OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
SEGÍTŐ - FEJLESZTŐ KÖNYVEK KISKAMASZOKNAK
SEGÍTŐ - FEJLESZTŐ KÖNYVEK KISKAMASZOKNAK : Infografika - Einstein

Infografika - Einstein

  2020.05.21. 00:34

 
Brian Clegg - Infografika - EinsteinA legnagyobbak élete infografikákban
 
Írta: Brian Clegg
Fordította: Molnár Csaba
Kiadó: BOOKLINE Könyvek, 2019
Oldalszám: 95

Az Infografika sorozat teljesen új megközelítéssel mutatja be a világ legnagyobb gondolkodóit és művészeit. A kötet az ötven legérdekesebb és legfontosabb adatra, gondolatra, jellemzőre és eredményre fókuszál, s ezeket könnyen érthető és látványos infografikákon tárja elénk.

A legtöbben tisztában vannak vele, hogy Albert Einstein (1879-1955) zseniális fizikus volt, aki kidolgozta az általános relativitás elméletét, és megalkotta a világ leghíresebb egyenletét (E=mc2). De azt már jóval kevesebben tudják, hogy három különböző állampolgársággal rendelkezett, megjósolta a fekete lyukak létezését, megmagyarázta az ősrobbanást, szeretett hegedülni, és nem volt hajlandó zoknit viselni.

Az Infografika- Einstein segítségével közérthető és mutatós infografikákon keresztül fedezhetjük fel Albert Einstein munkásságát és a tudós mögött rejlő embert.
"Amikor már néhány ábra alapján is felismerünk egy tudóst, egyúttal arra is rájövünk, hogy a kutató és elméletei milyen mélyen beépültek a kultúránkba és a köztudatba."

 

muveszetnyelve.blogspot

Rövid tartalomról újfent nem tudok írni, csak annyit, hogy a mű Einstein viselt dolgairól szól, vagyis az életéről, a munkásságáról és a fizikáról valamennyire. Négy nagyobb, plusz pár kisebb egységre bomlik a kötet tartalma úgymint Élete, Világa, Munkássága és Öröksége, amelyben a címhez a szerző a megfelelő részben fejti ki az adott témát színes oldalakon, kreatívan, ahogyan azt már megszokhattuk a Kahloban is.

Az Élete c. egységben írja le Brian Clegg a tudós életének mérföldköveit, infografikákkal bemutatva a születést (idő, hely), a világ 1879-es helyzetét és a családját, a korai éveit. Az itteni infók valahogy annyira nem lettek kedvenceim, úgy voltam vele, hogy jó, jó elolvasom, de úgyis az a legizgalmasabb számomra még most is, ami a munkásságon belül található, de nem szaladok ennyire előre, meglesz még ennek a helye. Az egységben innentől izgalmasabb adatok jönnek, egyrészt a tudósokból álló zenekaron nagyon mosolyogtam, a Fénysugár nyomában részen pedig néztem, mert nem emlékeztem, hogy ilyenről bármikor lett volna szó a fizika órákon - jó mondjuk lehet nem emlékszem minden adatra, mert a tanítása és tanulása nem a legizgibb, bár még lehet több haszna van, mint irányjelzőt tenni a BMW-re - de nagyon tetszett (és tetszik) az egyidejűség gondolatkísérletéről szóló történet, ez az egyik kedvencem a kötetből. A Felnőttkor és a Szabadalmi hivatal számomra pedig azért érdekes, mert Einstein egy olyan helyen dolgozott, ahol mások már feladták volna a karrierjüket, ő viszont meglátta a lehetőséget arra, hogy alkothasson kísérleteket, tanulmányokat és talált időt a gondolkodásra. Ez - a reménytelen helyzetből előnyt kovácsolni - engem mindig tisztelettel tölt el.

Ezután kapunk egy tematikus térképet azzal az infóval, hogy hol járt anno a tudós, a halálát és az alábbi képet, ahol az agyak méreteit hasonlítják össze:

https://2.bp.blogspot.com/-xX2eCdAvlHI/XfX_3LtSBFI/AAAAAAAAaPI/6KQrYW8taWkSQ1GN6FRpMr77aXFaIbdqACK4BGAYYCw/s1600/04.jpg
Izgalmas kérdés
Nem tudtam fotózni, mert nem szerettem volna, hogy sérüljön a példányom, így inkább kerestem egy képet.
 

A Világa egy fokkal másabb, mint az előző, mert itt már belemerülünk a fizika alapjaiba és azt mutatja meg, hogy Einstein és még páran hogyan változtatták meg a klasszikus fizikát és indították útjára a modern részét egy kicsit bővebb magyarázattal. Sok téma jelenik meg a lapokon, többek között az, hogy a 20. században milyen tudományos felfedezések kerültek elő és különösen figyelemfelkeltő a Tudomány és vallás rész, ahol megmutatja egyes tudósok hogyan álltak az isteni kérdéshez. Számomra innen a legérdekesebb az atombombával való kapcsolata volt, szörnyű, de mégis izgalmas részek ezek.

A Munkássága inkább a szakmai életrajzra koncentrál a megfelelő ábrákkal, illetve a tanulmányait veszi górcső alá és összehasonlítja Bohr-ral. Azért itt már kapjuk a jót erősen, mert a fizikából bőven kijut kezdve A molekulák létével, folytatva A kvantumelmélet alapjain át a Speciális és Az általános relativitáselméletig, na de még egy kis modellezés is belefér, már ha a világegyetemet nézzük és egy kis csipet Kvantum-összefonódás adja az ízét igazán ennek az egységnek, de persze érthetően magyarázva.

Nem írom, hogy nekem szól ez az egész rész, de elvoltam vele, mert felidézte azt az időszakom, amikor még csillagász akartam lenni (igen, olyan is volt, azt hiszem három foglalkozás érdekelt nagyon anno: író, csillagász, pszichológus) és innen volt a földrajz iránti szeretetem, amit az egyetem sikeresen legyilkolt. Na de vissza a kötetre! A méretarányok mutatása nekem mindig jól jön, egyúttal a színekkel együtt sokkal hatásosabb ez a fajta ismeretátadás, én még a tankönyveseket is szorgalmaznám, hogy álljanak át az ilyen típusú szemléltetésre, ahogy itt történik. Plusz valahogy itt jobban átjött az oldalak és infók szemléltetésénél használt színek jelentése, mint a Kahlo esetében, talán azért, mert a művész sokat használt belőle és színesebbek az ottani oldalak? Ki tudja.

"Egy dolgot tanultam meg hosszú életem során: hogy a teljes tudományunk, ha a valósághoz mérjük, primitív és gyermeki. És mégis, ez legdrágább kincsünk."

Az Öröksége az, ahol a kapott díjait láthatjuk. Külön tetszett A tudomány családfája, ahol Clegg hangsúlyozza azt, hogy Einstein kutatásaira mások is hatottak és ez egy emlékállítás számukra.
Ha kedvenc egységet kell választanom, akkor ez az, amit kiválasztanék A GPS és a relativitás és A vonakodó kvantum miatt. Az előbbi ugye a címéhez hű és a GPS témával foglalkozik, a második pedig a kvantumelmélet gyakorlati alkalmazására hoz példát.


Összességében nagyon tetszenek ezek a kiadványok és szerintem a tudás átadásának kevesebb jobb módja van az infografikák alkalmazásánál. A Kahlo és az Einstein hasonló szerkesztettség alapján épül fel és mindkettőre jellemző az érdekesség. Külön nagyon nem tudok mást írni az Einsteinről, mint elődjéről, maximum annyit, hogy Kahlo életéről többet lehetett írni, míg a tudóst egy kicsivel másabb módon közelítették meg. Csak ajánlani tudom, jó ismeretterjesztő mű mindkét kötet! 

 

 


 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót