OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
SEGÍTŐ - FEJLESZTŐ KÖNYVEK KISKAMASZOKNAK
SEGÍTŐ - FEJLESZTŐ KÖNYVEK KISKAMASZOKNAK : Isteni szikrák sorozat

Isteni szikrák sorozat

  2020.08.03. 23:54

https://www.pagony.hu/resources/images/7h/tx/th/cover_image/isteni-szikrak-blogborito05x.jpg
 
Írta és illusztrálta: Luca Novelli
Fordította: Schvéger Ágnes
Kiadó: Pozsonyi Pagony
Megjelenés: 2020. augusztus 02.
 
A sorozat kötetei:
(1) Leonardo és a toll, amely megrajzolta a jövőt
(2) Hawking és a fekete lyukak rejtélye
(3) Tesla és a kozmikus energiával működő gépezet
 
Tudósok, akik felfedezéseikkel megváltoztatták az emberi gondolkodást. Miközben megismerték a világot, zseniális elméleteket és masinákat alkottak, amelyek a mai napig hatással vannak az életünkre. Ismerd meg az életüket és találmányaikat, úgy, ahogy azt ők elmesélik!
 
Induljon a kalandos utazás a tudományok és felfedezések világába, pattanjatok fel erre a mókás, izgalmas és érdekességekkel teli állomásokkal teli vonatra!

 

(1) Leonardo és a toll, amely megrajzolta a jövőt
 
Luca Novelli - Leonardo és a toll, amely megrajzolta a jövőtKIiadás éve: 2019. november 20.
Oldalszám: 112

LEONARDO festő, építész, műszaki tervező, mérnök, filozófus és kutató volt.

Már a saját korában mítosszá vált, olyan nagy feltaláló volt. Ha a munkáit megvalósíthatták volna, Napóleon talán repülőgépen utazott volna, és mára talán már benépesítettük volna a Naprendszer bolygóit.

Megelőzte korát, sok találmányát csak évszázadokkal később tudta az emberiség megvalósítani.

Leonardo da Vinci megkerülhetetlen alak a legtöbb tudományágban. Egy igazi polihisztor volt, talán a valaha élt legnagyobb zseni. Rengeteg olyan találmánya van, amik a mai napig az életünk részei, a Mona Lisáról meg ne is beszéljünk…

Talán már észrevettétek, hogy a világegyetem a legkedvesebb témáim közé tartozik, ott kevesebb meglepetés is ért olvasás közben. Na de itt elképesztő mennyiségű infóval gazdagodtam!

Leonardo da Vinci élete hihetetlenül izgalmas volt már a kezdetektől. Kisgyermekként anyai nagyszülei nevelték, később vette magához édesapja, aki hamar felfedezte, hogy fia milyen sokoldalú tehetség, és segítette kibontakozni. Először rendkívüli kézügyességére derült fény, de rövidesen már a firenzei Santa Maria del Fiore bazilika épülésénél segédkezett, mint Verrocchio tanítványa. A könyvből az is kiderül, hogyan épült a középkor végén egy bazilika, és hogy mit keresett da Vinci a legtetején, 80 méter magasan.

Az utolsó tíz oldalon ezúttal is egy kis jegyzetgyűjteményt találunk. Csupa olyasmiről olvashattok, amiket da Vinci talált fel, vagy valamilyen formában élete meghatározó része volt. Például tudtátok, hogy a mentőöv és az ejtőernyő is a találmányai listáján szerepelnek?

 

Miközben követjük ezt a végtelenül érdekes életutat, bepillantást nyerhetünk mindenféle tudományágba, sőt, megtudhatjuk, hogy da Vinci és Botticelli még vendéglőt is nyitottak együtt! Egy kicsit megismerkedünk a késő középkori Olaszország mindennapjaival, történelmével is, ami után különösen izgalmas lehet egy firenzei nyaralás, felszerelkezve a rengeteg tudással, amit ebből a kis könyvből szereztünk.

Mindenféle tudomány egy extra perspektívát kínál, az élet összetettségének megértését segíti, és ha még szórakoztató is, az a legszuperebb.

Forrás: pagony.hu

 

konyvutca.blog

 

Szeretem azt írni az ifjúsági könyvekről, hogy nem csak gyerekeknek ajánlom, hanem felnőtteknek is, mert hiszem, hogy ezek a könyvek fiatalon tartanak bennünket felnőtteket is, és beszélgetések témája lehet gyermekeink és köztünk, ha egy-egy ilyen könyvet elolvasunk, vagy éppen kölcsönkérjük kedvenc olvasmányaikat, hogy mi is elolvassuk.

Ezt a könyv viszont a tudásunkat is gyarapítja, viccesen és szórakoztatva, mert olvasmányosan, színesen betekintést nyerünk Leonardo da Vinci sokszínű életébe, ami az ifjúságnak biztos jól jön, de nekünk éppúgy jól jöhet.

A könyvben megismerhetjük Leonardót kisfiúként, fiatalként, majd felnőtt férfiként, megtudhatjuk, ki áll a híres alkotások mögött, mi és ki inspirálta egy-egy művének elkészítésére és hogyan készültek el híres művei.

Egy közeli ismerősnek, egy egyszerű embernek tűnik Leonardo, akit szívesen megismerünk, örömmel olvasunk találmányairól, megtudjuk, hogy saját korában boszorkánysággal is vádolták és azt is, hogy a kontaktlencsét is ő találta fel. 

Ő maga meséli el az életét, a szöveg képekre, és többéle írásmódra van tagolva, amely végig fenntartja a figyelmet és dinamikusságot ad az amúgy sem unalmas életrajzi elbeszélésnek. Olvashatunk találmányok, festmények, szobrok születéséről, Leonardo vándorlásairól, költözéseiről. Szerintem ez az egyik legszórakoztatóbb mód, ahogy tanulni lehet, úgy gondolom, ha gyermekeink ilyen módon megírt könyvekből tanulnának történelmet, művészetet és bármi mást, sokkal jobban élveznék a tanulást.
 
"Nagyapa elmondta, hogy a könyveket már lehet több példányban nyomtatni. 
A módszert egy bizonyos Gutenberg találta fel, aki Mainzban született, Németországban. 
De még jó néhány évbe telt, mire nálunk is alkalmazták. 
Az újdonságok nem terjedtek olyan gyorsan, mit a ti időtökben."
 
******
 
"Hittem, hogy bármit meg tudok festeni. Édesapám egyszer hozott egy fakorongot, amelyet az egyik gazda számára akart befestetni. Sok kis szörnyet festettem rá,  de olyan félelmetesre és ijesztőre sikerült, hogy apám megtartotta saját magának. 
Később hatalmas összegért eladta. Megdöbbenteni, ámulatba ejteni...
Ez a műalkotások célja!"
 

(2) Hawking és a fekete lkonyvutca.blogyukak rejtélye

Luca Novelli - Hawking és a fekete lyukak rejtélyeKIiadás éve: 2019. november 20.
Oldalszám: 112
 
STEPHEN HAWKING ugyanolyan kisfiú volt, mint bárki más: iskolába járt és a barátaival játszott.

De talán nem véletlenül csúfolták Einsteinnek már általános iskolában is... Ám az ifjú zseniről hamarosan kiderült, hogy egy ritka betegségben szenved.

Ő ennek ellenére dolgozni és élni akart: a világegyetem titkait kutatta. Korának egyik legnagyobb és legismertebb tudósává vált, Galileivel, Newtonnal és Einsteinnel emlegetik együtt.

 

Stephen Hawking a 20. század egyik legjelentősebb tudósa, nevéhez rengeteg elképesztő felfedezés fűződik. Egy olyan tudományágat választott hivatásul – elméleti fizikus volt – ami alapvetően igen nehezen befogadható a laikusok számára. Azonban Hawking zsenialitását nagyszerűen tükrözi, hogy remek érzékkel tett érthetővé az érdeklődők számára csavaros elméleteket.

A világegyetem szerintem nagyjából mindenkit érdekel, de megérteni egyáltalán nem könnyű a szinte felfoghatatlan távolságokat, mennyiségeket. Emlékszem, nekem apukám a fekete lyukakról órákig magyarázott, mire körülbelül felfogtam, miről is társalgunk éppen.

 

Szerencsére itt ilyesmitől egyáltalán nem kell tartani! A könyv Hawking egész életén végigkalauzol minket, az elbeszélő ő maga. A szerző ügyesen dobálja be a sztoriba az újabb és újabb kacifántos kifejezéseket és elméleteket, de ezeket szuperül megbontják a vicces kiszólások és karikatúra-szerű illusztrációk, amiken időnként hangosan nevettem.

De nem csak a fizika törvényeivel és a világegyetem titkaival ismerkedhetünk meg, ahogy haladunk előre a történetben. Szó esik mindazokról a dolgokról is, amik Hawking életére hatással voltak, például a hidegháborúról, a holdra szállásról, vagy arról a betegségről, az ALS-ről, ami miatt élete nagy részét tolószékben töltötte. A könyv utolsó pár oldalán található szószedet pedig érthető nyelvezeten elmagyarázza a gyerekeknek a legfontosabb világűrrel kapcsolatos fogalmakat.

 

Ha téged speciel semennyire nem érdekelnek a párhuzamos univerzum-elméletek, a szingularitás vagy a szupermasszív fekete lyukak, a gyereked viszont megállás nélkül ezekről faggat, arra is remek lehet, hogy te is megismerkedj kicsit a kifejezésekkel. De akár együtt is olvashatjátok, családi könyvként is szuperül működhet, hiszen számtalan olyan témát vet fel, amikről beszélgethettek.

Forrás: pagony.hu


konyvutca.blog

 

Az előző könyvről írt első mondataim erre a könyvre is igazak. Érdemes volt nekem is elolvasnom, mert némileg világosabbak lettek a fekete lyukak. Mármint a fejemben. Hogy tulajdonképpen mik is azok, hogyan keletkeztek, mivé lesznek és úgy egyáltalán egy csomó izgalmas dologról olvastam ebben a könyvecskében, érthető, világos, egyszerű megfogalmazásban.

Stephen Hawkingot is kisfiú korában ismerhetjük meg, mint az előző könyvben Leonardót, megtudjuk, hogy kisfiúként olyan volt, mint a többi gyerek, iskolába járt és sokat játszott a barátaival. Bár már akkor is nagyon okos volt.

A történetét a saját elbeszélésében ismerhetjük meg. Értelmiségi szülei mellett érdeklődő, nyitott gyermekké vált, és annak ellenére, hogy rengeteg könyvük volt otthon, Stephen viszonylag későn, 8 éves korában tanult meg olvasni, sőt 9 évesen neki vannak az osztályban a legrosszabb jegyei. Ugye, milyen hihetetlen?

Sok érdekes dolgot megtudhatunk még Stephenről, pl, hogy tudományos érdeklődését apja munkájának köszönheti, mert sokszor meglátogatja a kutatóintézetben, ahol apja beengedi a laboratóriumába és nagyon örülne, ha fia követné a kutatói pályán. De Stephent a fizika, a csillagászat vonzza,

Mindannyian tudjuk hová jutott el, de ebben a könyvben nagyon sok érdekes információt és tényt olvashatunk még róla, tanulmányairól, házasságairól, gyermekeiről, kutatásairól, elméleteiről és betegségéről.

Éppen annyira élmény volt olvasni, mint Leonardót, nagyon jó kis sorozat ez, könnyedén, játszva megtanulunk egy rakás új tudnivalót híres emberekről.

"A világegyetem nem érne túl sokat, ha nem azok otthona lenne, akiket szeretsz."
*****
"Ha beleestek egy fekete lyukba, mindig igyekezzetek kimászni belőle valahogy!"
 
*****
"De azért is akartam könyvet írni, hogy megmutassam, az emberiség milyen közel van 
egy olyan átfogó elmélet létrehozásához, ami megmagyarázza a végtelenül nagyot 
és a végtelenül kicsit. "
***** 
"...ne csak a lábad elé nézz, nézz fel a csillagokra a fejed fölött!"

(3) Tesla és a kozmikus energiával működő gépezet

Luca Novelli - Tesla és a kozmikus energiával működő gépezetKIiadás éve: 2020. augusztus 03.
Oldalszám: 112

Nikola Tesla, látnok, zseni, kreatív és önzetlen feltaláló. Ő a megálmodója rengeteg olyan eszköznek, amiket a mai napig használunk, a rádiótól a távirányítóig, az elektromotoroktól a neon­lámpán át a helyből felszálló repülőgépekig.

Kutatásai során arra kereste a megoldást, hogyan tudna egy olyan, környezetbarát és biztonságos szerkezetet létrehozni, aminek segítségével az egész világot el lehetne látni elektromos árammal, teljesen ingyen.

 

 

 

Nikola Tesla élete regénybe illően kalandos és hányattatott volt, róla mégsem szól annyi könyv és film, mint akár Da Vinci-ről vagy Hawkingról, pedig a világ egyik legjelentősebb feltalálója. Rengeteg találmánya és világraszóló újítása közül a legismertebb a váltakozó áram, ez volt a legfőbb kutatási témája is. De közel sem az egyetlen, Tesla találta fel például a távirányítót, ami szintén mindannyiunk életének szerves része.

Viszont annyi minden van, amit érdemes még tudni róla és a szabadalmairól!

Teslával minden olyan gyerek (és felnőtt) azonosulni tud, aki egy kicsit kilóg a sorból: gyerekkorában is igazi felfedező volt, folyamatosan bajba is került kísérletei miatt, egyszer például majdnem ledarálta egy vízimalom! Már ekkor is egyértelmű volt, hogy nagy dolgokra hivatott, állandóan feltalált valamit. Személyes kedvencem a gyerekkori találmányai közül a kilátógyűrű - ez ugyan sosem valósult meg (egyelőre!), de kitalálta, milyen szuper lenne, ha a Föld köré építhetne egy nagy gyűrűt, amit mint egy kilátót körbe lehet járni és megszemlélni a bolygót. Hát nem fantasztikus ötlet?!

Ha úgy érzed, fura szokásaid vannak, nyugi, Teslánál több biztosan nincs: evés közben a szájába vett falatoknak oszthatónak kellett lennie hárommal, különben kezdte elölről az egészet, séta közben számolta, hány lépést tesz és hány felhőt lát, és még sorolhatnám… Ezek az infók amellett, hogy nagyon érdekesek, emberivé is teszik a nagy tudósokat, pont ez az, ami miatt annyira szeretjük az Isteni Szikrák-sorozatot.

A 20. század eleje az elektromossággal kapcsolatos felfedezések kora volt: Teslát végtelenül érdekelték ezek a találmányok, kezdetben csak figyelt, majd szervesen be is kapcsolódott ebbe: akkoriban még csak az egyenáram használata volt ismert, ő volt, aki a váltakozó áramban rejlő temérdek lehetőséget felismerte.
Thomas Edisonnak is dolgozott többek között, de később nagyon rossz viszonyba kerültek, igazi áramháború tört ki köztük. Edison nem akarta elismerni Tesla érdemeit, és ezzel bizony nem volt egyedül: hiába a sok fantasztikus eredmény, életében soha nem ismerték el igazán.

Tesla életútja hihetetlenül izgalmas, és ez a kis könyv könnyed stílusban, izgalmasan vezet be minket a 20. század áramforradalmába, rengeteg érdekes információt tudhatunk meg hatalmas tudósokról és segít megérteni, hogyan működnek a tárgyak, amiket nap mint nap használunk. Aki elolvassa, soha többé nem fogja unalmasnak tartani a fizikát!

Forrás: pagony.hu

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót