaz a B-sejt segítő T-sejtVili, az ölő T-sejt, a betolakodó kórokozók kiirtásáért felel. Bonszáj, a dendritikus sejt pedig bacikra és vírusokra vadászik: fülön csípi, felfalja, majd magára ragasztva reklámozza a többieknek az ellenséget.

"Figyelem, Figyelem! A legfrissebb híreink következnek! Ellenség a láthatáron! Így néz ki! Ha ilyen alakkal találkozol, ne kíméld! Üsd, vágd, nem apád!"

Emmát lenyűgözték a kis testőrei, de azért nem adta egykönnyen magát. Hiszen ha a védelmi rendszere valóban ennyire kúl, akkor mi értelme beoltania magát? A könyv második részéből ez is kiderül. Megtudjuk, hogy bármennyire is csodálatosan működik az immunrendszerünk, néha a testőrségnek is szüksége lehet támogatásra. Előfordulhat, hogy akkora a túlerő, olyan erős a támadás, hogy nem győzik, nem elég erősek ahhoz, hogy segítség nélkül legyőzzék a betolakodó ellenséget. Ilyenkor bizony nekik is elkél a muníció és a segítség.

Emma megismerkedik a kórokozók fajtáival és természetükkel is. Megtudja, hogy nemcsak körülvesznek minket, de milliónyit cipelünk magunkkal (kívül és belül is!). Szerencsére a legtöbbjük teljesen ártalmatlan – sőt vannak kifejezetten hasznos bacik is – de sajnos akadnak bőven olyanok, amelyek nagyon megbetegíthetik az embereket. De semmi vész, mert ha odafigyelünk és támogatjuk az immunrendszerünket, nem kell tartanunk tőlük különösebben.

"Te bebaciztál Emma?"

A könyv felhívja a gyerekek figyelmét arra is, hogy milyen sokféleképpen juthatnak be a szervezetükbe a kórokozók. Alapos kézmosás, ugye? Ceruzavég-rágicsálás, körömrágás, horzsolások, zsepi nélkül tüsszentés… Na ugye, hogy ugye? Végezetül Emma az oltások szerepével és funkciójával ismerkedik meg. Kiderül, milyen elven működnek, és hogyan készítik fel az immunrendszerünket a vakcinák a védekezésre. Nézd csak, mi minden került már Emma oltási könyvébe! Ugye szerinted is megéri kibírni azt a pár másodpercnyi fájdalmat az egészségért cserébe?


A szupercsapat egy vidám, olvasmányos és informatív kötet, amely nemcsak szórakoztatja a gyerekeket, de segít legyűrniük a védőoltásokkal kapcsolatos ellenérzéseiket is. Vibók Ildi legújabb gyerekkönyvét Mayer Tamás imádnivaló illusztrációival élvezhetjük.
 

 

 
 


 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót