OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Február
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
<<   >>
 
TE DÖNTESZ - TÖRD A FEJED! (9-12)
TE DÖNTESZ - TÖRD A FEJED! (9-12) : Kalandos küldetés - Kalandok hősei: Történelemtudomány

Kalandos küldetés - Kalandok hősei: Történelemtudomány

  2018.06.04. 14:09

Kalandos küldetés-sorozat különleges köteteivel a gyerekek egy történet főszereplőjeként élhetik át a kalandot, miközben különféle döntéshelyzetek elé kerülnek.

Az egyáltalán nem hagyományos kiadványban előre-hátra lapozhatnak, alakíthatják a történetet, és a feladatok megoldása közben észrevétlenül fejlődik a tudásuk történelemből.

A köteteket bátran adhatjuk a gyerekek kezébe 5. évfolyamtól kezdve, de a téma iránt érdeklődő kisebbek is meg tudnak birkózni a kihívással.

Timothy Knapman: A római császár nyomában Timothy Knapman: A Minótaurosz labirintusa Timothy Knapman: A lovagi viadal

A titkok kamrája az ókori Egyiptom,
A római császár nyomában az ókori Róma,
A Minótaurosz labirintusa az ókori görögök, míg
A lovagi viadal a középkor világába repítik vissza a gyerekeket.
A köteteket Timothy Knapman írta.

 

A római császár nyomában
 
Timothy Knapman: A római császár nyomábanIllusztrálta: Matteo Pincelli
Fordította: Rusznák György
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 48
 
Ebben a kalandban az ókori Róma életébe nyerhetünk bepillantást:
     vajon sikerül-e találkozni a császárral?
 
A főhős az olvasó maga, aki a kaland során rádöbbenhet, hogy sokkal többet tud történelemből, mint gondolta volna…
 
 
Hogyan kezdj bele a küldetésbe?
Készen állsz egy igazi küldetésre?
Egy olyan kalandra, amely megmozgatja a fantáziádat, felráz, leköt és elgondolkodtat? Akkor ez a könyv neked való!

A római küldetés nem egy átlagos könyv. Nem sorrendben kell olvasni az oldalakat, hanem előre ugorhatsz, és hátra lapozhatsz, ahogy a cselekmény megkívánja. Lehet, hogy eltévedsz útközben, a történet segítségével azonban vissza tudsz térni oda, ahonnan folytathatod a küldetést.

A kaland a 4. oldalon kezdődik. Rögtön az elején döntést kell hoznod, és rejtélyeket kell megoldanod, hogy továbbléphess."

A római császár nyomában című kötet az ókori Rómába kalauzol minket, ahol megint különböző feladatokat kell teljesítenünk ahhoz, hogy eljussunk a császárhoz, és kereket oldjunk a minket üldöző tolvaj elől.

Közben megtudhatjuk, mi az az amfiteátrum, tudtak-e a rómaiak ablakot készíteni, mikor jöhettek be a kerekes járművek a városba, mit jelent a Cave canem felirat, milyen könyveket olvastak a rómaiak, vagy hogy hívják a különböző fegyverekkel küzdő gladiátorokat, és még sorolhatnánk.

A kisokos után minden kötet végén szülőknek és tanároknak szóló tanácsok is találhatók, melyek útmutatóként szolgálnak: hogyan tudnak segíteni gyermeküknek/tanítványuknak a könyvek használatát illetően. Lehet, hogy a kisebbeknek szükségük van a segítségre, de egy tízéves gyerek első perctől kezdve játszva követi az utasításokat, remekül elboldogul szinte minden feladattal. (Baranyai Katalin)

A titkok kamrája

Illusztrálta: Andrea Da Rold
Fordította: Pataki Andrea
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 48

Az ókori Egyiptom titokzatos szokásai a mai napig izgatják a képzeletet. Most az olvasók azt is kipróbálhatják, milyen lehetett abban a korban élni.

Vajon megakadályozhatják a királysír kirablását?

A Kalandos küldetésben semmi sem lehetetlen, hiszen a főhős az olvasó maga!

 

Ebben az ókori Egyiptomba látogathatunk el, a Fáraók völgyében kalandozhatunk, különböző próbatételeket állva ki. Sok kérdésre kell választ keresni, az egyszerűbbektől az egészen bonyolultakig. A legtöbbet a fáraók temetkezési szokásairól és az egyiptomi istenvilágról tudhatunk meg olvasmányos, izgalmas formában. Kiderül, melyik belső szervet hagyták bent a testben a mumifikálás során, milyen eszközzel távolították el az elhunyt agyát, vagy hogy hogyan, milyen kellékekkel ábrázolták Oziriszt, a túlvilág és a halottak istenét.

A hieroglifákról szóló rész kissé elnagyolt, de érthető, hogy a szerző szeretné egyfajta titkosírással színesíteni a barangolást. A könyvek mindegyike szemet gyönyörködtető illusztrációkkal díszített, mindenképpen vonzó a gyerekek számára. Tapasztalatom szerint a sorozat leginkább a tíz-tizenkét éves korosztálynak való.

Lapozgatós könyv – sokak számára a szókapcsolat a Kaland – Játék – Kockázat és Kaland – Játék – Izgalom kiskönyveket jelenti, ahol különleges fantáziavilágban járva találkozhattunk a legelvetemültebb szörnyekkel és ellenfelekkel, majd dobhattunk nekik két kockával…

Az én első hasonló élményem a Rakéta kiadásában megjelent Sherlock Holmes megoldatlan esete című, angol-magyar, kétnyelvű krimikötet volt, amely a Nyomkereső sorozatba tartozott, s az izgalmak mellett a nyelvtanítás volt a deklarált célja.

Nemrég a Delta Vision próbálkozott a M.A.G.U.S-könyvek világának népszerűsítésre a Kalandorkrónikák lapozgatós sorozat beindításával. S a nagy elődök közt muszáj még megemlítenem gyerekkorunk nagy élményét, a Hófehérke az Elvarázsolt Rengetegben című lapozgatós képeskönyvet, amely követte is a Disney-rajzokkal kísért mesét, meg nem is – mindenesetre számomra nagy csalódás volt, hogy akárhogy választottam magamnak kalandot belőle, sose vehettem feleségül Hófehérkét, mindig a királyfi vitte el…

A Napraforgó Kiadó új sorozatának, a Kalandos küldetésnek (azonban más a) célja, mint az eddig felsorolt lapozgatósoknak.

A sorozat 2014-ig megjelent négy darabja a szórakoztatás mellett nem mesélni, nyomozni vagy épp harcolni hív, hanem okos szövegével és szép képeivel a gyerekeknek szóló, játékos ismeretterjesztést tekinti feladatának.

Először nem is értettem, hogyan sikerülhet ez, hiszen aki már vett kezébe lapozgatóst, tudja, hogy képtelenség „kiolvasni”: még akkor sem tudjuk bejárni a könyvben szereplő összes utat és történetvonalat, ha csalunk, rendszeresen visszalapozunk a „Kalandod véget ért.”-től, sose párbajozunk, s mindig a nyerő döntést, a legokosabb lépést próbáljuk meg kiválasztani.

A Kalandos küldetés azonban olyan lapozgatós sorozat, amely szeretettel és élvezetet ígérve hív a világ tényeinek megismerésére, s nélkülözi a lapozgatósok összes frusztráló, elkedvetlenítő tulajdonságát.

Az azonnal kedvenccé vált kötet, az ókori Egyiptomról szóló A Titkok Kamrája az egyiptomi Újbirodalomba vezet el negyven káprázatosan színes, érdekes (és jó illatú) oldalon át. Tanúi lehetünk a fáraó temetési szertartásainak, mumifikálásának, bepillanthatunk készülő, gyönyörű sírjába és természetesen elvetemült sírrablókat is üldözhetünk…(Jolsvai Júlia)

A kalandozás a Királyok Völgyében kezdődik, ahol az olvasónak azonnal döntenie kell, szerinte a sírkamrákban milyen veszély leshet rá: a fáraók átka, vagy skorpiók és kígyók tömege. Ha azonban a rosszat választjuk, nem veszítjük el örökre a jól befejezett kaland lehetőségét, mert a döntés hibás voltának okos megindoklása és egy szemléletes rajzocska megtekintése után a lapozgatás utasításai visszairányítanak bennünket a kezdőponthoz, ahol ismét dönthetünk, immár jól. Így ez a könyv tényleg „kiolvasható”, s az esetleges rossz válaszaink sem megaláztatást vagy végzetes eltévedést hoznak ránk, hanem révükön is új ismeretekkel lehetünk gazdagabbak.

A lapozgatás mégsem csak gépies, mivel egy-egy látványos oldalon négy-öt magyarázat is olvasható különböző témákhoz, így a saját kérdésünk keresésénél mindig figyelni kell a szemléletes kis piktogramokra (amelyek segítségével, mire véget ér a könyv, az egyiptomi írásjelek közül is megtanulhatunk jó párat).

Remélhetőleg a titkosírásfejtés, sírkamraalaprajz-tanulmányozás, találgatás és következtetés, sőt, az istenek meglátogatása után mindenki eljut a győzelemhez és megkapja a dicsőség amulettjét. A szórakoztató, izgalmas, s az Egyiptomról szóló kötetek dömpingjében párját ritkítóan hibátlanul fordított könyvet szülői segítséggel már óvodások is forgathatják: ajánlom mindenkinek bizalommal. (Baranyai Katalin)

A ​Minótaurosz labirintusa

Timothy Knapman: A Minótaurosz labirintusaIllusztrálta: Matteo Pincelli
Fordította: Rusznák György
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 48
 
A Minótaurosz nyomában járva az olvasó - eddigi ismretetit is felhasználva - sok új történetet ismerhet meg az ókori görög mitológiából.

Minótaurosz nem mindennapi mítosza már többek képzeletét megfogta, megnyitva egyfajta rejtélyes lehetőséget Kréta ősmúltjában.

A Labirintust Daidalosz építette, aki készített egy fémembert is bronzból, Talószt, ami a mítosz szerint naponta háromszor járta körbe Krétát, hogy a betolakodókat elzavarja (bár valószínűbb, hogy éppen a Labirintus bejáratát őrizte).

A történet jó, kellően tekervényes, a kérdések legtöbbje két válaszlehetőséges ugyan, de azért olykor tényleg rejtvényszerűek is, nemcsak tudástartalmat célozza meg. A 14-15. oldal tengeri térképe például kimondottan jót, mert gyakoroltatja a térképen haladás közben a jobb-bal irányokat (ami ugyebár nem egyezik meg a könyvolvasási irányokkal), valamint a ki-minek az istennője jelbeszédet.

Két helyen is számrejtvényt ad fel, ahol ugyan tippelhetnénk is, hogy melyik a helyes a két lehetőség közül, de azért pontos számszaki válaszok is vannak.

Más kérdés, hogy nem derül ki, hogy a cél miért is cél, vagyis hogy mire is jó, mire is kell az Aranygyapjú. Mosolyogtam, hogy a megfelelő hajó kiválasztásához filozófusra van épp szükség, de legalább a hátsó kisokos nem lövi le a feltett kérdésekre a válaszokat (pl. van ugyan trójai háború címszó, de nem árulja el, hogy hány évig tartott, merthogy ez a történetbeli kérdés).
 

A lovagi viadal

Timothy Knapman: A lovagi viadalIllusztrálta: Andrea Da Rold
Fordította: Pataki Andrea
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 48
 
Ebben a fordulatos történetben a középkori lovagok életébe tekinthetünk be. Igazi kaland vár az olvasóra, hiszen, miközben beveti történelmi tudását, ő dönti el, merre indul tovább a történetben…
 
Egy lenyűgöző középkori kaland!
     Képes vagy megállni a lábadon a középkorban?
Megnyered-e a lovagi tornát, meg tudod-e menteni a király életét, és el tudsz-e foglalni egy erődítményt?
Vagy legyőz a gonosz báró?

Alakítsd te a történetet, döntsd el magad, hogyan oldod meg a rád váró feladatokat. Meglátod, többet tudsz, mint gondolnád, s még töriből is okosabb leszel!

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót