OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gyermek és szöveg
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Február
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
<<   >>
 
Első könyves meseszerzők történetei
Első könyves meseszerzők történetei : Pöttöm Pötty és az Ízek Birodalma

Pöttöm Pötty és az Ízek Birodalma

4-8 éveseknek
Tóth Eszter: Pöttöm Pötty és az Ízek BirodalmaÍrta: Tóth EszterH
Illusztrálta: Imelda Green
Kiadó:Könyvmolyképző, 2019
Oldaszám: 96

Az Ízek Birodalma nagy bajba került. Züzüke, a gonosz manó fogságba ejtette a birodalom királynőjét, és ő uralkodik most minden lakója felett.

Ki menti meg őket?

Pöttöm Pötty a dundi és bátor tündérlány nem is gondolja, hogy egy meggondolatlan hencegés micsoda kalandokba sodorja. Züzüke elrabolja Pötty két legjobb barátnőjét, és az Ízek Birodalmába viszi őket. Pötty azonnal a megmentésükre siet. Barátnőit keresve bejárja az egész birodalmat, sok barátot szerez és izgalmasabbnál izgalmasabb kalandokba keveredik.

De vajon sikerül legyőznie Züzükét és megmenteni barátait?
És mi lesz Makrónia királynő sorsa?
 
Tóth Eszter író, dietetikus kalandos útra hív a táplálkozási piramis „országaiba”, ahol játékos formában megismerteti őket az egészséges táplálkozás alapjaival.

 

1. fejezet
Amelyben Pöttöm Pötty bátornak mutatja magát

Pöttöm Pötty a tündériskola legfiatalabb első osztályosa volt. Pötty és a többi tanuló kora reggel, az első méhecske döngicsélésre ébredt. Ezután már repültek is az iskolába, amely a Tulipánmező legszélén, egy ősöreg tölgyfa odvában kapott helyet.

Pötty szerette az iskolát. Az apró osztályteremben Mályva néni, a tündértanítójuk bogárszámtanra, lepkenyelvtanra és tündérirodalomra oktatta őket. De Pötty legjobban a játékórát szerette. Ilyenkor az összes tündérgyerek kisereglett az iskola udvarára, és meg sem állt a móka. Voltak, akik repülőfociztak, mások kergetőztek, vagy bújócskáztak. Pötty a többi tündérkéhez hasonlóan nagyon szeretett játszani. Ugyan nem ő volt a legügyesebb kergetőző, és a fűszálak között is nehezen talált magának búvóhelyet, ez mégsem szegte kedvét. Legjobb barátaival, Pindurral és Bogárkával mindig élvezet volt játszani.

A tündérlánykák ezen a szép, virágillatú napon viszont olyan hangosan kacagtak, és olyan lelkesen hemperegtek a földön, hogy Mályva néni kénytelen volt megszidni őket.

– Lányok, mégis mi ez a hangoskodás? És hogy néz ki a ruhátok? A végén még összekevernek titeket egy rosszcsont manóval.

– Jaj, a manók olyan félelmetesek! – sikkantott fel Pindur, akinek tengernyi szeplő pettyezte az arcát.

– Mályva néni, ne tessék engedni, hogy elvigyenek – porolta le gyorsan a ruháját a turcsi orrú Bogárka. Egészen elsápadt a gondolatra, hogy őt mindenféle manónak nézzék.

Pötty azonban bátran kihúzta magát.

– Ne féljetek, lányok! Ha jön egy manó, majd megvédlek titeket.

– Mégis hogy védenéd meg őket? – lépett oda hozzájuk Berkenye, az osztály legmagasabb tündérfiúja. – Talán rájuk röfögsz, te kövér malacka?

– Ne csúfold Pöttyöt! – keltek azonnal barátnőjük védelmére a tündérlányok.

Pötty szája szomorúan lekonyult. Berkenye és a barátai mindig gonoszkodtak vele, csak mert ő egy kicsit pufókabb volt a többieknél. Mályva néni már többször rájuk szólt, sőt Berkenyét a sarokba is állította, de az a gézengúz még mindig előszeretettel csúfolódott.

Egy dolgot fontos tudnunk Pöttöm Pöttyről. Mérhetetlenül, sőt már-már őrületesen imádta az édességet. Mindegy volt neki, hogy fagyi vagy krémes, habcsók vagy epres torta. Ő mindet szerette, és sosem állt meg egy szeletnél. Az utóbbi hetekben pedig arra jutott, ha annyira szereti a nyalánkságokat, miért is kéne mást ennie? Minden egyéb étel fűrészpor ízt hagyott a szájában. Így végül reggelire, ebédre és vacsorára, sőt még tízóraira és uzsonnára is csak édességet evett.

Hamarosan Pöttöm Pötty különös változásokat vett észre magán. Bár nagyon szeretett játszani, egyre nehezebben tartotta az iramot a többiekkel. A lába hamar elfáradt, és egyre hangosabban szuszogott minden játékóra után. Ruhaméretei is egyre nagyobbak és nagyobbak lettek. Berkenye és a többi tündérfiú pedig egyre többet csúfolta.

A legjobb barátai szerencsére mindig megvédték Berkenyétől. Ezért Pötty nagyon hálás volt, bár szerette volna, ha osztálytársa nem csúfolódna többé vele. De azért ő sem volt egy szerény ibolya, és ha tehette, bizony kiállt magáért.

– Igenis megvédeném őket – húzta ki magát a magas fiú előtt. – Egy manónak se engedném, hogy bántsa a barátaimat.

– Ez nagyon szép tőled, Pötty – dicsérte meg őt Mályva néni, amitől Pötty melle dagadt a büszkeségtől. Berkenye viszont kiöltötte rá a nyelvét.

– Hiszi a piszi! Ha megjelenne egy igazi manó, te bizony reszketnél, mint a gyümölcskocsonya!

Azzal visszaszaladt a barátaihoz. Bogárka kedvesen megsimogatta Pötty vállát.

– Ne törődj vele, a fiúk olyan buták!

– Bizony – értett egyet Pindur. – Egy manónak esélye sem lenne a mi bátor barátnőnkkel szemben.

Pöttynek nagyon jól estek barátnői kedves szavai, azonban nem hagyta nyugodni az érzés, hogy egy kicsit nagyot mondott. Ő is hallotta az ijesztő történeteket a manókról, akik a mocsarakban, padlásokon vagy az ágyak alatt laktak, és mindenféle csínytevéseket követtek el az embergyerekek és a tündérek között. Kitörték a ceruzák hegyeit, megijesztették a szundikáló cicákat, és mindig megkeserítették a tündérek életét. Pötty nem tudta, mit is tenne, ha valóban találkozna egy manóval. De úgy gondolta, ha Pindur és Bogárka mindig megvédik Berkenyétől, neki is meg kell tennie ugyanezt.

 

2. fejezet
Amelyben Pöttöm Pöttyre nagy feladat vár

Másnap reggel Pötty a legpirosabb tulipán tövében várakozott. Minden nap itt találkozott a három barátnő, hogy együtt menjenek az iskolába. Ám ezen a reggelen valami furcsa történt. Bogárka és Pindur késtek. A méhecskék már elzümmögték a nyolc órát, de a két tündérlány nem volt sehol. Pötty kezdett aggódni. Mi történhetett? Hisz a barátnői sose késtek. De akkor hol járnak?

Pötty már indult volna, hogy megkeresse őket, mikor a feje fölött hangos pukkanás hallatszott. Pötty összerezzent, és felkapta a fejét.

A különös hang egy lánykától származott, aki a tulipán egyik rikító, piros szirmán üldögélt. Pötty még sose látott hozzá hasonlót. Kantáros szoknyát és sárga ingecskét viselt, két copfba fogott, barna haja tüske módjára meredezett ki a feje búbjáról. Sárga szemével kihívóan meredt Pöttyre, aki önkéntelenül is behúzta a nyakát.

Amikor a lányka ezt meglátta, hátravetett fejjel hangosan felkacagott.

– No, lám! Hol van az a nagy bátorságod, gömböcke? Nem azt mondtad, hogy te nem félsz a csúnyabúnya manócskáktól?

Pötty végre megértette. Tehát ezért volt olyan furcsa a felette üldögélő leányka. Hiányoztak a hátáról a csillogó tündérszárnyak. Akkor ő csakis egy manó lehetett.

– Ki vagy te? – kérdezte Pötty.

– Züzüke vagyok, a legrettegettebb manó kerek e világon. De te nem félsz tőlem, ugye?

– Nem bizony! – szegte fel az állát Pötty. Igyekezett nagyon bátornak látszani, de belül reszketett, mint a nyárfalevél. Remélte, hogy Züzüke nem veszi észre. A manó sárga szeme összeszűkült.

– Hallottam, hogy tegnap azzal kérkedtél a kis barátaidnak, hogy megvéded őket.

– Igen, így van! De mit akarsz tőlem? Én nem bántottalak téged.

– Én sem akarlak bántani, gömböcke, de nagyon felbosszantottál. A manók nem tűrik, hogy ne féljenek tőlük. Azért élünk, hogy a gyerekek ne merjenek egyedül maradni a sötétben, és a tündérek ne kérkedjenek ilyen felelőtlenül, mint te!

Pötty nagyon megijedt ezektől a szavaktól. Legszívesebben hazamenekült volna a tündérmamájához, de Züzüke sárga szemétől a lába a földbe gyökerezett. A manó hátradőlt a tulipánszirmon, és kedélyesen folytatta:

 – Hallottalak tegnap az iskolaudvaron, és úgy határoztam, hogy meg kell tanulnod a manók milyen félelmetesek.

– Nem értem – motyogta Pötty. – Mit akarsz tőlem?

– Azért jöttem, hogy meghívjalak a birodalmamba.

– A birodalmadba? – értetlenkedett Pötty. – A manóknak nincs saját birodalmuk, csak amit elvettek a tündérektől.

– Úgy ám! – nevetett fel gonoszul Züzüke. – A Hetedhét Íz Birodalma a legpompásabb, leggyönyörűbb hely, amit el tudsz képzelni. A királynőjét fogságba ejtettem, így az egész birodalom az enyém lett. Az ott élő buta tündérkék pedig azt teszik, amit mondok.

– Ez szörnyű! – sikkantott fel Pötty. – Miért csinálod ezt?

– Mert manó vagyok, és a manók gonosz dolgokat művelnek. Akkor meglátogatsz a birodalmamban?

– Sajnálom, de iskolába kell mennem. A barátaim és a tanító néni már nagyon várnak.

– Tényleg! Ez a legmókásabb az egészben! A barátnőid már nálam is vannak, és téged várnak, hogy megments őket.

– Micsoda? Pindur és Bogárka a birodalmadban vannak? – akadt el Pötty szava, és azonnal szörnyű képek záporoztak a szeme előtt, ahogy a kedves barátnői félnek és reszketnek egy parányi cellában. Pedig megígérte, hogy megvédi őket! És ezt is fogja tenni.

– Rendben, Züzüke, elmegyek a birodalmadba, de csak ha elengeded a barátnőimet.

– Abban mi lenne a vicces? – pattant fel Züzüke, majd csettintett a nyelvével. Abban a minutumban egy díszes aranykapu tűnt fel Pötty előtt. Ajtószárnyait arany szőlőindák, borsó- és bab-füzérek meg gabonakalászok díszítették. Pötty ámulva nézte a díszes kaput. Ez vezetne a Hetedhét Íz Birodalmába?

– A birodalmam hét kisebb országból áll – magyarázta Züzüke. – A barátaid ott vannak az egyikben. Keresd meg őket, és ha megtalálod, ígérem, hogy mindhármatokat hazaengedem. Mit szólsz, dagika? Vagy talán mégsem vagy olyan bátor, mint amilyennek mondod magadat?

 – Nem engedem, hogy bántsd őket! – toppantott húsos kis lábával Pötty.

Valójában nagyon félt, de Pindurt és Bogárkát még jobban féltette. Miatta kerültek ekkora kalamajkába. Meg kell keresnie és haza kell vinnie őket. Züzüke nem állíthatja meg! Ezzel a mély elhatározással Pötty belépett a Hetedhét Íz Birodalmába.

 

  

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót