OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
NYÁRI OLVASMÁNYOK KISKAMASZOKNAK
NYÁRI OLVASMÁNYOK KISKAMASZOKNAK : Abszolút könyvek - Éjszaka az állatkertben

Abszolút könyvek - Éjszaka az állatkertben

Bojti Anna - Éjszaka az állatkertbenÍrta: Bojti Anna
Illusztrálta: Ferth Tímea
Sorozat: Abszolút Könyvek
Oldalszám: 400
Megjelenés: 2019. február 11.

Az Éjszaka az állatkertben főhőse TE vagy, kedves olvasó! Egy éjszaka nem találod a tesódat az ágyában. Nem habozol, útnak indulsz, hogy megkeresd Dodót. Ám arra nem számítasz, hogy az éjszakai állatkertbe érkezel, ahol nyüzsögnek a furcsábbnál furcsább lények...

Beszélgess az utadba kerülő lényekkel, szerezz információkat és értékes tárgyakat tőlük, akárcsak egy kalandjátékban, és mentsd meg a testvéredet! Minden bekezdés végén választhatsz, hogy merre mész tovább és mit kérdezel.

Most te alakítod a történetet!

 

Ám a rejtély nemcsak egyféleképpen fejthető meg: a 400 oldalas könyvön és az állatkert zegzugos útjain sokféleképpen végigmehetsz, különböző tárgyak segítségével oldhatod meg az előtted tornyosuló akadályokat, így egy olvasás során csak egy kis szeletét ismered meg ennek a varázslatos és nagyon vicces éjszakai világnak.

Ezt a könyvet legalább négyszer el lehet olvasni úgy, hogy mindig más részeket fedezel fel benne!

Bojti Anna könyvét a Kaland-játék-kockázat könyvek inspirálták, de azoknál sokkal több lett: óda a budapesti állatkerthez, Alice Csoda­országához hasonló eredeti, humoros, szerethető fantáziavilág, amiben az olvasói kíváncsiság dönti el, hogy merre visz az utunk.
 
Lehet egy könyv egyszerre játék és regény? Bizony hogy lehet!

Sok szülő panaszkodik arra, hogy a kisiskolás gyerekek szívesebben játszanak a gépen, vagy nyomkodják a telefonjukat, mint hogy leüljenek a fotelba, és hosszan koncentráljanak egy könyvre. Ez generációs jellegzetesség, viszont nem kell kétségbeesni! Ugyanis itt jönnek képbe az interaktív regények, melyek éppen reneszánszukat élik, egyre több található meg a Pagony boltjaiban is. Így hát nem meglepő, hogy az Abszolút Könyvek válogatásába is bekerült egy ilyen.

A felcsillanó szemekből arra következtettem, hogy a gyerekeknek nagyon tetszik az ötlet, hogy nem csak passzív megfigyelői lehetnek a cselekménynek, hanem aktívan alakíthatják azt. Itt ez maximálisan teljesül, hiszen az olvasó maga találja ki, merre haladjon a történet, ő hozza a döntéseket és a következményeit is ő viseli. A sok eldöntendő kérdés segít abban, hogy a gyerekeket magába szippantsa a sztori, és észrevétlenül el lehet vele tölteni több órát is.

 
 
Videójáték vagy olvasás?
Hogyan éri el az Éjszaka az állatkertben, hogy ez ne legyen nehéz választás?
 
éjszaka-az-állatkertben-belso1
 

Pálóczi Bence

 

Az idő előrehaladtával folyamatosan változik a gyerekek érdeklődése, amit ma már erősen befolyásol a felgyorsult technológiai fejlődés. Ez a változás természetesen a könyvolvasási szokásokra is hatással van, sokan úgy gondolják, a videójátékok jobban lekötik a gyerekeket. Hogyan szerettethetjük meg velük (újra) az olvasás élményét egy ilyen pörgős, gyorsan változó világban?

A tinédzserkorhoz közeledve a világ egyre nagyobb szeletét tapasztalják meg a gyerekek, így jellemző, hogy ebben a korban már kevesebbet olvasnak, és a videójátékok egyre kidolgozottabb, interaktív történetmesélése nagyobb izgalmakat tartogathat számukra.

Általában ezek a játékok már nem csak egyféleképpen játszhatóak végig, a játékos számos ponton meghozhatja a saját döntéseit, választhat, hogy milyen feladat elvégzésével haladjon tovább a következő szint eléréséhez, milyen utakat járjon be az adott fantáziavilágban, kihez forduljon segítségért, és milyen tárgyak segíthetik az útját. Az elágazó narratívákban rejlő választási lehetőségek a játékost aktív szereplővé teszik, minden választás új választásokhoz vezet, amelyekkel végül a kalandozás végéhez jut.

Ehhez képest a könyvek lineáris történetmesélése másfajta élményt nyújt, az olvasó csak megfigyelőként van jelen. Ám a választási lehetőségekkel teli, strukturált történetépítés a gyerekkönyvekben is megjelenhet, és ez lehetőséget ad arra, hogy az olvasás élményét megszerettessük, újra megszerettessük, hiszen aktív résztvevője lesz az olvasó a történet alakításának, ezáltal kedvet kaphat saját történetei megírására.

Ilyen könyv az Abszolút Könyvek sorozat új tagja, az Éjszaka az állatkertben, Bojti Anna tollából, Ferth Tímea rajzaival.

A könyvben az olvasó a főszereplő, aki eltűnt testvére és Töhötöm, a kissé meggondolatlan víziló után nyomoz a budapesti állatkertben. A sejtelmes és izgalmas éjszakai kaland során az olvasó hozhat meg minden döntést, a 400 számozott történetrészlet mindegyikének végén az olvasónak lehetősége van megválasztani, hogyan folytatódjon a történet: merre vezessen tovább az útja, kikkel beszélgessen a történet folyamán, hogy minél több, megoldást segítő információhoz jusson, milyen tárgyakat gyűjtsön össze az esetleges jövendő feladatok megoldásához, sőt állatkerti kalandját térképen jelölheti - természetesen csak miután megtalálta azt a történetben elrejtve.

Az interaktív élmény hatását tovább növeli, hogy térképen jelölhető a saját döntések által irányított történet, sőt, a begyűjtött, megoldást segítő információkat és tárgyakat a könyvben az erre kijelölt helyen listázni is lehet!

Az olvasó kezében van a döntés, hogy lábnyomok után kutat a hóban, vagy a közeli épülethez indul egy meleg szoba reményében, az állatkert lakóival találkozva kedvesen vagy akaratosan reagál, esetleg elrohan más utakat keresve. Eldöntheti, hogy felhasználja-e az addig begyűjtött tárgyakat a táskájából, ha alkalma adódik rá, és még több száz különböző helyzetben kell döntést hoznia. Sőt, a kalandvágyó olvasók többször is útnak indulhatnak a történetben, hiszen más-más döntések újabb izgalmakhoz vezethetnek az állatkert útvesztőjében.

A saját döntések lehetősége a történetolvasás élményét dinamikussá teszi, a könyv egyenlő félként kezeli olvasóját, így közelebb hozza a gyerekekhez a történetírás és -mesélés izgalmas folyamatát...

Mivel a videójátékokhoz hasonló történetmesélést tapasztalhatjuk meg ebben a történetben, a könyv tökéletes megoldás arra, hogy több képernyőmentes időt teremtsünk a gyerekeknek. A nem lineáris történetmesélésnek köszönhetően az Éjszaka az állatkertben híd a videójátékok világától a könyvekhez, segítségével  a már elkötelezett olvasók is újabb formáját tapasztalhatják meg az olvasás élményének, hiszen részt vesznek a történet alakításában, belekóstolva így az írás folyamatába.

Mindemellett Bojti Anna könyve megmutatja, hogy nem csak egy út vezet a megoldáshoz, az akadályok leküzdésére számos megoldás létezik, és az olvasó dönti el, hogy melyiket választja. Ferth Tímea rajzai pedig megörökítik a sötét, sejtelmes állatkerti világ legfontosabb pillanatait, keretbe foglalják az izgalmas történetet.

Forrás: pagony.hu

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót