OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gyermek és szöveg
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
SOROZATOK AZ ELSŐ HAT ÉVBEN
SOROZATOK AZ ELSŐ HAT ÉVBEN : Kicsi Mimi sorozat

Kicsi Mimi sorozat

  2020.07.27. 14:55

2 éves kortól
Illusztrálta: Horváth Ildikó
Kiadó: Naphegy Kiadó, 2015-2020
Oldalszám: 40
 
Az idén már négykötetesre bővült sorozat főszereplője egy nyuszi, Kicsi Mimi.
- Az első könyvben oviba megy,
- a másodikban nagytesó lesz,
- a harmadikban megjelennek a barátai,
- a negyedikben már a kistestvére  is aktív. A történeteknek egy-egy évszak ad hátteret.
 
Kicsi Mimi és a nagy fagyiünnepTamás Zsuzsa - Kicsi Mimi iskolás lesz
 
A történetek egy nyuszicsalád életéről szólnak: Kicsi Mimi és szülei nagyobb lakásba költöznek, aztán óvodába megy a nyuszikislány, barátai lesznek, beteg lesz, meggyógyul, majd megszületik kistestvére.
Kicsi Mimi csupa olyan változást él meg, mint bármelyik kisgyerek.


 

1. Kicsi Mimi és a Kökény ovi

kicsi_mimiKicsi Mimi nagy változások elé néz. Nyuszimama úgy véli, kinőtték a régi üregüket, el kell költözniük, ráadásul itt az ideje, hogy Mimi elkezdjen óvodába járni. Mimi egyáltalán nem örül.

Mi lesz a mohafiguráival, a gesztenyebabáival és az ágyikójával?
És miért kell óvodába mennie, amikor legszívesebben otthon maradna a mamával?
 
Tamás Zsuzsa, Az év gyermekkönyve díjas író ezúttal két kedves mesével fordul a kisebbekhez, akik talán éppen hasonlóan nagy változások előtt állnak.
 
 
 
Az első mesében Mimiék elköltöznek. Bizony, mindent dobozokba pakolnak, és egy sokkal tágasabb üregben folytatatják a történetük. Persze, ez szuper: a szülőknek. De Mimi egyáltalán nincs elájulva a költözéstől. Sőt!

Szerencsére Mimi szabad. Szabad útja van a bánatának és a dühének is a költözéssel kapcsolatban, az anyukája ott áll mindig mögötte, amíg szomorú. Ez pedig a legjobb terápiának bizonyul.

A második mese pedig nem mást, mint az ovit teszi meg legfontosabb problémának. Mimi természetesen nem nagyon akar oviba menni. Sőt, egyáltalán nem akar.

A türelmes, gyerekbarát történetvezetés, kedves nyelvezet ebben a mesében is meghozza a gyümölcsét.

Az otthoni környezet után az óvodai csoportban kell megtalálnia a helyét.  Mindig akad valami halaszthatatlan dolga Barnival, a kismókussal, például viráglocsolás, ringlószedés. Kedves epizód az is, amikor papával hullócsillagokat néznek, majd Mimi kap tőle egy darab tufát, azt játsszák, hogy ez egy darab a holdból.

 

2. Kicsi Mimi nagytesó lesz

Tamás Zsuzsa - Kicsi Mimi nagytesó leszMimi izgatottan várja kistestvére születését. Amikor végre teljesül a nagy álma, és valakinek a nagytestvére lehet, csalódottan tapasztalja, hogy az anyukája figyelmén ezentúl már mindig osztoznia kell az új jövevénnyel.

Ez a kötet is aranyos, stílusban (gondoskodás, családi összetartozás, biztonság) és külsőben (rajzok, színek, kedves állatábrázolások) is követte az elsőt.
 

Ebben a kötetben mindkét történet a kórház körül forog, az elsőben Miminek a füle fáj, a másodikban pedig kistestvére érkezik. Aranyos mindkét mese, mert az első helyzet szinte valahány családban előfordul, és megismerkedhetünk kissé a fülgyulladás során mi is történik velünk, milyen vizsgálatokat tesz a doktorbácsi.

A másik mesében Mimit kissé megviseli, hogy nem ő van a figyelem központjában, hanem a pici pólyáscsomag, Bori körül forog a világ. Ezt a problémát érti meg és kezeli jól a nyuszicsalád.

Egy másik emlékezetes sztori, amikor Eperlaky doktor néni rendelőjébe viszi a mama Mimit, mert a füle fáj, hallásvizsgálatra is kell mennie, amiről kiderül, hogy semmiség az egész, kár volt félni tőle, a fülészet az erdőszéli kórházban található. Mama ápol, Mimi hősiesen gyógyul.

A kórház – ezúttal a szülészet – még egyszer szerepel a történetben, amikor Mimi nagytesó lesz. Kicsi Borival nemcsak a család bővül új taggal; megszületik a testvérféltékenység is. „Mindjárt, Mimikém!” – mondja mama és előbb ellátja a kishúg körüli teendőket, csak aztán tud odafigyelni a nagyra. Végül kialakul a napi menetrend az újszülöttel, és a konfliktusok rendre elsimulnak.

 

3. Kicsi Mimi barátai

A barátság nagyon fontos dolog egy kisnyúl életében. A barátokkal nagyon jókat lehet játszani, de az is előfordul, hogy az ember legjobb barátja elutazik, és talán nem is látják többé egymást.
 
A Kicsi Mimi sorozat harmadik kötetének két meséje a barátságokról szól, most is segítséget nyújtva az egészen kicsiknek a nagy változásokhoz.
 

4. Kicsi Mimi, pici Bori

Kicsi Mimi, pici Bori

Mimi féltékeny. Kishúga, Bori egyéves lett, és a születésnapjára kapott játékra Mimi is nagyon vágyik.

Meg kell azonban értenie, hogy Bori malaca nem az övé. És az anyukája minden perce és figyelme sem csak az övé... 

A negyedik könyvben már Pici Bori egyéves születésnapját ünnepli a család, Papa nyuszi is több szerepet kap.

    

 
A Mimi történetekkel az egészen kicsi gyerekekhez fordul, akik örülnek, ha a saját életükben is fontos történésekről mesélnek nekik. Egy kicsit eltávolítva, egy kisállat bőrébe bújtatva a velük előforduló napi eseményekre jobban rálátnak, könnyebben megértik, mi is zajlik körülöttük. (Szepesi Dóra)
 
 
 

4-6 éveseknek

  5. Kicsi Mimi és a nagy fagyiünnep

Kicsi Mimi és a nagy fagyiünnepMimi már nagycsoportba jár, és az élete csupa izgalom.
Sakkozni tanul, ovi-suliba készül, és néha azon töri a fejét, hogy mi lesz, ha nagy lesz.

Miminek névnapja van, és olyan játékot kér ajándékba, aminek mama bizony nem örül.

Vajon megkapja azért, amire vágyik?

Ezt is megtudjuk Tamás Zsuzsa Kicsi Mimi-sorozatának legújabb kötetéből, ahogyan azt is, mit csinál egy kaszkadőr, mi az a mocsárbani, és hogyan lesz Mimi névnapjából fagyiünnep.

Kicsi Mimi_es_a_nagy_fagyiünnep
 
"Mimi azok közé a mesehősök közé tartozik, akikkel telik az idő (nem véletlen, hogy Horváth Ildi illusztrátorral mindig egyeztetjük, az adott történet milyen évszakban játszódik). Bár a neve Kicsi Mimi marad, egyre nagyobb lány lesz belőle: nagytesó lesz, kiesik az első foga, nagycsoportba jár… 
 
Folyamatosan viszonyulnia kell ehhez a „kicsi is vagyok, nagy is vagyok” helyzethez. Ez a legutóbbi kötet talán annyiban különbözik a korábbiaktól, hogy ebben Mimi számára először lesz kérdéses a jövő:
hová megyek iskolába?
Hová mennek a többiek?
Találkozunk-e még?
 
De nem akarok senkit megijeszteni: a mese ugyanúgy olvasható három éves kortól, mint az eddigiek, és a kötet másik meséje – amelyben Mimi „mocsárbanira” vágyik – minden óvodás számára ismerős szituációt vázol fel." (Tamás Zsuzsa)
 
Kicsi Mimi_óvoda
 
Sajóvölgyi Dalma
Tamás Zsuzsa Mimi sorozatának 5. kötete az idei Könyvhétre jelent meg, s visszatérnek benne a már jól ismert szereplők. Mimi, pici testvére, Bori, mama nyuszi és papa nyuszi, és a kislány ovis barátai is.A kötet – az előzőekhez hasonlóan – szintén két rövidebb mesét tartalmaz, amik fontos és lényeges témákat járnak körbe.

Az első történetben Mimi a névnapjára készülődik, és egy szörny nyuszit, egy vérnyulat akar, aminek véres a szája, és aminek a mama nagyon nem örül. Mimi gyermeki ártatlansággal málnásnak gondolja a nyuszi száját, és a papa – a mama morcossága ellenére – óvatlanul már megígérte, hogy megkapja ezt a mocsárbanit. Végül a kisnyuszi egy fagyigépet kap ajándékba, amivel megvendégeli barátait. A csattanót nem lövöm le, mindenesetre elég humoros történéssel zárul az ünnep.

A második mesében Mimi a nagycsoportos oviból általános iskolába készül, és az édesanyjával járja végig a különböző lehetőségeket. Ezek hol pozitív, hol pedig negatív, már-már félelmetes tapasztalatokkal zárulnak. Ezt minden kisgyermek átéli, és a mese az én emlékképeimet is visszahozta az óvodából, és az általános iskolai látogatásról is.

Bízom benne, hogy az írónő végigkísér minket még egy darabon kicsi Mimi életének folyamán, aki újabb és újabb izgalmas kalandokat él majd át, melyek segítségével a gyermekek is megbarátkozhatnak a változásokkal.

 

6. Kicsi Mimi karácsonya

Közeledik a karácsony, nagy az izgalom az Öreg Tölgy aljában. Mi is részesei lehetünk az ünnepi készülődésnek, és láthatjuk, hogy Mimiéknél a karácsony nemcsak az ajándékokról, hanem az együttlétről és a gondoskodásról is szól.
Közösen sütik a mézeskalácsot, együtt takarítanak, és visznek egy kis meleget azoknak, akik fáznának karácsony éjjel.

A mézeskalács illatú karácsony után aztán eljön a vidám farsangi mulatság, mi pedig megtudjuk, hogy nem minden lovag lovagias, és a lányok is lehetnek kalózok.

Tamás Zsuzsa legújabb Mimi-kötetében üdítően más hangon mesél a karácsonyról, mint amit megszoktunk, és egyszerűen, de nagy érzékenységgel beszél nehéz kérdésekről.

 

Hintafa blog

Sokáig kerestem olyan apróknak szóló, lapozójellegű rövid meséket, amiktől én sem kúszom kínomban a falra és a gyerekem is örömmel nyomja a kezembe. Egyik visszatérő megoldásunk Tamás Zsuzsa Kicsi Mimi -sorozata lett. Legutóbb épp a témába vágó Kicsi Mimi karácsonyát olvastuk.

img_4220.jpg

 

Pedig becsszóra és eskü alatt vallottam volna, hogy az első köteteknél még nagyon határozott rózsaszínekbe hajló nyuszilány meséje a túl lányos kategóriába kerül. Lám, mekkorát tévedtem, hiszen épp a hatodik részt olvastuk a minap. Mostanra sokat szelídültek a rózsaszínek is, viszont a tartalom ugyanolyan szerethető maradt. 

A két-két rövidebb mesét tartalmazó kötetekben Tamás Zsuzsa olyan problémákat jár körül, amik a kis- és nagyóvodás korosztályt érintik. Ez is egy olyan időszak, amikor hatalmas változások mennek végbe a gyerekek életében, mind érzelmileg, mind életkörülményeikben. Jöhet kistesó, óvoda, ahol barátokat kell találni, elválni naponta pár órára anyától. Ezért akár egy napon belül is sokszor felbukkan a szeparációs félelem, düh, féltékenység ijesztő kavalkádja. Sok bonyolult érzelem, amit se felismerni nem könnyű sem pedig kezelni. De még ha nevet is tudnának adni ezeknek a felkavaró érzelmeknek, az óvodáskor még nem az pillanat, amikor pusztán a felismerés segít minket az érzelem hatókörén kívülre helyezkedni.

 

img_4216.jpg

Mimi mindazt megéli, amit a mi kisnyulaink. Az ijesztő, frusztrációt okozó, bosszantó problémákat a kialakulásuktól kezdve a boldogságot jelentő megoldásig. Nem csoda, hogy T árgus szemekkel és feszült figyelemmel követte minden részben a kalandokat, hiszen olyan könnyű beleképzelni magát Mimi cipőjébe, mintha a sajátja lenne. 

Tamás Zsuzsa jó érzékkel találja meg az egyensúlyt a problémát felgöngyölítő részek és a nyuszikat körülvevő szerető családi légkört megteremtő mesevilág között. De azért a problémák mellett bőven akadnak kellemes, meghitt és vicces pillanatok is.


img_4225.jpg

Mimi karácsonya is rendhagyó, hiszen a Távoli Erdőben a termeszek földönfutóvá tettek sok lakost. Mimi anyukája pedig szeretne segíteni neki azzal, hogy odaajándékozza a nyuszi kinőtt hálózsákját. Vajon a nyuszi meg tudja élni az örömöt, amit a segítség okoz?

img_4218.jpg

A második mese az ünnepek utáni ovis farsangra kalauzol el, ahová Mimi kalózként szeretne elmenni. A jelmezt anyu segít megoldani a karácsonyra kapott varrógépen és a feszültséget, amit a látszat és a valóság összeütközése okoz pedig egy jó beszélgetés old fel.

Horváth Ildi illusztrációi a nyúlüreg és az erdő biztonságos, lekerekített világát tükrözik. A nagyszemű nyúlcsalád vacka és az őket körülvevő világ megnyugtató színei vidámságot és jókedvről mesélnek. 

Mimi egy olyan sorozat, amivel fel lehet nőni.

 

7. Kicsi Mimi iskolás lesz

Tamás Zsuzsa - Kicsi Mimi iskolás leszKicsi Mimi azon mesehősök közé tartozik, akikkel múlik az idő. Épp elkezdte az óvodát, amikor megismertük, most pedig mint iskolás nagylánytól veszünk tőle búcsút.

Tamás Zsuzsa legújabb meséi nemcsak a Kicsi Mimi-rajongóknak nyújtanak segítséget, hanem minden, óvodából iskolába lépő kisgyereknek.

 
A sorozat hetedik kötetében először az óvodai búcsúztatóra, majd az iskolai évnyitóra készülhetünk együtt Mimivel.

Kicsi Mimi_ovodai_bucsu

A mesék a már megszokott érzékenységgel mutatják be mind a búcsúzást, mind az izgalmakkal teli kezdeteket, és bizonyítják, az ünnepek nemcsak ajándékokról és szép ruhákról szólnak, hanem arról, mi van a szívünkben.
 
Kicsi Mimi iskolás lesz

evnyito

 

 

 


 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót