OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
SOROZATOK 9-12 ÉVESEKNEK
SOROZATOK 9-12 ÉVESEKNEK : Abszolút Könyvek

Abszolút Könyvek

  2020.10.13. 22:53

A Pozsonyi Pagony legújabb sorozatába, az Abszolút Könyvekbe olyan 9-12 éveseknek szóló, olvasmányos és izgalmas könyveket válogat a Pagony, amelyek abszolút lendületesek, abszolút színvonalasak, abszolút maiak.

Abszolút könnyű őket olvasni, de mégsem felszínesek, abszolút nem megterhelőek, de mégis elgondolkodtatók. Van és lesz köztük fiús és lányos, magyar és külföldi, fantasy, kaland vagy éppen detektívregény. De ami mindegyikben közös, és amit garantálunk: ezeket a könyveket jó olvasni!
Ismerd meg az Abszolút könyveket!

 

Mit adjunk a gyerek kezébe, amikor már nem kisgyerek, de még nem is igazán tinédzser? Sokáig nagy kihívást jelentett számunkra olvasmányt ajánlani nekik, mert elég összetett a helyzetük. Ne legyen mese (azok már száműzve vannak a dedós kategóriába), de ne is legyen olyasmi, amit még nem feltétlenül tudnak megemészteni, mert túl nyomasztó, vagy egyszerűen nem a korosztályuknak megfelelő problémákról, sajátosságokról szól.
 
A Pagony kiadó pontosan ezt a rést szerette volna kitölteni, így született meg az Abszolút Könyvek sorozat, ami valóban hiánypótlónak bizonyult.
 

A 9-12 éves kiskamaszoknak megfelelő regényt találni számomra talán a legizgalmasabb feladat a munkámban. Nagyon szeretem ezt az életkort, irtó jókat szoktunk beszélgetni a boltban, ezeknek a gyerekeknek nagyon határozott véleményük és ízlésük van. Azon kívül, hogy személyesen örülök annak, hogy az Abszolút Könyvek megjelenése óta mennyivel egyszerűbb dolgom van, ezek a könyvek valóban fantasztikusak: izgalmasak, ötletesek, róluk és hozzájuk szólnak, és amellett, hogy viccesek, komoly témákat is feldolgoznak, mint például a válást, egy szülő elvesztését, az iskolai szekálásokat vagy a feminizmust.


A kőmajmok háza

a_komajmok_haza_borito_1000px.jpgKornél tízéves és asztmás, emiatt a "lúzer" kategóriába esik, és a környékbeli fiúk nem barátkoznak vele. A nyári szünetben viszont megismerkedik Izával, aki ugyanabban a kőmajmokkal díszített házban nyaral, amelyikben ő él az anyukájával. Iza fura szerzet, meggyőződése, hogy a házban élők kiválasztottak (vagyis mágikók), akiket el akarnak pusztítani a rosszak (vagyis a peritonok).

Kornél eleinte szkeptikus, de később teljesen belesodródik Iza fantáziavilágába, főleg, hogy egyre több dolog, amit a kislány mond, értelmet nyer a számára.

A sztori két idősíkban mozog, Kornél apukájának gyerekkorába is bepillantást nyerhetünk, és megláthatjuk a két gyerek, a két kor közti különbségeket. Az 1980-as években a gyerekek simán csavaroghattak, játszhattak az utcán, míg Kornél napjainkban ezt nem teheti meg, ez a szabadság, felhőtlenség már nem jut osztályrészül a mostani gyerekeknek. Iza viszont a fantáziájával teremt magának egy sokkal izgalmasabb valóságot, mint amiben él, és ezáltal válik a két gyerek mégis szabaddá.

Ez a könyv több korosztályhoz is szól, és minden olvasójának mást fog adni: a szülőknek a nosztalgia érzését a saját gyerekkorukkal kapcsolatban, míg a kiskamaszok számára izgalmas kalandregényt.

Gipsz

gipsz_borito_1000px.jpgA Gipsz írója, Anna Woltz hatalmas kedvencünk itt a Pagonyban, olyan értőn és szeretettel fordul a tinikor küszöbén álló korosztály felé.

A regény narrátora és egyben főszereplője a 12 éves Felicia, vagyis Fitz, aki éppen szörnyen dühös, hiszen nemrég váltak el a szülei. A történet kezdetekor első édesapjánál töltött hétvégéjét kezdi meg, amikor húga egy kisebb balesetet szenved, és emiatt az egész család a közeli kórházban köt ki.

Bár a könyv cselekménye csupán egyetlen napot ölel fel, mégis hatalmas változások történnek a szereplőkben, amikor hirtelen arra kényszerülnek, hogy ismét egy légtérben tartózkodjanak és kommunikáljanak egymással egy stresszes helyzet kapcsán.

A szerző rámutat arra, milyen fontos, hogy odafigyeljünk a környezetünkben élőkre, meghallgassuk egymást és empatikusabban álljunk helyzetekhez. És amellett, hogy egy alapvetően nehéz és fájdalmas témát dolgoz fel, nagyon sok benne a vicces és helyenként egészen abszurd helyzet, ami oldja a téma alapfeszültségét és könnyen emészthető olvasmánnyá teszi a könyvet.

Óriás

orias_borito_1000px.jpgAz Óriás egyszerre szól arról, hogy milyen kipécézettnek lenni egy közösségben valami miatt, amiről nem tehetsz, magányosnak érezni magad a saját családodban, és úgy általában kicsit kívülállónak mindenhol, amerre jársz. Szerintem ez az érzés nekünk, felnőtteknek sem teljesen ismeretlen, azonban 12 évesen kicsit ijesztőbb ezzel szembesülni.

Anzo neve ógermánul azt jelenti, hogy óriás, és ezt a nevet optimista szülei teljesen tudatosan adták neki – a családjában ugyanis mindenki hihetetlenül magas. Kivéve őt magát, és ez a tény osztálytársainak remek alkalom a piszkálódásra. Anzo félénk, visszahúzódó típus, a családtagjai viszont éppen az ellentétei: harsányak és magabiztosak. Így, bár legtöbbünk számára a család a megnyugtató biztonságot jelenti, Anzonak inkább további frusztrációt okoz, hogy bénának és tehetségtelennek érzi magát mellettük.

Az Óriás üzenete a kiskamaszok számára, hogy ne féljenek egy kicsit másmilyenek lenni, mint a többség. Ebből a történetből megtanulhatják, hogy ha az önbizalom nem magasság, vagy bármilyen más külső adottság kérdése, sokkal inkább a bátorságé – ez pedig tanulható és fejleszthető dolog.

Kulcs a múltba

kulcs_a_multba_borito_1000px.jpgHatalmas kedvencem a Kulcs a múltba, mondhatni, kicsit küldetésemnek is tekintem, hogy a lehető legtöbb lányhoz eljusson. A gyerekek egészen kicsi koruktól kezdve találkoznak azokkal a sztereotípiákkal és elvárásokkal, amiket a társadalom támaszt feléjük, és sok belső harcot okoz bennük, ha ezeknek nem tudnak (vagy akarnak) megfelelni. Ezt a regényt elolvasva a lányok láthatják egyrészt, hogy eltérni a számukra kijelölt sémáktól egyáltalán nem rossz dolog, másrészt azt is, hogy mennyivel nehezebb helyzetben lennének, ha alig néhány évtizeddel ezelőtt születtek volna.

Történetünk mindkét főszereplője 12 éves, talpraesett és okos lány. Csak éppen száz év különbséggel születtek, és egy varázslatnak köszönhetően véletlenül évszázadot cserélnek.

Hannah, aki visszatér az 1900-as évek elejére, beleveti magát egy bűnügy megoldásába, Maggie pedig rácsodálkozik a hatalmas változásokra a nők jogaival kapcsolatosan. Megérkezve a 21. századba ugyanis döbbenten tapasztalja, hogy a nők szavazhatnak, járhatnak nadrágban, focizhatnak, és egyáltalán senki nem hord fűzőt. Mivel sohasem volt része korábban ilyen szabadságban, a saját évszázadába való visszatérés után szüfrazsett lesz, és aktívan harcol az alapvető női jogok érvényesítéséért.

A regény végén találtok egy kis bibliográfiát is, hogy ha felkeltette az érdeklődéseteket a téma, akkor alaposabban utána tudjatok járni, hogy mi is az a feminizmus, és napjainkban milyen jelentősége van ezeknek a törekvéseknek.

A nagy csekklopás

a_nagy_csekklopas_borito_1000px.jpgA krimikkel nagyon meg lehet nyerni a kiskamasz korosztályt, így nem maradhatott ki a sorból egy ilyen könyv sem. Ami ezt a regényt különlegessé teszi, hogy nem csupán egy szövevényes ügyet göngyölít fel Howard, hanem egy barátság megszületésének is tanúi lehetünk.

Howardot mindenki egy kicsit dilisnek tartja, még a saját családja is. Néha beszél a biciklijéhez és eléggé magának való. Két nála idősebb fiú pedig rendszeresen piszkálja, amiről Howard egyáltalán nem kommunikál az őt körülvevő felnőttekkel. Így az iskolai zaklatás nagyon fontos témaköre is felbukkan a regényben, ami beszélgetést indíthat el a családban – ez akkor is fontos, ha érintettek vagytok, akkor is, ha nem.

Történetünk ott indul, amikor iskolája hátsó udvarán működtetett magánnyomozó-biznisze épp kezd beindulni. Az apró feladatok után – például a szomszéd néni eltűnt macskájának felkutatása - végre egy igazán komoly zsarolási ügybe bonyolódik. A szövevényes eset felderítése során alakul ki a barátsága a minden lében kanál Ivy-val, aki eleinte halálra idegesíti, később viszont fontos szereplője lesz a nyomozásnak és az életének is.

Minden krimirajongónak ajánlott, letehetetlenül izgalmas és fontos kérdéseket feszegető olvasmány.

Éjszaka az állatkertben

Bojti Anna - Éjszaka az állatkertbenLehet egy könyv egyszerre játék és regény? Bizony hogy lehet!

Sok szülő panaszkodik arra, hogy a kisiskolás gyerekek szívesebben játszanak a gépen, vagy nyomkodják a telefonjukat, mint hogy leüljenek a fotelba, és hosszan koncentráljanak egy könyvre. Ez generációs jellegzetesség, viszont nem kell kétségbeesni! Ugyanis itt jönnek képbe az interaktív regények, melyek éppen reneszánszukat élik, egyre több található meg a Pagony boltjaiban is. Így hát nem meglepő, hogy az Abszolút Könyvek válogatásába is bekerült egy ilyen.

A felcsillanó szemekből arra következtettem, hogy a gyerekeknek nagyon tetszik az ötlet, hogy nem csak passzív megfigyelői lehetnek a cselekménynek, hanem aktívan alakíthatják azt. Itt ez maximálisan teljesül, hiszen az olvasó maga találja ki, merre haladjon a történet, ő hozza a döntéseket és a következményeit is ő viseli. A sok eldöntendő kérdés segít abban, hogy a gyerekeket magába szippantsa a sztori, és észrevétlenül el lehet vele tölteni több órát is.

Cseresznyeliget titka

cseresznyeliget_titka_borito_1000px.jpgTalán ismertek ti is olyan gyereket, aki folyton kitalál valami furcsaságot. Akinek a fejében mindig zajlik valami nem mindennapi, és aki néha nem is tudja elválasztani a valóságot a képzelettől.

Kitti pont ilyen gyerek, ötödikes, és nagyon unalmasnak érzi magát és az életét is. Egy ötfős baráti társaság tagja, de valahogy mindig ő az, aki egyedül marad ültetésnél, akinek az üzeneteire nem érkezik izgatott válasz, és akit egy kicsit nagyotmondónak is tartanak a többiek. Egyedül neveli elfoglalt anyukája, ezért Kitti sokat van egyedül, ezt tölti ki álmodozással.

A nyári szünete sem ígérkezik kimondottan izgalmasnak: nem megy se lovastáborba, se külföldi nyaralásra, anyukája utazása miatt a nagybátyjáéknál kell töltenie két hónapot.

Néhány napig teljes letargiában lustálkodik Cseresznyeliget kertjében, amikor végre történik valami, ami felkelti az érdeklődését: nagybátyja elmeséli neki, hogy régen boszorkányok éltek a kis faluban, és valahol el van rejtve a titkos könyvük.

Kitti fantáziája egyből beindul, és nyomozni kezd, közben új barátokra lel a szomszéd ikerpár személyében, és kiderül, hogy nem is olyan unalmas ez a nyár, mint amilyennek eleinte tűnt.

Hogyan írtam véletlenül egy könyvet?

hogyan_irtam_veletlenul_egy_konyvet_borito_1000px.jpgKatinka 13 éves, és író szeretne lenni. A szomszédjában szerencsére egy Igazi Író él, így aztán minden lehetőség adott, hogy megvalósítsa ezt az álmát. Lidwien vállalja, hogy segít neki, mi olvasók pedig a beszélgetéseik során egyre több dolgot tudunk meg a szereplőkről.

Az már az első oldalon kiderül, hogy Katinka hároméves korában elveszítette édesanyját, és azóta hármasban él apukájával és öccsével. Akkor kavarodnak fel az érzelmei, amikor apja új párra talál, aki igazából nagyon is kedves és jófej (az sem zavarja, hogy a család minden este a kanapén vacsorázik), de az ő megjelenésének hatására feltör benne a régóta elnyomott veszteségérzés.

És Katinka munkához lát, megpróbálja rekonstruálni a múltat, hogy megértse a benne zajló folyamatokat

Van-e olyan, hogy valami mindig fájni fog, és van-e olyan hiány az ember életében, ami örökre megmarad? És ha van, akkor mihez lehet kezdeni vele? Mit tegyünk a ránk zúduló emlékekkel, hogyan dolgozzuk fel a veszteségeinket?

Ezekre a kérdésekre persze nincs egyértelmű válasz, a könyv sem kínál számunkra ilyet, de foglalkozni velük nagyon fontos. Semmilyen erőfeszítés nem lehet haszontalan, amit azért teszünk, hogy megértsük magunkat és a körülöttünk élőket.

Könyvvadászok sorozat

Jennifer Chambliss Bertman - Könyvvadászok

"Az élet egy játék, amelyben a könyvek a zsetonok!"

Emily bohém szüleinek mániája, hogy minden évben új helyre költöznek.

Most éppen San Francisco következik, ami legalább jó hír, hiszen itt van a Könyvvadászat központja.

Emily lelkes könyvvadász: a játék lényege, hogy bárki bárhol elrejthet egy könyvet, a megtaláló pedig egy online rendszer alapján pontokat kap...

 

 

(2) A feltörhetetlen kód

Könyvvadászok 2. - A feltörhetetlen kódEmily szülei végül úgy döntöttek, hogy a család San Franciscóban marad, így Emily és új barátja, James tovább folytathatják a könyvvadászatot. De minden megváltozik, miután megszereznek egy kódolt üzenetet, amit a tanáruknak, Mr. Quislingnek címeztek. 

A két gyerekben felébred a kíváncsiság, és nekilátnak, hogy kiderítsék, mi köze van a Niantic nevű hajónak, a rejtélyes tűzeseteknek, a Mark Twain köteteknek és Mr. Quislingnek a titokzatos, feltörhetetlen kódhoz.

 


 

A sárkány nyomában

Kertész Erzsi - A sárkány nyomábanGáspár 1551-ben, a törökvész idején egy labirintusra bukkan...
Dani 2019-ben nem találja a helyét a barátai között...

 
Gáspár egy rejtélyes férfival találkozik, aki nagy feladatot bíz rá...
Dani egy középkori lovag elbeszélését olvasva különös dologra lesz figyelmes...

A két fiú sorsa a több, mint 500 év távolság ellenére összefonódik, és olyan képességeket fedeznek fel önmagukban, amelyek addig valahol egészen mélyen rejtőztek bennük... legalább olyan mélyen, mint a pásztói oskolamester háza alatti veremben talált értékes középkori leletek.

 

 

Miénk a színpad!

mienkaszinpad.jpegMajdnem minden kiskamaszt beszippant a színház világa, és ha szerencséje van, akkor egy szuper csapatra lel mondjuk egy iskolai színjátszó szakkörben, ahol azon túl, hogy megismerkedik a színpadi világgal, új barátságok és szerelmek is szővödhetnek.

A könyvben megjelenő művészeti iskola drámaosztálya híresen összetartó, idén mégis egyre szaporodnak a konfliktusok, miközben az év végi színpadi vetélkedőre, a MűvészBejáróra kellene készülniük. Milus és Viki legjobb barátnők, de nagyon különbözőek. Az osztályban zajló konfliktusok közepette vajon tényleg jóban-rosszban kitartanak egymás mellett? Mindent elmondanak egymásnak, vagy nekik is megvannak a titkai? Hiába fulladnak káoszba a próbák, és veszik össze lassan mindenki mindenkivel, meg kell találniuk a lányoknak a saját útjukat és szerepüket. Ráadásul közben az első szerelem is beköszön. A helyzet kétségbeejtő… Muszáj a diákoknak komolyan venni saját magukat, és önállóan rendbe hozni a dolgaikat! Mert a bemutatón senki sem akar leégni, sőt...

Vadadi Adrienn, aki eddig az ovis-kisiksolás korosztálynak írt, alapos kutatómunkát folytatott, hogy legújabb regényének hatodikos hősei valóban hitelesek legyenek:

"Ez sokat segített, de csak azt ismertem meg, hogyan viselkednek az órákon, közösségben, viszont én arra is kíváncsi voltam, hogyan működnek személyes interakciókban, egymás között. Erre viszont nem derült fény. Amikor egy oviban töltök néhány órát ihletért, akkor körülöttem zsong a fél csoport, a hatodikosok viszont messze elkerültek, vagy ha véletlenül a közelükbe kerültem, úgy lehalkították a hangjukat, hogy egy mukkot sem hallottam a beszélgetéseikből. Ezért aztán taktikát váltottam. Először kitaláltam a szereplőimet, azután a temperamentumukat,  beszédstílusukat, majd társítottam hozzájuk arcokat a látogatott osztályból vagy az emlékeimből, és akkor már csak fantázia kellett, hogy életre keljenek." - ha elolvasod az interjút, további érdekességeket is megtudsz!

Tracy Beaker

tracy.jpegEz a könyv abszolút siker lesz a 9-12 éves lányok körében, garancia erre maga az írónő, Jacqueline Wilson, akinek műveit szinte dömpinszerűen olvassák, de azok a gyerekek is szeretni fogják, akik kedvelik a naplókat, mert a könyv ebben a stílusban íródott, és így is kezdődik:

"Tracy Beaker vagyok. Ez a könyv rólam szól. A helyedben én elolvasnám. Hihetetlenül izgalmas és szívszorító történet. De komolyan."

Tracy Beaker tízéves, és a Szeméttelep Gyerekotthonban lakik a kis tökmag Peterrel meg a hülye Justine-nal.

Bár ezt sosem vallaná be, egy nap nagyon szeretne egy igazi otthont és egy igazi családot magának. Addig is, amíg érte jön végre az anyukája, bőszen írja az önéletrajzát, mert ha nem filmsztár, akkor mondjuk író szeretne lenni. Talán Cam, az otthonba érkező újságíró segíthetne is ebben...  

"Tracy kócos, nagyszájú, vadóc kislány, aki államigondozott, és ifjú kora ellenére rengeteg fájdalmas tapasztalaton van túl. Kicsi korában hagyta el az édesanyja, apukáját nem is ismerte. Intézményből intézménybe került. Túlvan két nevelőcsaládos traumán, az egyik család nagyon rosszul bánt vele, a másik nevelőszülők pedig annak ellenére, hogy nagyon szeretett náluk lenni, egy kisbaba érkezése miatt mégis visszaadták az intézetbe. "

Mindezek ellenére ennek a kislánynak a naplószerűen lejegyzetelt története tele van életigenléssel, túlélni akarással, fantáziával és rengeteg humorral. Ösztönösen írja ki magából a szomorúságot, mert érzi, hogy jó megszabadulni a fájdalmas gondolatoktól.

Viharok Őrzője

viharok_orzoje_borito_500px.jpg"A Harry Potter sorozat óta méltán népszerűek azok a fantasy alkotások, melyek egyszerre ötvözik a misztikum és természetfeletti erők varázslatos világát a realitással. A varázslat valóságossá, mi több, hétköznapivá tétele olyan izgalmas világba kalauzolja az olvasókat, ami minden más műfaj szórakoztató erejét felülmúlja. De hogyan működik ez a műfaj és miért olyan népszerű?

Új Abszolút könyvünk, a Viharok őrzője segítségével pillantS bele a hétköznapi tinivarázslók izgalmas világába, és ha érdekel a téma, akkor olvasd el a könyvet is, melynek főszereplője, Fionn Boyle nővérével Arranmore távoli szigetén, nagyapjuknál tölti a nyári vakációt.

Még soha nem járt itt, nagyapját, ezt a fura, titokzatos öregembert se ismerte azelőtt. A fiú hiába tudja, hogy vén tengeri matrózok leszármazottja – retteg a víztől. Nem érdeklik a kalandok, a hajótörések, sem a fáradhatatlan szél, ami időről időre végigsöpör a szigeten. De egy régi varázslat felbolydul a sziget rétegei alatt. Hatalmas vihar közeledik a tenger és az idők mélyéről, ugyanaz a vihar, ami tizenkét évvel ezelőtt elragadta Fionn apját is. Családja védelmében Fionn-nak fel kell vállalnia a sorsát, és szembeszállnia legnagyobb félelmével.

"Viharok őrzője egy összetett, misztikus kalandregény, mely büszkén viszi tovább Harry Potter örökségét. Catherine Doyle írói zsenialitása nem csupán a képzelőerőt gyönyörködtető hasonlatokban, festői tájleírásokban és a varázslattal átitatott Arranmore utolsó fűszáláig átgondolt világában rejlik, hanem a szerethető, rejtélyes és vicces karakterekben is, akikről mindent meg akar tudni az olvasó, hiába fedi titkaikat a mágia."

Őrszem és Káoszkreátor - Az utolső fehér tűz

orszem-kaoszkreator.jpegMegérkezett az első olyan Abszolút-könyv, ami megdobogtathatja a képregény-rajongók szívét! Már a borítója is annyira fantasztikus, hogy azonnal el kell olvasni! Főszereplője, Marci imádja a képregényeket, és megtörténik vele az, amire mindannyian vágyunk egy kicsit: bekerül a kedvenc képregényébe! Elrabolja ugyanis Káoszkreátor, a szupergonosz antihős.

Marci fokozatosan megismerkedik ezzel az új világgal, és megtanulja a szabályait, amiket bár elméletben már tud, gyakorlatilag viszont a képregényhősök univerzumában minden kicsit ugyanúgy és mégis teljesen máshogy működik, mint a valódi életben. Például Marci átlagos kisfiú-képességei ott szuperképesség minősítést nyernek, és ő lesz Őrszem.
Elképesztően lendületes, nagyon vicces regény az Őrszem és Káoszkreátor, azonnal beszippantja az olvasót.

Külön ajánljuk olyan gyerekeknek, akik sokkal szívesebben olvastak eddig képregényt, nekik egy remek átvezető a „valódi” könyvek birodalmába.

A János vitéz-kód

Szabó Borbála - A János vitéz-kódNehéz úgy kötelező olvasmányok olvasására biztatni a gyerekeket, ha mi magunk is tudjuk, hogy nem fogja őket lekötni. Hiszen mi sem ezekért a könyvekért nyúlunk, annyira távoliak térben és időben is. Ha ti is ebben a cipőben jártok, akkor akkor szeretnénk figyelmetekbe ajánlani azt a regényt, ami nekünk éppen fenekestől felforgatta az összes ezzel kapcsolatos gondolatunkat.

A János vitéz egyébként - összehasonlítva mondjuk a Kincskereső kisködmönnel vagy a Légy jó mindhaláliggal - még az emészthető kategóriába tartozik, de a 21. században az érthető nyelvezet sem tudja ellensúlyozni a verses formát és azt, hogy nehéz azonosulási pontokat találni a szereplőkkel. Pedig muszáj, a tanterv része, nem opcionális.

Na de mégis, hogyan várhatjuk el egy ötödikestől, hogy egy olyan fiktív térbe lépjen be és kezdjen bármit azzal, amihez a világon semmi köze sincsen?
Sokan sokféleképp próbálkoztak már azzal, hogy a motiválatlan kamaszokat közelebb hozzák ezekhez a kétségkívül fontos irodalmi művekhez. Szabó Borbála egy egészen extrém megoldás mellett döntött: beledobott egy gyereket a sztoriba.

Kész. Hogy nem jutott ez eddig senkinek eszébe? Ütköztetni a posztmodern irodalmat a klasszikusok világával, behelyezni egy ma élő gyereket kortárs normákkal egy rég letűnt korba egy egészen fantasztikus ötlet, és a lehetőségek széles tárházát nyitja meg előttünk. Ami biztos, hogy ennyiféle megközelítési pont és ilyen sokoldalú diskurzus még sohasem alakult ki a János vitéz kapcsán.

Csak Jack

Csak JackKate Scott nevét már ismerhetitek, korábban megjelent az Abszolút könyvek között Óriás című regénye. És most itt a Csak Jack, már nagyon vártuk!

Jack és anyukája egyfolytában költözködnek, ezért a kisfiú kifejlesztett egy szabályrendszert, ami segít neki beilleszkedni bármilyen új közösségbe anélkül, hogy túlságosan közel engedne magához másokat. Hiszen semmi értelme összebarátkozni bárkivel, ha úgyis rövidesen továbbállnak...

A Hatodik Iskolában azonban olyan dolgok történnek Jack-kel, amire egyáltalán nem számított. A Sherlock-szabályt pedig egyre nehezebb betartani...

 

 

Bojti Anna - A lidércerdő mélyén

Bojti Anna előző regénye, az Éjszaka az állatkertben hatalmas kedvenc lett..

Nem véletlenül: sokszáz oldalnyi tömény kaland, ahol ti dönthettek, merre folytatódjon tovább a történet. A Lidércerdő mélyén is ezt a rendszert követi, újra ti lehettek a regény főhősei!

 
Jean-Claude Mourlevat - A visszafelé folyóMegszokhattátok már, hogy az Abszolút-könyvek sorozatunkat igyekszünk sokszínű, különleges könyvekkel megtölteni. A legújabb regényt is nehéz lenne a sorozat többi darabjához hasonlítani: A Visszafelé-folyó egyszerre egy izgalmas és misztikus kalandregény, ugyanakkor egy fontos utazás is a tudattalanba, ahol minden furcsa teremtménynek és mesebeli helyszínnek metaforikus jelentése van.
 
 

 


 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót