OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
TE DÖNTESZ - TÖRD A FEJED! (9-12)
TE DÖNTESZ - TÖRD A FEJED! (9-12) : Te döntesz - Legyen, ahogy akarod!

Te döntesz - Legyen, ahogy akarod!

  2018.06.13. 11:13

Kiadó: Manó Könyvek, 2015-2016

A Te döntesz sorozat, avagy  Legyen, ahogy akarod köteteit más-más szerző írta. Ebből kifolyólag a történetek is egymástól függetlenek, így viszont mindenki kiválaszthatja a kedvére valót.

covers_363689Az első könyvben - Béke vagy vége - két gimnazista lány barátsága kerül terítékre, ahol az a kérdés, hogy főhősünk a szívére vagy inkább a barátnőjére hallgasson, ahogy azt eddig mindig is tette?

covers_392200A második könyvben - Pálya vagy dráma - főhőse több területen, a sportban és a színházban is megállja a helyét.
Melyik kapja a főszerepet az életében?
 
covers_410236A harmadik könyvben - Álom vagy valóság -  főszereplője két meghívást kap: egy remek bulira és egy adománygyűjtő estre.
 
Vajon a szívére vagy az eszére hallgasson?

 

Béke vagy vége
 
covers_363689Írta: Kate Welshman
Fordította: Kalapos Éva
Oldalszám: 288

Ally ​Motbey már régóta hagyja, hogy rámenős BFF-je, Cat hozza a döntéseket a barátságukban. Most, a gimiben sincs ez másként, ám egyszer csak Ally meghívást kap az egyik tanárától egy izgalmas latinkurzusra, márpedig Allynek nagyon bejön a latin, legalább annyira, mint az okos és jóképű James.

De képes-e lépést tartani az idősebb társakkal, vagy totálisan leégeti magát James előtt? És mit szól majd Cat, ha rájön, hogy a barátnője ezúttal a saját feje után megy?

Az iskola meghallgatást hirdet a sulimusical szerepeire, és az ambiciózus Cat magától értetődőnek veszi, hogy Ally is vele tart. Pedig hősnőnknek így nem csupán saját botfülűségével kellene megküzdenie, hiszen a musicalben részt vesz Tony is, a fiú, aki tavaly irtó kínos helyzetbe hozta, és akinek még mindig nem bocsátott meg. Vajon képes lesz Ally elkapni a ritmust?

Ebben a fantasztikus, feleletválasztós történetben TE hozol döntéseket Ally helyett, így válik ez igazán a TE sztoriddá! Kövesd a szíved egész végig, de ha mégis meggondolod magad, csak ugorj vissza, és ismerd meg az összes végkifejletet!
 

mostjo.blogspot.com


Habár ez a könyv 10+ éveseknek való, és én már majdnem kétszer ennyi idős vagyok, mégis annyira élveztem!! Imádom az olyan könyveket, ahol az olvasó dönthet bizonyos helyzetekben, ahol a mi kezünkbe adják a döntés szabadságát és a történet alakítását. Így senki nem csalódhat, senki nem mondhatja, hogy bár ne így ért volna véget! Hiszen mi alakítottuk a történetet.

Nagyon tetszett, hogy habár a borító és a cím azt sugallja, mégsem egy tini románcról kellett döntenünk. Nem. Itt arról kellett döntenünk, hogy Ally legyen-e továbbra Cat bábja, és rohanjon utána, mint egy pincsikutya, vagy kövesse a saját álmait. Én az utóbbit választottam, és nem bántam meg. Nem olvastam el a másik változatot, de már az elején tudtam, hogy én biztos nem maradnék még egy ilyen barát mellett, mint Cat.
 
A borító nagyon jól visszaadja a könyv hangulatát, minden elem, ami megjelenik rajta, szerepet kap a könyvben ilyen vagy olyan módon. Nagyon ötletes, figyelemfelkeltő, alig várom a sorozat következő részeit.
 
Ami még nagyon tetszett, hogy nem próbálta meg többnek "eladni" a lányokat, mint amik. Sok tiniregény beleesik abba a hibába, hogy a nagyon fiatal lányokat (esetünkben 9.-esekről beszélünk) olyan tulajdonságokkal ruházzák fel, amik nem jellemzőek rájuk, például kihívó viselkedés, több expasi, alkoholfogyasztás, stb. Tetszett, hogy Ally és Cat olyan kis "esetlenek" voltak, Ally Chris Hemsworth-öt bálványozta, ahogy egy fiatal tinilánynak azt kell. Szóval ez egy nagyon jó, gyerekbarát és realista húzás volt az írónőtől, pirospont érte!

Pálya vagy dráma

covers_392200Írta: Nova Weetman
Fordította: Kalapos Éva
Oldalszám: 288

Ha netballról van szó, Edie Thomas őstehetség, ám eddig csak hobbiból játszott, és hogy együtt lehessen legjobb barátnőjével, Tess-szel. Amikor viszont bekerül az állami csapatba, hirtelen a kézilabda lesz az élete középpontjában…

Edie-nek lehetősége nyílik szerepelni az iskolai Rómeó és Júlia-musicalben, méghozzá Freddy partnereként, akiért ezer éve odavan, így viszont lőttek a helyének az állami csapatban. De vajon valóban a musical-e Edie igazi álma, és megbocsát-e neki Tess, amiért elszúrja élete legnagyobb dobását?

Vagy pedig Edie úgy dönt, irány a csapat, és minden figyelmét a játéknak szenteli, míg csak képbe nem kerül a szexi sportoló, Finn, aki totál elvarázsolja a lányt.

Képes lesz-e Edie a pályán tartani a szemét, vagy teljesen a fiú hatása alá kerül?
sorok-kozott.hu

 

Az alapsztori pofonegyszerű: Edie Thomas őstehetség a netballban, de a színházat is nagyon kedveli. Úgy tűnik, megkaphatja Júlia szerepét, de bekerül a netball állami csapatába is. Döntenie kell, hogy a színházat választja, vagy a sportot a legjobb barátnője oldalán.

Továbbra is nagyon fontosnak tartom, hogy az elsődleges célközönség, tehát a 10-16 éves lányok, vagy akár fiúk elolvassák ezt a könyvet. Nagyon fontos, hogy már fiatal korban tudatosítva legyen, hogy minden egyes döntésünknek megvan a maga következménye. De ebben a történetben nem csak ez volt a lényeg, hanem egy komoly erkölcsi dilemma is.

Elmondása szerint Edie azért netballozott, mert a barátnője is azt szerette, de a szíve a színházhoz húzott. Az első döntési opció pedig rögtön az, hogy lemondjon-e a netballról a színház miatt, mert csak egy fér be az idejébe. Első pillantásra talán triviálisnak hat ez a dilemma, márpedig ha jobban belegondolunk, ez igenis komoly dolog.

Rögtön az első döntésnél el kell gondolkodnia az olvasónak, hogy a szívét kövesse az ismeretlen felé, vagy válassza a biztonságos utat, amit végtére is nem utál annyira. Egy ilyen döntést az életünk számtalan területére át tudunk emelni, és ha már a célcsoport elgondolkodik ezen, és eleve a tudatába vési, hogy meg kell fontolnia miként dönt, át kell gondolnia a pro és kontra érveket, akkor már jól jártunk.

De hogy a sztoriról is meséljek: én a döntések során végig kitartottam a színház és az álmok mellett, és így is kaptam egy érdekes, noha teljesen kiszámítható történetet. A hossz miatt különösebb karakterfejlődésre nem került sor, néhol eléggé untatott a regény, de egyáltalán nem én vagyok a célcsoport, csupán egy kíváncsi megfigyelő.

Beleolvastam a többi lehetőségbe is, alapvetően mindegyik a happy endre, a barátság és a család szeretetére épít, itt-ott felbukkan a pasizási lehetőség is, tehát csupa olyan dolog, ami megmosolyogtathat egy tíz évest. Ez a könyv nem volt olyan élmény, mint A világ legrosszabb gyereke, de nem bánom, hogy elolvastam.

Álom  vagy valóság

covers_410236Írta: Julie Fison
Fordította: Kalapos Éva
Oldalszám: 288

Phoebe Wright és legjobb barátnői, Annabel és Kimmi meghívást kapott az év bulijára! Ám Phoebe-nek rá kell jönnie, hogy a buli épp egybeesik a szívéhez olyan közel álló Vadállatokért Csoport adománygyűjtő moziestjével, és ettől totál kikészül…

1.: Phoebe az adománygyűjtő est mellett dönt, de közben Annabel flörtölni kezd a Vadállatokért Csoport egyik dögös tagjával, Liammel, ami fura érzéseket kelt Phoebe-ben. Oké, Liam irtó jó pasi, de ők ketten csak barátok, nem igaz?

2.: Phoebe úgy érzi, nem hagyhatja cserben a barátnőit, akik odavannak a buliért. Ráadásul Annabel és Kimmi összeismertetik Phoebe-t a Highgrove gimi egyik szívtiprójával, Saiával… de biztosan úgy végződik a buli, ahogy a lányok szeretnék?

 


 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót