OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
SEGÍTŐ - FEJLESZTŐ KÖNYVEK KISKAMASZOKNAK
SEGÍTŐ - FEJLESZTŐ KÖNYVEK KISKAMASZOKNAK : Szuper vagy! Turbózd fel az önbizalmad!

Szuper vagy! Turbózd fel az önbizalmad!

  2020.05.17. 15:23

 
Írta: Matthew Syed
Illusztrálta: Lindsey Sagan, Toby Triumph
Fordította: Kertész Edina
Kiadó: Manó Könyvek, 2019
Oldalszám: 160

Ez a könyv megmutatja, hogyan építsd fel az önbizalmad és hogyan aknázd ki a benned rejlő lehetőségeket. A kötet szerzője, a kétszeres olimpiai bajnok asztaliteniszező, Matthew Syed híres emberek példáin keresztül mutatja be, hogy a tehetség nem velünk született adottság, hanem sokkal inkább a rengeteg gyakorlás eredménye.

Kemény munkával és kitartással, de leginkább a fejlődési szemléletmód elsajátításával ugyanis bárki elérheti a céljait.  A szerző gyakorlatias éleslátással és pozitív hozzáállással szól a gyerekekhez, segítve, hogy rugalmasan kezeljék, ha hibáznak, és sikeres, boldog felnőtté válhassanak.

 

Hihetetlen könyv. Nem tudtam letenni, mintha a magam útját olvastam volna, hiszen én sem voltam kimagasló tehetség, sőt. A “Szuper vagy !” az igazi tehetségről szól. Arról, hogy merj változni és fejlődni, keresd meg a saját inspirációd, légy nyitott, viszont sose fogod megúszni a kemény monoton munkát sem. Újra az jut eszembe, ami mindig a fejemben jár. Nekünk inspirátorokra, és nem influencerekre van szükségünk. Ha hagyjuk, hogy ez a könyv inspiráljon minket, akkor bármit elérhetünk. Ahogy Buzz Lighyear is mondta a Toy Storyban:

“A Végtelenbe és tovább”. Trunk Tomi

„Emlékszem, amikor gyerekként a mesék világából egyre inkább az olyan kötetek felé kezdtem fordulni, amelyek a mindennapi életre nyújtanak jól használható ötleteket. Belegondolok, milyen jó lett volna, ha már akkor olvasom ezt a művet!

Nagyon jól használható módszereket lehet benne találni arra, hogy miként váljunk azzá, akik lenni szeretnénk. Nem hiteget, elárulja, hogy ez az út sokszor nehéz is lehet. Felnőttként is élvezettel forgattam, a hozzá tartozó feladatgyűjteményt is be fogom szerezni.”

Magyarósi Éva, képzőművész, animációs rendező ajánlásával október hónap könyve Matthew Syed: Szuper vagy!

Turbózd fel az önbizalmad, és elérhetsz (szinte) bármit!

„Sok szempontból könnyebb lenne az életünk, ha ugyanazt gondolnánk a világról, mint a barátaink. Ha ugyanazok lennének a félelmeink és elképzeléseink, mindig mindent ugyanúgy csinálnánk és nem tudnánk hibázni. Ez azonban nagyon unalmas lenne.

A helyzet az, hogy mindannyian egyediek vagyunk. Máshogy nézünk ki (nem számítva azt az esetet, amikor jó ötletnek tűnt, hogy ugyanolyan Shrek-zöld-igen zöld-kardigánt vegyek a Marks and Spencerben, mint amilyen a barátomnak is van). Úgy gondolkodunk és viselkedünk, mint senki más, és mindannyiunkban megvan a lehetőség arra, hogy szuperek legyünk.

Ha egyre jobbak leszünk valamiben, és megbarátkozunk azzal, hogy így több figyelem irányul ránk, nagyobb lesz az önbizalmunk, ami pedig végül oda vezet, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben.”

 
 
 
 
Kiss Orsi
 
Hogyan lesz az átlagos gyerekből szuper gyerek?
 

A siker a szerencsén múlik, a tehetség pedig velünk született tulajdonság? Matthew Syed, a Szuper vagy! című könyv szerzője szerint korántsem. Az egykori kétszeres olimpiai bajnok asztaliteniszező a saját és más ismert személyiségek példáján mutatja be a tizenéves gyerekeknek, hogy a céljaik kitartással és rengeteg gyakorlással elérhetőek. 

Ki gondolta volna, hogy Michael Jordan majdnem 300 vesztes meccset tudhatott maga mögött kosárlabda-karrierje során, J. K. Rowlingot pedig számos kiadó visszautasította, mielőtt elfogadták volna a Harry Potter kéziratát? Amikor a sikeres emberek teljesítményét nézzük, nem gondolunk arra a rengeteg kudarcra és küzdelemre, ami a sikerhez vezető utat kövezte. Holott a kudarc a kemény munka természetes velejárója, és az, hogy sikeresek lehetünk-e valamiben, nagyrészt azon múlik, milyen a szemléletmódunk.

Carol Dweck, amerikai pszichológus a fiatalok gondolkodásmódját kutatva felfigyelt rá, hogy a szemléletmódunk akadályozhat illetve segíthet is a siker elérésében. Az úgynevezett rögzült gondolkodásmód (az angolban fixed mindset) szerint a képességeink születésünktől fogva adottak és előre meghatározottak. Rögzült gondolkodásmóddal az emberek – köztük gyerekek – nagyjából 40 százaléka rendelkezik, és olyan, gyakran hallott gondolatok kapcsolódnak ehhez a szemléletmódhoz, mint például „nem vagyok jó matekból”, „nekem ez úgysem sikerül”, „nem vagyok igazán jó semmiben”. Ez a fajta szemléletmód könnyen kialakulhat a környezet visszajelzései alapján, ám a jó hír, hogy megváltoztatható.

Az úgynevezett fejlődő gondolkodásmód (más fordításokban fejlődési szemléletmód, angolul growth mindset) abban segít, hogy a kudarcokat legyőzendő akadálynak lássuk, és tudjuk, hogy a képességeink fejleszthetők. Ez a szemléletmód már gyerekkorban elsajátítható. Ebben lehet a gyerekek segítségére a Szuper vagy! című könyv, amely számos híresség példáját hozza fel arra, hogy a tehetség nem velünk született tulajdonság, hanem egy képesség, ami rengeteg gyakorlással kialakítható. Mozartról például szeretjük azt gondolni, hogy csodagyerek volt, aki már a tizedik születésnapja előtt remekműveket alkotott. Született zseninek gondoljuk, aki előtt nyitva állt a zenészi pálya. Ám érdemes azt is tudni, hogy az apja ugyancsak zenész és előadóművész volt, valamint tanár is, aki hároméves korától fogva intenzív zenei nevelésben részesítette a fiát. Így a kis Mozart mögött hatéves korára 3500 órányi gyakorlás állt. Remekművét, a 9. zongoraversenyt huszonegy éves korában komponálta, már felnőttként, rengeteg gyakorlással és munkával a háta mögött.

Serena Williams teniszbajnok, David Beckham futballista, a Brontë-nővérek példája ugyancsak segít megérteni, hogy a siker nem a DNS-ünkben van kódolva, hanem kemény munka eredménye. A tehetségnek emellett olyan összetevői vannak, mint a hit, a kitartás, az önbizalom, az erőfeszítés, a tanulásra való képesség, a nyitott elme és a kudarcból való felállás képessége.

Különös fontos ez a gondolat ma, amikor még nem tudjuk, a mai gyerekek nagy része milyen szakmában fog dolgozni, hiszen ezek a szakmák még nem léteznek. Az iskola nem készíti fel a jövőbeli adathalászokat, nukleáris gyógyászati technikusokat, űrpszichológusokat vagy Python programozókat a rájuk váró kihívásokra, amelyekhez olyan fontos készségekre lesz szükségük, mint a rugalmasság, kreativitás, az újrakezdés képessége és a folyamatos tanulás – összességében a fejlődő gondolkodásmód.

Míg a Szuper vagy! című könyv a fejlődő gondolkodásmóddal ismerteti meg a gyerekeket, addig a hozzá tartozó gyakorlófüzet, amely a Szuper vagy! Próbáld ki! címet viseli, abban segít, mire érdemes fókuszálni, mit kell gyakorolni és mihez lehet kezdeni, ha nehézségek adódnak a cél eléréséért folytatott küzdelemben, legyen ez a cél táncfellépés, sportmérkőzés vagy akár egy ötös dolgozat. Megmutatja, hogyan tűzhetünk ki célokat, megismertet a feladatmegoldás technikáival – például azzal, hogy érdemes kisebb lépésekre bontani a célunkat –, és segít megérteni azt is, hogy a célok eléréséhez sokszor egy egész segítő csapatra van szükség, beleértve a szülőket, az edzőket, a tanárokat és a barátokat is, akik visszajelzéseket adhatnak, így segítve az önismeretet.

A kudarc és a siker váltakozásáról Kiss Gergely olimpikon a következőket mondta:

0614_szupervagy_fb.jpg

Forrás: Könyves blog

foxbooks.hu

Átlagos, vagy szuper gyerek vagy? Nem is tudod igazán, ugye? Segíthetek? Természetesen szuper vagy! Hogy honnan tudom? Mert mindaz, ami ahhoz kell, hogy élsportoló, feltaláló, vagy übermenő énekes legyél, az már most is benned van! A szupersztárok ugyanis nem születnek, szupersztárrá válni kell. Kíváncsi vagy, mi a titkos recept? Nos a módszert elárulja Matthew Syed: Szuper vagy! című nemzetközi könyvsikere. Felkészültél?Turbózd fel az önbizalmad, és elérhetsz (szinte) bármit! Egy próbát megér, nem igaz?

"A végtelenbe, és tovább! " (Toystory)

Szuper vagy! segít a gyerekeknek, hogy valóra váltsák az álmaikat. A szerző inspiráló és felemelő könyve közvetlen, és humoros módon mutatja meg olvasóinak, hogy hogyan bízzanak önmagukban, és küzdjenek a céljaikért. A könyv végigmegy a sikerhez vezető út legfontosabb állomásain, de mesél a hullámvölgyekről, nehézségekről, az akadályok leküzdéséről, sőt a bukásokról is.

"A nevem Matthew. Néhány éve én lettem a brit nemzeti bajnokság győztese. Még az olimpián is én képviseltem Nagy-Britanniát, ami azért megér egy pacsit, igaz?"

Matthew Syed brit nemzeti pingpong bajnok, aki az olimpián is képviselhette hazáját. Hát igen, aki őstehetség, az bármit elérhet, igaz? De Matthew Syed saját bevallása szerint koránt sem volt őstehetség, csak egy átlagos gyerek, aki mindezt kemény munkával és kitartással érte el. Nem született pingpongütővel a kezében, és a gyilkos szerváját is csak a rengeteg gyakorlásnak köszönhette.

Csak nagyon elfoglalt vagy, igaz?

A könyv egyik erőssége, hogy a gyerekek humoros és laza nyelvezetén, az ő nézőpontjukból adja át mondanivalóját. Pont úgy, és azt fogalmazza meg, ahogyan ők is érezhetnek. Sport, leckék, otthoni és iskolai elvárások. Lógni a barátokkal, csetelni… – mindenben a maximumot adni nagyon nagy kihívás. Talán sok is, újabb már nem fér bele. Na de mi van akkor, ha egy olyan lehetőséggel találkozol, ami megváltoztathatja az életedet? Pont amivel az átlagosból Szuper Gyerek lehetsz? A szerző arra biztatja olvasóit, hogy legyenek nyitottak, adjanak esélyt az új dolgoknak. Ha eléjük toppan egy lehetőség, ne habozzanak, vágjanak bele. Tegyenek egy próbát, és ne szegje kedvüket, ha nem sikerülne minden elsőre. Legyenek kitartóak, hiszen ha nem teszik, életük nagy lehetőségét halaszthatják el.

Hogy mit tesz egy Szuper Gyerek, ha valami nem sikerül neki? A képlet egyszerű: megpróbálja újra, és újra, és újra, és újra, és újra, és újra, és újra, és újra, és újra, és újra, és újra, és újra, és újra, és újra, és újra, és újra, és újra… Kis lépésekkel előre. Hiszen minden egyes ráfordított percében, óráról órára ügyesebbé válik tőle. Végül talán (egészen biztosan) meg fogja kedvelni a dolgot, sőt élete egyik legnagyobb élménye lesz!

"Átlagos voltam. Egy nagyjából okés gyerek, de nem volt semmilyen jele, hogy valaha is profi sportoló lehetek. Semmi, ami azt sugallta volna, hogy Szuper Gyerek vagyok."

A szerző a saját példájával arra biztatja a gyerekeket, hogy szőjenek bátran hatalmas álmokat. Vegyenek elő egy papírt (most!), írják le, mit szeretnének elérni, és gondolják végig lépésről lépésre, mit kell tenniük azért, hogy megvalósuljon, amit elképzeltek. Ha pedig kitűzték a céljukat, adjanak bele mindent, hozzák ki magukból a legjobbat, merjenek hibázni és soha, de soha ne álljanak meg.

"Nem vallottam kudarcot, csak volt 10 000 alkalom, amikor nem vált be az elképzelésem." Thomas Edison

A könyv szerint nem kell attól tartanunk, hogy valamit nem tudunk elérni. Egyszerűen csak meg kell tenni az első lépést, el kell indulnunk az úton. Rá kell találnunk az önbizalmunkra, és meg kell küzdenünk a kihívásokkal, mert csak így érhetjük el mindazt, amit az élet nekünk tartogat. A kitartás és a kemény munka pedig biztosan meghozza a gyümölcsét. Gyerekfejjel sokszor csak a jéghegy csúcsát, a sikert veszik észre másokon. Látják, hogy valakinek tökéletes hangja van, nagyszerű tehetsége, alkata a sporthoz, vagy szuper agya a matekhoz. Matthew Syed szerint, aki azt állítja, hogy mindezt gyakorlás nélkül, magától érte el, az bizony hazudik. Minden laza szervában, minden tiszta hangban órák százai és ezrei vannak.

Mi tart vissza?

De most tényleg. Matthew Syed szerint sokszor a saját gondolataink akadályoznak és tartanak vissza minket a sikertől, és arra biztat, hogy lépjünk tovább rajtuk. Példákkal is bemutatja, hogy melyek lehetnek a leggyakoribb gondolatok, amikor kilépünk a komfortzónánkból – és egyúttal igyekszik is átlendíteni ezeken a gyerekeket. Ilyen például a félelem, hogy bénának tűnünk, vagy esetleg, hogy szerintünk mindenki jobb nálunk. Esetleg úgy gondoljuk, hogy a kemény munka másoknak való… Ismerős valamelyik?  De gyakran kerülhetünk önbizalomválságba is, pl. a nyilvános beszédeknél. Pedig a szerző szerint, ha nem kerüljük el a kihívásokat és minél többször gyakoroljuk azt, ami nehezen megy, annál kevésbé lesznek ezek a dolgok félelmetesek.

"A folyamatos erőfeszítés – nem pedig az erő vagy az intelligencia – a kulcs a bennünk rejtőző lehetőségek kiaknázásához." Winston Churchill

A Szuper vagy! könyv kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy a gyerekek megismerjék – és ha kell átformálják – a gondolkodásmódjukat. Elmagyarázza, mi az a rögzült gondolkodásmód, és milyen hibákhoz, végül kudarchoz vezethet, és hogy hogyan érhetünk el a fejlődő gondolkodásmóddal sikereket.

"A fejlődő gondolkodásmód azon a meggyőződésen alapul, hogy az alapvető tulajdonságaidat erőfeszítések által fejlesztheted." Carol Dweck pszichológiaprofesszor

A rögzült gondolkodásmódú gyerek például kijelenti, hogy “nem jó” valamiben, a fejlődő pedig azt, hogy “még nem jó, de ha gyakorol, sokkal jobb lehet”. Egyikük azt mondja, hogy “béna vagyok”, még a másik, hogy “nem gyakoroltam eleget”. Az agyunk csodálatos, és tanulékony. Mi emberek pedig gyakorlással képesek vagyunk mindig jobbak és jobbak lenni. Csak így tökéletesíthetjük a tudásunkat. Legyen szó nyelvtanulásról (beszélj!), sportról (gyakorolj olyanokkal, akik jobbak nálad!) vagy akár egy nyilvános beszédről. A hatékony gyakorlás előre mozdítja a teljesítményt minden esetben.

"Tényleg azt gondolom, hogy a bajnok nem a győzelemről ismerszik meg, hanem arról, hogy képes-e felállni, ha veszít." Serena Williams

A könyv időről időre bemutatja a híres veszteseket is, ezzel is példát mutatva a gyerekeknek. Steve Jobs, J.K. Rowling és Jay-Z… – nem könyvelnéd el őket vesztesnek, igaz? Pedig a sikerhez vezető út hosszú és rögös volt mindegyiküknek. Életútjuk nagyszerű példa arra, hogy a hibáinkból tanulnunk, erősödnünk kell, és az akadályok semmiképp sem téríthetnek el minket.

A Szuper vagy! egy lelkesítő és nagyon motiváló kiadvány, amelynek minden iskolás polcán ott a helye. Matthew Syed könyve inspiráló, humoros és letehetetlen. Megtanítja a gyerekeket arra, hogy legyenek céljaik és tartsanak ki az álmaik mellett. Arra buzdítja őket, hogy merjenek kilépni a komfortzónájukból, higgyenek önmagukban és dolgozzanak keményen. (Menyivel jobb mindezt egy laza sráctól hallani, mint tőlünk, szülőktől, nem igaz?)

 

 


 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót