OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
SOROZATOK AZ ELSŐ HAT ÉVBEN
SOROZATOK AZ ELSŐ HAT ÉVBEN : Pipp és Polli

Pipp és Polli

  2020.07.27. 19:52

2-4 éveseknek
alt
Írta és illusztrálta: Axel Scheffler
Kiadó: Pozsonyi Pagony, 2014-2015
Oldalszám: 24/kötet

Axel Scheffler, a Graffaló, a Zog és még számtalan gyerekkönyv illusztrátora jegyzi ezt a kicsiknek szóló sorozatot.
 
A legkisebbeknél biztosra mehetünk, ha a Pipp és Polli sorozat bármelyik részét a kezükbe adjuk. Egy egér és egy nyuszi a kalandok főszereplője, a köteteket gyönyörű képekkel illusztrálták, és egy két mondatban mesélik el a történeteket.

 

pippespolli4
Pipp és Polli nagyon jó barátok, és az élet kisebb-nagyobb problémáit gond nélkül megoldják.
Pipp, a nyuszifiú és Polli, az egérkislány barátságának történetei inkább nyúl-, semmint egérfarknyiak ugyan, viszont többet rejtenek, mint amit elsőre tippelnénk.
 
A történetek nem szólnak másról, mint a gyerekek hétköznapi tevékenységeiről és konfliktusairól,  – és ami még ennél is fontosabb: a konfliktusok lehetséges megoldásairól!
 
A sorozat meséi 1,5-2 éves korosztálynak biztosan a kedvencei lesznek, s valószínű, hogy a szülők is szeretettel fogják olvasni ezeket a köteteteket.
 
 

Benyovszky Tóth Anita

Hurrá, megint kibékültünk!

 
Pipp és Polli közös játékai során rendszerint hatalmas és egyben kreatív káosz keletkezik, aminek hatása alól egyetlen család sem vonhatja ki magát. A nyuszi-egér tandem kalandjai nemcsak a kicsik beszédfejlődését, történetmesélői készségét alakítják a kívánt módon, de kihatnak a szülők mindennapi játékban tartására is.
 
Nyert ügyünk van, ha gyermekünk annyira szeret egy mesekönyvet, hogy maga emeli le a könyvespolcáról és cipeli oda hozzánk közös elmélyedésre. Az pedig egyenesen főnyeremény, ha a család legfiatalabb könyvhasználója már egyedül is szívesen lapozgatja a köteteket, mert egyrészt könnyű kézben tartania, másrészt olvasás nélkül is akad benne számára bőséggel böngészni való. Ha azonban valaki olyan könyveket tud megálmodni és megalkotni, amiket a gyerekek mindenféle erőltetés nélkül imádnak, a szülők pedig nem kapnak hidegrázást, ha ötvenedjére kell ugyanazt elolvasniuk, azon kívül, hogy óriási dolog, nem a szerencsével magyarázható.
 
2014 tavaszán jelent meg magyarul az első két Pipp és Polli-kötet – A kis tócsa és A szuper roller –, most ősszel pedig újabb két könyvecskével gyarapodhat az otthoni gyűjtemény: A piros lufi és a Hurrá, havazik! újabb történeteivel. Axel Scheffler grafikái talán már nem ismeretlenek az olvasóknak: ismerősek lehetnek többek között a Graffaló, a Tölgyerdő meséi vagy a Trutymóék a pácban című kötetekből. És bár eddig többnyire Julia Donaldson remekbe szabott verses meséivel párban élvezhettük Scheffler gazdag és szórakoztató illusztrációit, a Pipp és Polli-sorozatot a grafikus már mint szerző is jegyzi.
 

Az első két kötetnél többen hiányolták a fülbemászó ritmust és a szellemességet: szárazra sikeredtek a mondatok és túl hétköznapiak a történetek – rótták fel a szerzőnek. Azonban elhamarkodottan ítél, aki ezeket az egyszerű és didaktikus szövegeket, az apró, de mégis kerek történeteket mindenáron a Donaldson-mesékhez akarja hasonlítgatni. Mivel a Pipp és Polli-történetek leginkább a bölcsis és kiscsoportos óvodás gyerekek fantáziáját mozgatják meg, nem kell ide feltétlenül bonyolult mese, ahogy rímek sem, csak és kizárólag hétköznapi történések. Aki mégis meséssé teszi majd ezeket a történeteket (az illusztrációk fantáziavilágán túl), az a gyerek maga. Mert ő az, aki a mindennapokban is újra és újra elmondja a vele megtörténteket, amik aztán szép lassan mesévé válnak. Mindez nem mellesleg a beszédtanulás természetes folyamatának része.

pippbor

A történetek pont annyit adnak, amennyire egy 2-3 évesnek szüksége van. Nem szólnak másról, mint a gyerekek hétköznapi tevékenységeiről és konfliktusairól – és ami még ennél is fontosabb: a konfliktusok lehetséges megoldásairól! A szöveg – oldalanként egy-két mondat: még éppen leköti a kicsik figyelmét – olyan nyelvi szintet képvisel, amit a beszédtanulás és szókincsgyarapodás kezdeti szakaszában lévő gyerektől viszont szeretnénk hallani.

Mert ha alaposabban végigrágjuk például a Hurrá, havazik! mondatait, észrevehetjük, hogy egy téma szókincsét és kifejezéseit építi a történetbe: különféle havas játékok, téli öltözködés – és egy kis konfliktus, aminek feloldása a közös játék. Ez a mesekönyvsorozat tehát nagyon is alkalmas arra, hogy a közös olvasás révén elősegítse az önkifejezést, hogy a gyerek saját maga is meséljen, sikerélménye legyen a beszéddel és az önálló történetalkotással kapcsolatban. Ebben ugyancsak segítik a rendkívül kifejező grafikák, okosan, vizuálisan megtámogatva ezzel az utánmondást, illetve a párbeszédek és kiemelések, amelyek a hangsúlyozást diktálják. Ezek segítségével nagyon élvezetes mese kerekedhet a történetből – feltéve, ha a szülő is belemegy a szöveg nyújtotta játékba! Egy biztos, ezeket a meséket nem szabad unottan olvasni a gyereknek: el kell játszani!

pippespolli4

A könyvecskék kialakítása rendkívül kellemes, még a gerinc és a belső borítók csíkozása is vidámságot sugall. A lapok olyan vastagságúak, hogy a gyerek véletlenül se tudja eltépni, a keménykötés pedig ugyancsak praktikus a várhatóan komoly igénybevételhez. A grafika, ahogy Schefflertől megszokhattuk, profi és zseniális. A történet folyamán a fókusz folyamatosan változik. Vannak duplaoldalas, háttérgrafikával is ellátott képek, ezek annyira gazdagok, hogy a gyerekek és a szülők bőségesen találnak rajta böngészni- és mutogatnivalót. Szinte csalogatnak, hogy kalandozzon el rajta a figyelmünk, és ne csak a megadott szöveget olvassuk fel hozzá a gyereknek, hanem csodálkozzunk rá a szellemes részletekre is. Hiszen Pipp és Polli közös játékai során rendszerint hatalmas és egyben kreatív káosz keletkezik, valamint a háttérfigurákkal is mindig történik valami vicces. A szerző a külön figyelmet érdemlő részeket viszont mindig fehér háttérrel emeli ki, így nem vonódik el a kicsi figyelme a tanulnivalóról, vagy a konfliktusról.

Minden könyvben vannak osztott oldalak is a kisebb cselekvéseknek vagy cselekvésvariációknak. Külön dinamikát és ritmust ad a meséknek ez a felettébb jól átgondolt képi megkomponáltság, ami folyamatosan követi a történéseket. A figurák pedig annyira kifejezők és kedvesek, az érzelmeket annyira jól jeleníti meg rajtuk az alkotó, hogy a kicsik is teljesen átélhetik velük együtt a kalandokat. Külön merénylet a fáradt szülő ellen (akarom mondani: okos célzás), hogy a konfliktusok tipikus Pipp és Polli-féle megoldása: a közös játék (ez esetben buborékfújás vagy gyurmázás), ami a meseolvasás után aligha elkerülhető a család részéről.

Egyetlen esetben volt csak némi hiányérzetem: a Hurrá, havazik! kötetben már nem szerepelt Polli kedvenc, zöld játékbékája, sem Pipp malaca. Komolyan mondom, hiányoztak…

Forrás: prae.hu

 

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót