OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2024. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
SOROZATOK AZ ELSŐ HAT ÉVBEN
SOROZATOK AZ ELSŐ HAT ÉVBEN : Sári sorozat

Sári sorozat

  2020.07.27. 20:08

2-5 éveseknek
Írta: Berg Judit
Illusztrálta:Agócs Írisz
Kiadó: Pozsonyi Pagony, 2019-2020
 
Berg Judit - Sári a Vadasparkban
https://www.pagony.hu/resources/images/a6/y2/gx/post_side/sariszuletesbor.jpgSárit és Pötyi babát már ismerhetitek a Maszat-sorozatból. Most mindketten egy új sorozat főszereplői! De Sárival nagyon sok érdekes dolog történik, amelyekről külön is szeretnénk mesélni nektek.

 

1. Sári a Vadasparkban
 
Berg Judit - Sári a VadasparkbanKiadás éve:  2019
Oldalszám: 48
 

Sári most például barátnőjével, Hédivel mindenféle állatokat rajzolnak.

De milyen színű vajon a róka farka?

Ehhez el kell menni a Vadasparkba! Hívjuk Maszatot is, és kiránduljunk együtt!

 
 
Főszerepben: Sári és Pötyi baba
 
Berg Judit és Agócs Írisz új sorozatot indítanak, melynek főszereplője a Maszat-sorozatból már ismert Sári és Pötyi baba. Az évek folyamán annyi izgalmas és érdekes dolog történt  Sárival (is), hogy az alkotópár úgy gondolta, erről is érdemes lenne mesélni. Mi minden történik a kislánnyal és kedvenc babájával?

https://www.pagony.hu/resources/images/3n/4y/39/sari2.jpg

Berg Judit karaktereit imádják a gyerekek. Csak annyit kell mondanunk: Rumini! Na meg persze a többi karakter a kedvenc Berg Judit könyvekből, akiknek mind-mind izgalmas, egyedi személyisége van: Trikó és Nyamm, Füttyös Vilkó, a Cipelők. De nemcsak a főszereplők karaktere fontos, egy jól kidolgozott mellékszereplő nélkül nem igazi a történet. El tudod képzelni például a Rumini-sorozatot Galléros Fecó nélkül? Ugye, hogy nem!

A gyerekek már egészen pici kortól keresik a követhető mintákat, így a nekik szóló könyvekben is rendkívül fontosak a jól kidolgozott mellékszereplők. Mint például a Maszat történetekben Sári. Ezért tartottuk fontosnak, hogy a gyerekek az ő életét is jobban megismerhessék, hiszen a kislány is rengeteg kalandot él át, és neki is sok mindent meg kell tanulnia, épp ahogy Maszatnak!

 

https://www.pagony.hu/resources/images/2m/4g/56/sari_belso1.jpg

Berg Judit karakterei sosem tökéletesek, de mindegyikük végtelenül szerethető. Ahogy Maszat is megijed, ha valami ismeretlen dologgal találja magát szemben, esetleg félti a játékait a barátaitól, úgy Sári is össze tud veszni Hédivel, vagy el tud szomorodni, ha valami nem úgy történik, ahogy képzelte. De a mesék minden helyzetre hétköznapi és egyszerű megoldásokat kínálnak, és jó példát mutatnak a gyerekeknek: ne félj kíváncsi lenni, új dolgokat kipróbálni, figyelj oda a másikra, légy megbocsátó és igazságos! Fontos üzenetek, de nagyon egyszerűen, a cselekménybe építve találkoznak velük a gyerekek, így könnyedén elsajátítják ezeket a viselkedési normákat.

De térjünk rá a Sári-könyvre!

https://www.pagony.hu/resources/images/2r/23/30/sari_belso3.jpg

Az első Sári-könyvben ugyanúgy két-két mesét találhatsz, mint ahogyan a Maszat-mesékben is. De nemcsak a könyvek fizikai mérete, a szöveg-kép-arány is teljesen megegyezik a Maszat-sorozat köteteivel, így ezeket a könyveket is elsősorban a bölcsis-ovis korosztálynak ajánljuk. Ugyan a kötetekben Sárié és Pötyi babáé lesz a főszerep, megjelenik majd Maszat is a történetekben. Szóval Maszat-rajongók, figyelem, számotokra is tartogat meglepetést az új sorozat!

Az első Sári-könyv két meséje: Sári rajzol és Sári a Vadasparkban. A Maszatokhoz hasonlóan itt is összekapcsolódik a két mese.

Az első történetben Sári és barátnője, Hédi állatokat rajzolgat. Szépen eljátszanak együtt, amikor is egy pillanat alatt megváltozik minden, mert nem tudnak megegyezni abban, hogy milyen színű lehet a róka farka. Ezen természetesen össze is vesznek – ismerős helyzet, igaz? A legkisebb apróságon hajba tudnak kapni a gyerekek, de a fontos, hogy elismerjék: sokkal többet ér az együtt játszás öröme, mint a haragtartás. Szerencsére Sári és Hédi rájönnek erre, és utána jót játszanak együtt. Ráadásul kiderül, hogy egyikük sem látott még igazi rókát, így vetődik fel a Vadasparki látogatás gondolata. 

https://www.pagony.hu/resources/images/01/w9/8v/sari_belso5.jpg

A második mesében már Maszat is felbukkan, elkíséri a lányokat a nagy kalandra. A meséből megtudhatják a kicsik, hogyan kell felkészülni egy kirándulásra, mi is az a vadaspark, és milyen állatokkal lehet ott találkozni. Sajnos a lányok most sem látnak igazi rókát, és Sári nagyon elszomorodik. De szerencsére a barátai felvidítják, és Maszat tudja, hogy milyen színű valójában a rókafarok, a lányok pedig rádöbbenek, hogy mindkettőjüknek igaza volt!

A mesék a Berg Judittól már megszokott kedves és bájos hangon szólítják meg a gyerekeket és szüleiket. A szereplők megtalálják a megoldást a különböző konfliktusokra, és oly módon fedezik fel saját világukat, ahogy minden gyerek: tapasztalás és benyomások útján.

Bízom benne, hogy Sári és Pötyi baba meséit ugyanúgy szívesen hallgatják majd a fiúk is, ahogy eddig Maszat és Hóchóc történeteit a lányok.

Forrás: pagony.hu

2. Sári születésnapja

https://www.pagony.hu/resources/images/a6/y2/gx/post_side/sariszuletesbor.jpgKiadás éve: 2020. március
Oldalszám: 48

Sárinak születésnapja van, amire meghívja Hédit, Misit - no és persze Maszatot is.

A barátaitól egy plüss-rókát kap ajándékba, mert mindenki tudja, hogy a róka Sári kedvenc állata.

Sári nagyon boldog - Pötyi baba viszont nagyon szomorú. Egyáltalán nem örül a rókának. Annyira nem örül, hogy világgá is megy.

Mi lesz Pötyi babával? Ki és hol találja meg?
 
Hát a róka, akinek a mese végére még neve is lesz végre!
 
Sárit minden ovis szereti, hiszen a rövid történetekben ismerősek számukra a hétköznapi helyzetek.
 
 

Sári nemrég saját sorozatot kapott, aminek első részében Maszattal és Hédivel a vadasparkot látogatták meg, és az is kiderült, hogy Sári kedvenc állata a róka. Ha ti is ugyanannyira ellenálhatatlanul cukinak találjátok Sárit és kedvenc játékát, Pötyi babát, mint mi, akkor most örülni fogtok, mert pár napja jelent meg az új rész, ami a Sári születésnapja címet viseli. Ebben a részből megtudhatjuk, hogyan ünnepli Sári a szülinapját, és azt is, hogyan kezelhetjük, ha az egyik barátunk féltékeny lesz a másikra.

Mint a Maszat-könyvek, ez a mesekönyv is két mesét tartalmaz, és a szöveg-kép arány is teljesen megegyezik a Maszatokkal.

Az első mese a születésnapi buliról szól, Sári áthívja magukhoz a barátait, Misit, Maszatot és Hédit egy nagy közös ünneplésre. Az ünnepelt igazán gondos házigazda, csakis egészséges nassolnivalókkal, gyümölccsel és kölesgolyóval, na meg egy isteni finom születésnapi tortával készül a vendégseregnek.

 

A buli remekül sikerül, a gyerekek nagyon jól érzik magukat. Sárit egy közös ajándékkal köszöntik fel a barátai, ami nem más, mint egy bájos plüssróka, Sári kedvence! Csodás érzés, hogy születésnapja van, és ma mindenki csak őt ünnepli.

Persze tudjuk, hogy az ilyen jellegű gyerekbulikra a közeljövőben sajnos nincs lehetőségünk, mégis fontos, hogy meséljünk a kicsiknek ilyen történeteket, hogy ezekben a koatikus időkben se felejtsék el, van élet a karanténon, kijárási korlátozáson túl is. Az ovis gyerekek még teljesen másképpen kezelik a meséket, a történeteket, mint a felnőttek, számukra ez a világ még sokkal jobban összefonódik a valósággal, kevésbé tudják elkülöníteni a valódi élettől. Ha sokat mesélünk nekik kedves, jó üzeneteket közvetítő, pozitív történeteket, jót teszünk a mentális egészségüknek, és a szerencsétlen körülményekben egy olyan világot kínálunk nekik, ahol biztonságot lelhetnek, és ahol minden rendben van.

A második mese arról szól, hogyan érzi magát Sári új plüssrókája az új gazdájánál, de a szemfüleseknek feltűnhet, hogy a szituáció kísértetiesen hasonlít a testvérek közötti féltékenységhez. A rókának nincs panasza semmire, mert Sári rengeteget játszik vele, rajongva imádja az új plüsst, de Pötyi baba, az első plüss nem osztozik vele ebben, belőle csak a düh sugárzik, ha az új rókáról van szó.

Pötyi valószínűleg azt szeretné megmondani Sárinak, hogy fél attól, hogy ő már nem lesz olyan érdekes, mint az új jövevény, és nem fog vele játszani, de sajnos ehelyett inkább csak olyanokat mond, hogy a kis róka büdös és buta.

Sári sajnos későn veszi a lapot, hogy Pötyi féltékeny, és amikor nem figyel, Pötyi egy óvatlan pillanatban kislisszol az ajtón, és bánatában megszökik. Amikor Sári észbekap, nagyon megijed, hogy örökre elvesztette a babáját, így a róka segítségével felkutatja az egész házat és az udvart, hogy meglelje régi barátját.

Vajon hogyan nyeri vissza Sári kedvenc babájának bizalmát?

Forrás: pagony.hu

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?