OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
SEGÍTŐ - FEJLESZTŐ KÖNYVEK KISKAMASZOKNAK
SEGÍTŐ - FEJLESZTŐ KÖNYVEK KISKAMASZOKNAK : Az óra rejtélye

Az óra rejtélye

  2020.05.26. 16:39


"Eredetileg egyszeri alkalomnak szánta a közös meseírást Berg Judit és Kertész Erzsi, de a két író annyira egy húron pendült, hogy A négy madár megjelenése után úgy döntöttek, nem állnak le egyetlen könyvnél, és mindenképp lesz folytatás. Ez a kötet lett végül Az óra rejtélye, melyben Kiki és barátja, Gerda egy újabb rejtély nyomába ered. A gyerekek ugyanis egy rejtélyes üzenetet kapnak, a talány megfejtésében pedig nagy szerepet játszik majd egy óra meg egy Albinus mesterként emlegetett idegen." (konyves.blog.hu)
 
Írta: Berg Judit, Kertész Erzsi
Illusztrálta: Bernát Barbara
Kiadó: Pozsonyi Pagony, 2018
Oldalszám: 224

Berg Judit és Kertész Erzsi nagy sikerű, közösen írt detektívregényének második része, Az óra rejtélye ugyanolyan letehetetlenül izgalmas, vicces és sejtelmes, mint a Négy madár titka – hajrá, ifjú olvasók, ifjú nyomozók!

Egy furcsa és rejtélyes levél, egy titokzatos műszer és sok sok-kérdés: Vajon ki az az Hogy kerülhet veszélybe az idő? Ki írta a levelet?
 
És ez még csak a kezdet... de ahhoz persze elég, hogy hőseink, Kiki és Gerda megint nyomozni kezdjenek.
Feltűnik egy rejtélyes kalapos hölgy, egy piros sportkocsi, egy furcsa árnyék – Gerda pedig fogságba kerül. 
A gyerekeknek miden okosságukra, bátorságukra és vagányságukra szükség lesz, hogy segítsenek, és megelőzzék a legnagyobb bajt...

 

A Szívünk rajta Rád talál kategóriájában szereplő kötet, Berg Judit: Az óra rejtélye című könyve szuper jó kalandtörténet kiskamaszoknak!

A szerzőpáros újabb hatalmas rejtéllyel nyitja a második részt, Az óra rejtélyét, Kiki elképesztő nyomozói képességeiről ugyanis sokan tudomást szereztek, talán még olyanok is, akiknek nem kell kellett volna. Hőseink ezúttal is egy különös találmány után kutatnak, Kiki ugyanis rejtélyes levelet kap:
 
„Kedves Kiki!
Úgy kérek tőled segítséget, hogy nem mondhatom el, mi a baj, sőt, saját magamat sem mutathatom be.
De baj van, nekem elhiheted. A műszer rossz kezek közé került…”
 
Vajon ki küldte a levelet és mi lehet ez a műszer? Honnan ismeri Kikit ez a rejtélyes alak? Lehet, hogy ez az egész csak egy rossz vicc? Mire Kiki észbe kapna, már össze is csaptak a hullámok a feje felett, és egy újabb nyomozás kellős közepén találja magát.
 
Amellett, hogy a könyv a detektívregények minden kritériumát teljesíti, Berg Judit és Kertész Erzsi még egy nagy adag misztikummal, és természetfeletti elemekkel fűszerezi meg a történetet, és ez az átkötés azok számára is izgalmassá teszi, akik a fantasztikus, mesei elemekkel átitatott kalandokat szeretik, és azok számára is, akik a hétköznapi hősökkel tudnak inkább azonosulni.
 
Az első részhez képest nagy szerepet kapnak Gerda nyomozói képességei is, ott ugyanis sokáig csak Kiki szemszögéből ismerjük a történetet. Gerda karakterének kiemelése fontos, hiszen ebben a szerepben végre nem csak egy lány, aki arra vár, hogy megmentsék, hanem ő maga is aktív szerepet vállal: annak ellenére, hogy elrabolják, hatalmas lelkiereje és bátorsága a szorult helyzetben is megmutatkozik, és sorfordító a szerepe a történetben. Nekem személy szerint ez tetszik a legjobban a második részben: fiúknak és lányoknak is bátran ajánlható olvasmány, amiben Kiki fiú létére nem fél bizonytalan lenni, és Gerda nem fél cselekvő szerepet vállalni.
 
A történetben jelentős szerepet kap a logikus gondolkodás, következetesség: ahogyan az első részben, úgy Az óra rejtélyében is követhető a szereplők gondolkodásmódja, minden esetben magyarázatot kaphatsz arra, hogyan jutott Kiki és Gerda az adott következtetésre, és emlékeztet arra, hogy ha a hétköznapi ismereteidet jól használod fel, az még a legbonyolultabbnak tűnő ügyeket is segít felgöngyölíteni. Figyelj a részletekre, használd jól az internetet, ne félj kérdezni! Ezek a tanácsok a sorok között vannak elrejtve, és az olvasó a szereplőkkel együtt gondolkodva sajátítja el ezeket a módszereket, amelyek hosszú távon az életben is hasznos háttértudást jelentenek majd.
 
Ha szereted a csavaros történeteket, Az óra rejtélyének ott a helye a polcodon: két mindenre elszánt iskolás, egy láthatatlan alak, néhány elvetemült gazfickó, és egy óra, amely nem csak mutatja az időt… kell ennél több egy felejthetetlen kalandhoz?
 
 

pagony.hu

Hogyan segít a krimi?

Egy jó krimi mindenkit odabilincsel a karosszékhez, legyen szó könyvről vagy filmről. De mik azok a műfaji sajátosságok, amik ennyire élvezhetővé teszik, és hogyan segít abban, hogy megszerettessük a gyerekekkel az olvasást?

Már az ókori irodalomban is felfedezhetünk néhány krimijellemzőt, de az angol irodalom legnagyobb alakja, Shakespeare is dolgozott olyan elemekkel, amelyeket az utólagos műfajelemzők tipikusan a krimihez párosítanak. Bár a bűnügyi regény sokáig kizárólag a ponyvairodalomhoz tartozott, Poe után szárnyra kapott, és a magasirodalom részévé vált. Mi az, ami miatt a kevésbé irodalomértő ember is ennyire szerette, és mi az, ami miatt megragadta a szépírók fantáziáját is? És hogyan jön ez a gyerekirodalomhoz?

A krimi és a mese számos ponton összekapcsolható. Egyik fő jellemzője, hogy élesen elhatárolja a jót és a rosszat, és ez a különválasztás a gyerekek számára is könnyen feldolgozható, hiszen a mesében is így van. Le kell győzni a tűzokádó sárkányt vagy a gonosz boszorkát, és meg kell menteni az ártatlanokat vagy meg kell küzdeni a királyságért. Ez össze is kapcsolja egy másik jellemzővel: nemes a cél, a főszereplők mindig az igazságért küzdenek, amihez sok-sok akadályon átgázolva jutnak el. Így van ez a krimiben is: mindig egy bűnügy felderítése a fő motiváció. Az olvasó könnyen azonosul az igazságért harcoló főszereplővel, mert a történet egy olyan intellektuális kalandba vonja be, ahol a nyomozóval együtt, elrejtett utalásokból, apró mozaikdarabkákból próbálja kirakni a nagy egészet és összekötni a szálakat. És a jó krimi éppen ettől igazán nagyszerű: úgy rejti el a sorok között a megoldást, hogy az utólag visszagondolva logikus, érvekkel alátámasztható, mégis váratlan fordulat, hiszen rengeteg apró részlettel tereli el a figyelmet, és a legvalószínűtlenebb nyomok vezetnek a végkifejlethez.

Természetesen a krimi része a borzongatás is, amelyet egy biztonságos fotelből, a saját szoba meghittségében él át az olvasó, és a könyvből kikukkantva a megnyugtató valóságba tér vissza. A különös rejtélyeket és megoldhatatlannak tűnő feladványokat pedig a gyerekek is szeretik, és sokszor számottevően ügyesebben találják ki a megoldást, hiszen a fantáziájukat kevésbé köti gúzsba a korábbi olvasmányok tapasztalata.

Nem véletlen tehát, hogy rengeteg nyomozós könyv készül gyerekeknek, a tavalyi év magyar sikere azonban vitathatatlanul A Négy madár titka volt, melyet Kertész Erzsi és Berg Judit közösen írtak. A két szerző nem csak az olvasók számára garantálta a talányokat, hanem egymást is fejezetről fejezetre lepték meg a történet alakulásával.

Az első részben Kiki nyomoz barátja, Gerda után, aki nem sokkal dédnagyapja után maga is eltűnt. A feszes tempójú regényben észre sem veszed, és máris Kikivel nyomozol, titokzatos szövegek jelentését fejted fel, elhagyatott házakba lopózol be, és meglepő módon még az ornitológia iránt is érdeklődni kezdesz, holott előtte sosem gondoltad volna, hogy „a veréb nem közönséges madár. Szerencsére Kiki segítségére siet Ibolya néni is, a korát meghazudtolóan fürge és találékony takarítónő, aki az ornitológus dédpapa legfőbb bizalmasa, és tudtán kívül a legnagyobb titkok őrzője is – nélküle Kiki és Gerda talán sosem találkoznának újra, és a féltett titkok is rossz kezekbe kerülhetnének.

A szerzőpáros újabb hatalmas rejtéllyel nyitja a második részt, Az óra rejtélyét, Kiki elképesztő nyomozói képességeiről ugyanis sokan tudomást szereztek, talán még olyanok is, akiknek nem kell kellett volna. Hőseink ezúttal is egy különös találmány után kutatnak, Kiki ugyanis rejtélyes levelet kap:

„Kedves Kiki!

Úgy kérek tőled segítséget, hogy nem mondhatom el, mi a baj, sőt, saját magamat sem mutathatom be. De baj van, nekem elhiheted. A műszer rossz kezek közé került…”

Vajon ki küldte a levelet és mi lehet ez a műszer? Honnan ismeri Kikit ez a rejtélyes alak? Lehet, hogy ez az egész csak egy rossz vicc? Mire Kiki észbe kapna, már össze is csaptak a hullámok a feje felett, és egy újabb nyomozás kellős közepén találja magát.

Amellett, hogy a könyv a detektívregények minden kritériumát teljesíti, Berg Judit és Kertész Erzsi még egy nagy adag misztikummal, és természetfeletti elemekkel fűszerezi meg a történetet, és ez az átkötés azok számára is izgalmassá teszi, akik a fantasztikus, mesei elemekkel átitatott kalandokat szeretik, és azok számára is, akik a hétköznapi hősökkel tudnak inkább azonosulni.

Az első részhez képest nagy szerepet kapnak Gerda nyomozói képességei is, ott ugyanis sokáig csak Kiki szemszögéből ismerjük a történetet. Gerda karakterének kiemelése fontos, hiszen ebben a szerepben végre nem csak egy lány, aki arra vár, hogy megmentsék, hanem ő maga is aktív szerepet vállal: annak ellenére, hogy elrabolják, hatalmas lelkiereje és bátorsága a szorult helyzetben is megmutatkozik, és sorfordító a szerepe a történetben. Nekem személy szerint ez tetszik a legjobban a második részben: fiúknak és lányoknak is bátran ajánlható olvasmány, amiben Kiki fiú létére nem fél bizonytalan lenni, és Gerda nem fél cselekvő szerepet vállalni.

A történetben jelentős szerepet kap a logikus gondolkodás, következetesség: ahogyan az első részben, úgy Az óra rejtélyében is követhető a szereplők gondolkodásmódja, minden esetben magyarázatot kaphatsz arra, hogyan jutott Kiki és Gerda az adott következtetésre, és emlékeztet arra, hogy ha a hétköznapi ismereteidet jól használod fel, az még a legbonyolultabbnak tűnő ügyeket is segít felgöngyölíteni. Figyelj a részletekre, használd jól az internetet, ne félj kérdezni! Ezek a tanácsok a sorok között vannak elrejtve, és az olvasó a szereplőkkel együtt gondolkodva sajátítja el ezeket a módszereket, amelyek hosszú távon az életben is hasznos háttértudást jelentenek majd.

Ha szereted a csavaros történeteket, Az óra rejtélyének ott a helye a polcodon: két mindenre elszánt iskolás, egy láthatatlan alak, néhány elvetemült gazfickó, és egy óra, amely nem csak mutatja az időt… kell ennél több egy felejthetetlen kalandhoz?

 

 


 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót