OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gyermek és szöveg
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
SOROZATOK AZ ELSŐ HAT ÉVBEN
SOROZATOK AZ ELSŐ HAT ÉVBEN : Ancsa és Pancsa

Ancsa és Pancsa

  2020.08.01. 02:32

4-6 éveseknek
 
Írta: Dés Mihály
Illusztrálta: Horváth-Molnár Panna
Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó
 
Ancsa és Pancsa ikrek, látszólag egyformák, mint két tojás. Legalábbis azoknak, akik nem ismerik őket, úgy igazán. Mindenki más tudja jól, hogy Ancsa és Pancsa csak annyira hasonlít, mint két bármely testvér, vagyis semennyire.
 

1. Ancsa és Pancsa a fürdőszoba fogságában
 
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 48

Ancsa és Pancsa éppen fürdik, mikor minden elsötétül, és ráadásul anya is a fürdőszobán kívül reked. Ha valaha záródott már rád egy ajtó, vagy szuroksötét lett a lakás egy váratlan áramszünet miatt, akkor el tudod képzelni, hogy ez milyen érzés lehet. A hírre összeszaladnak még a szomszédok is. A nagy bajuszú Béla bácsi be akarja törni az ajtót, Nusi néni rendőrt hívna, Magdika a mentőket. De szerencsére az ikerlányokat sem kell félteni!

Ancsa és Pancsa-sorozat nyitódarabja, két teljesen egyforma, mégis teljesen egyforma, mégis teljesen különböző kislány izgalmas és vicces kalandjait meséli el.

 

Hintafa blog

Az ikrek egyedül élnek anyukájukkal egy bérházban, és a címből sejthető eseten kívül még jó sok kalandban van részük. Például a mogorva Virgil bácsinak szereznek egy cuki cicát, hátha elmúlik a zordsága, és akad egy kis galiba a magasságuk körül is. A két kislány azonban mindig feltalálja magát. Van, amikor a véletlen segít nekik, és van, hogy ők maguk találnak megoldást.

Aranyos kis történetek, időnként humoros kiszólásokkal megtűzdelve a felnőttek jellemző megnyilatkozásaira. Ugyan az illusztrációkat eleinte picit harsánynak tűnnek, mégis minél többször lapozgatjuk a könyvet, annál jobban dominál az erőteljes színhasználat a lányok eneregiáira reflektálva.
 
 

2. Ancsa és Pancs meg a vadmalacok

Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 48
 
Szereti-e a vaddisznó a vadalmát?
Miért hívják a lányok Kriszta mamát Tiszta mamának, és mi köze ennek a papucsszabályhoz?

Hogy lehet, hogy Nagyapának, aki állandóan fúr-farag, és látszólag mindig morcos, mogorva és morózus, aranyból van a szíve, és megengedi, hogy az ikrek bármikor ledöntsék a legótornyot?

Vajon miért ég Ancsa és Pancsa hónapokon át vaddisznólázban, és mi történik, amikor végül tényleg szembetalálják magukat egy vadmalaccal?

Ancsa és Pancsa újabb kalandjaiban mindenre fény derül — még arra is, hogy kerül a mesébe egy vízipisztoly…

https://3.bp.blogspot.com/-08NWGvVCW0k/VyDQCzwknGI/AAAAAAAAB00/sCuWEc3n42EHBFI2SFQu0jAxIVJN888YgCLcB/s1600/ancsapancsa0.jpg

Ancsa és Pancsa, a két tündéri, teljesen egyforma, azonban mégis teljesen különböző ikerlány kalandjai folytatódnak. Ancsa és Pancsa mivel egy icipici lakásban laknak anyukájukkal sok időt töltenek Kriszta mama és Nagypapa házában, amely egy csodálatos erdő szélén található. Ancsa és Pancsa legújabb kalandjában a nagyszülők háza melletti erdőben lakó vadmalacokat szeretné a két kislány jobban megismerni.

Mit gondoltok, a vadmalacok is szeretnének az ikrekkel találkozni? Mi esznek a vadmalacok? Sikerül-e Nagyapának lefotózni a lakmározó vaddisznókat? Vajon tényleg vadak a vadmalacok? Félnek-e a vaddisznók a vízipisztolytól?

Ezekre a kérdésekre mind megtaláljátok a választ, ha elolvassátok a vaddisznós kaland történetét. Az eseményeket egy szuper térképen is nyomon követheted, olyan, mintha drónnal repültél volna az erdő fölé.

A malacos kalandon kívül Kriszta mama papucsszabályáról is olvashattok.

Nektek is rendszerető a nagymamátok, vagy nála lehet ugrálni a rugós díványon? Tudjátok-e milyen jó szórakozás lehet összepároztatni a műanyagdobozokat az elveszett fedelekkel.

Kérdezzétek meg anyát, lehet, hogy otthon is vár rátok néhány összepároztatható doboz.

A harmadik mesében Nagyapát ismerhetitek meg jobban. Tudjuk, hogy morgós, utálja a levéltetveket, nem szereti az ugatós kutyákat, szeret vicceket mesélni, fúrni-faragni. Ezermesterkedés közben sok minden megtanította Ancsát és Pancsát. Például szappanbuborékot fújni, vagy azt már tudtak maguktól is lányok? De Nagyapával lehet legjobban legótornyot építeni és összedönteni, de ő az, aki mindig engedi, hogy a lányok sütit egyenek ebéd előtt, nem csak utána. Ti mit csináltok együtt a Nagyapátokkal?

 

Az Ancsa és Pancsa meg a vadmalacok egy aranyos nyári történet, ami tulajdonképpen egy hosszabb időszakot ölel fel, mégis - legnagyobb része - a nyári szünet alatt játszódik...

A kötet elején megismerhetjük ezt a két különös, aranyos ikerlányt, nagymamájukat, Kriszta mamát és a Nagypapát, akik egy rét, és a réttel határos erdő mellett laknak vidéken. Az egyik nap Nagypapa vaddisznókat fedez fel egy ősrégi almafa árnyékában, és amint a kislányok megpillantják ezeket a különös teremtményeket, azonnal a rögeszméjükké válnak a vadmalacok. Velük kelnek, fekszenek, álmodnak, és alig várják a nyári szünetet, amikor visszatérhetnek a farmra, és malaclesre indulhatnak...

Természetesen a két kislány igen komisz, és érdeklődő fajta, akiknek senki sem ad engedélyt arra, hogy bemerészkedjenek az erdőbe, így megteszik azt egyedül - titokban.

Itt kerül sor ama váratlan eseményre, amikor a látszólag bátrabbnak tűnő Ancsa sokkal kisebb lelki erőről és bátorságról tesz tanúbizonyságot, mint a félénkebb Pancsa, miközben valóra válik az álmuk, és igazán közelről megszemlélhetnek egy vadmalacot...

Dés Mihály meséje pici gyerekeknek szól. A könyv hátoldalán látható 5+ életkor jelzés nem véletlenül szerepel a könyv borítóján, a nyelvezet igen egyszerű, a történet sok helyen szájbarágós és az író rengetegszer ismétli önmagát, ami felnőtt fejjel már inkább fárasztó, mint érdekes, noha a gyerekek számára lényeges információkat ismétel... 

Ezért nem tudtam megadni a történetre az 5 csillagot, annak ellenére, hogy egy rendkívül aranyos, bájos, kalandos történetet kaptam, amit Horváth-Molnár Panna gyönyörű, élettel teli és részletgazdag illusztrációi tesznek teljessé. 

A kötet a mesén kívül tartalmaz még egy részletes bemutatkozót Kriszta mamáról és a Nagypapáról, akiket ezen rövid információhalmaz olvasása során jobban is megismerhetünk, továbbá egy mellékszálat, egy bizonyos vízipisztoly-ügyről, ami megváltoztathatta volna a történet végkimenetelét...

Noha már azon is meglepődtem, hogy a mese tulajdonképpen csupán a kötet felét teszi ki - már ami az oldalszámot illeti -, és külön bemutató részt tartalmaz a nagyszülőkről, azok jelenlétét még megértem, hiszen teljesebbé teszi a képet a nagyszülők jelleméről, akik a konkrét történetben nem sokat szerepelnek, hiszen a mese a két kislányra fókuszál; a kiegészítő sztori jelenlétét azonban egyáltalán nem értem. Olybá tűnik, mintha csak azért kapott volna helyet, hogy a kötet ne legyen még ennél is rövidebb az oldalszámot tekintve, de igazán nagy jelentősége nincs, azon kívül, hogy humoros.

Mindezeken tényeket összevetve a kötetet kisebb, óvodás korú gyermekeknek és szüleiknek ajánlom.

 

Idézetek

"Kevés gyerek van a földkerekségen, aki többet tudna a vadmalacokról, mint Ancsa és Pancsa."

"…a házukban lakó Béla bácsi úgy tudja mozgatni a bajuszát, mint egy hőscincér, és úgy morog hozzá, mint egy vadmalac."

"– Fényképezd le őket a mobiloddal! – javasolta Kriszta mama. 

– A fészkes fene tud fényképezni azzal az átkozott telefonnal – füstölgött Nagypapa. – Örülök, ha telefonálni sikerül vele."

"Közben eljött a tél, leesett a hó, a rét fehér lett, mint patyolat takaró, az erdő csupasz fáin Télapó-sapó, ilyenkor szánkózni, hógolyózni jó…"

"Csak az alkalmas pillanatot kellett kivárni, amikor kiszökhetnek az erdőbe. Az alkalmas pillanat természetesen akkor jön el, amikor Kriszta mama nincs otthon, mert ha ő otthon van, akkor még egy földigiliszta se tudna észrevétlenül kiszökni a kertből."

"A vendégeket például saját főzésű pálinkával szokta kínálni, ami pont úgy néz ki, mint a víz, csak nem lehet meginni, mert borzasztóan erős."

"Nagypapa még akkor se kóstolhatja meg a süteményt, amikor megette az isteni és nagyon egészséges levest és főzeléket, mert ő „cukros”, és aki „cukros”, az már annyi édességet evett életében, hogy többet nem ehet. Másoknak is hagynia kell. Ez így igazságos."

 


 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót