OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
AZ ÉV GYEREKKÖNYVE DÍJ
AZ ÉV GYEREKKÖNYVE DÍJ : Az Év Illusztrátora 2018: Holló Kati

Az Év Illusztrátora 2018: Holló Kati

  2020.06.12. 12:24

69629521_371037353810265_2566674247090962432_n.jpgKaposi Dorka laudációja
 
Gyerekeknek a szülők válásáról gondolkodni sem könnyű, nemhogy beszélni, sőt még nehezebb erről írni.  A felnőttek ha lehet akkor kerülik ezt a témát, mintha szégyelleni, vagy legalábbis titkolni kellene.
 
Azt mondták, válnak című könyv ennek a nem egyszerű problémának bemutatását vállalta magára; Rigó Kata írását Holló Kati illusztrációi egészítik ki, sőt még jobban fel is erősítik a tartalmat.
 
A főszereplőt egyszerűen Macinak hívják és a családtagjai medveként jelennek meg, vagy stilizáltan próbálnak jelen lenni a történetben.

 

Azt mondták, válnak könyv egyik legerősebb képén az Apa hiányát a körvonalának szaggatottsága jelzi. A jól komponált jelenetek hol sejtetik, hol pedig bemutatják a szívbe markoló történetet; egy nyolcéves kisfiú szemszögéből ismerjük meg szülők válását és az ezzel járó gyermeki nehézségeket. 
 
Holló Kati képein a visszafogott színvilág, a finoman kidolgozott figurák és a részletek szimbolikája a történetet tovább mélyítik és árnyalják. A jelenetek varrott textúrái elmozdulnak a lapról, mintha a síkból a térbe emelkednének, ezáltal a kollázs technika új tartalommá válik.

Holló Kati ezzel érzékeny, magán túlmutató és egyedi esztétikát hoz létre, ami a nehéz téma vállalása mellett új minőséget és eredeti látásmódot teremt. Szívből ajánlom nemcsak gyerekek, hanem felnőttek számára is!

5-8 éveseknek
Azt mondták, válnak Írta: Rigó Kata
Illusztrálta: Holló Kati
Kiadó: Betűtészta, 2018
Oldalszám: 40

Egy gyermek életében mindig nagy megrendülést jelent a szülők válása. Barni történetén keresztül bepillanthatunk a válást átélő gyermek kusza érzéseinek labirintusába. A könyv egy kisiskolás hangján meséli el, milyen a vihar előtti csend, és milyen, amikor váratlanul beüt a ménkű: apa elköltözik, és Barni azt hiszi, mindez miatta történt. Őszintén mesél haragról, fájdalomról, szomorúságról, reményről és a megbékélésről.

Ajánlom a könyvet minden gyermeknek, s jó szívvel ajánlom a felnőtteknek is, hogy észben tartsák, mennyire fontos ebben a gyakori, de mindig nehéz helyzetben odafigyelni és érzékenyen reagálni a gyermekek érzelmi szükségleteire. (Dragomán Judit - klinikai gyermekpszichológus)
 
Amikor anya és apa eldönti, hogy külön fognak élni
 
Tasnádi Katalian

„Még sosem meséltem arról, hogy milyen volt, amikor Apa tavaly elköltözött. Lehet, hogy azért, mert el akartam felejteni. Nem sikerült, itt van a fejemben. Vagy valahol másutt, de mindenképpen énbennem” – kezdődik Barni története az Azt mondták, válnak című könyvben, amely a sok családot érintő élethelyzetet mutatja be egy nyolcéves gyerek szemszögéből.

azt_mondtak_valnak_2.jpgRigó Kata könyvében Barni egy évvel a szülei válása után idézi fel az eseményeket és azt, hogy mi mindent érzett azután, hogy apukája váratlanul elköltözött otthonról. Barni nehezen birkózik meg a helyzettel, nem tudja, hogy viszonyuljon a szüleihez, akik szintén szomorúak, és ki az, akiben megbízhatna.

Rigó Kata egy olyan témát dolgoz fel az elsősorban gyerekeknek, azon belül is a nagyóvodásoknak és a kisiskolásoknak készült kötetben, amellyel nap mint nap szembesülnek, mégis alig van reprezentálva a könyveikben. A szerző tapasztalatai szerint a gyerekek nagyon szeretik az olyan történeteket, amelyekkel azonosulni tudnak, ezért számos olyan gyerekkönyv készül, ami hétköznapi eseményeket dolgoz fel. Például arról szól, hogy milyen iskolába menni, viszont ezekben általában tökéletes családokat látunk.

Apa és anya együtt van, úsznak a boldogságban, miközben egyre több gyerek él egyszülős családban, vagy közös felügyelet alatt, ami nagyon más tapasztalat. Az Azt mondták, válnak lehetőséget teremt arra, hogy a gyerekek megtapasztalják, mások is élnek így, és hozzájuk hasonlóan zűrzavaros érzésekkel küzdenek, amikor megbomlik a családi egység.

Rigó Kata elmondta, hogy azért gyereknézőpontból beszélte el a történetet, mert a problémák feldolgozásában sokszor nem segít, ha egy kívülálló magyarázza el, hogy mi történik. Az viszont annál inkább, ha lelki rokonságot tudunk felfedezni valakivel; ha megtapasztalja a gyerek, hogy nincs egyedül.

A szerző szerint, mivel egyre több a válás, és sokan vélik úgy, hogy nem megoldás egy megromlott kapcsolatban maradni a gyerekek kedvéért, hiszen ők is ugyanúgy megérzik a konfliktust, kiemelten fontos beszélni a témáról. A könyvben ábrázolt család viszont bizonyos szempontból ideális, mert a válás ellenére az apa és az anya együtt tud működni, és mindent megtesznek azért, hogy Barni a lehető legkevésbé sérüljön.

Nagyon fontos, hogy Rigó Kata nem akart ítélkezni: nincs arról szó, hogy miért hozták meg a szülők ezt a döntést, mindössze annyit lehet tudni, hogy megromlott a kapcsolatuk. Ezt pedig a természetesen Barni is érzi, hiába próbálják elrejteni előle:

„Rossz volt, hogy anyáék folyton veszekedtek, de az még rosszabb, hogy utána nem nevették el magukat, és nem simogatták meg egymást”.

Az író arra is odafigyelt, hogy legyen más gyerekszereplő is a történetben, akinek a szülei elváltak, és hasonló problémákkal küzdenek, de más megoldást választottak, mint Barniék. Bálint például nem találja a melegítőfelsőjét az edzésen, de nem tudja, „melyik otthon” felejtette azt, mert hol az apukájánál, hol az anyukájánál lakik.

Rigó Kata szerzőtársa a könyv megírásában Holló Kati volt, aki az ötletadó, másrészt ő készítette az illusztrációkat a könyvhöz, amelyek szerves részei a történetnek. A szerzők azt a megoldást választották, hogy Barni és szülei mackócsaládként jelennek meg, nem emberekként. Egyrészt úgy gondolták, hogy egy konkrét kisfiú alakja megnehezítené, hogy bármelyik gyerek könnyen azonosulhasson a történettel, másrészt a téma érzékenysége miatt is jobb választásnak tűntek az állatfigurák.

Rigó Kata a könyv megírása előtt több, a témával foglalkozó, szakirodalmi jellegű művet olvasott, és klinikai gyerekpszichológus, Dragomán Judit is segítette a munkáját, hogy bemutathassa azokat a viselkedésformákat és érzéseket, amelyek a Barni korosztályába tartozó gyerekre jellemzőek egy válás során. Rigó Kata elmondta, hogy persze minden gyerek más és más, de Barni története azt tükrözi vissza, amik

a kisiskolás gyerekek tipikus és természetes reakcióinak számítanak egy ilyen helyzetben.

Az egyik ilyen az okok keresése és az ezzel kapcsolatban felmerülő önhibáztatás. De ugyanilyen jellemző az úgynevezett lojalitás-konfliktus is: a szülők vitáiban a gyerek akarva akaratlanul is két tűz közé kerül. Ha pedig beszél a gondjairól, óhatatlanul is „kibeszéli” az egyik felet a másiknak, ami egymás hibáztatásához vezethet akár olyan egyszerű problémáknál is, mint egy elfelejtetett matekházi.

Az is fontos, hogy Barni iskolai magaviselete az otthoni gondok miatt még számára meglepő módon is megváltozik: focizás közben agresszív lesz, néha érzelmi kitörései vannak, és a figyelme is elkalandozik az órán. De ebben is szerencsés: tanárai megértőek, és büntetés helyett inkább segíteni akarnak neki.

Forrás: fuhu.hu

Az Ünnepi Könyvhéten 2019-ben is átadták az Év Gyerekkönyve Díjakat, ahol a szakmai zsűri Holló Katinak ítélte oda az „Év Illusztrátora” díját, melyet Rigó Kata Azt mondták, válnak című könyvének illusztrálásáért nyert el. Ennek kapcsán beszélgettünk többek között a gyermekkönyvekről, az illusztráció fontosságáról, a válás feldolgozásának folyamatáról.

 

Gyermekkorodban melyik volt az a könyv, amelynek a látványvilága elvarázsolt?

A legelső könyv, amit olvastam hét éves koromban a Tom Sawyer volt és a Huckleberry Finn, Kass János illusztrációival. Rengeteg nagyon jó könyv volt akkoriban, Weöres Sándornak a verseit olvastam, Hincz Gyula nagyon jó illusztrációival. Nekem ez a kettő, a szöveg és a kép mindig összetartozott. Egy bizonyítványosztáson kaptam ajándékba a Sárkányos mese igazából című könyvet, amit Bányai István illusztrált. Ez tetszett a legjobban, annyira lazák és szellemesek a rajzai.

A szöveg, vagy az illusztráció ragadott meg elsősorban?

Nagyon sokat olvastam és először nagyon zavart, hogy nincs illusztráció egy könyvben, aztán pedig magával ragadott a szöveg. Alapvetően vizuális típus vagyok, ezért amikor beszélek sokszor képekben fogalmazok. Így gondolkodom, és amikor bármit olvasok, akkor rögtön megjelennek a képek a fejemben, és ugyanúgy ez visszafelé is működik, hogy ha egy képet látok, akkor rögtön egy történet jut eszembe, meg ami mögötte lehet.

Olykor sok lépcső vezet el, egy dolog létrejöttéhez, te hány képzeletbeli lépcsőfokot másztál meg mire az illusztrálásig jutottál?  

Textiltervezőként végeztem az iparművészetin, mint szövött anyagtervező. A diplomamunkám textil- és papírlámpa volt, terveztem már csempét, gyártottam plüsskamiont, most pedig tanítok. Ebből is látszik, hogy, egyszerre és egymás után is sokszor különböző dolgokat csinálok, szóval lehet, hogy nem feltétlenül egy irányba haladok.

Miért pont lámpa?

Mert akkor az áttetszőség érdekelt, úgyhogy függönyöket meg lámpákat készítettem.

Mi az, ami mégis az illusztrálás felé vezetett?

Öt évvel ezelőtt gyerekeknek mindenféle textil tárgyat meg játékot kezdtem el készíteni Brumilla néven. Tulajdonképpen már ezekre is képeket csináltam, amikről történeteket lehet mesélni, meg el lehet játszani.

A 2019-es Ünnepi Könyvhéten átvehetted az Év Illusztrátora díjat, melyet Rigó Kata, Azt mondták, válnak című könyvének illusztrálásáért ítélt oda neked a szakmai zsűri. Hogyan zajlott a közös munka ?

A Pagonynak volt egy pályázata, az Aranyvackor. 2014-ben az volt a témája, hogy rázós ügyek. Gondoltam, hogy a válás az annak tekinthető, és én is éppen ilyen helyzetben voltam. Akkor megkértem Katát, mert szeretem, ahogy ő mesél, az empátiáját, a humorát, meg a történeteit is, hogy írjon egy szöveget, amit illusztrálhatok. A mű meg is született, csak a Pagony végül visszadobta a pályázatunkat, amitől nem csüggedtünk, mert úgy éreztük, hogy legalább elkezdtünk valamin gondolkodni, ezáltal valami elkezdődöt

Hogy lett ebből mégis könyv?

 A textiltárgyaim odakerültek a Betűtésztába is és a könyvkiadó vezetője, Enner Patrícia meglátta az oldalamon az egyik illusztrációt ebből a könyvből és mikor elolvasta a történetet, nagyon szíven ütötte és aztán azt mondta, csináljuk meg.

Akkor neked ez egy feldolgozást segítő dolog is volt…

Igen, bár az a helyzet, hogy tulajdonképpen 2017-ben az NKA támogatásával kezdtük el teljesen elkészíteni a könyvet, akkor nekem már azért volt egy rálátásom erre a dologra. A szöveg nem a felnőttek, hanem a gyerek nézőpontját tárja az olvasó elé. Szerintem pont azért jó ez a könyv, mert a gyerekeknek és a szülőknek is szól. Amikor a szülő egy ilyen helyzetben van, akkor a saját érzelmeivel van elfoglalva, mert amikor valakinek valamilyen lelki vagy fizikai fájdalma van, akkor nehezen tud fogékony lenni a másokéra. Közben meg a gyerekeknek is ugyanúgy megváltozik, felborul az életük, egy csomó mindent fel kell dolgozniuk, és újra kell értékelniük. Rengeteg nehézséget élnek át ők is ebben a változási folyamatban, miközben a mindennapi életük robog tovább. Ezáltal az illusztrációk készítése közben, én azt dolgoztam fel, hogy a gyerekeim mit élhettek át a válás során.

Ezek szerint, a könyvetek tele van kérdőjelekkel…

Annyira rövid tömör szöveg, hogy szerintem képtelenség ennek a helyzetnek az összes részletére kitérni, de a kérdésfeltevésre jó. A legfontosabb érzéseket vagy helyzeteket, amelyek egy ilyen esetben egy gyerekkel történnek, azokat veti fel ez a könyv. Például azt hogy a gyerek lojalitás konfliktusba kerül, hogy apa vagy anya között választania kell, vagy a bűntudat és szomorúság érzése amiatt, hogy ennek a helyzetnek a kialakulásáról esetleg ő tehet. Arra jó ez a könyv, hogyha a szülő és gyerek együtt nézegeti és olvassa, akkor rájöjjön, hogy ja, tényleg veled, velem is ez volt, és ezt érezhetted, éreztem és ez miért is volt, ez elindíthat egy könnyítő beszélgetést közöttük.

Ez a könyv nem csak azoknak jó, akik egy válási folyamaton már keresztül mentek, hanem azoknak is, akinek a környezetében zajlik vagy zajlott már válás…

A Betűtésztában mesélték, hogy egy kisfiú lapozgatta, a frissen megjelent könyvet, és bár nem volt érintett a témában, szerette volna megvenni, mert érdekelte, hogy azok a barátai, akiknek elváltak a szülei, mit éreznek, hogyan élik át ezt a helyzete. Örülök, ha ebben is segíthet ez a könyv.

Van olyan téma most, ami annyira izgat téged, hogy újabb könyv szülessen?

Azt hiszem a család elég sok témát ad, nemcsak akkor, ha felbomlik, hanem amikor új családtag, kistestvér érkezik. Az is érdekes, hogy milyen konfliktusok vannak egy nagy családban a testvérek között. Ezzel is izgalmas lenne foglalkozni.

 Pifkó Szera
Forrás: szinhazitizperc.blog.hu

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót