OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gyermek és szöveg
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Február
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
<<   >>
 
SOROZATOK AZ ELSŐ HAT ÉVBEN
SOROZATOK AZ ELSŐ HAT ÉVBEN : Kerék mesék

Kerék mesék

  2020.08.01. 07:02

4+
Írta: Mechler Anna
Illusztrálta: Hajba László
Kiadó: Manó Könyvek, 2013-2017
Oldalszám/kötet: 64
 
1. Bartoló, ​a markoló
2. Pedró, a tűzoltóautó
3. Tóbiás, a kukásautó
4. Zebulon, az autódaru
5. Jonatás, a kamion
6. Bernát, a mentőautó
 
A hat kötet tizenkét izgalmas meséit Hajba László részletgazdag rajzai keltik életre.
 
A történetek nemcsak szórakoztatnak, hanem rengeteg hasznos információt is megtanítanak a különböző járművekről.


 

1. Bartoló, a markoló

Kiadás éve: 2013

Mechler Anna első könyvének főszereplője Bartoló, a kis markoló. Egy építkezés az otthona, ahol társaival, a többi munkagéppel együtt egy új metróvonal kialakításában vesz részt.

Vajon milyen lehet a világ az építkezést körülvevő kerítésen túl?

Bartoló kíváncsi, akár egy kisgyerek. Kalandjai során eljut egy játszótérre, rájön, hogy kirándulni nagyon jó, és azt is megtanulja, hogy a tűzijátéktól nem kell félni. Vajon ki bujkál itt, a védőkorlát mögött? A könyvből ez is kiderül!

"A férjem a Keleti pályaudvarnál található metróállomás építkezésén dolgozott munkavédelmi felügyelőként, és Bartoló, a markoló mindennapjaihoz ő szállította az ötleteket. Ezt a belső szemet megőriztem a többi mesénél is, mindig van egy kapcsolatom az adott világhoz, ettől lesz hiteles a történet.

Szerintem egy igényes gyerekkönyvben az összes szakkifejezés legyen a helyén. A legelevenebb impulzust a tűzoltólaktanyában kaptam: a kedvemért riadót fújtak, lecsúsztak a rudakon, és megmutatták a feszítő-vágót, valamint a légzőálarcot működés közben. Innen már nem volt nehéz ihletet meríteni." (Mechler Anna)

Tartalom

Bartoló megérkezik
Bartoló bemutatkozik
Bartoló munkába áll
Munka a résfalnál
Bartoló a játszótérre megy
Bartoló és Bobcat a kertészetben
Twixer a Balatonhoz megy
Bartoló beteg
Bartoló és a tűzijáték
Munkabaleset a Keleti pályaudvarnál
Bartoló kirándulni megy
Ünnep az építkezésen

2. Pedró, a tűzoltóautó

Kiadás éve: 2014

A Kerék mesék újabb részének hőse Pedró, a tűzoltóautó, aki nem csak a tűzoltó-parancsnokságon pihen egész nap, hanem egy sor izgalmas kalandot él át. Segít az áruházban, az autópályán és a kisvasútnál, föld alatt és vihar után egyaránt. Megment egy kiscicát, és a lóversenypályán sem tétlenkedik.

Vajon Bartolóval, a markolóval is összebarátkozik? És ki lehet Roninó?

A történetek nem csak szórakoztatnak, hanem rengeteg hasznos dolgot is megtanítanak a tűzoltók munkájával kapcsolatban.

Kertész E. Krisztina

A Kerék-Mesék első kötetéről (Bartoló, a markoló) írt rajongó ajánlónk után máris itt a második kötet, s rögtön leszögezném, hogy aki az első kötetet élvezte (nagy valószínűséggel fiú és 4-8 éves), ezt is ugyanúgy fogja. Viszont aki még nem ismeri a sorozatot, itt egy új alkalom – ráadásul az utolsó fejezetben kedvenc markolónk, Bartoló is felbukkan, és új ismerősünk, Pedró, a piros tűzoltó rohamkocsi bizakodóan jegyzi meg, hogy „Biztosan találkozunk még!” Ez akár további közös kalandokat is jelenthet; de nem jósolok, bízzuk inkább az írónő engedékenységére és fantáziájára!
 
Mert munkagép-országban bizony kemény az élet, ez a való világ, harmadik műszak a javából, első a munka, és mókára alig jut idő. Bartolóéknak azért jutott egy kis kiruccanás, meg potya-Balatonozás, de tűzoltókocsinak lenni cseppet sem tréfadolog. Itt minden perc, sőt másodperc számít, állandó a készenlét, a laktanyát elhagyni esélytelen. Ha megszólal a riasztó dallam (nem, nem jelzőcsengő, mert ennek hangja sokkal riasztóbb, és kellemetlenebb erre ébredni), rögtön indulniuk kell. Igaz, örömforrás azért akad: az autópályán rohamtempóban száguldani egy sürgős oltás helyszínére, piros lámpákra fittyet hányva robogni a forgalmas utakon át, vagy egy laza készenlétet tölteni a lóversenypályán, az állatok között; ezek Pedró jó napjai.
 
A tűzoltóknak lehet szabadnapjuk, de a járműveknek nem. Jó esetben persze kapnak egy kis kényeztető karbantartást, olajozást, áttörölgetést, de alapból 24 órában rendelkezésre kell állniuk. Belegondolt ebbe eddig bárki, milyen nehéz egy tűzoltóautó (bocsánat, egy gépjárműfecskendő) élete? Néha bizony érthető módon ők is besokallnak, és kicsit elbóbiskolnak, ezért puhábbra eresztik a gumijukat. Vagy nincs kedvük magukkal hurcolni a sok felszerelés mellett még azt a fránya feszítő-vágó berendezést is, cipelje a nyavalya! Aztán persze pont akkor jön a riasztás, és pont akkor kellene kiszabadítani a villamos alá gyűrődött autóban rekedt utasokat…
 
Mindenki szerencséjére a tűzoltóállomás dolgozói nincsenek magukra hagyva a bajban, hiszen az itt élő őrző-védő manó mindig figyel, és pont akkor segít, amikor arra a legnagyobb szükség van. A „véletlen szerencse” neve Roninó (érdekes módon ebben a könyvben erős az olasz vonal, legalábbis a névadást ez uralja), aki a vicces képeken is rendre feltűnik. S aki még nem sejtette, a könyvből azt is megtudhatja, hogy a tűzoltóknak napról-napra igen rázós helyzetekben kell helyt állniuk – de ez még csak a jéghegy csúcsa (elvégre gyermekkönyvről van szó), s egyértelmű, hogy minden tűzoltónak legfőbb célja és vágya másokon segíteni.
 
Amint az a fülszövegből kiderül, a történeteket egy igazi tűzoltóság igazi tűzoltói lektorálták, így a könyvből új, naprakész és hiteles ismeretekre tehetünk szert szülőként is, az én szakszókincsem legalábbis bővült felolvasás közben. A gyerekek arra is rádöbbenhetnek, a tűzoltók egyáltalán nemcsak tüzet oltanak, hanem rengeteg más (vész)helyzetben is segíteni tudnak. A burkolt nevelő célzat több mesében is felbukkan (például a Trombi és a tűzmanókban), de szerencsére didaktikusság-mentesen. Mindenesetre nem árt, hiszen így hamar adódik lehetőség megbeszélni a gyerekkel, mennyire rossz ötlet mondjuk az olajat vízzel oltani.
 
A különbözőféle tűzoltókocsik pedig, akárcsak minden munkahely dolgozói, egymással rivalizálnak, egymás képességeit, felszerelését meg-megirigylik, elbizonytalanodnak és kisebbrendűségi érzés is gyötörheti őket, de a végén ráébrednek, hogy a csapatmunka a legfontosabb, és mindenkire szükség van.
 

3. Tóbiás, a kukásautó

Kiadás éve: 2015

A Kerék mesék legújabb részének hőse Tóbiás, a kukásautó, aki szemetet szállít hétről-hétre és egy sor izgalmas kalandot is átél: kincset talál, lomtalanít az Operaháznál, és még a budai Várba is ellátogat egy éjjel.

Lehet, hogy Bartolót, a markolót és Pedrót, a tűzoltóautót is viszontlátjuk? Vajon milyen lehet egy karácsony a munkagépeknél? A könyvből ez is kiderül!

Tartalom

Tóbiás hajnali útja
Tóbiás piszkos lesz
Tóbiás kincset talál
Almák potyognak az égből
Lomtalanítás az Operaházban
Armandin szelektív hulladékot gyűjt
Éjszakai műszak a Várban
Tóbiás, a világ legklasszabb kukásautója
Állati kaland a játszótér mellett
Morgána túl lassan halad
Tóbiás és a szánkózó madarak
Közeledik a karácsony

Összesen tizenkét mesét tartalmaz a kötet, melyek meglehetősen eltérőek. Vannak pörgősebb, cselekményesebb történetek, és akadnak elmélkedőbb, elvontabb sztorik. A Lomtalanítás az Operaházban vagy az Éjszakai műszak a Várban például az utóbbi csoportba tartozik, nem is ezek lettek a kisfiam kedvencei. Az Almák potyognak az égből, a Morgána túl lassan halad, a Tóbiás és a szánkózó madarak azonban a gyakrabban kért mesék közé tartozik. A Tóbiás kincset talál című epizód számomra túl talányos, lezáratlan maradt, de a gyermekem egyelőre még nem firtatta az elvarratlannak tűnő részleteit, pedig gyakran szokott kérdezni felolvasás közben.

A figurák aranyosak, szerethetőek, Hajba László rajzai pedig nagyon bájosak. Valószínűleg mindenkinek más történet „jön be”, de éppen ez a jó a mesék sokféleségében. A kötet a Kerék mesék-sorozat részeként jelent meg, és a széria többi könyvének szereplői is fel-felbukkannak ebben a kiadványban. Kukásautó-kedvelő gyerekeknek kihagyhatatlan!

4. Zebulon, az autódaru

Kiadás éve: 2016

Hallottatok már pizzaimádó autódaruról? És olyanról, aki barátságot köt egy kiselefánttal?

A Kerék mesék legújabb részének hőse – Zebulon – ilyen. Ellátogat egy cirkuszba, egy osztálynyi gyerek pizzakirállyá választja, irodaházat épít, majd máskor Bartoló, a markoló segédletével medencét varázsol egy udvarra.

A történetek nemcsak szórakoztatnak, hanem rengeteg hasznos dolgot is megtanítanak a daruk munkájával kapcsolatban. Ajánljuk a daruk és járművek szerelmeseinek, és annak, aki szerette a Kerék mesék korábbi köteteit – most sem fog csalódni!

 

5. Jonatán, a kamion

Mechler Anna - Jonatán, a kamionKiadás éve: 2017

Ugye milyen érdekesnek tűnik a kamionok munkája?

A Kerék mesék legújabb részének hőse Jonatán, a kamion. Elutazik Olaszországba, szállít narancsot, találkozik régi barátokkal, elcserélnek rakományokat és még sok érdekes kalandban lesz része.
 
Sok érdekes dolgot megtudhatunk a kamionok (és sofőrjeik) útjairól, de olyan ügyesen, izgalmas történetekbe rejtve, hogy egyáltalán nem tűnik ismeretterjesztésnek.

 
6. Bernát, a mentőautó
 
Mechler Anna - Bernát, a mentőautó - ÜKH 2019Írta: Mechler Anna
Illuszttálta: Hajba László
Sorozat: Kerék mesék
Oldalszám: 64

Újabb közlekedési eszközzel bővült a Kerék mesék sorozat járműparkja: megérkezett Bernát, a mentőautó! Egy mentőjármű élete csupa kaland; hol baleseti sérülteket szállít, hol nehezen lélegző betegeket - olykor maga is életet ment, de elkísérhetjük a havas erdő szélére, az autópályára vagy a mentősofőrök versenyére is.

Vajon milyen titkokat rejt a mentőállomás?
És ki lehet az, aki néha, váratlanul megjelenik Bernát vezetőfülkéjében? 

A történetek nemcsak szórakoztatnak, de rengeteg hasznos dolgot megtanítanak a mentősök munkájáról. A tizenkét izgalmas mesét Mechler Anna írta, és Hajba László részletgazdag rajzai keltik életre.

Ajánljuk a villogós autók rajongóinak - nem fognak csalódni!

 

 


 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót