OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2024. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
SOROZATOK AZ ELSŐ HAT ÉVBEN
SOROZATOK AZ ELSŐ HAT ÉVBEN : Szofi kalandjai

Szofi kalandjai

  2020.07.27. 21:22

2-5 éveseknek
Írta: Harcos Bálint
Illusztrálta: Cristina Quiles
Kiadó: Pozsonyi Pagony
Oldalszám/kötet: 40
Kötetszám: 7
 
Szofi egy bájos kis bajkeverő, aki épp a dackorszakát éli. 
 
Hol zokni nélkül szaladva tüsszenti ki szinte még a világot is a helyéről, miközben igyekszik elszaladni az anyukája vezette üldözői elől, hol egy cirkuszi előadást hekkel meg úgy, hogy direkt rosszul mondja a varázsigét, amitől persze viccesebbnél viccesebb dolgok történnek.
 
Szofi egy bájos kis bajkeverő, aki épp a dackorszakát éli. Hol zokni nélkül szaladva tüsszenti ki szinte még a világot is a helyéről, miközben igyekszik elszaladni az anyukája vezette üldözői elől, hol egy cirkuszi előadást hekkel meg úgy, hogy direkt rosszul mondja a varázsigét, amitől persze viccesebbnél viccesebb dolgok történnek.

 

https://www.pagony.hu/resources/images/fo/a8/q8/post_side/24178.jpgAlig három éve, hogy szépen csendesen betüsszentette magát Szofi a gyermekirodalomba. Eleinte csak apró hapcizások voltak egy fel nem húzott zokni okán, aztán egyre hangosabbak lettek a tüsszentések, és egyre szélesebb körben népszerűsödött ez a belevaló kis nőszemély, aki felforgat mindent maga körül, mégis közben imádni kell. Nem csoda, hogy gyorsan bővülnek a szofis történetek, és a rajongó tábor is.
 
 
A sorozat egyszerűen sikerre van ítélve az eredetisége, a humora és illusztrációi miatt. Harcos Bálint dacmeséi és Cristina Quiles fergeteges rajzai a kipukkadó nevetésig fokozzák a történeteket. Az amúgy morgolódó, türelmetlen felnőttekből a megengedő mosolyt csalják elő, míg a gyerekekből a csibészes, összekacsintó nevetést.

Bálint idehaza találja ki a történeteket, míg Christina Spanyolországból dolgozik. Nincs lehetőségük nagy összejövetelekre, beszélgetésekre, mégis fantasztikusan egymásra érzett író és illusztrátor. Hol a szöveg erősíti a rajzokat, hol pedig a képek fokozzák egy-egy mondat humorát. Könyvről könyvre nő az összhang, és egyre izgalmasabb történetek születnek több ezer kilométeres távolságból. Szofi épp annyira mindkét alkotóé. Már nem lenne meg egyik sem a másik nélkül. Benne van a könyvekben, hogy szívből szeretik Szofit, mint ahogy az olvasók is.

Hiszen szeretni kell ezt a szófogadatlan kislányt, aki nem hajlandó felhúzni a zokniját, és aki után fut a mamája. A rohanás közben kitüsszenti a spenótot a tányérból, letüsszenti a leveleket a fákról, a körhintát eltüsszenti a helyéről, aztán a tengert, meg a fél várost és a hegyet is. És az őt elkapni próbáló sokaság úgy nő mögötte, mint a kisgömböc. A rajzok pedig mintha mozognának. Mintha nem is könyvet nézegetnénk, hanem egy rajzfilmet.

https://www.pagony.hu/resources/images/vs/1s/4m/post_side/25072.jpgImádni kell Szofit, amikor a cirkuszban őt választja a bűvész a gyerekek közül. Persze, hiszen ő a leghangosabb. És akkor is, amikor csak azért sem azt a varázsigét mondja amire a bűvész kéri. Viszont őrült varázslásba kezd, és olyan dolgokat teremt a pálcával és a hókuszpókuszaival, amire minden gyerek vágyik.

Varázsol erdőt, ahol futkározhatnak a gyerekek, mesebeli várat királylányokkal és lovagokkal, báltermet csillogó ruhákkal, majd egy hatalmas sártengert, ahol sárcsatázni lehet. És medencét, és egy hatalmas ugrálni való ágyat is. A könyv végére szinte mi is elfáradunk a nagy viháncolásba.

szofib
https://www.pagony.hu/resources/images/i1/v6/d1/post_side/25755.jpgÖlelnivaló Szofi, amikor anyukájával az erdőt járva bújócskáznak. Anya számol, Szofi bújik pöffeteg alá, zörgő avarba, viháncoló vadmalacok közé, szarvas agancsa mögé, rókalyukba, mókusodúba. Anyukája hiába keresi, hívogatja, Szofi nem bújt elő. Már megint nem fogad szót. Mígnem aztán mamája bújt el, ami már közel sem olyan mókás dolog. A megszeppent Szofi végül boldogan fedezi fel a megkerült mamát egy vadles tetején.

szofim
https://www.pagony.hu/resources/images/23/24/7l/post_side/26812.jpgÉs puszilnivaló Szofi, ahogy majdnem az őrületbe kergeti szegény Mikulást. Mert Szofi tényleg nem alszik el, és bizony megvárja éjszaka a Mikulást, aki miután "rajtakapták", egy szofis ámokfutás áldozatává válik. Hiszen a krampusszá változott kislány most érzi csak igazán elemében magát. Őrült tempót diktál, mikor átveszi a szán irányítását, amikor degeszre eteti a rénszarvasokat, amikor majdnem minden ajándékot egyetlen kéményen szór be. Már-már katasztrófába torkollik a bűvös éjszaka, amikor is a kislány teljesen lemerül, és a Mikulás nagy szakállába bújva alszik el.

szofilu
Szofi lufijaMindezek után Harcos Bálint egy újabb fordulattal tovább fokozza a Szofis történeteket. A Szofi lufijában ugyanis nem a kislány lesz a dacos-akaratos, szülőnyúzó veszedelem, hanem az a fránya lufi, amelyik nem akar szót fogadni Szofinak. Az a szemtelen, sárga gömb, ami soha nem arra megy, amerre a gazdája szeretné, sőt, biztos, hogy mindig pont az ellenkező irányba röpül, nem is akárhogyan.

 

Ő egy igazi túlélő lufi. Nem fog ki rajta esernyő hegye, se harapós kutya foga, sőt még a rózsabokor tüskéi sem. Inkább ő fog ki rajtuk. Az esernyő ijedtében kinyílik, a kutya elrepül, és a rózsák pukkadnak ki végül a lufi helyett. Szofi meg, mint ahogy anyukájától hallotta, nevelgeti azt a rakoncátlan ballont, aki még a nagyfiúkat is "megpattogtatja", sőt elhúz egy egész villamost, végül pedig még a napot is kipöcköli a helyéről.

Forrás: pagony.hu

A sorozat meséi

 


 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?