OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
SEGÍTŐ - FEJLESZTŐ KÖNYVEK KISKAMASZOKNAK
SEGÍTŐ - FEJLESZTŐ KÖNYVEK KISKAMASZOKNAK : Greta vagyok

Greta vagyok

  2020.05.23. 12:47

 
Írta:  Valentina Giannella
Illusztrálta: Manuela Marazzi
Fordította: Weltler Ildikó
Kiadó: Móra Könyvbkiadó, 2019
Oldalszám: 128

Ismerd meg Greta Thunberget, a kamasz lányt, aki egymaga majdnem kétmillió kortársát vitte az utcára egy péntek reggel Sydney-től San Franciscóig, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy közös összefogással hogyan változtathatjuk meg a visszafordíthatatlannak tűnő klímaváltozást.

"Itt mindenki Greta".

 

Ez egy új, világméretű közösségvállalást fejez ki. Egy félelmet nem ismerő lány felébresztette és megjelenítette egy egész nemzedék lelkiismeretét, s ma már fiatalok százezrei vallják a tudományosságnak, a Föld tiszteletben tartásának és a környezeti egyensúly megóvásának egyetemes elveit. „Nem reményre van szükségünk, hanem cselekvésre. Ha cselekszünk, csak akkor reménykedhetünk újra.” – Greta Thunberg aktivista, az alternatív Nobel-díj kitüntetettje, a Nobel-békedíj jelöltje, 16 éves.A tudományos kutatásokra és statisztikai adatokra támaszkodó könyvből megérthetjük, milyen folyamatok mennek végbe a bolygónkon.

Mit jelent az éghajlatváltozás? Milyen következményekkel jár a jelenben és főleg a jövőben? Mit kell tenniük a kormányoknak, és mit tehetünk mi azért, hogy feltartóztassuk a folyamatot?

Rövid fejezetekkel, naprakész adatokkal és remek illusztrációkkal ez a könyv tudományosan pontos, mégis közérthető látleletet ad ama tíz és száz év közötti olvasóknak, akik meg akarják ismerni Greta, a fiatalok és a kutatók szigorú intelmeinek okait. Nélkülözhetetlen információkat kapunk ahhoz, hogy kezelni tudjuk az általános kételkedést, felkészülten és eltökélten, követve a Green Nation mozgalom értékeit: a tudományt, az igazságosságot és az elkötelezettséget.

"Kevés olyan könyv van, amely jó szívvel ajánlható (tizenéves) gyereknek és felnőttnek egyaránt, a Greta vagyok, ilyen. Ha mindenki megismeri a fenntartható jövőről azt, ami ebben a könyvben benne van,és legalább a felét mától el is kezdi alkalmazni, radikálisan megnő az esélyünk egy élhető bolygó fenntartására. Helyenként ijesztőek a tények, de mégis optimista a tartalom: ha fejet hajtunk a fiatalok lendülete és tettrekészsége előtt és alkalmazzuk azt a tudást, amit a tudomány kínál, felemelt fejjel nézhetünk a jövőbe."

Ifj. Chikán Attila, az ALTEO Nyrt. vezérigazgatója. A fenntarthatóság iránt elkötelezett szakember a témába vágó blogot is vezet Chikansplanet néven.

Leonardo DiCaprio találkozott Greta Thunberggel

"Greta és a hozzá hasonló fiatal aktivisták miatt pozitívan látom a jövőt. Megtiszteltetés volt találkozni vele. Megbeszéltük, hogy támogatni fogjuk egymást azért, hogy egy élhetőbb bolygót teremtsünk a következő generációnak"

 
"A „Greta vagyok” hiánypótló könyv, hisz fiataloknak, szülőknek egyaránt könnyen érthető módon, gördülékenyen helyez képbe minket a témában /ez önmagában bravúr ebben a műfajban!/, és a mindennapokba átültethető tippekkel segít, hogy ne csak a szánk járjon. Olvasásra, cselekvésre fel, hisz mindannyiunkban ott szundikál egy kicsi Greta, hagyjuk, hogy felébredjen, s általunk is jobb legyen a világ!"

Kucsinka Gabriella, Hangák – Zöldre érett nők közösségének alapítója

Fenntartható könyv a fenntarthatóságról gyerekeknek

 

port.hu

Greta mesél

November elején jelent meg a Móra Kiadó gondozásában a Greta vagyok című könyv, amely gyerekek számára is érthetően mutatja be a klímaváltozás hátterében álló folyamatokat. Ismerd meg Greta Thunberget, a kamasz lányt, aki egymaga majdnem kétmillió kortársát vitte az utcára egy péntek reggel Sydney-től San Franciscóig, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy közös összefogással hogyan változtathatjuk meg a visszafordíthatatlannak tűnő klímaváltozást.

Egy svéd kamasz lány kellett ahhoz, hogy az egész világ néhány napig ugyanarra fókuszáljon: az éghajlatváltozásra. Figyeltünk, hallgattunk, bólogattunk, és utána a legtöbben visszaültek az autójukba, megvették a következő fast fashion ruhadarabot, amit sosem fognak hordani, és vacsorára benyomtak egy szaftos hamburgert. Mi a hiba? Hallottuk az üzenetet, csak nem értettük meg. Az, hogy beszélünk az éghajlatváltozásról, kevés! Eljött a cselekvés ideje.

De mit is kéne tenni pontosan?

Ebben segít a Móra Kiadó legújabb könyve, a Greta vagyok, ami 10 éveseknek is érthető módon mutatja be a klímaváltozás folyamatát, következményeit, és azt, mit tehetünk akár már ma, hogy megállítsuk.

Az éghajlatváltozásról több mint 30 éve beszélünk. A probléma az, hogy jobbára csak beszélünk. Az emberiség egyre gyorsuló ütemben éli fel a Föld erőforrásait, évről évre egyre korábban jön el a Túlfogyasztás napja, a határnap, amikorra elfogyasztjuk a Föld adott évre elegendő erőforrásait. Ez 2019-ben a Global Footprint Network adatai szerint július 29-én következett be.

Egyre többen ismerik a biodiverzitás, globális felmelegedés, éghajlatváltozás, kihalási hullám, üvegházhatás, megújuló energia fogalmakat, de csak kevesen teszik fel a kérdést, tehetnek-e ők valamit.

Mi, felnőttek napjainkig úgy gondoltuk, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos fontos kérdésekbe nekünk nincs beleszólásunk, azt majd elintézik helyettünk a nemzetközi szervezetek, a kormányok, a nagyvállalatok, a szomszéd vagy valaki más.

Sokan beszéltek nyilvánosan a környezetvédelem és a környezettudatos gondolkodás fontosságáról, közöttük sok tinédzser is. Greta Thunberg azért különleges, mert ő arra helyezte a hangsúlyt, milyen fontos – mondhatni a legfontosabb – az egyén személyes felelőssége.

Többé nem várhatunk arra, hogy majd a szennyezőbb, gazdagabb, nagyobb hatalmú országok elintézik helyettünk. Nekünk személyesen kell tájékozódnunk, és cselekednünk saját szintünkön.

Greta Thunberg egy határokon átívelő közösségvállalásra szólít fel, ami a tudomány jelenlegi állása szerint az egyetlen lehetséges megoldás az éghajlatváltozás megállítására.

Valentina Giannella, a Greta vagyok szerzője, 2019. márciusában egy klímatüntetés után határozta el, hogy könyvet ír a klímaváltozásról. Olyan kérdésekre akart választ adni, amiket a saját gyerekei is feltettek neki, és amiket világszerte millió és millió gyerek tesz fel a szüleinek napjainkban:

Mit jelent az, hogy globális felmelegedés, üvegházhatás, fosszilis tüzelőanyagok? Mi a biodiverzitás és a fenntartható fejlődés? Ki figyeli a Földön zajló változásokat? Melyek a szavahihető források? És mit tehetek én?

A könyv címét egy, a tüntetésen látott tábla felirata adta: „My name is Greta – Greta vagyok”. Ez a könyv központi üzenete is: most mindenki Greta, mindannyiunknak cselekednie kell, ha el akarjuk kerülni a ránk leselkedő katasztrófát.

A könyv tudományos megalapozottsággal és kellő közvetlenséggel mutatja be az éghajlatváltozás megértéséhez szükséges fogalmakat. 10 év feletti gyerekeknek, szülőknek, nagyszülőknek és pedagógusoknak is kiváló alapot jelent a téma megvitatásán túl a cselekvéshez is.

Mesterházy Mónika - Életszépítők

 

„Nem reményre van szükségünk, hanem cselekvésre.” Greta vagyok – Egy új zöldnemzedék kiáltványa

A 16 éves svéd tinédzser, Greta Thunberg százezrek, milliók példaképe szerte a világon. Környezetvédelmi aktivistaként fiatalok tömegeit képes mozgósítani. Közszereplőként szinte minden lépéséről beszámol a közösségi médiában; bő fél éve indított Facebook oldalát több mint 2,6 millióan követik jelenleg.

Nemrég, a környezetvédelem másik híres és népszerű élharcosa, Leonardo Di Caprio osztott meg az Instagram oldalán Gretával közös képeket. A következőket írta a fotók alá: „…Greta Thunberg korunk egyik vezetőjévé vált. (…) Remélem, hogy Greta üzenete mindenütt felhívja a világ vezetőinek a figyelmét arra, hogy lejárt a tétlenség ideje…”

Elképesztő „karrier” Grétáé. Döbbenten néztük sokan, amikor a 2019. szeptemberi New York-i klímacsúcson az USA elnöke, Donald Trump egyszerűen átnézett rajta, majd cinikus hangvételű véleményt posztolt róla a Twitterre: „igazán boldog fiatal lánynak tűnik, aki alig várja, hogy eljöjjön a fényes, csodálatos jövő.” Greta a klímacsúcson keserű, szenvedélyes beszédet mondott; a felvétel végigsöpört az interneten, de nemcsak az elismerés hangjai váltak hangosabbá, hanem a róla szóló negatív vélemények is. Nehéz elhelyezni őt, valóban, főleg azoknak, akik nyitottak az összeesküvés elméletekre és/vagy klisékben gondolkodnak.

Hogyan kezdődött?

Greta és a húga művészcsaládba született. Édesanyjuk operaénekes, édesapjuk színész-producer. A szülőknek hamar szemet szúrt, hogy egyik gyermekük sem átlagos; szellemi képességük meghaladta az átlagot, ám mindkettejüknél magatartászavarok mutatkoztak, Greta nem találta a helyét a gyerekek között, a húgának pedig indulatkezelésben mutatkoztak nehézségei. A család gyakran úton volt az anya munkája miatt. A sajátos nevelési igényű lányok érdekében az apa lemondott a karrierjéről. Greta végül komoly étkezési zavarok miatt került kórházba – nem bírt enni -, s a vizsgálatok során született meg a diagnózis: Asperger-szindróma. Amikor Greta először hallott a klímaváltozásról, a tények sokkolták. Ezerszer feltette a kérdést: „Hogyan tudják az emberek ugyanúgy élni az életüket, mint addig?” „Miért nem veszik komolyan fenyegetettséget a világ vezetői?” Beleásta magát a témába, majd 2018. augusztusában sorsfordító lépésre szánta el magát: kiült a svéd parlament elé, kezében egy táblát szorongatva: „Iskolai sztrájk az éghajlatért.” 20 napig ült az országház előtt, és felfigyeltek rá. Néhány hét leforgása alatt vált híressé, így indult a #SchoolStrikeForClimate mozgalom.

„Nem reményre van szükségünk, hanem cselekvésre.”

„Jelenjetek meg minden péntek reggel a vezetőitek hivatala előtt. Követeljétek, hogy a változás azonnal kezdődjön el!” „Szeretném, ha pánikba esnének! Olyan pánikba, amilyet én mindennap érzek.” – hirdette Greta vehemens erővel.

És elkezdődtek világszerte a #FridaysForFuture megmozdulások; kétszázhetven ország csatlakozott, főként fiatalok. A 2019. március 15-i első világméretű sztrájk során mintegy ezerhétszáz város 1,6 millió diákja vonult az utcára… Valami elkezdődött.

Nem lehet most még látni, hogy Greta sikertörténetet ír-e, de a szerepvállalása, és a hatás, amit kivált, példátlan. Ha a sikert ezzel mérjük, sikertörténet az övé. Miért ne hinnénk, hogy neki nem ez a fontos?

Tényezővé vált. Az édesanyja által írt memoár nemrég jelent meg a magyar könyvesboltokban, Ég a házunk címmel. A leírtak kétségtelenül árnyalják a Gretáról alkotott képet; érdekes olvasmány. Más kérdés, hogy nálam nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Most pedig a kezemben tartom Valentina Giannella gyerekeknek, fiataloknak írt könyvét, melynek címe: Greta vagyok – Egy új zöldnemzedék kiáltványa. 128 oldalas, Weltler Ildikó fordította, a Móra Kiadó gondozásában jelent meg, Manuela Marazzi illusztrálta.

Következetesebb, mint az életrajzi kötet, nem csapong, jól felépített koncepciót követ. Bár gyerekeknek íródott, a felnőttek számára is hasznos olvasmány. Alapfogalmakat magyaráz el közérthetően. Olvashatunk benne az éghajlatváltozásról, a fenntartható fejlődésről, a fosszilis tüzelőanyagokról, a megújuló energiákról, az ivóvízről, a hulladék-újrahasznosításról, a műanyagról, a biodiverzitásról, környezetbarát étrendről stb. A 18. fejezetben hasznos honlapokat is felsorakoztat a szerző. A könyvben foglaltak tudományos tényeken alapulnak, de nem untatja az olvasót, a tartalom olvasmányos, könnyen befogadható.

Részletek a könyvből

Ha továbbra is ilyen mértékben bocsátunk szén-dioxidot a légkörbe, ahogyan most tesszük, ennek az évszázadnak a végére a Föld legalább 3 Celsius-fokkal melegebb lehet, mint az iparosodás előtt volta. Ekkora léptékű felmelegedés pedig szélsőséges éghajlatváltozást okozhat. Amazónia 5,5 millió négyzetkilométeres területének például mintegy a fele eltűnne. A világ egyes térségeiben sokkal gyakoribb hőséghullámok söpörnének végig, máshol pedig pusztító időjárási jelenségek sújtanák a lakosságot: aszályok, áradások, a tengerek átlagos vízszintjének emelkedése pedig arra kényszerítené a világ partvidékein élő embermilliókat, akár egész nemzeteket, hogy elvándoroljanak. (…)

A párizsi egyezményt, amelyet 2015 decemberében fogadtak el, és amely 2016 végén lépett hatályba, 195 ország írta alá. Az egyezmény előírja, hogy 2020-tól olyan, szén-dioxid-kibocsátást csökkentő intézkedéseket vezessenek be, amelyekkel elérhető, hogy a globális felmelegedés 2100-ig ne lépje túl a 2 Celsius-fokos felső határt az iparosodás előtti időszakhoz képest. Emellett az optimális szintet 1,5 Celsius-fokban határozza meg. Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület, az IPCC a vizsgálatai során arra a következtetésre jutott, hogy 1,5 Celsius-fokos határon belül tartva a globális felmelegedést, csökkenthető az ember és a természet sebezhetősége, vagyis a károk jóval mérsékeltebbek lennének a 2 Celsius-fokos növekedéshez képest.

A tudomány álláspontja szerint teljesen nullára kellene leszorítanunk a szén-dioxid-kibocsátását 2030-ig. Vagyis most azonnal oly mértékben kellene csökkentenünk a fosszilis tüzelőanyagot felhasználását, hogy 11 év múlva a teljes gázkibocsátás egyenlő legyen a légkör, az erdők és a szén-dioxidot lekötő technológia által elnyelt szén-dioxid mennyiségével.

Korlátozó törvényekre, ezek következetes betartására lenne szükség, melyek büntetik a fosszilis tüzelőanyagok használatát. Emellett új technológiákat – megújuló energiaforrások használatát – kellene elősegíteni, az embereknek változtatniuk kellene régi szokásaikon, megállítani a túlfogyasztást, takarékoskodni az energiával, tiszteletben tartani az élelmiszerkészletek igazságos elosztását stb.

Az egész bolygó társadalmi és gazdasági jóléte a környezetvédelem alapfeltétele.

„Csakis a demokrácia menthet meg minket, a tudománnyal és a fiatalok közötti együttműködéssel karöltve.”

 

 


 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót