OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
SEGÍTŐ - FEJLESZTŐ KÖNYVEK KISKAMASZOKNAK
SEGÍTŐ - FEJLESZTŐ KÖNYVEK KISKAMASZOKNAK : Titkok szigete

Titkok szigete

  2020.05.26. 10:14

 
TOP50 - 2018
Ian Friel - Helen Friel - Titkok szigeteÍrta: Helen Friel - Ian Friel
Illusztrálta: Helen Friel
Fordította: Nyuli Kinga
Kiadó: Scolar, 2018
Oldalszám: 62

„Ez a könyv úgy veszi föl a versenyt gyerekeinkre zúduló digitálisingercunamival, hogy közben nem erőlködik. Játszik veled, megmozgatja az elmét, kényezteti a szemet, és mindemellett szórakoztat.” D. Tóth krisztina

Mentsd meg a Hoakes-szigetet! Henry Hoakes rendkívüli szigetén beszélő állatok várják a látogatókat. Henry azonban nyomtalanul eltűnt, és egyedülálló vidámparkja veszélyben van - meg kell állítani az aljas üzletembereket, akik le akarják rombolni. Ez a füzet segíthet kideríteni, mi történt Henryvel...

Oldd meg a fejtörőket, és keresd a nyomokat! Készen állsz életed legnagyobb kalandjára? Ne késlekedj! Csak te segíthetsz!


 

„Ez a kiadvány úgy veszi föl a versenyt az alfa- és Z generációs gyerekeinkre zúduló digitális ingercunamival, hogy közben nem erőlködik.

Játszik veled, megmozgatja az elmét, kényezteti a szemet, és mindemellett szórakoztat.”

titkok-szigete-belso2

A zsűri laudációja

Megkülönböztetett figyelmet érdemelnek azok a gyerekeknek készülő nem irodalmi kiadványok, amelyek a gyerekek interaktivitására is számítanak. A Titkok szigete nem csupán a narratív keretbe illeszkedő fejtörő- és kalandjáték-sorozata miatt izgalmas, hanem jó példaként szeretnénk kiemelni az alkalmazott grafikai szempontból is kreatív, egységes, minőségi megjelenést. A limitált színpaletta (piros-világoskék-sötétszürke), a kontúros grafikák, szitanyomatot idéző illusztrációk mellé plusz vizuális effekt a mellékelt piros objektívlencse. A feladatokon át kibontakozó történetszál többféle szövegtípust és stilisztikai formát alkalmaz, és nagy örömünkre szolgál, hogy a kiváló fordítás sem ismer kompromisszumot.

titkok-szigete-belso4

 

Pálvölgyi

Kalandjáték otthon: zseniális fejtörők a Titkok szigetében

Manapság nagyon kedveltek a különböző szabadulószobák, amelyek általában pincékben kialakított valósághű helyszínekkel várják a kalandot és izgalmakat keresőket. Vannak Sherlock Holmes-os, Harry Potteres, kalózos vagy akár időutazós tematikájúak is. A kisebb korosztály számára azonban még nem lepték el a feladatmegoldó szobák a piacot. Nekik és akik inkább a jó meleg nappali oltalmában szeretnék kipróbálni magukat egy izgalmas és kacifántos rejtély megoldásában, ajánljuk a nemrégiben megjelent Titkok szigete című kalandjátékot.

A kiadvány igazán úttörőnek számít a maga nemében. Találkozhattunk már könyvekkel, amelyekben szabad döntésünk alapján lapozhattunk más-más oldalakra, hogy ezzel befolyásoljuk a történet menetét, itt azonban ennél sokkal többről van szó… A legjobb ha rögtön bele is vágunk a kalandba! A játékban segítségünkre lesz egy izgalmas térkép, egy nagyon különleges piros nagyító és saját feladatmegoldó képességünk. Minden oldalpáron egy feladatot fogunk kapni és ennek megoldása után egy iránytű mindig mutatni fogja nekünk, hogy a térképen épp merre kell haladnunk. Szükségünk lesz ceruzára is, hogy utunkat jelölni tudjuk és minden számunkra fontos információt lejegyezhessünk.

titkok-szigete-belso1

A kaland úgy kezdődik, hogy hírt kapunk a híres Hoakes-sziget vidámparkjának tulajdonosa, Henry Hoakes eltűnéséről. Az eset nagy veszélybe sodorhatja az egész sziget létét, így küldetésünk létfontosságú az ott élő állatok számára. Megismerkedünk Ritával, a jegesmedvével, aki rövid instrukciókat ad a kezdéshez és az első oldalpáron bemutatja a játék menetét. Az első fejtörőt meg is oldja helyettünk, hogy lássuk miről is lesz szó a továbbiakban. Jelen esetben matematikai műveletek jeleit kell beírni a megfelelő helyre, hogy az így kapott számítások helyesek legyenek. Ezek sorrendje pedig az iránytű északi pólusán elhelyezkedő jelekkel egyezik meg, így már tudjuk is, hogy merre kezdjük meg utunkat. A következő oldalakon Rita nem túl vidám előéletéről tudhatunk meg információkat, amelyek akár még jól is jöhetnek majd a folytatásban. A leírás végén jön az újabb fejtörő.

titkok-szigete-belso3

Egy órát láthatunk, piros színű nagymutatóval a kilencesen, kék színű kismutatóval a hatoson. Alatta pedig egy piros és egy kék négyzet, közöttük egy szorzásjellel. A mellette elhelyezkedő iránytű pólusain pedig számok. Északon 54, délen 55, nyugaton 56, keleten pedig 53. Ha az óramutatók állását jelző számokat beírjuk a négyzetekbe és alkalmazzuk a szorzást, az 56-os számot kapjuk. Így utunk most nyugatra vezet. Ott azonban rettenetes híreket kapunk. Henryt eltűnése után hat évvel hivatalosan is elhunytnak nyilvánították. Így a Greenshore Megyei Tanács lehetőséget kapott a földterület megvásárlására, amit a vidámpark fenntartása helyett egy hatalmas luxusingatlan felépítésének helyének szán. Mindenképpen cselekednünk kell! Utunkat állja azonban a következő logikai fejtörő. Ennek megfejtését most nem közöljük, de annyit segítünk, hogy nem kell hozzá két focicsapatnyi ember, hogy megoldhassuk…

Mire számíthatunk még?

A történet során találunk majd kulcsokat, rejtelmes zászlókkal megjelölve; megtudhatjuk, hogy Henry nagy titkot rejtegetett; lesz morzékkal írt titkos üzenet, lesz fejvesztve menekülés gazfickók elöl, és közben behatóan megismerhetjük az állatkert kedves lakóit is. Mindent érdemes lesz nagy figyelemmel elolvasni, bármire bármikor szükségünk lehet majd a rejtély megoldásához. Fontos, hogy az apránként csepegtetett információkat elraktározzuk és a megfelelő időben és helyen össze tudjuk majd rakni azokat egy egésszé.

Vérbeli kalandjátékról van itt szó, rengeteg információval, kitalálni és megfejteni valóval. Az oldalakon leveleket, fotókat, számlákat, újságcikkeket, hirdetéseket, reklámokat találunk, amelyek mind-mind a történet részei és segítségünkre lehetnek a nyomozás során. Nagyon jó a könyv humora, olyan feliratokkal mint

B&O Komptársaság: Viszonylag biztonságosan a világ körül, vagy Icipici takarítók: Nincs túl kicsi munka, csak túl nagy, vagy pedig: Időutazó Központ: Zagyváld össze a tér-idő kontinuumot, kerüld el a pestist!

A játék nagyon izgalmas, fordulatos, előre meg nem jósolható kimenetelekkel. Remek szórakozás lehet akár az egész családnak egyszerre. Ha pedig a fejtörőkben elakadnánk valahol, a megoldások a könyv végén megtalálhatók. Ajánljuk mindenkinek aki szereti az izgalmakat, kalandokat és szeretne kipróbálni egy nem szokványos detektív történetet. A könyv sikerén felbuzdulva biztosan fognak a jövőben megjelenni hasonló kiadványok, de jelenleg a Titkok szigete az úttörő ebben a még nagyon nem szokványos műfajban.

Forrás: foxbooks.hu

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót