OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
SOROZATOK AZ ELSŐ HAT ÉVBEN
SOROZATOK AZ ELSŐ HAT ÉVBEN : Brúnó meséi

Brúnó meséi

  2020.08.02. 17:09

3 éves kortól
 
A sorozat tematikus, meseszerű köteteiben a népszerű Brúnó Budapesten sorozat főszereplőjének, Brúnónak az életébe pillanthatunk be. A fiúcska első éveinek fontos, meghatározó és ünnepi eseményeiről mesélő könyvlapokon jobban megismerkedhetünk családjával, rokonaival, kis barátaival, kedvenc állataival és persze magával Brúnóval is.

Írta és rajzolta: Bartos Erika
Kiadó: Móra Könyvkiadó
 
A születésnap minden kisgyerek életében fontos ünnep, az első hét év pedig meghatározó. Így van ez Brúnó életében is. A kötetben, születésnapjai tükrében végigkövethetjük a hétéves fiúcska növekedésének történetét "nulladik születésnapjától", vagyis a születésétől kezdve.
 
A kistestvér érkezése minden gyerek életében fontos esemény. Öröm, várakozás, de egyben félelem, szorongás forrása is. Vajon a szüleim ugyanannyit fognak törődni velem, ugyanúgy fognak szeretni azután is, hogy megszületik a kistestvérem? Ezt a kérdést teszi fel magának a hatéves Brúnó, a Brúnó Budapesten sorozat immár jól ismert főszereplője, amikor megtudja, hogy kistestvére lesz. Hajtja a kíváncsiság, utána akar járni, hogy vajon az ismerősei, kis barátai hogyan élték meg saját kistestvérük születését.

 

Bartos Erika - Brúnó meséi - Kistestvérek, nagytestvérek
Oldalszám: 216
Megjelenés: 2019. szeptember

A kistestvér érkezése minden gyerek életében fontos esemény. Öröm, várakozás, de egyben félelem, szorongás forrása is.

Vajon a szüleim ugyanannyit fognak törődni velem, ugyanúgy fognak szeretni azután is, hogy megszületik a kistestvérem?

Ezt a kérdést teszi fel magának a hatéves Brúnó, a Brúnó Budapesten sorozat immár jól ismert főszereplője, amikor megtudja, hogy kistestvére lesz.
 
 
Hajtja a kíváncsiság, utána akar járni, hogy vajon az ismerősei, kis barátai hogyan élték meg saját kistestvérük születését. Azok sorra elmesélik saját történetüket. Megtudhatjuk, hogyan fogadta kistestvérét Brúnó ovis társa, Orsi, a szomszéd kislány, Olívia, Brúnó óvodai barátja, Zsolti, akinek ikertestvérei születtek, Brúnó nagynénjének a kislánya, Kata, és Brúnó kiskori barátja, Lackó. Végül elolvashatjuk Brúnó saját történetét is, amelyből kiderül, mindezek után hogyan élte meg kishúga, Blanka születését, hogyan győzte le a félelmeit, és hogyan találta meg új helyét a családjukban.
 
A Brúnó meséi sorozat tematikus, meseszerű köteteiben a népszerű Brúnó Budapesten sorozat főszereplőjének, Brúnónak az életébe pillanthatunk be. A fiúcska első éveinek fontos, meghatározó és ünnepi eseményeiről mesélő könyvlapokon jobban megismerkedhetünk családjával, rokonaival, kis barátaival, kedvenc állataival és persze magával Brúnóval is.
 

 
 
nullahathegy.hu
 

A Brúnó meséi: Kistestvérek, nagytestvérek című kötetben testvéreket ismerhetjük meg változatos felállásokban, életkori differenciákkal, sőt van, ahol a szülők elváltak (Olívia szülei), így „kibeszélhetjük”egy válás következtében keletkező új helyzeteket. Természetesen a történet nem megy részletekbe, de például a szülői veszekedések előkerülnek. Sőt, a dolog súlyosbodik azzal, hogy az apának nemcsak új párja lesz, de Olíviának féltestvére is születik. Aztán ott van Zsolti története, neki két testvére is van, Zoli és Vince, akik ráadásul ikrek. Megismerjük az ikres babakocsit, az ikerágyat is….

Ilyenkor szóba jönnek a gondok, az hogy a nagy testvér feszült, hogy vajon rá is jut még idő, de a családi konfliktusok is szóba jönnek, ahogy az is, hogy az ikrek valójában mennyire különbözőek lehetnek. 

Az Emmáról szóló történetben hangsúlyos szerepet kap a testvérféltékenység, szóval, maga a könyv feldob, helyzetbe hoz egy-egy témát, amit aztán mára szülők alaposabban ki tudnak tárgyalni a gyerekeikkel. Ezek a történetek tehát inkább már a nagycsoportos vagy az alsótagozatos gyerekek problémáit listázzák, kellő érzékenységgel, empátiával, és bizonyos szempontból ezek lehetnek a gyerekek első ún. segítő, érzékenyítő könyvei.

 

uveghegyentul

TESÓ KÖRKÉP

Bartos Erikát nagyon szeretjük, különösen Bogyó és Babóca része a mindennapjainknak. Ám most, hogy kistesó érkezésére készülünk Brúnó is az életünk része lett.

A főként óvodásokat célzó tesós könyvben ez a kedves 6 éves kisfiú kalauzol minket,ugyanis nemrég tudta meg, hogy hamarosan nagytesó válik belőle. Nem igazán tudja, hogy mi vár rá, ezért barátaitól kér segítséget. Tőlük tudakolja meg, kinek mit jelent a testvére és milyen változásokat hozott a kis jövevény az életükben.

A történetek között találunk nagycsaládosokat, mozaik családot, iker tesókat vagy koraszülött kistestvéreket is. Mindegy melyik történetet olvassuk fel csemeténknek, mindegyikben hihetetlenül pozitív testvér kapcsolatokat találunk.

Minden családba hatalmas szeretettel várják az új gyermeket. Így mire Brúnó testvére is megérkezik, már a kisfiú is felkészülve és izgatottan várja. A nagypapa kezdeményezése, mely szerint gyümölcsfákat ültet unokái születése alkalmából , pedig olyan kezdeményezés, amelyet mindannyian követhetnénk.

Születésnap

Bartos Erika - Születésnap
Oldalszám: 216

A születésnap minden kisgyerek életében fontos ünnep, az első hét év pedig meghatározó. Így van ez Brúnó életében is.

A kötetben, születésnapjai tükrében, végigkövethetjük a hétéves fiúcska növekedésének történetét "nulladik születésnapjától", vagyis a születésétől kezdve.

Ahogy múlnak az évek, egyre több gyertya kerül a születésnapi tortára, Brúnó pedig megéli a dackorszakot, a kíváncsi kérdezősködés időszakát, óvodás lesz, aztán már iskolába készül, és mindeközben egyre többet tud meg a világról, a felnőttekről, a többi gyerekről és az emberi érzésekről.
 
pottyoslabda.hu

A kicsiknél akár néhány hét alatt óriási változások következnek be, az újabb és újabb születésnapok pedig mintha új korszakot nyitnának meg.

Karon ülőből járó, beszélő óvodás gyerek lesz, utána pedig úgy nyílik ki a kicsik gondolkodása, és persze a beszélőkéje is, ahogy megnyúlnak a babavégtagok, és az ovi végére egy kész kis felnőttet kísérünk végig a ballagáson.

A Születésnap című könyv 8 meséjével bekukucskálhatunk Brúnó és családja életébe.

Hogyan lesz a kisbabából folyton kérdezősködő totyogó, majd szobában rollerező ovis?
Mihez kezdjünk egy szülinapi ajándékba kapott kiskutyával, hogyan segíthetünk a kicsinek, ha elköltözünk, és neki új barátokra kell találnia?

A mesékben a kisgyermekkor jellemző helyzeteinek bemutatása mellett rengeteg kreatív, közös játékötletet találunk, tippeket kézműves ajándékokhoz, és arra is, milyen nem hétköznapi szülinapi tortával csalhatunk mosolyt gyermekünk arcára.

Ez egy olyan különleges könyv, ami 0-tól 7 éves korig minden évben újraolvasva új élményt ad. Együtt nő a gyermekünkkel, és kísér minket végig a boldog kisgyerekkor legfontosabb állomásain, hogy aztán gyerekünk az utolsó mesét akár már önállóan olvassa majd el.

 

nullahategy.hu

Számos olyan kérdés foglalkoztatja a gyerekeket, amelyek nem feltétlenül kerülnek felszínre otthon, mert elsodorják  olyan problémák, mint vacsora előtt egy órával még lehet-e csokit enni, vagy hogy ki lehet-e vinni a játékokat a nappaliba. És nem biztos, hogy helyzetbe jönnek a kerekesszékes gyerekek gondjai, vagy egyáltalán az, hogy mi az a válás. Bartos Erika történeteiben számos olyan dolog bukkan felszínre, amit aztán a szülők alaposabban körülírhatnak, már behelyettesítve a rokonokat, a szomszédokat vagy éppen az ovistársakat.

A gyerekek számára misztikus időpont a születésnap, a babazsúr, a különböző formájú fantáziatorták és az ajándékok miatt is, így aztán ha egy könyv egy kisgyerek első hét születésnapjáról szól, (Brúnó meséi: Születésnap) az alapvetően sikerre van ítélve. A könyv külön érdekessége hogy az első születésnapról, tehát magáról a születésről is beszámol. Ezekben a történetekben nemcsak a szituációk lesznek ismerősek, de sokszor maguk a felrajzolt, illusztrált tárgyi rekvizítumok is, például az autós gyerekülések, a műanyag kismotor, stb. A történetek rajzos feldolgozásai sok esetben a képregények vizualitását is beidézik, úgymond dinamizálják a könyv oldalait.

A kis történetek persze lényegesen többet mondanak annál, hogy milyen éppen az aktuális torta, vagy milyen partydekor látható a nappaliban, a kis mesék ötleteket is adhatnak a szülőknek, hogy mivel tehetik kreatívabbá az ajándékozást. Ott van például a Fontos Bőrönd ajándék vagy a családtörténeti árnyjáték, vagy a foszforeszkáló égitestek. A  születésnap minden kisgyerek életében fontos ünnep, az első hét év pedig meghatározó, és ez így van a kis Brúnó életében is. Születésnapjai tükrében végigkövethetjük a hétéves fiúcska növekedésének történetét “nulladik születésnapjától”. Brúnó pedig megéli a dackorszakot, a kíváncsi kérdezősködés időszakát, óvodás lesz, aztán már iskolába készül, és mindeközben egyre többet tud meg a világról, a felnőttekről, a többi gyerekről és az emberi érzésekről, és persze egyre több gyertya lesz a tortáján is.

 
A Brúnó meséi sorozat tematikus, meseszerű köteteiben a népszerű Brúnó Budapesten sorozat főszereplőjének, Brúnónak az életébe pillanthatunk be. A fiúcska első éveinek fontos, meghatározó és ünnepi eseményeiről mesélő könyvlapokon jobban megismerkedhetünk családjával, rokonaival, kis barátaival, kedvenc állataival és persze magával Brúnóval is.
 


 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót